Paras siivoussääntö: Leikkaa kaikki puoliksi

Juliaihminen

"Asioiden puoliksi leikkaamisesta puhutaan aivan liian vähän", totesi Raisa tuossa yhtenä päivänä työhuoneella.

Olin juuri kertonut hänelle, että tapoihini kuuluu leikata aina tiskirätti puoliksi. Raisa ihastui ikihyviksi mun tapaani.

Ensinnäkin ohuen rätin pinta-ala riittää erinomaisesti pyyhkimän keittiön pinnat. Toiseksi ouht rätti kuivuu nopeammin kuin leveä ja näyttää sirommalta roikkuessa siinä keittiön hanan päälle. Se on myös helpompi huuhdella käytön jälkeen. Kolmanneksi (tätä mun pihi sieluni rakastaa), näin saman pakkauksen rätit riittävät tuplasti pidempään. Tai oikeastaan raaskin vaihtaa rätin vähän useammin, kun kyse on kuitenkin vain puolikkaasta rätistä. Kun rätin vaihtaa tarpeeksi usein, keittiö ei haise eltaantuneelta maidolta ja muilta manalan mailta tunkeutuvilta tuoksuilta niin usein. 

Raisa sanoi, että myös taikasienen voi ihan hyvin leikata puoliksi. Tämä oli minulle yllätys, mutta kun sitä miettiin, niin ei voi olla muuta kuin kysymättä itseltään: miksi en tekisi näin?

Mielestäni näistä asioista on tärkeää puhua, ja kuten Raisa sanoi, niistä puhutaan aivan liian vähän. Julkinen keskustelu vaatii keskustelua asioiden puoliksi leikkaamisesta. Joskus sitä elämässä ottaa annettuna erilaisten esineiden koot. Ikään kuin joku jossain tietäisi, että juuri tämän kokoinen rätti on sinun kotitalouteesi täydellinen. Hän ei voi tietää minun elämäntilannettani ja minun keittiöni tarpeita! Miten hän voisikaan tietää, kuinka leveä rätti on sopiva juuri minunkaltaiselle ihmiselle! Tai jos kuvittelee tietävänsä, niin väärässä on, tuo moukka. Pitäköön itse leveät, saastaiset, ulosteelta viikko tolkulla lemuavat rättinsä!

Jokainen tietää itse parhaiten, minkä kokoinen rätti tai taikasieni sopii juuri hänen omaan elämäntilanteeseen. Kukaan ei voi sitä määritellä toisen puolesta. 

 

Onko täällä muita rätin puolittelijoita?

 

Lue myös: 

Kymmenen minuutin siivoussääntö

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

Kommentit

Lottu (Ei varmistettu)

Todellakin puolitan tiskirätin! Meillä käytetään sellaisia ohuita reikättejä ja ne ovat ihan järjettömän isoja kokonaisina. Puolikas se olla pitää!

Juliaihminen
Juliaihminen

Erittäin asiallista puhetta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä puolestani oon vannoutunut nenäliinan puolittaja! Puolitus toimii erityisen hyvin Pirkka- ja Rainbow-nenäliinoissa, jotka tulee n. 6 cm x 10 cm pakkauksissa. Nuo nenäliinat on valmiiksi taiteltu siten, että nenäliinaa ei tarvitse edes poistaa pakkauksesta puolitusta varten. Riittää, kun repäisee ensimmäisenä ulostyöntyvän puolikkaan pois. Näin syntyvä noin 10 cm x 22 cm liina on optimikokoinen, koska siinä on just sopiva määrä paperia vuotavan nokan niistämiseen. Tällöin ei jää ällöä puoliksi niistettyä nenäliinaa pyörimään. Toisaalta niistäminen on tällä tavalla myös siistiimpää, sillä neliön muotoisesta nenäliinasta saa helpommin räkää poskelleen tai käteen, kun niistämisessä ei voi siististi edetä paperin yläreunasta alareunaan vaan joutuu etenemään myös sivusuunnassa.

(Puolitan myös rättejä, mut niistä en oo niin innoissani, et saisin vastaavaa epistolaa kirjoitettua.)

Halleluja! Sanoitat elämääni, Julia. Puolitus kunniaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Onhan teillä jo luettu Tatu ja Patu etsivinä – Tapaus puolittaja? Kyseinen teos käsittelee tätä samaa ongelmaa :) https://otava.fi/kirjat/9789511304340/

Vierailija (Ei varmistettu)

Taikasienestä puhutaan liian vähän!!!!
Olin elänyt vuosia saastaisten kaakelinsaumojen kanssa kärsien hidasta, mutta tuskaista kuolemaa asian vuoksi, kunnes kerran Hulluilla päivillä oli taikasientä laarissa. Ostin ja hurmoksessa puhdistin kaikki kylppärin saumat ja kaakelit kiiltävän hihtaviksi! Kun tästä löydöstä liikuttuneena jaoin taikasieniuskoon tulemiseni tyttökaveri-whatsapp-ryhmässä toivoen, ettei kukaan muu tekisi enää ikinä sitä virhettä, että yrittää jollain muulla pestä saumoja, kaikki (niin sanotut) ystäväni olivat että, joojoo, tietenkin taikasieni. Harvoin olen tuntenut itseni niin petetyksi ja ulos jätetyksi!!! Älkää ihmiset koskaan pimittäkö taikasientä keneltäkään!

SaaraCecilia

Hahhaa! NIIN samaa mieltä.

Mulle kävi samoin viime viikolla, kun tuskaisena hain lähi-Alepasta arsenaalin siivoustavaraa vuokra-asunnon loppusiivousta varten. Johdatuksenomaisesti käteni tarttui taikasieneen ja myöhemmin oli haettava vielä kaksi lisää, sillä innostuin puunaamaan sillä aivan kaiken.

Jaoin myös innostuksen WhatsApp-ryhmiin ja vastauksena sain huvittuneita viestejä ja silmät vesissä nauravia emojeja, joiden sanoma oli, että olen 30 vuotta myöhässä.

Kiitti vaan kaverit, en olisikaan kaivannut taikasientä edellisiin 20 muuttoon, joissa olen itkua vääntäen yrittänyt puhdistaa kaakelisaumoja hammasharjalla.

Taikasieni saattaa olla tällä hetkellä rakkain omistamani asia.

Vierailija (Ei varmistettu)

TÄMÄ!

No selkeästi puhutaan liian vähän, kun en ole koskaan käyttänyt. Kuullut olen sentäs joskus puhuttavan. Sanokaas nyt sitten hurmioituneet taikasienen käyttäjät, että mihin se on paras? Kaakelisaumoihin ilmeisesti ainakin, mitä muuta?

MariaK (Ei varmistettu)

Keittiön kaappien päälle kertyvään rasvapölymöhmöön ei tehoa mikään muu kuin taikasieni!

Meillä oli joskus suorastaan hurmioitunut keskustelu taikasienestä pikkujouluissa. Loppukaneetti oli tyhjentävä: "Tietää tulleensa keski-ikään, kun näin innostuu siivousvälineistä."

Riinainen (Ei varmistettu)

Kun ei ole tiskikonetta niin tee- ja kahvitahrat alkaa pikkuhiljaa pinttymään kuppeihin - taikasienellä menee n. nanosekuntti pahimpienkin pinttymien poistoon.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nahkakenkien putsaamiseen

IinaS (Ei varmistettu) https://bangsiina.com

Vitsi miten loistava keksintö leikata puoliksi! En ole tajunnutkaan! Tällaiset pienet siivoamiseen liittyvät niksit ovat ihan parhaita! Mutta taikasientä en itse leikkaisi puoliksi. Tuntuu että se kuluu alkuperäiskoossaankin todella nopeasti. Hmm. Ehkä pieniin tahroihin voisin leikata taikasienen puoliksi! Sellaiseen jokapäiväiseen käyttöön. Ja suursiivouksia varten hinkkaan tahrat kokonaisella sienellä.

Näin teen.

HP (Ei varmistettu)

Suosittelen kestorättejä, mutta niitä en tosin puolittaisi :D Esimerkiksi Ruohonjuuresta löyy erinomaisia Kierti-merkkisiä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ehkäpä pitäisi taas antaa kestoräteille tilaisuus nyt, kun on oma pesukone taloudessa!

SiljaV (Ei varmistettu)

Eikä tule tunnontuskia rätin poisheittämisestä. Näihin pätee sama kuin kestovaippoihin: pitää olla riittävästi (2-3?), jotta on koko ajan puhdas tarjolla. Meillä vaihdetaan keittiön kestorätti kerran, kaksi viikossa.

Anneli__ (Ei varmistettu)

Minulla puolestaan on yksi kestorätti käytössä aina korkeintaan päivän, yleensä päivässä menee kaksi tai jopa kolme. Ajattelenkin sitä ehkä ennemmin kestotalouspaperina kuin kestorättinä. Ideana on, että rätin tila ei ikinä pääse lähellekään haisevaa eltaantunutta myttyä vaan on puhtaudeltaan samaa tasoa kuin vähän ruokaan tahriintunut vaate (pyyhkäisen, huuhtaisen, ripustan kuivumaan). Riittävästi rättejä minulle on noin 15, kaikki tehty omista jämätekstiileistä ja toisaalta käytetyille räteille on aina tilaa muun pyykin joukossa, eli niistä ei enää erillistä kuormitusta synny.

Satunnaisiin, tosi yrjöisiin juttuihin käytän sitten (edelleen omista jämätekstiileistä leikattuja) lappuja jotka heitän roskiin.

Ja luonnollisesti nämä rätit ovat kooltaan noin puolikkaita kaupallisiin tiskirätteihin verrattuna!

SanniA (Ei varmistettu)

Minä pesen kaikki tiskirätit 60 asteessa pyykkikoneessa muiden siivousliinojen kanssa, siis juurikin tuollaiset tiskirätit joita Julian kuvassa oli puoliteltu. Ei käytetä yhtä rättiä muutamaa päivää kauempaa. Hyvin on kestänyt lukemattomat pesut, eikä koskaan ole haisevia rättejä. Kierrossa n. 20kpl. Näin melkein maailma pelastuu;)

Juliaihminen
Juliaihminen

Vaikkei mulla ole kestorättiä käytössä, niin haluaisin kuitenkin lisätä mun PYHYYSLISTALLENI sen, että meidän taloudessa ei ole koskaan talouspaperia, ja selvisimme erinomaisesti vauva-ajasta myös ilman tuota MAINOSMIEHEN KEKSINTÖÄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111111

Vinkit kehiin! Vai onko pöytä- ja lattiarätin erottelulla väliä?

Joy (Ei varmistettu)

Loistavaa! Itse leikkaan taikasienen jopa neljään tai kuuteen osaan. Näin sillä saa myös vaikeat paikat ja kulmat puhdistettua ja sieni riittää hyvin pitkäksi aikaa.

iidis
Varpain jaloin

Vaihda kertakäyttöiset rätit kestäviin ja pestäviin rätteihin. Rätin voi vaihtaa aina, kun on tarve ja sen saa pesun jälkeen taas käyttöön uudelleen. Rätit on helppo pestä esim lakanapyykin seassa, kun pesulämpötila on silloin muutenkin korkea. Sama rättinkestää käytössä vuosia. Pestävä tätti on kaunis, kestävä ja luontoystävällinen!

piia_ (Ei varmistettu)

Samaa olin tulossa sanomaan: rätit kandee PESTÄ! Ihan semmoset ohuet perusrätitkin pesen. Keittiörätit pyyhkeiden tai lakanoiden mukaan, vessarätit kestovaippojen kaveriksi koneeseen. Nyt en tosin puhu niistä pienistä, paksuista kertakäyttöräteistä, jotka kuivuessaan menevät koppuroiksi, tipahtavat raivostuttavasti aina hipaistessa hanan päältä ja ovat ekan käytön jälkeen jo tosi limaisen oloisia.

a-m (Ei varmistettu)

Kyllä, olen myös kuulunut puolittajiin! Myös tiskirättirulla josta leikkaa kapoisia paloja on havaittu todella riittoisaksi ja kustannustehokkaaksi! Nykyisin käytössä kestorätit (=ihan vain Lidlin mikrokuiturätit). Muinoin puolitin myös tiskikoneen pesutabletit, kun oli sellainen kapeampi tiskikone. Astiat peseytyi täysin hyvin niinkin.

Piiiiu (Ei varmistettu)

Mäkään en puolittele rättejä, kun käytän puuvillaista pestävää tiskirättiä. Mutta sen sijaan puolittelen kaikki kosmetiikkatuubit, eli leikkaan ne auki kun tuntuvat tyhjiltä, ja aina siellä on vielä ihan hirveä määrä tavaraa sisällä!

Juliaihminen
Juliaihminen

Kyllä! Rakastan puolittaa tuubeja! Mikä aarremäärä sieltä löytyykään! <3

Mä käytän rullasta leikattavaa biohajoavaa rättiä, josta saa ihan sen kokoisen kuin haluaa. Inhaa hajua voi poistaa liottamalla etikkavedessä. Toki kestorätti olisi varmaan vielä parempi ratkaisu.

Miiru_ (Ei varmistettu)

Tutulta kuulostaa! Omassa taloudessa käytössä kestorätit, niin näitä ei tuu puoliteltua, mutta nenäliinat, talouspaperit, taikasienet, patapadat, tiskiainetabletit :--D Kaikki vaan puoliks, myös servetit vieraiden tullessa. Hehe.

Todellakin puolitan tiskirätin. Ja talouspaperin palan, kun käytän paperia niistämiseen. Vihaan kuitenkin niitä talouspaperirullia, joissa palaset ovat valmiiksi puolikkaita. Isäni puolittaa kokonaisen sokeripaketin palaset puolikkaiksi ja käyttää kahvin kanssa aina kaksi puolikasta palaa, haha. 

Juliaihminen
Juliaihminen

Tällaista toimintaa arvostan!!!!!!!!

Maij (Ei varmistettu)

Mä ompelen vanhoista myyntikelvottomista lastenvaatteista tiskirättejä, yks sauma ja siinä se. Toiselle puolella saatan ostaa bambukangasta, joka sopii mielestäni hyvin kestorätteihin. Lisäksi parittomat/rikkinäiset sukat on hyviä "kertakäyttö" rättejä, jos joskus tarvitsee sellaisia.

Ellieeeee (Ei varmistettu)

Mummuni (kuuden lapsen äiti) on aikoinaan opettanut kaikille lapsille ja miniöilleen servettien puolittamisen mahtavuuden. Meidän sunnuntaipäivällisten servetit ovat aina puolitettuja, jolloin yhdestä paketista riittää monelle kerralle. Useasti, emme edes servettiä käytä, vaan ruokailun päätteeksi servetit kerätään talteen ja seuraavana sunnuntaina sama puolitettu servetti odottaa omalla paikalla. Neljä kertaa taitaa olla itselläni sama servetti ollu katettuna ja sen jälkeen äitini ei enää kehdannut samaa laittaa :D

hhh (Ei varmistettu)

Mä puolitan vanulaput!

Lappu ei silloion ime niin paljon tuotetta -&gt; vanulappuja säästyy ja käytettävää tuotetta säästyy &lt;3

Emilia M

Vanulaput, ihmiset! Aivan tarpeettoman iso kapine. Imaisee vain sen kasvoveden / kynsilakanpoistoaineen / mitä ikinä siihen truuttaatkaan ja siellä se sitten on, sen sijaan että olisi naamassasi / kynsissäsi / minne ikinä sen halusitkin. Vanulapun voi aivan hyvin repäistä kahteen tai, kääks, jopa kolmeen osaan. Sen sijaan neljään osaan halkaistu vanulappu alkaa olla jo liian pieni, mikä minun on surukseni myönnettävä.

Puolituskunniaan (Ei varmistettu)

Hei miten te puolitatte servetit siististi? Tää oli mulle uus juttu. Sen sijaan pihtailen oman servetin käytössä niin, että voin uusiokäyttää sitä. Äidiltä opittu tapa.

Mä pesen "kertis"tiskirättejä pesukoneessa ja tiskiharjan tiskikoneessa. Ei haise eikä tarvi vaihtaa usein! Pitäiskö kokeilla pestä hammasharjan vaihtopää tiskikoneessa...

Juliaihminen
Juliaihminen

Tiskiharjan peseminen tiskikoneessa on mullekin melko tuore keksintö, joka on parantanut elämääni noin TUHAT PROSENTTIA.

Emilia M

Mun mies pesee sen hammasharjan vaihtopään koneessa :D Itse en moiseen suostu, hänestä toimii hyvin!

Nopsukka (Ei varmistettu)

Avaa se eka taitos ja napsaise taitosta pitkin saksilla kahtia. Äitiltä opittua! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos! Kokeilen! Ja jos menee vinoon niin kirjekuorenavaaja käyttöön. Siinäkin yksi aliarvostettu työkalu!

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis kapea (&gt;&lt; leveä) eikä ohut (&gt;&lt; paksu).

manicfatmom
Manic Fat Mom

Olen tosi kova puolittaja mutta tiskirätistä tulee kyllä kutjale liian pienenä mun makuun. Sitä ei saa viikkailtua mennessä niin että sais puhtaan reunan käyttöön ja liat sisään kipattua. Pyykkään kuudessakympissä pyyhkeiden seassa kaikennäköiset rätit, ehkä kymmenisen kertaa. Näin on aina raikas rätti keittiössä:). Tuubipuolitus on must!

Juliaihminen
Juliaihminen

Erinomainen pointti tuo lian sisään kippaaminen. Tämä on osoitus siitä, että meille jokaiselle löytyy optimaalinen rätin koko, eikä kenenkään kannata tunkea itseään valmiiseen muottiin.

Ajatusleikki

Mä olen yhdistänyt nämä mainitut kesto- ja puolitusrätit. Olen puolittain jopa KAHDESTI (eli suomeksi leikannut neljäsosiin) vauvaharsoja, sitä mukaan kun tarve isoille on vähentynyt, siksakannut leikatut reunat ja avot, meillä on jäätävä pino juuri sopivan kokoisia rättejä, jotka voi tarvittaessa vaihtaa päivittäin. Mikään ei ole lapsiperheessä täydellisempää. Syödään joka päivä viisi kertaa kotona, nyt loma-aikaan kaikki kolme lasta, aina kaatuu jotain tai muuten vain leviää. Nämä pikkurätit on tehneet siivoamisesta vaivattomampaa ja vähemmän ärsyttävää.

Odetskaja (Ei varmistettu)

Mä en muuten ymmärrä, mikä niissä harsoissa maksaa? Tai siis itse löysin vaan niitä kolmen euron harsoja. Niinpä nuukana ostin läjän Ikean halvimpia keittiöpyyhkeitä, taisivat olla jotain 50 senttiä kappale ja ne toimittivat harsojen virkaa. Tosin mulle nyt jäi vähän hämärän peittoon, että mihin niitä harsoja olis pitänyt edes käyttää. Ajattelin, että kunhan taaperoajasta selvitään, niin puolitan ne siivousräteiksi.

Ajatusleikki

Hinnasta en tiedä, mutta meillä on kaikki pulautelleet jossain vaiheessa reippaasti ja on ollut kiva heittää olalle valmiiksi paitaa suojaamaan. Yleensä olen myös imettäessä laittanut harson rintaliivin reunan alle roikkumaan niin, että syli ei ole ollut ihan märkä vauvan suunpielestä valuvasta maidosta. Vaunuverhona, ohuena peittona, aurinkosuojana, ruokalappuna, pyllypyyhkeenä, nenäliinana, sormiruokailijan ruuan nappaajana reissussa, alussa myös kestovaippana, milloin minäkin. Harson etu muihin pyyhkeisiin on juuri se materiaali. Ohut, taipuisa, pehmeä, nopeasti kuivuva. Laukkuun voi pakata yhden harson ja on valmiina melkein mihin vain. Makuasioita, koska kangas kuin kangas monesti, mutta mä olen kyllä tykännyt.

Juliaihminen
Juliaihminen

Hehehe, meilläkin Alppu pulauttelu aivan manaajameiningillä vielä vähän alle 1-vuotiaanakin. Nyt se tuntuu aivan sairaan kaukaiselta!

Siinä kaikki

Jes, mitä puolittamisen juhlaa! Minäkin olen vannoutunut vanulappujen, serviettien ja tuubien puolittaja. Tämä lähtee nyt siivousaiheesta sivuraiteelle, mutta aikanaan olin aivan mind blown, kun ex-poikaystäväni puolitti banaanin veitsellä ja söi vain puolikkaan. Olin jotenkin jumahtanut ajattelemaan, että banaaninsyöntiformaatti on tietysti kokonainen hedelmä, mutta nykyään näen maailman aivan uusin silmin.

LiisaL (Ei varmistettu)

Äitini puolittaa aina kaiken, myös servettejä, kuten moni muukin (ja heidän äitinsä) tässä ketjussa, mutta eniten pidän äitini tavasta puolittaa aina kaikki leivokset kahvilassa isäni kanssa. Sitten he vaihtavat puolikkaita, ja niin molemmat saavat kaksi puolikasta, yhden kutakin lajia. Tätä tapaa olen parhaani mukaan yrittänyt toteuttaa myös oman puolisoni kanssa.

Nina L (Ei varmistettu)

Tästä päivästä lähtien puolitan rättini.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on käytössä kestotiskirätit, joten niitä ei tule puolitettua. Mutta karhunkielen leikkaan paloiksi, sehän on muuten ihan jättimäisen iso ja kömpelö. Myös tiskiainetabletit puolitan aina - puhdasta tulee! Samoin vähennän pyykinpesuaineen määrää suositellusta. Vastustan valmiiksi annosteltuja formaatteja muutenkin: valmistajathan vaan haluaa lisätä niillä kulutusta. :D -Noora-

Pages

Kommentoi