Parasta musaa juuri nyt: M

Näyttökuva 2017-10-20 kello 10.17.39.png

Mä olen nykyään säälittävän huono bongaamaan uutta ihanaa musiikkia. Tämä on siitä typerää, että mulla on työpäivien aikana melkein koko ajan luurit päässä. Niinpä tulee aina se piste, jonka jälkeen olen täysin kyllästynyt soittolistoihini. Tästä syystä kaipaan kroonisesti uutta oikeasti hyvää musiikkia kuunneltavaksi.

Valitin tästä siskolleni Sofialle (joka on YleXin tuottaja) ja hän vinkkasi mulle uuden suomalaisen artistin: M. 

Tämä osui ja upposi. Nyt olen jo kolmisen viikkoa pitänyt M:n Tehtaan tyttö -albumia, tämä musa sopii niin täydellisesti tähän syksyyn, jossa on välillä sateista, pimeää ja vähän surullista, välillä aurinko paistaa matalalta silmiin ja hetket tuntuvat täydellisiltä.

Okei. Nyt kerron vielä pikana Tehtaantyttö-levyn lempibiiseistäni:

Tiedän. Tässä on sellaista suloisen katkeraa melankoliaa, upea biisi. ”On kohta silmät sameet tiedän, kohta päivä laskee.”

Lampi. Kuulostaa ehkä jonkun mielestä naurettavalta, mutta rakastan tässä biisissä sitä, että siinä nainen pyytää toiselta: ”Koita saada mut kuntoon, parempaan kuntoon. Mikset saa mua kuntoon?” Usein se menee aina toisinpäin, että naisen pitää laittaa asiat (tai mies) kuntoon, naisella ei ole mahdollisuuksia olla hankala tai heikko. Lisäksi aina kun biistä lähtee soimaan tämä säkeistö, kylmät väreet vetää mun ihon läpi: ”Anna mulle vielä uusia kuvia, iloa ja tuoreuden tuntua.” Toiveikkuutta, melankoliaa, suuria tunteita, aaaaah!

Tehtaantyttö. Tästä tulee mieleen Regina parhaimpina aikoina, taustat ovat jotenkin niin freesit ja tätä aikaa. Upeat bassot, hienot elektrot, laulajan älyttömän kaunis ja kohtalokas ääni pääsee kunnolla esiin. 

Kaarina. Ei perkele, tämä on kova. Biisi on kuin 1960-luvulle sijoittuva mustavalkoinen, melko ahdistava trilleri. Mä en ihan tiedä, mitä tässä tapahtuu, mutta en usko, että mitään hyvää. Laulajan ääni on upea. ”Matka jatkuu. Katkeraan loppuun.” Mainitsinko jo niistä kylmistä väreistä?

Nuku. Kun tätä biisiä kuuntelee, tuntuu kuin makaisi pimeässä metsässä kuusten alla. Luontokuvaus on tosi vahvaa, ei todellakaan mitään SMG:n Manner-levyn rallattelua, vaan kohtalokasta ja todella synkkää.

Näyttökuva 2017-10-20 kello 10.17.57.png

M on mulle melko mystinen artisti. Googlailulla löytyi pari haastattelua ja keikkakalenterin löysin muusikon FB-sivulta. Mun ei ole pitkiin aikoihin tehnyt mieli käydä keikoilla. On niin paljon tekemistä, että aika moni muu juttu menee prioriteettilistalla keikkojen yli. Mutta nyt kelasin, että mun on pakko päästä katsomaan M:ää. (Muuten mä olen ihan turhaan oppinut vahingossa hänen biisinsä ulkoa.) Harmittaa, kun meidän piti mennä alun perin Superwood-festareille (jotka on tänään), mutta sitten tuli kaikkea ja nyt en enää pääsekään sinne (lastenhoidollista syistä). Ja tajusin nyt, että tuo M olisi esiintynyt siellä!!! Fak! 

Oikeastaan viimeksi mulla on ollut tällainen muusikkoihastus Paperi T:n esikoislevyn aikana, joten (herregud) onkin jo aika, että joku albumi ravistelee mieltä ja olemusta. 

Viime aikoina olen myös ihastunut Milla Rumiin (Tämä ei ole laulu on niiiin upea biisi) ja Litku Klementtiin (tiedän, olen täysin ”myöhässä” näissä suomalaisissa musiikkiilmiöissä). Ja totta kai Iisa on ja pysyy soitossa vuodesta toiseen (kuten mainitsin, Kun olit nuori -kappale on mun vakkarikuunneltavaa).

 

Hei nyt käytän tilaisuuden hyväksi ja pyydän teiltä: 

Suositelkaa ihania artisteja, uusia tai vanhoja, kaipaan hirveästi hyvää musiikkia päiviini!

 

Kuvat: Screen shotteja Kaarina-biisin musiikkivideolta

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA

 

 

Kommentit (5)
  1. Jos tykkäät Milla Rumista ja Iisasta niin tsekkaapa sellainen bändi kuin Mummin Kullat!

    Muuten on vähän hankalaa suositella kun tästä ei käynyt ilmi millaisesta musasta tykkäät? Spotifyn valmiista musalistoista löytää monesti helmiä. Mun uusimmat musarakkaudet on Oh Wonder, Jori Sjöroos ja Vanbot, ja syysmelankoliaan toimii aina The National!

    1. Ooo, pitää tsekata tuo Mummin Kullat!

      National on nyt syksyllä kovassa kulutuksessa, joten sen perusteella kuuntelenkin seuraavaksi noita muita mainitsemiasi, kiitos!

  2. Oi, kannustan kuuntelemaan Laura Moision Ikuinen valo -albumia. Paikoin tosiaan synkähkö eikä mikään kotibile-soundtrack, mutta siten sopii hyvin syksyiseen möllöttelyyn. Ja laulajan ääni on kuin enkelillä. Oma levyrakkaus tälle syksyä on Tenniksen Yours Conditionally. Hyvin on saatu vahva tunnelma tällekin albumille. Muusikot ovat aviopari, joka vetää homman todellakin maaliin niin visuaalisesti kuin soundillisesti.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *