Perheet safkaa ja sekoilee Fuudissa

Juliaihminen

Jee! Kuten Tommin poppoo, myös me saatiin Perheet safkaa -päivään kutsu. Meille tarjottiin lounas Vallilassa sijaitsevassa ravintola Fuudissa. Päivän idea on kannustaa lapsiperheitä syömään ravintoloissa ja sparrata ravintoloita lapsiystävällisemmiksi paikoiksi. Idea on mielestäni erinomainen, sillä lasten kanssa ravintolassa syöminen on elämän suola.

Mä olin liikkeellä mun extended familyn kanssa, eli Raisan ja Fridan. Me juteltiin siitä, miten ravintolassa käyminen kavereiden kesken on täydellinen win-win, koska tällöin minulla on kivaa, mutta samalla oma miekkonen saa "omaa aikaa", jonka hän sitten auvoisasti korvaa minulle omana aikana myöhemmin. 

Lisäksi välillä on kiva nähdä kavereita nimenomaan ravintolassa eikä jonkun kotona, koska tällöin kenenkään ei tarvitse erityisesti siivota tai valmistaa ruokaa. Toki myös kotonakin näkemisessä ja yhdessä kokkailussa on puolensa, koska silloin lapset saavat ilakoida vapaasti aina kunkin lastenhuoneessa. Molempi parempi.

Sattui hauskasti niin, että Ylen radiotoimittaja haastatteli mua tapahtumasta. Hän kyseli, paljonko me syödään lapsen kanssa ulkona. Kun oikein ryhdyin ajattelemaan asiaa, niin tajusin, että tällä hetkellä mä käyn oikeastaan vähintään kaksi kertaa viikossa Alpun kanssa ulkona syömässä. Yleensä yhtenä iltana keskellä viikkoa (ulkona syömiseksi riittää myös Mäkelänrinteen uimahallin Uppopulla-ravintola) ja sitten lauantaisin lounaalla Käpylän Soseessa.

Ravintolakulttuuri on todella muuttunut, koska en minä lapsena (eikä kukaan mun kaverikaan) käynyt ravintoloissa näin paljon. Nykyään on aika arkista käydä syömässä ulkona lapsen kanssa. Vauvavuotena oli kaikkein helpointa, koska silloin pystyi käymään käytännössä missä vain. Mulla oli tapana vaihtaa Alpun vaippa milloin missäkin rotanloukossa, kun oli äitiyspakkauksen makuupussi mukana, joten hoitopöytääkään en tarvinnut. 

Sen sijaan lapsen taaperoiduttua hommat muuttuivat hankalammiksi, koska liikkuminen on nopeaa. Nykyään ehkä jonkun verran katsotaan, mihin ravintolaan viitsii mennä kolmen alle 3-vuotiaan kanssa. Pientä riehumistahan siitä nimittäin seuraa. Leikkinurkkaus on ihana, mutta sitä ei voi kaikkialta vaatia, emmekä vaadikkaan. Sen sijaan meillä ei ole yhtäkään huonoa kokemusta ravintolan henkilökunnan suunnalta, ja oikeastaan vain yksi muiden asiakkaiden puolesta. Tai voi olla, että olen vain blokannut mielestäni kaiken sattuneen shaiban.

Tajusin myös yhden karvaan jutun: Alppu on tähän mennessä syönyt yleensä joko mikrossa lämmitettävää purkkiruokaa tai sitten ottanut buffetista pienen annoksen (jolloin olen yleensä maksanut 0 - 1 euroa sen ruuista), mutta jonain päivänä, varmaan aika piankin, mulla ei ole enää varaa käydä näin usein ravintolassa, koska mun pitää ostaa sille aina oma annos. Herregud! (Tämä on toki täysin oikeudenmukaista, koska kyllä ravintolankin kuuluu katteensa saada.)

Tai no en mä tiedä, eikö ne lasten annokset ole jotain 7 euroa? Ehkä mun pihi sielu taipuu niille. Katsotaan. Mutta on kyllä eri maksaa pelkästään oma lounas kuin maksaa kahden ihmisen lounas.  (Saati sitten kolmen, sillä toisinaan myös Tiki on meidän mukana, vaikka kavereiden kanssa käymistä näin ylistänkin.)

Tuo Vallilan Teollisuuskadulla sijaitseva Fuudi on suht uusi ravintola ja oli mulle entuudestaan tuntematon paikka, mutta tämän jälkeen ajattelin alkaa käydä siellä joskus lounaalla, kun työhuoneeni sijaitsee Vallilassa. Paikan sisustus on tosi kotoisa, ja kauniit akustiikkalevyt tekivät tilasta miellyttävän hälyttömän, vaikka se on hyvin korkea.

Lohiannos oli herkullista (kuten muistamme Mirjan säännön: aina jos on lounaalla lohta, niin ota lohta!) ja etenkin jälkiruoaksi tarjottu lettubuffetti räjäytti tajuntani.  Myös Alpun tajunta ilmeisesti räjähti lettujen napostelusta. Sen sijaan mua ilahduttaa tuossa alla olevassa kuvassa "Fridan annos ja Raisan annos", kun Frida halusi letulleen vain yhden vaahtokarkin.
 

Kuten tavallisesti, myös tämä lounashetki oli kerrassaan miellyttävä. Lapset saivat vähän sekoilla ympäriinsä, söivät kuitenkin aika kiltisti ja sossusivat itselleen lopuksi ilmapallot. 

Mä olen kerran tehnyt listauksen Helsingin hyvistä vauvapaikoista, mutta voisin seuraavaksi listata hyviä taaperopaikkoja. Siis sellaisia, joissa pieni melu ja riehuminen ei tuhoa täysin muiden kanssasyöjien tunnelmaa, eikä akuuttia kuolemanvaaraa ole (eli ei esim jyrkänteen reunalla sijaitsevaa näköalaravintolaa).

Kysynpä teiltä jo etukäteen suosituksia:

 

Missä paikoissa tykkäätte käydä syömässä taaperon kanssa?

 

Lue myös:

Helsingin vauvaystävällisimmät lounaspaikat

Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka tylyttävät pikkuvauvojen äitejä

 

 

JULIAIHMINEN INSTAGRAM // JULIAIHMINEN FACEBOOK

 

 

Kommentit

Pax
Liikehdintää

Kaiholla muistelen vauva-ajan kahvila- ja ravintolakäyntejä, kun vaarana oli vain vähän kitisevä mupetti... Eikä se itkukaan oikeastaan ollut kovin kovaäänistä. Nyt taaperon kanssa saa tosiaan miettiä paikkoja ja aikoja vähän tarkemmin, eikä just nyt tule sovittuakaan sellaisia lounastreffejä kuin ennen, sitä menee mieluummin vaikka avoimeen päiväkotiin tai puistoon.

Mutta kyllä, aina kalaa (tai lohta) jos sitä on tarjolla, ja lettubuffet, oioi! Ihanuutta.

Maarettt (Ei varmistettu)

Me osallistuttiin ekaa kertaa Perheet safkaa-tapahtumaan kahden alle nelivuotiaan kanssa. Käytiin ravintola Loisteessa keskustassa. Oli valittettavasti pettymys, vaikka ruoka ja paikka olikin ihan jees. Pettymyksen aiheutti lapsien palvelu, tai sen puute. Lapsia ei tervehditty, ei annettu listoja heille, eikä missään vaiheessa jututettu tai huomioitu muutenkaan. Tätä olisin odottanut, varsinkin tämän tyyppisessä tapahtumassa, ja tämä on meille se tärkein juttu kun lasten kanssa ravintolaan mennään.

paulahelena
ALUAP

Me oltiin myös loisteessa, oon kuullut sitä kehuttavan perheystävälliseks ihan tapahtuman ulkopuolellakin mutta aika pitkälti varmaan ison leikkipaikan takia :D me oltiin brunssilla eli listoja tai palvelua ei saanut kukaan, lapset sai kyllä maksaessa saippuakuplaputelit. Ei varsinaisesti tullut sellanen olo, että ollaan jossain erikoistapahtumassa, mutta se on mun mielestä oikeestaan vaan plussaa.

lettubuffa ois kyllä kelvannut mullekin! :D

Sopa (Ei varmistettu)

Ihana toi lettubuffetti!
Mulla tuli yliopistolaisena käytyä taaperoiden kanssa aika paljon...Unicafessa...mikä ei ole elämys millään lailla paitsi järkevyydessä ja helppoudessa, mitkä on itse asiassa tärkeitä elämyksiä! Kalliossa on kyl paljon helppoja paikkoja käydä lasten kanssa. Arabiassa Dylan on mukava lasten kanssa ja tosi lapsiystävällinen, mutta mun lapset ei oo koskaan syöneet siellä paljoa vaikka vaihtoehtoja on runsaasti. En oo varma onko enää, mutta ennen Fallkullassa tai Haltialassa oli sellainen lounasbuffet, missä lapsi maksoi yhtä paljon kuin ikävuotensa, ja mun poika söi 2-vuotiaana aina ihan sairaasti siellä :D (kotona ei syönyt paljon mitään mutta siellä oli ilmeisesti paljon parempaa ruokaa).

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää ei ehkä ole sulle ajankohtainen enää tai maantieteellisesti relevantti mutta vinkkaanpa silti jos jollekin muulle olisi hyötyä: jos pyörii Etu-Töölössä
tai Kampissa, kannattaa käydä Kauppakorkeakoulun ravintola Raflassa (Amican pyörittämä). Ruoka on opiskelijahintaista mutta huomattavasti parempaa kuin Unicafeissa, ja paikka sopii varmasti myös muksuille siinä missä Unicafetkin. Kesällä on jopa ulkopöytiä Kauppiksen edessä, eli rauhallisen ja täysipäisen lapsen voi päästää siihen pikkuiselle viheralueelle vähän leikkimään jos vanhemman lounas venyy sietämättömästi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä en kulje taaperon kanssa, vaan ison, melkein eskarilaisen kanssa ja ei muistu mieleen yhtään huonoa palvelukokemusta (vauvan kanssa ei käyty ikinä missään, sillä 6kk-1,5v. lapsella oli niin järjetön vierastus/eroahdistus että todellakaan ei liikuttu ihmisten ilmoilla missä joku vieras ois voinut sanoo taaperolle "tui-tui onpa söpö lapsi" ja lapsi ois vastannut vetämällä henkeä ja sen jälkeen karjumalla pää punaisena...jepjep, mutta tuon jälkeen lapsi on ollut suvereeni ravintoloista nauttiva kulinaristi).

Me ei olla ikänä harrastettu leikkipaikkarafloja, vaan lähinnä mikä tahansa bistrotyylinen mesta on jees (valittuna aikuisten preferensseillä, lapsi on tyytyväinen kunhan ei oo intialainen tai sushimesta, kun nää ei hänelle maistu, harmillisesti, vaikka muuten onkin herkkusuu). Jos lapselta kysytään, niin hän haluaa Töölön Säveleen (hyvä palvelu ja lasten listan lehtipihvi on tosi hyvä, siis olen maistanut itsekin, mutta viimeksi esim. 5v. veti sen viimeistä murua myöten ja se ei oo kauhean pieni pihvi). Meillä lapsi syö vaihtelevasti lasten listalta / puolikkaan annoksen / osan aikuisen annoksesta. Vaihtelee vähän raflan mukaan, yleensä tilataan kuitenkin lapselle mieluiten oma annos, niin aikuinen saa oman maun mukaista eikä tartte huolehtia lapsen (muutamasta pienestä) ruokarajoitteista. Välillä se toki on kuin heittäisi rahaa hukkaan, kun lapsi nakertaa vaan jotain pientä (vielä useammin lapsen annos on niin iso, että siitä söisi sekä äiti että lapsi, joskus otankin itselle vaan jotain hyvää alkuruokaa kun tiedän saavani lapsen jämät :D). Nykyään tosin 6v. ikäpyykkiä lähestyvällä on ruokahalu kohdillaan ja jossain brunssilla saattaa syödä hyvinkin jo kunnon annoksen.

Juliaihminen
Juliaihminen

Tämä on muuten asia jota olen pohtinut: Mä inhoan heittää ruokaa roskikseen, joten tähän mennessä ne muutamat kerrat, kun olen tilannut lapselle oman annoksen, olen päätynyt syömään oman annoksen lisäksi puolikkaan lastenpitsan. Ei ole tervettä menoa sekään! Tuo alkupala + pääruuaksi lapsen ruoka voisi toimia ;D

Vierailija (Ei varmistettu)

Moi, onko Töölön Sävelen lasten lista näkyvillä jossain päin nettiä?

Vierailija (Ei varmistettu)

En ole itse ainakaan löytänyt, mutta raflasta löytyy (semmoista perussettiä tyyliin naudan lehtipihvi, hampurilainen jne, mutta nämä on oman lapsen otoksella maukkaita ja lehtipihviä olen itsekin lapsen jämistä ilolla syönyt :D).

Tiia S (Ei varmistettu)

Lounaspaikoista Meilahden Cumulushotellin Bistro on lapsiystävällinen. Siellä on pieni leikkipaikka taaperoille ja runsaasti syöttötuoleja. Ruuhka-aika helpottaa heti klo:12 jälkeen ja sitten saakin ruokailla rauhassa. Lounasbuffet on tosi monipuolinen; salaatin saa kasattua useista ainesosista ja lämpimiä ruokia on aina monta. Tänään oli mm. herkullisia cannelloneja ja lohta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Cumulus Bistro on tosiaan kiva lounaspaikka tai siis ruoka on hyvää, aikuisellekin (ja alle 5v. lounastaa ilmaiseksi :D). Ruuhkat on kyllä aikamoisia kun toimistoväki rynnii sinne (been there, done that, many times :)). Tiedä sitten muuttaako Scandiciksi muuttuminen konseptia, mutta suosittu on ja syystä.

Läheltä löytyy Manskun varrelta myös herkullista italialaista tarjoava Il Trio (sille erittäin lämpimät suositukset paikan lounaalle ja siellä lapset näyttivät olevan oikein tervetulleet, olen bongannut etelä-eurooppalaiseen tyyliin hlökunnan viihdyttämässä vauvaa jolta meni just käämit kun äiti sai safkan pöytään).

Vierailija (Ei varmistettu)

Aijuu, Meilahden Cumuluksen bonuksena muuten että voi bongata vastasyntyneitä vauvoja, siis kun potilashotla on siellä, niin oon lounaalla bongannut tosi pikkuisia nyyttejä <3

Idape (Ei varmistettu)

Raflavinkkien sijasta haluisin niin kovasti kysyä, että mistä Raisa löytää kaikki nuo ah niin yksinkertaisen kauniit vaatteet, esimerkiksi tuon kuvan neuleen?

Juliaihminen
Juliaihminen

Hihii! Tuo on kuulemma Cossin viime kevään alesta. Ai että, kun kerran olen töissä samalla työhuoneella Raisan kanssa, unelmoin siitä että alan tehdä Raisan ootd -postaussarjaa. Bloggaajana omat vaatevalinnat on niin nähty! Heti kun tulee kevät ja vähän enemmän valoa päiviin, alan kuvata Raisan toimisto lookkeja <3

Töölössä on tosi kiva paikka Kaarti, jossa on tosi hyvä ruoka ja kiva leikkipaikka. Siellä on myös jostain syystä AINA poliiseja

Kommentoi