Perustavanlaatuinen ylemmyys

Juliaihminen

On isä, äiti, 3-vuotias tyttö ja kolmen kuukauden ikäinen vauva. Meillä ei ole 3-vuotiasta tyttöä, mutta meillä on neljän kuukauden ikäinen vauva. Pystyn siis hyvin samastumaan siihen, millaista tällaisen perheen elämä on. Se on ihanaa, välillä raskasta, mutta enimmäkseen ihanaa. 

Paitsi sitten, kun perheelle kerrotaan, että äidin ja 3-vuotiaan tyttären pitää lähteä Suomesta hevon helvettiin. Siis ihan konkreettiseen helvettiin, koska Irakissa tämä perhe on vaarassa, ja vaikkei olisi, niin ilman kolmikuista vauvaa äidin elämä on helvettiä. Ajatuskin siitä, että mut erotettaisiin nyt mun nelikuisesta, saa saman tein kyyneleet silmiin. Tai vaihtoehtoisesti: no ota se vauva mukaan sinne vaaralliselle alueelle! Joo ei.

Olen seurannut syvän ahdistuksen vallassa tätä keissiä, jossa näin meinaa käydä. Mua inhottaa tässä niin moni asia, mutta erityisesti mua inhottaa se, että meille täällä Suomessa on pinttynyt päähän semmonen ajatus, että ollaan jotenkin perustavanlaatuisesti parempia ja ylempänä vaikkapa irakilaisia.

Ulkomaalaislain muutos siitä, että kaksilapsisen perheen pitäsi tienata vakituisesti 2600 euron nettotulot kuussa, on sairas. Tienaat alle sen, niin hyvästi. Suomesta löytyy paljon suomalaisia perheitä, jotka eivät tätä summaa tienaa. Toisin sanoen, suomalaiset ovat lähtökohtaisesti ihmisarvoltaan arvokkaampia kuin muut. Mietin vain, että mihin se ylemmyys perustuu. Mitä me, yksittäiset suomalaiset ihmiset, ollaan tehty niin kamalasti paremmin, että meillä on oikeus nostaa täällä sossun rahaa, mutta muut eivät saa jäädä tänne.

Mun inhokkiperuste epäinhimilliseen kohteluun on se, että "hoidetaan ensin meidän omat asiat kuntoon ja autetaan vasta sen jälkeen muita". Kenen meidän? Että tuo ihminen ei ole osa meitä mutta tuo ihminen on.

Ei paljon auta, vaikka sisäministeri pyytää Migriltä selvityksen irakilaisperheen tilanteesta. Orpo istuu itse hallituksessa, joka on tätä lakia säätämässä. Ei lain säätämisen jälkeen voi jokaisen median nostaman yksittäistapauksen kohdalla ihmetellä, että "mitenkäs nämä virkamiehet nyt näin julmia on". Virkamiehen noudattavat lakia.

Luin tänään Sarandan postauksen siitä, miten heidän perhe ei saa ottaa hoitaakseen sairasta isoäitiään Kosovosta. Tämä systeemi on epäinhimillinen ja julma.

 

 

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Tuo irakilaisperheen kohtalo tuntuu jo valmiiksi ihan kamalalta tapaukselta mutten voi edes kuvitella miltä se tuntuu toisen äidin näkökulmasta.. Tosi hyvin kirjoitettu postaus, Julia!

Elina U.
Lentoaskeleita

Tämä on jotain niin järkyttävää ja epäinhimillistä että sanat loppuu! Mikä paniikki ja suru tuossa perheessä täytyykään olla juuri nyt. :(

piupali (Ei varmistettu)

Toi tuloraja on aivan posketon. Mun mies on yliopiston käynyt ja vakkarityösuhteessa, mutta nettotulot on luokanopettajalla aika paljon alle 2600e. Ja koska mä olen opiskelija, pitäs meidän tasapuolisuuden nimissä kans lähteä helvettiin. Tai ehkä miehen tulot riittäisi yhden aikuisen ja yhden lapsen jäämisen, että jos mä otan vaan toisen lapsen mukaani Irakiin.
Ja tuli vahva fläsäri Laura Rätyyn tosta 2600:sta. :D Että ehkä nää säätäjät oikeasti kuvittelee että 2600 nettotulot on pikkujuttu.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo siis netto!! Toi on täysin käsittämätön ja harusta heitetty. Jos toi laki menee läpi, niin noita median nostamia yksittäisiä traagisia häätötapauksia tulee yhä enemmän, ja mua iljettää se tekopyhyys, et sitten kansan suututtamat poliitikot on aina ihan et "tämähän on epäinhimillistä, nyt selvityspyyntöä kehiin ja sillä pesen käteni tästä sopasta". Bitch please.

sara__ (Ei varmistettu)

Miksi ette kauhistelun sijaan tutustu tapaukseen? 2600 euroa sisältää myös suomalaisten veronmaksajien maksamat sosiaalietuudet ja tuo 2600 euroa on tullut siitä, että on laskettu, että Suomessa 4- henkinen perhe tarvitsee tuon summan kuukaudessa. Ainakin pk-seudulla ihan totta korkeiden asumiskulujen takia. Perheen mies ei tällä hetkellä tosin ole töissä ja 7 vuoden aikana ei ole opetellut edes auttavaa suomea.
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/401772-irakilaisaidin-kaannytyk...

Tässä tapauksessa perheen nainen on ollut laittomasti Suomessa ja synnyttänyt sinä aikana kaksi lasta ilmeisesti ihan sairaalassa. Hän ei ole täyttänyt perheenyhdistämisehtoja, koska on tavannut miehen Ruotsissa vasta muutaman vuoden miehen Suomessa asumisen jälkeen. Häät on pidetty Irakissa. Kun perheenyhdistäminen ei ole onnistunut, on haettu naiselle turvapaikkaa ja niitä ehtoja hän ei ole täyttänyt. Irakissa on myös turvallisia alueita ja kun mies väittää olevansa ex-pyöräilijä ja siksi tappouhan alla (v. 2006-09 Irakissa tapettiin joitakin urheilijoita) niin ainakin 2015 naispyöräilijöiltä treenaus kyllä onnistuu turvallisesti. Onko miehelläkään enää tarvetta turvapaikalle?
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/iraq-s-female-nation...

Kun tämä yksittäistapaus nostetaan esille ja kuumeisesti etsitään porsaanreikiä, esim. naiselle on tarjottu useampia työpaikkoja (varmaan moni suomalainen pitkäaikaistyötön toivoo samaa onnea omalle perheelleen) niin Migri toimii kuitenkin lain mukaan. Pitääkö lakia rikkoa aina kun asianmomaiset osaavat hakea mediahuomiota? Onko se oikeudenmukaista?
Toki tilanne tällä ko. perheelle on kamala, mutta jos heidän suhteen toimitaan toisin, sama oikeus pitää olla sitten muillakin. Millä tämä kaikki sitten maksetaan, jos esim. 10 000 turvapaikan saanutta haluaa perheensä (1-6 henkilöä) Suomeen ja riippuvuus sosiaalituista on aika todennäköistä, kun katsoo työllisyyslukuja (kotimaa Irak/Somalia/Afganistan ja työllisyysprosentti 10-30). Mistä pitäisi leikata, että tämä on mahdollista? Usein leikkaukset aloitetaan perheiden ja pienituloisten sosiaalietuuksista, kouluista ja päiväkodeista, vanhustenhuollosta... Suomen hyvinvointiyhteiskunta eli korkeat sosiaalietuudet perustuu siihen, että työllisiä on enemmän kuin sosiaalietuuksien saajia ja että suurin osa suomalaisista osallistuu myös verojen maksuun.

Vierailija (Ei varmistettu)

Eksyin tähän postaukseen vasta näin jälkijunassa uusimman postauksen linkistä mutta kuulisin Julia mielelläsi vastineesi tähän kommenttiin.

Kommentoi