Perustavanlaatuinen ylemmyys

DSC_0289.jpg

On isä, äiti, 3-vuotias tyttö ja kolmen kuukauden ikäinen vauva. Meillä ei ole 3-vuotiasta tyttöä, mutta meillä on neljän kuukauden ikäinen vauva. Pystyn siis hyvin samastumaan siihen, millaista tällaisen perheen elämä on. Se on ihanaa, välillä raskasta, mutta enimmäkseen ihanaa. 

Paitsi sitten, kun perheelle kerrotaan, että äidin ja 3-vuotiaan tyttären pitää lähteä Suomesta hevon helvettiin. Siis ihan konkreettiseen helvettiin, koska Irakissa tämä perhe on vaarassa, ja vaikkei olisi, niin ilman kolmikuista vauvaa äidin elämä on helvettiä. Ajatuskin siitä, että mut erotettaisiin nyt mun nelikuisesta, saa saman tein kyyneleet silmiin. Tai vaihtoehtoisesti: no ota se vauva mukaan sinne vaaralliselle alueelle! Joo ei.

Olen seurannut syvän ahdistuksen vallassa tätä keissiä, jossa näin meinaa käydä. Mua inhottaa tässä niin moni asia, mutta erityisesti mua inhottaa se, että meille täällä Suomessa on pinttynyt päähän semmonen ajatus, että ollaan jotenkin perustavanlaatuisesti parempia ja ylempänä vaikkapa irakilaisia.

Ulkomaalaislain muutos siitä, että kaksilapsisen perheen pitäsi tienata vakituisesti 2600 euron nettotulot kuussa, on sairas. Tienaat alle sen, niin hyvästi. Suomesta löytyy paljon suomalaisia perheitä, jotka eivät tätä summaa tienaa. Toisin sanoen, suomalaiset ovat lähtökohtaisesti ihmisarvoltaan arvokkaampia kuin muut. Mietin vain, että mihin se ylemmyys perustuu. Mitä me, yksittäiset suomalaiset ihmiset, ollaan tehty niin kamalasti paremmin, että meillä on oikeus nostaa täällä sossun rahaa, mutta muut eivät saa jäädä tänne.

Mun inhokkiperuste epäinhimilliseen kohteluun on se, että ”hoidetaan ensin meidän omat asiat kuntoon ja autetaan vasta sen jälkeen muita”. Kenen meidän? Että tuo ihminen ei ole osa meitä mutta tuo ihminen on.

Ei paljon auta, vaikka sisäministeri pyytää Migriltä selvityksen irakilaisperheen tilanteesta. Orpo istuu itse hallituksessa, joka on tätä lakia säätämässä. Ei lain säätämisen jälkeen voi jokaisen median nostaman yksittäistapauksen kohdalla ihmetellä, että ”mitenkäs nämä virkamiehet nyt näin julmia on”. Virkamiehen noudattavat lakia.

Luin tänään Sarandan postauksen siitä, miten heidän perhe ei saa ottaa hoitaakseen sairasta isoäitiään Kosovosta. Tämä systeemi on epäinhimillinen ja julma.

 

 

Kommentit (6)
  1. Tuo irakilaisperheen kohtalo tuntuu jo valmiiksi ihan kamalalta tapaukselta mutten voi edes kuvitella miltä se tuntuu toisen äidin näkökulmasta.. Tosi hyvin kirjoitettu postaus, Julia!

  2. Tämä on jotain niin järkyttävää ja epäinhimillistä että sanat loppuu! Mikä paniikki ja suru tuossa perheessä täytyykään olla juuri nyt. 🙁

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *