Presidenttitentin jälkipuinti

julia ja pekka.jpg

Kirjoitin maanantaina siitä, miten pian valittavan presidentin tärkein tehtävä on ottaa ilmastonmuutos vakavasti ja pitää sitä esillä vahvasti ulkopoliittisissa tapaamisissa. Kävin eilen Nuorten Agenda 2030 ja Sitran järjestämässä vaalitentissä kuuntelemassa, mitä ehdokkaat ajattelivat konkreettisesti tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Samalla puhuttiin ihmisoikeuksista ja tasa-arvon toteutumisesta Suomessa. Pidemmän analyysin ehtii katsoa vielä mun Insta Storystäni ennen kello yhtä (jonka jälkeen story katoaa). Poimin jokaiselta tenttiin osallistuneelta ehdokkaalta yhden hyvän kommentin (harmi kyllä Niinistö tai Huhtasaari eivät päässeet paikalle): 

Haavisto: Suuri ilmasto-ongelma on väestön kasvu, sillä vuonna 2100 meitä on täällä jo 10 miljardia. Meidän pitäisi tehdä väestösopimus. Paras tapa olisi kouluttaa tyttöjä ja naisia, ja satsata heidän hyvinvointiinsa.

Torvalds: Kyllä on perkele, kun kehitysapua ei saada edes 0,7 prosenttiin!

Haatainen: Kehitysavun leikkaaminen on sama kuin sahaisi oksaa, jolla istuu.

Vanhanen: Miksei Niinistö puhunut Turmpille Pariisin sopimuksesta vetäytymisestä hänet tavatessaan? Kyllä epämukavistakin asioista täytyy puhua, juuri siksi näitä tapaamisia järjestetään.

Kyllönen: Meidän pitäisi laittaa rahaa enemmän rauhanvalmisteluun kuin sodan valmisteluun.

Väyrynen: Minä olen ollut Kekkosen järjestämillä lastenkutsuilla!

Kahden tunnin tentin jälkeen jäi sellainen fiilis, että Haavistolla on selvästi vahvin substanssi- ja ulkopolitiikan asiantuntemus. Väyrynen taas vaikutti olevan ihan jossain omissa maailmoissaan eurosta eroamispuheillaan. Haatainen on asiallinen tyyppi, joka osaa sanoa tiukasti. Kyllösellä on paljon huumoria ja hän on ronski mutta fiksu. Vanhanen on niin ikään älykäs, ja tykkäsin siitä, ettei hän alkanut mielistellä opiskelijoita, vaikka oltiinkin nuorten järjestämässä paneelissa, vaan sanoi suoraan mielipiteensä.

Torvalds yllätti mut kaikkein positiivisimmin. Olin jotenkin ajatellut, että hän on vähän sellainen trollaaja, mutta ennemminkin tuli fiilis, että hän uskaltaa sanoa aika rajujakin juttuja, joihin uskoo, sillä hänellä ei ole mitään hävittävää. Sellainen kulttuurikodin suomenruotsalainen.

 

Oletteko jo päättäneet, ketä äänestätte?

 

Kuvassa: Otin kuvasarjan jostain vieraasta naisesta kävelemässä pitkin Kauppakorkean salia. Eksyin itse vahingossa jonkun ukkelin kanssa kuvan etualalle.

 

Lue myös:

Presidentti ei voi pestä käsiään ilmastonmuutokselta

 

JULIAIHMINEN INSTAGRAM // JULIAIHMINEN FACEBOOK

 

 

Kommentit (10)
 1. Tiia Rantanen
  18.1.2018, 08:56

  Olen päättänyt ketä äänestän, kyllä. Harmittaa vaan pikkuisen se, että ehdokkaat ovat lähtökohtaisesti niin eri asemissa. Voisin tykätä esimerkiksi Kyllösestä, mutten usko, että hänellä on realistisia tsäänssejä päästä toiselle kierrokselle, joten en aio äänestää häntä. Ei sillä että Haavisto olisi minusta huono valinta, mutta koen vahvasti olevani enemmän vassari kuin vihreä. Vaikka tietysti tiedostan, etteivät nämä varsinaisesti mitkään puoluevaalit ole.

  MUTTA: Kekkosen lastenkutsut voisi minusta olla
  a) hyvä bändin nimi
  b) loistava sketsisarja
  c) härski sananmuunnos
  d) jotakin, jossa minunkin pitäisi voida sanoa olleeni mukana.

  1. Ymmärrän hyvin! Nämä vaalit on boorrinkkkk, no can do.

   Mun mielestä Kekkosen lastenkutsuihin osallistuminen on Paavon suurin vaalivaltti. Se on kyllä huvittava ukkeli. Kertoi myös, että ”minä olen ehdokkaista radikaalein, kuten huomaatte”. Kyllä huomasimme.

   1. Tämä tieto sinetöi äänestyspäätökseni: Väykky presidentiksi!

    1. Tänään Kupittaan Citymarketin ennakkoäänestyspaikalla kuultua: ”Siälä kopissa ei ollut ollenkaan numeroa ykkönen.” ”No mutta onhan se selvä, että Paavo on aina ykkönen.”

  2. Mä taas oon ajatellut, että istuvan presidentin kannatusluvut on niin huimat, että voin kerrankin äänestää ilman taktikointia. Antaa omalla äänelläni statementin tai protestiäänen, miten vain haluankin. Siistiä päästä kerrankin hurvittelemaan vaaleissa 😀

   1. Rakastan ajatusta ”vaaleissa hurvittelemisesta”.

    1. Anumaaria78
     18.1.2018, 21:54

     Mä tykkään myös ”hurvittelemisesta”, ja nytpä tiedänkin, miksi kutsun Nilsin äänestämistäni. 😀 

 2. Hei sun instastoorit näistä oli tosi hyviä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *