Pressa kotiin hoitamaan lasta

Näyttökuva 2018-03-29 kello 11.47.44.png

Kyllä!

Nyt on käsillä aivan nerokas kansalaisaloite: Sauli Niinistölle pitäisi saada oikeus jäädä isyysvapaalle.

”Elämme perheiden ja työelämän tasa-arvon kannalta synkkiä aikoja. Kauan odotettu perhevapaauudistus kaatui ja moni tuore isä empii heille jo tälläkin hetkellä kiintiöityjen isyysvapaiden käyttöä. Moni nuori epäröi ylipäätään lasten hankkimista ja syntyvyys onkin ollut laskussa vuodesta 2010.

Meillä on kuitenkin toivoa. Kansakuntamme isähahmo, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on juuri tullut kolmannen kerran isäksi. Saulilla on nyt erinomainen tilaisuus toimia roolimallina kaikille Suomen isille ja muille vanhemmille, ja jäädä presidenttikautensa aikana kotiin hoitamaan lastaan kahdeksi kuukaudeksi. Hyödyntämällä perhevapaita Sauli osoittaisi käytännön arvojohtajuutta näyttämällä, että mikään työ ei ole liian tärkeä etteikö siitä voisi jäädä perhevapaalle. Tämä olisi vahva viesti muillekin perhevapaita pohtiville tahoille.”

Kokemuksesta voin sanoa, että jokaisen isäksi tulleen pitäisi viettää lapsensa kanssa kahdestaan aikaa tämän vauva- tai taaperoiässä. Myös presidentin. Tämä on hyväksi paitsi lapselle, isälle, mahdolliselle vanhempien väliselle suhteelle ja yhteiskunnalle. Presidentti kotiin!

Aloitteen ovat panneet alulle yhdet suosikkibloggaajistani, Lean life -blogin Sonja ja Tommi.

Kävin allekirjoittamassa, se onnistuu täällä.

 

Lue myös:

Tietenkin isä jää hoitovapaalle

 

Kuva: Screenshot aloitteesta

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Kommentit (4)
  1. Hauska aloite ja tärkeän asian kannalla. Mutta jos nyt yksi ammatti pitäisi valita, joka olisi niin tärkeä ettei isä voi jäädä kotiin, niin se on mielestäni juurikin istuvan presidentin virka 😛

    1. No kun homman juju on juuri siinä, ettei sellaista ammattia pitäisi voida valita ollenkaan! 🙂

  2. Tämä vaatisi perustuslaillisen muutoksen, jotta presidentti voisi jäädä virkavapaalle. Perustuslaissa säädetään ainoastaan presidentin estymisestä ja kuolemantapauksesta. Muutoin presidentti hoitaa tehtäviään kuten Perustuslaissa ja muussa laissa säädetään. Esim. Perustuslain mukaan presidentin ollessa estyneenä, hänen tehtäviään hoitaa pääministeri jne. Eli perustuslaissa tulisi säätää, kuka hoitaa presidentin tehtäviä hänen ollessa virkavapaalla jne. Koska perustuslaissa muutosta ei voisi tehdä nykyinen eduskunta, päätös siirtyisi seuraavalle eduskunnalle. Sitten maamme ensimmäinen lapsi alkaa olla niin iso, ettei vanhempainvapaalle voisi jäädä. Sen jälkeen muutos olisi ehkä symbolinen.

    Presidentti ei saa palkkaa vaan verottomasti palkkion toimensa hoitamisesta, joka perustuu perustuslailliseen oletukseen, että hän on käytettävissä tehtävässään koko kautensa ajan pl. estyneenä tai kuollessaan. Jos presidentillä säädettäisiin olevan virka ja siihen liittyvät tehtävät, kuten muilla virkailijoilla, eikö presidentti silloin saa palkkaa, joka tulisi verottaa ansiotulona. Siten tämä muutos aiheuttaisi muutoksen myös tuloverolakiin.

    Koska presidentin tehtävistä säädetään perustuslaissa ja muussa laissa, on tämä aloite auttamattomasti liian myöhässä, jotta Sauli ehtisi isyysvapaalle.

    Minusta kansalaisaloite on äärimmäisen tärkeä ja arvokas keino vaikuttaa, mutta minusta sen arvokkuutta tulisi vaalia siten, että tehdään aloitteita asioista, joilla ei haeta somejulkisuutta ja raflaavia otsikoita tyyliin ”Sale kotiin”, miettimättä onko aloitteella edes mahdollisuutta vaikuttaa juuri Sauli Niinistön vapaisiin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *