Raha-podcastini on ilmestynyt, kuuntele se NYT!!!!!

Juliaihminen

Eikö tuo nainen ikinä lopeta? Saattaa joku kysyä. No ei tietenkään. Kun kerran on alkanut puhua rahasta, niin puhutaan sitten ihan kunnolla. 

Olen ihan mielettömän tyytyväinen siitä, että pääsen tekemään haaveilemani rahapodcastin juuri Ylelle. Raha on nimittäin aihe, josta haluan voida puhua suoraan ja puolueettomasti – miettimättä jonkun kaupallisen tahon intressejä. Ja siksi Yleisradio on tälle juuri oikea paikka. Tässä podcastissa ei mainosteta mitään, ei vältetä kritisoimatta mitään tai kumarreta mihinkään suuntaan. Yle antoi super hyvän tuottajan (Kaisa Kirves, olet paras) sekä hyvin vapaat kädet. Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta -podcastin ensimmäinen jakso on ulkona.

Ensimmäinen jakso käsittelee palkkaa ja sitä, miten sen kehityksestä voi pitää huolta – ja toisaalta sitä, että mitä tapahtuu, jos lähtee tavoittelemaan vain ja ainoastaan hyvää liksaa. Juttelen siinä kirjailijan ja entisen toimitusjohtaja Anniina Tarasovan parhaista palkkanikseistä ja siitä, mitkä ovat pehmeän tason ja kovan tason neuvoja palkkaneuvotteluihin.

Vaikka olisit lukenut kirjani Kaikki rahasta, niin ensimmäinen jakso ja ylipäänsä koko podcastkausi tarjoaa myös uutta tietoa. Kirjaan ei mitenkään mahtunut kaikkea ja sen kirjoittamisen jälkeen olen tehnyt kaikenlaisia uusia oivalluksia, eli tuore ote säilyy.

Jokaisessa jaksossa on myös tarkkaan valittu vieras, jolla on asiantuntemusta ja substanssia mutta myös rento ote talouteen. Olen viimeisen vuoden aikana haastatellut yli 50 taloustyyppiä, ja podcastin vieraiksi kutsutaan timanttisimmat.

Nauhoitan loppusyksyn mittaan lisää jaksoja, ja aiheiksi on valikoitunut ainakin: Miten raha-asiat hoidetaan parisuhteessa? Mistä asioista säästämisellä on iso vaikutus sekä lompakkoon että omaan hiilijalanjälkeen? (Lupaan, ei syyllistystä tai hurskastelua!) Sijoittamisen alkeet JA sijoittamisen jatko, eli miten voi sijoittaa rahansa vastuullisesti? Ystäväpiirin rahaongelmat, perinnön saaminen ja jättäminen, mikä lapsen hinnaksi tulee, miten voi tehdä sivutöillä rahaa sekä tietenkin sellainen jakso, jossa toivotetaan pikavippifirmat syvälle helvetin lonkeroihin. (En tiedä, onko helvetissä lonkeroita.)

Teen jokaista jaksoa varten myös Ylen nettisivulle aihetta liippaavan artikkelin jostain itseäni kiinnostavasta näkökulmasta. Voin siis sanoa, että teen tällä hetkellä juuri sellaista työtä, mikä on itselleni kaikkein kiinnostavinta. Ja toivottavasti teidänkin mielestänne!

Nyt toivon, että kuuntelette podcastin ensimmäisen jakson Yle Areenasta ja sitten luette jutun siitä, miksi on niin hiton kiusallista kysyä esimerkiksi ravintolaillallisella viinipullon hintaa tai edes tilata sitä halvinta lasia (on tullut tilattua aika usein se toiseksi halvin!).

Jutussa sosiologi, teologi ja psykologi vastaavat siihen, mikä rahassa oikein hävettää. Miksi rahajutut ovat vähän kuin vessajuttuja? Sellaisia että ei niistä oikein tohdi puhua. Etenkin teologin kanssa päästiin todella syville urille, lapsuuden riittämättömyyden kokemuksiin. 

Kuunnelkaa ja lukekaa! Ja vastatkaa kysymykseeni, niin minä laitan hihat heilumaan:

 

Mistä aiheesta haluaisit kuulla jakson?

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 
 
 

Kommentit

Vastuu kiinnostaa (Ei varmistettu)

Kiinnostavaa! Haluaisin erityisesti kuulla tuosta vastuullisesta sijoittamisesta. En sitä ainaista puhetta siitä, miten "kannattaa sijoittaa vastuullisesti", vaan ihan hyvin konkreettisesti neuvoja siihen, että mistä voi tietää, onko sijoitus vastuullinen. Tälle siis ehdoton tarve!

Ilargia (Ei varmistettu)

Täältä kannatusta tälle (jälleen kerran). Nimenomaan konkreettiset neuvot olisivat tarpeen. Ja pankkien vastuullisuuden vertailumahdollisuuksista kuulisin mieluusti myös (jos niitä on).

Toinen kiinnostava aihe voisi olla, että jos haluan tehdä rahoillani hyvää, niin mistä tunnistaa luotettavan tahon ja mikä on paras/vaikuttavin tapa? En tiedä, meneekö liian kauas, mutta kun täälläkin on usein ollut puhetta siitä, että lahjoitetaan satunnaisesti/kuukausittain yms. ja vaikka itsekin lahjoitan, niin usein on vähän sellainen epämääräinen olo, että onkohan tästä oikeaa hyötyä. Tässä siis valikoima nopeasti mieleen tulleita kysymyksiä aiheesta:

Jos haluan, että hyvään sijoittamani raha "tuottaa" mahdollisimman hyvin, niin mitä teen? Kertalahjoituksia eri kohteille/konkreettisiin hankkeisiin tyyliin "osta äitiyspakkaus kehitysmaahan" vai kuukausittain saman kohteen tukeminen? Suora mikrolaina, lahjoitus järjestön kautta, joku muu? Mistä tiedän, meneekö raha kohteeseen vai sivukuluihin? Uskonnolliset/poliittiset aspektit: esim. jos annan rahaa vaikka SPR:lle tai Kirkon ulkomaanavulle, niin meneekö osa rahasta aina lähetystyöhön? Kokonaan oma kokonaisuutensa voisi olla ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät jutut, tyyliin hiilipörssi, CO2esto jne. (tiedän, että näistä oli just Hesarissa, mutta aihe on niin tärkeä, ettei siitä voi puhua liikaa).

Silja_ (Ei varmistettu)

Komppaan näitä aiheita!

PS. SPR ei ole millään tavalla uskonnollinen järjestö, eli sitä kautta rahaa ei mene lähetystyöhön. :)

Kaa (Ei varmistettu)

Jesjesjes, kuunneltu! Mäkin ilahduin siitä, että sun podcast tuli juuri Ylelle. Onnea siitä!

Mä oon aloittelevana osakeostelijana miettinyt viime aikoina mm. osinkoja. Haluaisin tietää niistä kaiken, esim. miten arvioida, mikä on sellainen yhtiö, jonka osinko tulee olemaan tulevina vuosina nousujohteinen.

Myös sellainen jakso, johon saisi lähettää kysymyksiä olisi kiinnostava!

Milaaa (Ei varmistettu)

Olipas kivasti toteutettu ja mielenkiintoinen podcast, tykkäsin!

Haluaisin kuulla lisää asuntosijoittamisesta. Jos alla on jo isohko asuntolaina omaan asuntoon, uskaltaisiko sitä sijoittaa toiseen, pienempään vai onko ihan hullun hommaa? Milloin ja kenelle asuntosijoittaminen kannattaa?

pillero (Ei varmistettu)

Upeeta että tää on just Ylellä ja riippumaton, mielelläni maksa yleveroa tästä :) Paljon onnea uudesta aluevaltauksesta Julia!

Juliaihminen
Juliaihminen

Tosi hyviä ideoita, alan pohdiskella näitä joko jaksoihin tai sitten noihin nettiartikkeleihin. Kiitos! <3

Nannajee (Ei varmistettu)

Moikka!

Kiitos mielenkiintoisesta ja hauskasti kirjoitetusta blogistasi, olet ehdottomasti suosikkibloggaajani! Meinasin muuten tulla kommaamaan vähän aikaa sitten että voisitko alkaa tehdä podia, mutta sehän olikin näköjään jo työn alla. Ihanaa kun puhut rahasta suoraan. Aiheena mua itseäni kiinnostaisi downshiftaus päivätyöstä, esimerkiksi lyhemmän työviikon tekeminen ja sen rahalliset vaikutukset (verojen ja muiden kuluvaikutusten, kuten vaikka työmatkakulujen ja lasten hoitomaksujen pienenemisen jälkeen reaalinen ero ei välttämättä ole niin iso).

Pakko muuten kysyä että miksi divaanisohvat (vai oliko ne kulmasohvat) on white trash, taisit niin pörssipäivässä heittää :D En omista sellaista mutta tämä jäi mieleen :D Jepjep, tartun olennaiseen!

Juliaihminen
Juliaihminen

Haa, ihan superhyvä idis tuo nelipäiväinen työviikko, etenkin kun olen itse tehnyt sitä jo tässä pian kaksi vuotta.

Hahahahah, upeaa että mun divaanisohvakommentti on jäänyt mieleen :D :D Meillä on siis himassa divaanisohva, ja mulle tulee siitä aina semmonen olo, että olen silloin 2000-luvun puolivälissä mennyt halpaan tähän muotioikkuun, ja nyt sitten kaikki haluavat divaanisohvistansa eroon. Nykyään sohvat ovat sellaisia siroja 1950-luvun sohvia. Aivan jäätävää, että sohvamuoti muuttuu 10 vuodessa niin paljon. Luonto kiittää.

pa (Ei varmistettu)

Hei!
Olen pidempään lukenut blogiasi enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Olen itse kiinnostunut rahasta ja säästämisestä ja on tosi kiva lukea avoimesti kirjoitettua tekstiä aiheesta. Usein neuvot on kuitenkin enemmän keskituloisille suunnattuja, kun mahdollisuuksia vaikka sijoittamiseen on ja säästöjäkin ehkä jo löytyy. Olisi kiva kuulla neuvoja/mielipiteitä mistä lähteä liikkeelle kun tilanne on nolla, eikä ole mietitty eläkkeitä/puskurirahastoa/säästöjä/sijoituksia ollenkaan. Mistä silloin olisi hyvä lähteä liikkeelle?
Oma tämän hetkinen tilanne on nimittäin se, että avopuolison ulosottovelat (edellisestä elämästä) ovat vetäneet kaikki tilit ja säästöt molemmilta nollaan. Hopeareunuksena on että tunnelin päässä alkaa näkyä valoa ja saimme juuri kuulla, että tällä vauhdilla velka on maksettu ensi kesänä. Mikä jo sinänsä on todella helpottava tieto henkisesti &amp; taloudellisesti.
Mutta sen jälkeen rahan käyttö ja sen suunnittelu on tällä hetkellä yhtä suurta kysymysmerkkiä. Luonnollisesti ulosoton jälkeen haluamme maksaa ensin pois kaikki hänen perinnän aiheuttamat velat minun nimissäni, mutta sen jälkeen emme oikein tiedä mitä pitäisi tehdä. Olemme molemmat noin 30 -vuotiaita, vakituisissa töissä pienipalkkaisilla aloilla ja haaveilemme perheestä kun nämä raha-asiat saataisiin kuntoon ensin. Olisi siis tosi kiva kuulla mistä lähteä liikkeelle, kun ollaan kirjaimellisesti nollatilanteessa. Tästä aiheesta kun ei juuri puhuta. Oman kokemuksen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole niin harvinainen.

Kommentoi