Saippuasarja pelastaa tyttövauvat

adidakset3.jpg

Sillä hetkellä, kun sikiö valikoituu naispuoliseksi (mikä se hetki sitten lieneekään), sen todennäköisyydet selvitä maapallolla huononevat. Esimerkiksi Intiassa puuttuu erään arvion mukaan 45 miljoonaa tyttöä ja naista, ja siellä on 109 poikaa jokaista 100 tyttöä kohden. Vuonna 2010 Kiinassa oli oli 119 poikaa jokaista 100 tyttöä kohden. 

Sukupuolijakauma vinoutuu maassa, kun kolme asiaa tapahtuu samalla kertaa:

1. Perheet haluavat pojan, jos kulttuurissa naiset muuttavat miesten perheisiin asumaan avioituessaan.

2. Kun syntyvyys on matala. (Jos perheeseen syntyy vaikka kuusi lasta, on hyvin todennäköistä, että perhe saa myös haluamansa pojan ilman sen suurempaa suunnittelua.)

3. Sikiönseulonta ja abortit ovat helposti saatavilla.

adidakset.jpg

Nyt luin kuitenkin hyviä uutisia!

Viime vuosien aikana tämä vääristynyt sukupuolijakauma on alkanut mennä parempaan suuntaan. Economistissa oli kiinnostava artikkeli aiheesta, ja sitä mää nyt tässä teille itse asiassa referoinkin. Innostuin ja ilahduin siitä niin kovin nimittäin!

Sille on monta yksittäistä syytä, miksi tyttöjen annetaan taas syntyä ja elää. Ensinnäkin, kaupungistuminen johtaa siihen, että lapset muuttavat joka tapauksessa omiin asuntoihinsa naikkeliin mennessään, joten ei ole niin väliä, syntyykö perheeseen tyttö vai poika. Urbaanit lapset tukevat vanhempiaan lähettämällä rahaa, ei tekemällä peltotöitä, ja siinä tytöt ovat ihan yhtä hyviä kuin pojatkin.

adidakset4.jpg

Epäsuhtainen sukupuolijakauma on jopa ajanut maaseutujen miehet ahdinkoon avioliittomarkkinoilla: naisia on liian vähän, ja nekin harvat muuttavat kaupunkiin kiinnostavan elämän perässä. (Miksi tämä kuulostaa niin tutulta? 😀 )

Valtio on toki yrittänyt tehdä kaikenlaista: Sukupuoleen perustuvia abortteja yritetään kieltää ja julistevalistuskampanjoilla yritetään estää ihmisiä abortoimasta tyttöjä. Mutta nämä on tekohengitystä.

Se, millä on oikeasti valtaa ja vaikutusta, on populaarikulttuuri. Ja nimenomaan televisio.

adidakset5.jpg

Esimerkiksi Intiassa eräällä alueella 51 prosenttia naisista katsoo saippuaoopperaa nimeltä Na Aana Is Des Laado (Älä tule tähän maahan, rakastettu tytär). Sarjassa käsitellään tyttärien kammottavaa kohtaloa, yhdessäkin jaksossa isä tappaa tyttönsä hukuttamalla tämän maitoon. Vertailun vuoksi: Vain 5 prosenttia saman alueen naisista oli nähnyt valtion valistusvideon tasa-arvosta. Sarja on tuonut paljon sympatiaa tyttöjä kohtaan ja avannut ihmisten silmät näkemään enemmän tyttöjen ihmisarvoa.

Toki tämä kuulostaa vähän yksinkertaistetulta, mutta kyllä tv-sarjat ihan Suomessakin toimivat erinomaisena valistuskeinona. Itse opin aikanaan vaikkapa homoseksuaalisuudesta Salkkareiden Kallea katsellessa.

Ei siis ole aivan sama, mitä saippuasarjoissa tapahtuu!

 

 

Mitä saippuasarjat ovat opettaneet teille?

 

 

Lue myös:

Poikalapsen vanhemmat pystyvät todennäköisemmin yhdessä (say whaat!)

 

 

Kuvat: Alppu sai syntymäpäivälahjaksi Addut, ja nyt fiilistelen sitä, että meillä molemmilla on sellaiset!

 

 

Juliaihminen Facebookissa // Juliaihminen Instagramissa // Juliaihminen YouTubessa // Juliaihminen Bloglovinissa

 

 

Kommentit (10)
 1. Tällä kommentilla ei oo alkaessaankaan pohjaa, mutta muistan lukeneeni (jostain pääsykoemateriaalista? vuonna nakki), että Meksikossa(?) valtion toimesta lisättiin johonkin saippuasarjaan jotain, mikä sai kansalaiset muuttamaan käytöstään jonkun asian suhteen. Ja siis se oikeasti toimi. Ärsyttävää, etten muista tätä tarkemmin. 😀

  1. Hahaha, mä niin tiedän tuon tunteen. Mäkin olen lukenut joskus jonkun, että Brasiliassa haluttiin vedensäästökampanjalla saada ihimisiä pissaamaan enemmän suihkuun, ja sitten joku julkkis lorotteli suihkussa televisiossa ja sitten siitä ehkä seurasi jotain… Mutta nyt en muista, miten se juttu meni. 😀

  2. Mun piti googlailla ja löysin BBC:n artikkelin kaikista hyvistä asioista joita saippuasarjoilla on saatu aikaan: http://www.bbc.com/news/magazine-17820571 . Meksikossa lukutaidottomien kursseille saatiin hullu ryntäys tv-sarjan ansiosta! Muutkin esimerkit oli sekä aika siistejä että myös vähän karmivia – mitä kaikkea poimimmekaan tv-sarjoista, sekä hyvässä että huonossa mielessä.

   1. Ei hitto, todella kiinnostava linkkaus. Vanhana mediatutkijana (hehheh) olen aina ihan fiiliksissä tällaisista artikkeleista. Kiitos!

   2. Jes, kiitti linkistä!

 2. Oon yläkoulun aineenopettaja ja kyllä ei juuri sellaista aihetta olekaan, etteikö Salkkareista löytyis jonkun oppilaan esiin nostama esimerkki ko. teemaan liittyen. Joskus pitää sitten tietty vähän jutella siitä, missä määrin Salkkarit kuvaa todellisuutta asian suhteen, mutta välillä ne esimerkit on kyllä ihan valideja.
  Mä myös oon saanut aikanaan (silloin vanhoina hyvinä aikoina, kun Salkkareita vielä viitti kattoa) juurikin Kallen ansiosta tietoutta homoudesta:)

  Ps. Oot huippu kirjoittaja, nostat esiin kiinnostavia aiheita ja löydät niihin hyviä kulmia. Kiitän!

  1. Ah, kuulostaa siltä, että sun tunneilla on mahtavan keskusteleva ilmapiiri!

   Ja kiitos tosi kivoista sanoista! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *