Se on 2000-luku, ei 2000 -luku

5_luukku.jpg

Yksi mun sivuaineista yliopistolla oli suomen kieli. Toisin kuin luullaan, suomen kielen opiskelu opettaa suvaitsevaiseksi: Oppiaineessa hyväksytään, että kieli muutuu. Puhuttu ja kirjoitettu kieli ovat erilaisia. Ihmisille, jotka tekevät yhdyssana- tai pilkkuvirheitä tekstissään, ei naureskella. Mutta sitten kaikilla on oma pieni juttu, jonka näkeminen saa raivon partaalle. Nyt kerron oman Akilleen kantapääni.

Te ette tule pitämään lukemastanne. Mutta kuka sanoi, että Hauska fakta -joulukalenteri saisi ihmisen hauskalle tuulelle? Tieto lisää tuskaa. Luultavasti luettuanne seuraavan kieriskelette ahdistuksissanne ja sielunne huutaa: ”Kaikki nämä vuodet olen tehnyt väärin! Jumalani, miksi minut hylkäsit?”

Mutta mä en voi tälle mitään. Kyse on kuitenkin laista (tai no tarekmmin ottaen kielioppisäännöstä). Nimittäin. Mä ajaudun aina mielivaltaisen (täysin kohtuuttoman ja neuroottisen) ärsyyntymisen valtaan, kun ihmiset tunkevat sanavälejä vääriin paikkoihin. Siis näin:

OIKEIN:

1990-luku

VÄÄRIN:

1990 -luku

Mistä kukaan on koskaan saanut päähänsä, että tuohon kohtaan kuuluisi väli?! Tuossa ei todellakaan kuulu olla mitään saastaista ja iljettävää, helvetin esikertanoista kömpinyttä sanaväliä. Miksi ihmiset jatkuvasti tunkevat tuohon sanavälin? Miksi?!

Okei, mä tiedän kyllä, mistä se johtuu. Tämä kielioppisääntö on hieman monimutkainen (mutta vain hieman, ja siksi se pitäisi osata). Aina kun kyseessä on yksi sana, väliä ei tule: 

10-vuotias (vertaa 10 vuotta)
D-vitamiini
Juliaihminen-blogi
Pohjois-Karjala-projekti
15–20-vuotias (Numeroiden väliin tulee pitkä viiva, koska siinä matkataan jostain johonkin, tosin joskus mä jätän käyttämättä pitkää viivaa, koska se on niin vaikea kaivaa tietokoneen näppäimistöstä esiin. Tärkeintä on kuitenkin, että mihinkään kohtaan ei tule sanaväliä.)

Sen sijaan yhdysmerkkiä käyttämällä useasta erikseen kirjoitettavasta sanasta muodostuva kokonaisuus eli sanaliitto voidaan osoittaa yhdyssanan osaksi. Yhteys yhdyssanan perusosaan osoitetaan kirjoituksessa yhdysmerkillä, jonka edessä on välilyönti.

kolme ja puoli -vuotias (vertaa 3,5-vuotias)
Täällä Pohjantähden alla -teos
Julian hullu raivokohtaus -postaus
Hauska fakta -joulukalenteri

Ja mikä sairainta, sanaväli saattaa tulla myös ennen sanaliittoa, mikäli määreosa on alussa. Tämä on kuitenkin yhtä harvinaista kuin helle juhannuksena.

Hyla- rasvaton maito
Itä- Sri Lanka

 

Kiitos. Nyt olen saanut tämän sydämeltäni. Toivottavasti en pilannut kenenkään joulutunnelmaa. Itse toivon Joulupukilta sitä, että ammatikseen kirjoittavat ihmiset lopettaisivat turhan sanavälin tunkemisen tekstiinsä. Harrastuksekseen kirjoittavilta mä hyväksyn tämän. Toki sielu verta itkien.

 

Ja sitten on pakko kysyä: Onko teillä jotain kielioppisääntöä, jonka rikkominen korventaa mieltä ja ruumista? 

 

Lisätietoa Kielikellon sivuilta! (Sivustolta löytyy muutenkin koko joukko erinomaisia kielioppisääntöjä.)

 

Hauska fakta -joulukalenterin edelliset luukut:

1. Mitä Googlehaut kertovat parisuhteesta?

2. Parempaa kuin kehitysapu

3. Verimato estää kapinan

4. Eläkeläinen, katso pois omasta navasta

 

Kommentit (82)
 1. Ahahaa! Kiitos tästä! Voisitko ottaa hauska fakta -kalenterisi osaksi myös joulutervehdysten oikeinkirjoittamisen? Tähän vuodenaikaan mua korventaa Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta ! -tyyppiset toivotukset. Mistä sekin johtuu, että tuohon huutomerkin edelle on alettu jättää väli?!

   

  1. Hyvä idea! Ja tuossa kommentissa toit myös hienosti esimerkilläsi esiin sen, että jotkut ihmispolot jättävät jopa huutomerkin ja sanan väliin turhan sanavälin. Ai ai ai!

 2. Ihana ja tarpeellinen luukku oli tämä. Nyt on kuitenkin saivarreltava minua ärsyttävästä seikasta: siitä, että ihmiset käyttävät kielenhuollon normeista sanaa ”kielioppisääntö”. Kielioppi on kielen rakennetta. Siis sitä, miten kieli toimii, miten sanat taipuvat suhteessa toisiinsa ja miten kielellä ilmaistaan erilaisia merkityksiä. Kielenhuolto taas on sovittuja normeja, jotka ohjaavat kirjoitettua kieltä. Pilkut, yhteen ja erikseen kirjoittaminen, alkukirjaimet ym. setit kuuluvat kielenhuoltoon. Ne eivät ole kielen rakenteeseen liittyviä asioita. Ääääää!!! (Älä, Julia, pahoita nyt mieltäsi tästä. Olet puhtaasti punaisen vaatteeni sijaiskärsijä. Pahoittelut!) Mut hei, eix seuraava luukku sit tästä?

  1. Erittäin hyvä pointti! Mä en ole koskaan ennen tajunnut tätä, joten kiitollisna otan kommentin vastaan ja korjaan ajatteluani!

   Ja jos mä pahoittaisin tästä mieleni tuon oman vuodatukseni jälkeen, olisin melko tekopyhä kanttura 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *