Sijoitin vastuuttomasti ja nyt kadun

IMG_8502.JPG

Okei, hävettää myöntää, mutta vielä tuossa pari vuotta sitten pidin kuuluisaa fuck you -rahaani Bank of Norwegianin tilillä. Tämä norjalainen pankki antaa ihmisille vakuudettomia luottoja, toisin sanoen sellaisia korkeakorkoisia luottoja, joihin en itse koskisi pitkällä tikullakaan. 

Mutta tiedättehän, sitä on joskus vähän laiska ottamaan asioista selvää ja ahne. Ja menee massan mukana. Kaikissa sijoitusryhmissä ihmiset kertoivat säilyttävänsä rahojaan Norwegianin tilillä, sillä se maksoi tuolloin 1,75 % korkoat talletuksista, ja Norjan valtio takasi talletukset 200 000 euroon saakka. Niin sanotusti varmaa tuottoa siis. Nyt matalien korkojen aikana tuollainen tuotto on oikein mainio, kun kyse on hyvin riskittömästä sijoituksesta, käytännössä katsoen talletustilistä.

Minulla oli tuolla koko jemmarahani summa, 5000 euroa. Tämä tarkoitti sitä, että sain tuottoa siitä vuodessa 87,5 euroa miinus vero. Eli ikään kuin vajaa sata euroa parempi paikka pitää rahojaan kuin perus talletustili pankissani (jossa korko on pyöreä nolla).

Sitten haastattelin kirjaani varten kahta mimmiä, jotka olivat nuoruudessaan erehtyneet ottamaan pikavippejä. Ja miten uskomattoman vittumaiseksi tuo koko kuvio paljastuikaan! Osa vipin ottajista saa tietenkin maksettua lainan nopeasti ja ajallaan takaisin, eikä heille tule siinä tilanteessa hankaluuksia. Mutta sitten on tämä osa, joka ei saa.

Esimerkiksi toiselle haastateltavalleni oli käynyt niin, että hän oli ottanut vuokraansa varten vipin, sitten toisesta firmasta vipin, jolla maksoi edellisen ja sitten kolmannesta sellaisen, jolla maksoi edellisen. Ja koska hän oli ollut ”hyvä asiakas”, niin hän sai ensimmäisestä firmasta kiitokseksi hyvästä asiakkuudesta isomman lainan. Kierre jatkui niin pitkään, että hänellä oli 20 000 euron velat. Ja kyseessä oli todella fiksu, mukava ja kaikin tavoin kunnollisen oloinen tyyppi (juteltiin pari tuntia kahvilassa). Kahdeksassa vuodessa hän sai maksettua ulosoton kautta velkansa pois. Ilman kenenkään apua, koska asia hävetti häntä niin paljon.

Näinden vippien korot voivat olla aivan poskettomia, tyyliin 400 prosenttia! Vippiä ottava ihminen ei välttämättä sisäistä, mitä ”todellinen vuosikorko” tarkoittaa tai mihin hän ylipäänsä sitoutuu. 

Eniten minua iljettää, kun näitä vippimainoksia tyrkytetään ihan joka tuutista. ”Toteuta unelmasi ja lähde shoppailulomalle Lontooseen!” Mitäs helvettiä, ei! Jos ihmisellä ei ole rahaa lähteä shoppailemaan Lontooseen, hänen ei pidä lähteä shoppailemaan Lontooseen. End of story.

Jos näitä vippejä ei tungettaisi ja mainostettaisi niin paljon (löytyvät aina ensimmäisenä googlehauista), niin ehkä ihmiset ottaisivat selvää myös muista keinoista saada rahaa nopeasti – huomattavasti pienemmällä korolla ja turvallisemmin. Apua on nimittäin saatavilla, 1.1.2019 alkaen velkaneuvonta siirtyy paikkakuntien oikeusaputoimistoihin, joihin voi olla yhteyksissä jopa chatin tai puhelimen kautta. Ja jos tarvitsee ihan oikeasti sitä rahaa (en puhu Lontoon-matkasta), niin monet kunnat ja kaupungit myöntävät sosiaalista luottoa tällaisissa tilanteissa. Juuri yhdessä Takuusäätiön tilaisuudessa juttelin niitä työkseen myöntävän naisen kanssa.

Näiden haastattelujen jälkeen otin sitten aika nopeasti sitten pois tuon jemmarahani tuolta vakuudettomia luottoja välittävästä yrityksestä. Nyt se makaa ihan tavallisella säästötilillä eikä kerrytä korkoa, joskaan ei myöskään huonoa omaatuntoa. En halua olla mukana tuollaisessa bisneksessä. Ja Norwegianhan ei ole siis todellisuudessa pahimmasta päästä tällaisista firmoista, mutta ei silti mikän hyviskään. (Ja no, enää ei myöskään kiinnosta tuo lentoyhtiöihin sijoitteleminen.) Tuntuu irvokkaalta, että minä, keskituloinen ja etuoikeutettu ihminen hyödyn muiden kurjuudesta ja niistän tuotot heidän selkänahastaan. 

Mutta juu, mun sijoittamiset ja rahan käyttöni eivät todellakaan ole mitään täydellisen vastuullista, kuitenkin koko ajan pyrin parempaan.

Talousongelmat ja rahavaikeudet ovat asioita, joista pitäisi pystyä puhumaan ihan yhtä lailla kuin sijoittamisesta tai mistä tahansa muusta rahaan liittyvästä. Olisi supertärkeää ottaa niistä pois stigma ja häpeä, jotta niitä pystyttäisiin selvittämään paljon nopeammin – ja jolloin ne myös selviäisivät helpommin.

Tästä syystä olin avan superonnellinen, kun sain talousvaikeuksia käsittelevään podcast-jaksooni sanavalmiin ja älykkään ystäväni, Emmi Nuorgamin. Hän kertoo rehellisesti siitä, miten on joutunut kahdesti rahaongelmiin elämänsä aikana. Suosittelen kuuntelemaan jakson, vaikkei itsellä olisi ensimmäistäkään ongelmaa rahan kanssa. Emmin tarina on kiinnostava ja inhimillinen.

 

Kuuntele Melkein kaikki rahasta -podcastin jakso Yle Areenasta (tai spotifystä tms).

Ja lue myös viisi kiinnostavaa tarinaa, jotka keräsin IG:n kautta sekä takuusäätiön viestintäpäällikön Minna Mattilan kommentit asiaan. (Eräskin mimmi kertoi, miten hänen läheisensä oli ottanut vippejä hänen verkkopankkitunnuksilla ja ajanut hänet vaikeuksiin.)

Nettijuttu talousvaikeuksista Ylen sivuilla.

Ja kyllä vain:

Illalla teen myös IG-liven kello 21!

Paasaan lisää pikavippien saatanallisuudesta ja siitä, millaisia rahavaikeuksia itselläni on ollut elämäni aikana. Saa myös kysellä taas instassa ennakkoon mitä tahansa.

 

Oletteko olleet koskaan rahavaikeuksissa? Oletteko selvinneet niistä ja jos, niin miten?

 

 

Kuvassa: Minä ja Emmi Nuorgam – molempien yrityksillä menee nykyään ok:sti!

 

Kuuntele Melkein kaikki rahasta -podcastin aiemmat jaksot:

Kääk, olen väärällä alalla!

Paljonko lapsi oikeasti maksaa?

Näin raha hiertää ystävyyssuhteisssa

Vastuullinen sijoittaminen trenaa nyt

Sijoittamisen ABC

Näin säästät vuodessa 3000 euroa ja 1500 kiloa kasvihuonepäästöjä

Näin et jää tappiolle parisuhteessa

Haluaisitko olla tyytyväisempi palkkaasi?

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

Kommentit (20)
 1. Omaan vastuuttomaan rahankäyttööni on liittynyt aina jonkinlainen ympäristön esimerkki. Opiskeluaikoina kaveripiirissäni oli kaksi ääripäätä: opintolainaa viimeistä roposta myöten nostavia (koska elämässä piti olla ”hyviä juttuja”, kuten juhlimista) tai tyyppejä, joiden vanhemmat maksoivat vuokran. Kummallakaan porukalla ei ollut käsitystä siitä, miten elää kohtuullista arkea. Myöhemmin törmäsin aikuisiin, jotka sanoivat, että ei köyhä millään muulla elä kuin velkarahalla, tai kaksi luottokorttia on vedetty tappiin, koska ”kerran täällä vain eletään”. Lapsuudenkodin tapoja tulee arvioitua aikuisena kriittisesti, mutta samanikäisten kavereiden tai ulkopuolisten tyyppien asenteisiin on paljon vaikeampi ottaa etäisyyttä. Helposti ajattelee, että koska tuo tekee noin, niin minäkin voin.

  1. Tällaisissa tilanteissa taitaa olla sekin haaste, että jos koko tuttavapiirillä on ns. korkeampi elämäntaso ja kalliimpi elämäntyyli kuin mihin itsellä on vastuullisesti ottaen varaa, joutuu vähemmän varakkaana monessa tilanteessa valitsemaan sosiaalisen elämän ja vastuullisen taloudenhoidon välillä. Ja tällainen ei ole helppo paikka kenellekään! Jos kaveripiirin ajanvietto koostuu elokuvissa käynneistä, ravintolailloista ja matkoista, mietti pienituloisempi kaveripiirin jäsen, kieltäytyykö kutsusta (taloudellisesti vastuullista) vai jättäytykö menosta pois (ja jää jälleen kerran kaveripiirin riennosta pois).

   Toki on helppo ajatella, että tilanteessa tulisi kylmästi todeta, ettei itsellä ole varaa vastaavaan ja ehdottaa huokeampaa tekemistä. Mutta tuo asema ei ole helppo, etenkään jos kyse ei ole ns. kertatilanteesta.

   Ajattelen että vastuullisesta rahankäytöstä tekee pienituloisille vaikeaa usein juuri tämä että raha kietoutuu kiusallisella tavalla sosiaaliseen elämään. Kuinka moni meistä tapaakaan ystäviään lounailla, kahvilla, viinillä.. Tai kutsuu muualla asuvan ystävänsä esimerkiksi yhteiselle Helsingin reissulle. Kaikki nämä maksavat rahaa.

 2. Olen usein ihmetellyt, miksi moni rahakysymysten kanssa työskentelevä ja pikavippejä kritisoiva kuitenkin suosittelee BN:n käyttämistä puskurirahaston säilyttämispaikkana. Kyllähän siinä on tosi iso ristiriita! Onhan se tilin korko ollut tosi hyvä, mutta itse en vaan kyennyt avaamaan tiliä sinne tämän pikavippiasian takia. Harkitsin monta kertaa. Ihan mahtavaa että toit esiin, miten itse olet menetellyt 🙂 tän päivän jakso oli tähän asti paras. Herään arkena klo 6 ja kuuntelen aina torstaisin sun podia, kun juon aamukahvin ennen lapsen herättämistä. Jatkuuko podi miten pitkään?

  1. Kiitos, olipa kivasti sanottu!! <3

   Tällä hetkellä tarkoitus on tehdä 20 jaksoa, ja pikavippijakso oli yhdeksäs 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *