Suolalamppu muistuttaa mammasta

Juliaihminen

Yksi mun aamurutiineista on laittaa keittiössä päälle suolakivilamppu, etenkin nyt kun Mordorista saapunut pimeä on laskeutunut yllemme. Suolalampun sanotaan puhdistavan ilmaa, ja sen teho perustuu suolalamppuvalmistajan mukaan siihen, että "suolalamput vapauttavat negatiivisia ioneita, jotka neutralisoivat sähkölaitteiden tuottamia positiivisia ioneita".  

Mulla ei ole minkäänlaista tietoa siitä, pitääkö tämä paikkaansa eikä sillä ole oikeastaan väliäkään. Mulle suolalampusta tulee tosi hyvä fiilis siksi, että tämä on meidän äbän vanha suolalamppu, jonka sain häneltä. Hän nimittäin ei tarvitse sitä enää, koska hänellä on käytössään hänen äitinsä, eli mun rakkaan mammani suolalamppu. Se oli sillä vanhainkodissa pitkään käytössä ennen kuin mamma kuoli kolme vuotta sitten.

Äbä sanoi, että hän ei tykkää käydä haudalla eikä koe sitä oikein omaksi tavakseen muistella omaa äitiään. Ei se hautapaikka merkkannut mun mammalle mitään tämän eläessä. Sen sijaan suolalampun polttaminen tuo mukavalla tavalla mamman mieleen, sekä äbälle että minulle.

Nyt, kun äbällä on mamman suolalamppu ja mulla taas äbän suolalamppu, niin koen olevani osa jonkinmoista sukupolvien ketjua. Olen itse vankka tieteeseen uskova ihminen, mutta aina välillä päästän pienen hihhulin sisimmässäni heräämään ja alan fiilistellä jotain suolalamppumeininkejä tai vaikka reikihoitoja.

Tämä taitaa olla juurikin peruja humanisti-mammaltani, joka uskoi vahvasti tiitriiöljyyn (herra isä, mä googlasin tuon tuotteen kirjoitusasun äsken elämässäni ekaa kertaa ja tajusin, että sehän on oikeasti tea tree -öljy eikä tiitrii!) sekä kaikenlaiseen luonnonmukaiseen. Kuten olen kertonut, hänen uskomuksensa sekä pelasti mun äitini että johti lopulta meidän hänen heikkenemiseen. Länsimaisella lääketieteellä on paikkansa maailmassa!

Mutta niin on suolakivilampuillakin. Ja tämän yhden paikka on meidän keittiön ikkunalaudalla. Aina kun sytytän sen, mulle tulee lämmin olo.

 

Onko teillä jotain omia tapoja muistella edesmenneitä rakkaitanne? 

 

 

Lue myös:

Talidomidi ei onneksi osunut kohdalle

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA

 

Kommentit

Thufia
Hunting Acousmêtre

Mä tajusin saman kans just joku vuosi sitten, kun menin ostamaan Bodyshopista tiitrii-kasvojenpesuainetta lol! Sillä kun pesen iltaisin naaman, ajattelen mammaa <3 T. Tiitrii4eva.

Juliaihminen
Juliaihminen

Tiitrii tuoksuu jumalaiselta!!!

mie vaan (Ei varmistettu)

"Kuten olen kertonut, hänen uskomuksensa sekä pelasti mun äitini että johti lopulta meidän hänen heikkenemiseen." ai mitä?

Äbä (Ei varmistettu)

Mamma kieläytyi verenpainelääkityksestä, koska tohtori Tolonen oli sanonut, että ensin tulee verenpainelääkitys ja sitten hauta. Hän uskoi enemmn valkosipuliin. Hän kuoli aivoverenvuotoihin 84-vuotiaana suonet niin ahtaina, että niissä ei enää oikein veri virrannut.

Leppäkerttu (Ei varmistettu)

Mun suolalamppu takavarikoitiin lentokentän turvatarkastuksessa. Oli kuulema lyömäase. No eipä ollut tullut mieleen...

Juliaihminen
Juliaihminen

Hahaha, lyömäase - positiivisia ioneita vastaan!!!

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä nyt ei liity tähän postaukseen, vaan podcastiin jossa olit keskustelemassa naisten palkoista. Muuten olin monessakin asiassa kanssasi samaa mieltä, mutta perhevapaiden äidin ja isän välillä jakautumiseen liittyvään kommenttiisi minulla on varsin eriävä näkemys. Olit sitä mieltä, että yleensä pareilla on saman tasoinen koulutus ja sitä myötä samanlainen palkka, eli miehen parempi tulotaso olisi tekosyy, kun selitetään miksi äidit käyttävät yleensä vanhempainvapaat. Meidän perheessä molemmat olemme korkeakoulutettuja, itse olen vieläpä ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut ja silti miehen palkka on minuun verrattuna kolminkertainen. Sosiaali- ja terveysalan palkat ovat ikävä kyllä esim. teknisiin aloihin verrattuna matalammin palkattuja ja silloin on taloudellisesti fiksumpaa, että mies käy töissä ja nainen jää kotiin. Säästöjä voi toki kerryttää ja niillä elää tarvittaessa, mutta kyllä me miehen kanssa keksitään monta muuta kohdetta niiden säästöjen käyttöön, kuin se, että mies jäisikin mieluummin kotiin hoitamaan lasta, vaikka se toisin päin olisikin järkevämpää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä oli aivan vastaava tilanne, mutta katsoimme että mieheni olo vuoden vuorostaan kotona lapsen kanssa on paljon merkityksekkäämpää kuin ne tonnit, jotka kuitenkin pystytään loistavasti kuromaan myöhemmin kiinni. Lapsi oli pieni vain tämän yhden ainoan kerran. Kukin tyylillään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Toki jokainen tyylillään, enkä vastaväitettä siihen perustanutkaan. Ideana kommentissani olikin se, että ei samantasoinen koulutus ole tae sille, että palkkaa saisi samat määrät ja näin ollen naisen kotiin jääminen rahallisista syistä ei varmasti läheskään aina ole tekosyy. Meidän ratkaisun turvin pystymme hoitamaan lastamme pidempään kotona, jos verrattaisiin siihen tilanteeseen, että mies olisi jäänyt kotiin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Toisaalta se, että nainen jää automaattisesti kotiin koska mies tienaa enemmän johtaa siihen, että palkkaerot ja sukupuolten epätasa-arvo ei pienene. Kun toimitaan näin, kestää aina vaan pidempään, että miesten hoitovapaasta tulee normi ja lasten kotihoidon kustannukset jakaantuu tasaisemmin yhteiskunnassa. Jos nainen on pitkään pois työelämästä, myös eläke pienenee ja urakehitys todennäköisesti hidastuu, mikä johtaa siihen, että naisen taloudellinen tilanne heikkenee koko loppuelämän ajaksi samalla kun miehen taloudellinen tilanne paranee kun hän voi keskittyä uraansa. Puhumattakaan siitä, että isälläkin pitäisi olla yhtäläinen oikeus viettää aikaa lastensa kanssa. Tottakai jokainen tyylillään, mutta vaikka meilläkin mies tienaa jonkin verran enemmän, en halua viedä mieheltäni yhteistä aikaa lapsen kanssa ja ruokkia epätasa-arvoista asetelmaa sen takia, että kuussa jäisi käteen muutama satanen enemmän.

Vierailija (Ei varmistettu)

Luin kommenttini uudestaan läpi ja se kuulosti vähän jyrkemmältä kun tarkoitin... Pointtinani oli, että vanhempainvapaiden käyttäminen on mielestäni myös yhteiskuntapoliittinen kannanotto. Jokainen perhe tekee toki niinkuin parhaaksi näkee ja näin pitää ollakin. Itse olen silti vahvasti 6+6+6 mallin (tai vastaavan "pakkojaon") kannalla koska uskon, että se parantaa sekä miesten että naisten asemaa niin perheissä kuin työelämässäkin, ja ajan kuluessa pienentää myös palkkaeroja kun vanhempain/perhevapaiden kustannukset jakautuu tasaisemmin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Näinpä, kolikolla on kaksi puolta. Varmasti kukaan ei halua riistää toiselta vanhemmalta oikeutta olla lapsen kanssa ja toivottavasti perheiden tekemät ratkaisut ovat keskenään keskusteltuja ja yhteisen päätöksen tuloksia. Perhevapaiden jakautuminen tasapuolisesti isän ja äidin välillä olisi varmasti paljon tasaisempaa, mikäli tosiaan kyse olisi vain muutamista satasista, mitä kyseinen ratkaisu perheen tuloja verottaa. Valitettavasti totuus on monessakin perheessä aivan toinen. Perheellisenä sitä myös arvostaa ihan eri tavalla taloudellista turvaa ja näin ollen puskurirahastoksi säästettyjä varoja harva haluaa (tai uskaltaa) käyttää perhevapaiden aikana tyhjäksi. Ajatusmaailmaan varmasti vaikuttaa kovasti elämäntilanne ylipäänsä (lapsiluku yms.) ja mielestäni tässä ei ole oikeaa tai väärää ratkaisua, vaan jokainen perhe tekee niin kuin oman elämän kannalta parhaaksi kokevat. Kumpikaan ratkaisu ei tee meistä sen parempia tai huonompia vanhempia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää ei nyt liity hirveesti aiheeseen, mutta tiitrii oli kova sana meidänkin perheessä! :D (Mullekin tuli nyt yllätyksenä toi kirjoitusasu, ihan meni täydestä toi "tiitrii"!)

Juliaihminen
Juliaihminen

Tiitrii for the win!!!! Tiitrii kuulostaakin jotenkin hienommalta kuin joku teepuun lehti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Oi, nyt mulle tuli ikävä mun fammoa jolla myös oli suolalamppu! Lamppu kiehtoi mua pienenä tosi paljon, mutten muista että olisin kuullut että sillä on tuollaisia ominaisuuksia! Sen voin kuitenkin kertoa, että tuo suolakivi ei maistu ollenkaan tavalliselle ruokasuolalle! Kyllä, olen nuolaissut lamppua... :D

Juliaihminen
Juliaihminen

Hihii, Alppukin joskus vauvana imeskeli tuota kerran, kun se oli lattialla. Olin toki järkyttynyt, minun lapseni sai suolan yliannostuksen!!!

äitiyskoe
Äitiyskoe

Musta on aivan ihanaa kun mun tytöllä on mun mummin nimi toisena nimenä. Aina kun kirjoitan lapsen nimen tai luen sen jostain, ajattelen mummia. Se on ihanaa (ja välillä myös itkettävää, koska mummi kuoli vain vähän ennen kun tulin raskaaksi ja olisin halunnut sen näkevän mun lapsen).

Mä myös leivon kaikenlaista mitä mummi leipoi, ja mulla on sen kotoa tuotu viherkasvi, sellainen mummotyylinen joita ei ole kellään enää.

äitiyskoe
Äitiyskoe

Musta on aivan ihanaa kun mun tytöllä on mun mummin nimi toisena nimenä. Aina kun kirjoitan lapsen nimen tai luen sen jostain, ajattelen mummia. Se on ihanaa (ja välillä myös itkettävää, koska mummi kuoli vain vähän ennen kun tulin raskaaksi ja olisin halunnut sen näkevän mun lapsen).

Mä myös leivon kaikenlaista mitä mummi leipoi, ja mulla on sen kotoa tuotu viherkasvi, sellainen mummotyylinen joita ei ole kellään enää.

Kommentoi