Tasa-arvojorina toiletista

Juliaihminen

Hesarin Merkintöjä-palsta on hämmentävä juttukonsepti. Siis se siinä pääkirjoitussivun vasemmassa laidassa. Joskus siinä on timanttisia uusia avauksia (vaikkapa Tiina Rajamäen teksti yksityiskouluista), joskus taas semmosta vapaata assosiaatiota, ettei edes Peräpohjaveden opiston luovan kirjoittamisen kursseilla luulisi törmäävän sellaiseen.

Tänään saimme lukea jälkimmäisen tekstilajin tuotoksen, Tasa-arvoa toiletissa -kirjoitelman muodossa. HS:n liitepäällikkö Lauri Malkavaara oli päästetty ilmeisesti tekemään käsitekartta siitä, mitä kaikkea hänelle tulee mieleen sanasta feminismi. Se lista meni näin: Feministinen puolue, miesten kuolemat rintamalla (oli kuulkaa paljon ikävämpi asia kuin palkkaepätasa-arvo, että jo riittää siitä rahasta mussuttamisesta!). Ja sitten, loppu puolikas palstatilasta käytettiin seikkaperäiseen pohdintaan vessanpytyn kannen asennosta. 

Ilmeisesti tekstilajina on huumori, mutta se ei uponnut. Malkavaaran loppukaneetti antaa meille muille oikein luvan alkaa puhua järkevämmistäkin jutuista kuin pöntön kannesta: ”Päättelemme, että miehille esitetty vaatimus on perusteeton, ja toivomme, että tasa-arvokeskustelu siirtyisi olennaisempiin kysymyksiin.”

Malkavaara ei kuitenkaan tätä tilaisuutta käytä. 

Ensinnäkin, kukaan mun lähipiirissä ei ole puhunut pöntön kannen asennosta enää sen jälkeen, kun Pulmuset-sarja lopetettiin 1990-luvulla.

Toiseksi, kyllä niistä "Fempuista" olisi saanut sen koko tekstin aikaiseksi. Nyt tuossa käy niin, että vaikkei teksti suoraan sitä sano tai luultavasti edes tarkoita näin käyvän, Feministinen puolue rinnastetaan yhtä triviaaliksi asiaksi kuin vessanpöntön kansi. Lopuksi lukijalle jää fiilis, että ne ovat tasa-arvoisia asioita jutussa käsiteltäväksi. 

Kolmanneksi, tuosta armeijan pakollisuudesta pelkästään miehille: kyllä se on meidän feministienkin mielestä täysin idioottimainen ja epäreilu systeemi, joka pitäisi korjata.

Ja neljänneksi: Täällä asustetaan Kulttuurikodissa! En halua aloittaa aamuani mielikuvalla Lauri Malkavaarasta pissalla.

 

 

Kommentit

V-sukka (Ei varmistettu)

Olin myös aamulla kyseisestä tekstistä hyvin hämmentynyt! Todellakin vapaata assosiaatiota:D
Lisäksi olen pytyn renkaasta täysin vastakkaista mieltä, sitä ei saa jättää minkään sukupuolen edustaja ylös, vaan koko kansi on jokaisen vessassakäynnin jälkeen laskettava alas. Muuten vessaan pääsevät viemärin hajut ja feng shui ei ole kohdillaan!:D

Huomenna on paremmin..

Mäkin takerrun tässä olennaisimpaan ja korostan, että olen samassa kansanliikkeessä kanssasi ajamassa koko pöntönkannen laskemisvelvollisuutta kaikille sukupuolille! Feng Shuin lisäksi käytän perusteena netistä löytyviä hyvin häiritseviä tietoja siitä, mille etäisyyksille pötöstä huuhdeltavat bakteerit lentävät, jos kansi on huuhdeltaessa auki. Tiivistetysti: vetäjän itsensä päälle, seinille ja kattoon. Kaikki sukupuolet siis kansienlaskemistaistoon!

Pari viivaa

Liityn tähän kansanliikkeeseen. Pöntön kansi todellakin alas!

nansk

Vahvasti mukana tässä kansanliikkeessä! Puistattaa. Etenkin, jos hammasharjat asuvat jossain muualla kuin (tiiviissä) kaapissa!

Manski_ (Ei varmistettu)

Justiinsa näin! :D Ihan samat asiat ihmetyttivät aamupalapöydässä. Ehdin myös sekä Twitterissä että työpaikalla päivitellä sitä, että jaksaako joku edelleen jauhaa jostain vessanpöntön kannesta.

A~ (Ei varmistettu)

Joo tuo Malkavaaran teksti oli kyllä sellaista kuraa että oksat pois. Osasit niin hyvin kiteyttää myös mun ajatukset tämän tekstin osalta! Kiitos!

Löysin muuten sun blogin eilen ja oon suorastaan ahminut sitä tässä, ihan kuin lapsena kun sai uuden kirjan luettavakseen ja sitä ei voinut laskea käsistään <3 Sulla on kyllä sana hallussa! Niin hauskaa ja kiinnostavaa luettavaa. Ihanaa syksyä teidän perheelle!

CougarWoman
CougarWoman

"Ensinnäkin, kukaan mun lähipiirissä ei ole puhunut pöntön kannen asennosta enää sen jälkeen, kun Pulmuset-sarja lopetettiin 1990-luvulla."

Ensinnäkin: huutonaurua!

Toisekseen: mä just viime yönä unenpöpperössä pimeässä vessassa (en laita valoja, koska sitten herään kunnolla ja sitäpaitsi välillä on kiva mennä sokkona) kohtasin kylmän ringin, kun edellinen käyttäjä oli jättänyt sen rinkulan ylös. 

No minä laskin sen alas. Ja olen yhä elossa. 

Kolmanneksi: jos tuo oli huumoria, niin minä olen sitten ilmeisesti erittäin huumorintajuton. Jäi lähinnä vaan semmonen "mitä v*ttua mä just luin" -olo. 

Jotenkin kuvittelis, että ihminen väsyy ja lopulta turtuu tämän Malkavaaran "kolumnin" tasoiseen kirjoitteluun, jota vastaan esimerkiksi netissä on lähes mahdotonta taistella. Mutta kyllä se vaan surulliseksi vetää, kuinka Hesarissakin annetaan ääni tälläiselle täysin absurdille, epäjohdonmukaiselle ja katkeralle päiväkirjatilitysmatskulle. 

Olen myös sitä mieltä, että kaikista asioista saa ja pitää pystyä heittämään huulta, mutta jotain rajaa huumorin laatuunkin :D tässä Malkavaaran tekstissä ei ollut mitään oivaltavaa. Maanpuolustusvelvollisuuden epätasa-arvoisuus on huomionarvoinen epäkohta, joka koskettaa kaikkia suomalaisia sukupuolesta huolimatta. Vessanpöntön kannen sulkemiskeskustelulle taas ei tarvitsisi uhrata palstatilaa.

Tekisi mieleni kommentoida jotain älykästä ja nasevaa feminismin puolesta, mutta tyydympä toteamaan, että meillä puhutaan vessanpöntön kannesta, nimittäin mies, vieraille. Se pelkää, että kissat menee hukuttautumaan pönttöön ja vahtii, että vieraat muistavat sulkea kannen. Mä epäilen, että jos kissat haluaisivat päättää päivänsä, ne keksisivät jotain mukavampaa kuin pönttöön hukuttautumisen.

Vau mikä vauva!

Kommenteissa pureudutaan myös tärkeään asiaan naisten toivotusta kunnostautumisesta: "Hankkikoot naiset sen verran huomiokykyä ja tilannetajua, että osaavat katsoa mihin lätsähtävät. Seuraavaksi voivat jatkaa opettelemalla pakkaamaan ostoksensa kaupan kassalla sitä mukaa kun ne hihnalta tulevat – sen sijaan että vain aivottomasti möllöttävät tientukkoina." Aivoton möllötys FTW!!

Kommentoi