Tasa-arvojorina toiletista

Hesarin Merkintöjä-palsta on hämmentävä juttukonsepti. Siis se siinä pääkirjoitussivun vasemmassa laidassa. Joskus siinä on timanttisia uusia avauksia (vaikkapa Tiina Rajamäen teksti yksityiskouluista), joskus taas semmosta vapaata assosiaatiota, ettei edes Peräpohjaveden opiston luovan kirjoittamisen kursseilla luulisi törmäävän sellaiseen.

Tänään saimme lukea jälkimmäisen tekstilajin tuotoksen, Tasa-arvoa toiletissa -kirjoitelman muodossa. HS:n liitepäällikkö Lauri Malkavaara oli päästetty ilmeisesti tekemään käsitekartta siitä, mitä kaikkea hänelle tulee mieleen sanasta feminismi. Se lista meni näin: Feministinen puolue, miesten kuolemat rintamalla (oli kuulkaa paljon ikävämpi asia kuin palkkaepätasa-arvo, että jo riittää siitä rahasta mussuttamisesta!). Ja sitten, loppu puolikas palstatilasta käytettiin seikkaperäiseen pohdintaan vessanpytyn kannen asennosta. 

Ilmeisesti tekstilajina on huumori, mutta se ei uponnut. Malkavaaran loppukaneetti antaa meille muille oikein luvan alkaa puhua järkevämmistäkin jutuista kuin pöntön kannesta: ”Päättelemme, että miehille esitetty vaatimus on perusteeton, ja toivomme, että tasa-arvokeskustelu siirtyisi olennaisempiin kysymyksiin.”

Malkavaara ei kuitenkaan tätä tilaisuutta käytä. 

Ensinnäkin, kukaan mun lähipiirissä ei ole puhunut pöntön kannen asennosta enää sen jälkeen, kun Pulmuset-sarja lopetettiin 1990-luvulla.

Toiseksi, kyllä niistä ”Fempuista” olisi saanut sen koko tekstin aikaiseksi. Nyt tuossa käy niin, että vaikkei teksti suoraan sitä sano tai luultavasti edes tarkoita näin käyvän, Feministinen puolue rinnastetaan yhtä triviaaliksi asiaksi kuin vessanpöntön kansi. Lopuksi lukijalle jää fiilis, että ne ovat tasa-arvoisia asioita jutussa käsiteltäväksi. 

Kolmanneksi, tuosta armeijan pakollisuudesta pelkästään miehille: kyllä se on meidän feministienkin mielestä täysin idioottimainen ja epäreilu systeemi, joka pitäisi korjata.

Ja neljänneksi: Täällä asustetaan Kulttuurikodissa! En halua aloittaa aamuani mielikuvalla Lauri Malkavaarasta pissalla.

 

 

Kommentit (10)
 1. Olin myös aamulla kyseisestä tekstistä hyvin hämmentynyt! Todellakin vapaata assosiaatiota:D
  Lisäksi olen pytyn renkaasta täysin vastakkaista mieltä, sitä ei saa jättää minkään sukupuolen edustaja ylös, vaan koko kansi on jokaisen vessassakäynnin jälkeen laskettava alas. Muuten vessaan pääsevät viemärin hajut ja feng shui ei ole kohdillaan!:D

  1. Mäkin takerrun tässä olennaisimpaan ja korostan, että olen samassa kansanliikkeessä kanssasi ajamassa koko pöntönkannen laskemisvelvollisuutta kaikille sukupuolille! Feng Shuin lisäksi käytän perusteena netistä löytyviä hyvin häiritseviä tietoja siitä, mille etäisyyksille pötöstä huuhdeltavat bakteerit lentävät, jos kansi on huuhdeltaessa auki. Tiivistetysti: vetäjän itsensä päälle, seinille ja kattoon. Kaikki sukupuolet siis kansienlaskemistaistoon!

   1. Liityn tähän kansanliikkeeseen. Pöntön kansi todellakin alas!

   2. Vahvasti mukana tässä kansanliikkeessä! Puistattaa. Etenkin, jos hammasharjat asuvat jossain muualla kuin (tiiviissä) kaapissa!

 2. Justiinsa näin! 😀 Ihan samat asiat ihmetyttivät aamupalapöydässä. Ehdin myös sekä Twitterissä että työpaikalla päivitellä sitä, että jaksaako joku edelleen jauhaa jostain vessanpöntön kannesta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *