Tätä hyötyä et välttämättä tiennyt kestovaipoista

Juliaihminen

Jee, mun kestovaippahorinaa on käyty lukemassa yli tuhat kertaa, ja postaukseen on tullut paljon hyviä kommentteja ja vinkkejä. 

Koska aihe kiinnostaa, kirjoitin saman tein mun toisen osan kestovaippojen käyttämisestä. Ensimmäisessä osassa kerroin, miten aloitin kestovaippojen käyttämisen ja miten vastasyntyneellä käytetään kestoja. Nyt kerron taskuvaipoista, vaippojen roudailusta ja kerron vielä pari yllättävää bonaria, jotka on tullut vastaan kestovaippojen tiellä. 

 

Yli kuusikiloisen kestivaipat: Taskuvaippa

Kun vauva kasvoi yli kuusikiloiseksi, sille piti hankkia uusi vaippakoko. Tässä kohdassa voi jatkaa sisä+kuorivaippalinjalla, mutta mä siirryin niin sanottuihin taskuvaippoihin.

Onneksi tämän jälkeen vaippoja ei tarvitse hankkia enää lisää. Nimittäin one size -vaippojen koko on neppareilla helposti säädettävissä, joten nämä menevät ihan loppuun saakka. (Ja lopulla en tarkoita ihmisen elämän ehtoovuosia ja kuolemaa, vaan sitä, kun lapsi oppii kuivaksi. En muuten tiedä, onko vanhuksillekin kestovaippoja. Luulisi olevan!)

Yksi vaihtoehto olisi alkaa kestoilla vasta tässä vaiheessa, niin välttäisi noiden pikkukoon vaippojen hankkimisen. (Tosin sillon niitä vaippoja joutuu vaihtamaan niin tiuhaan verrattuna siihen, kun lapsi on yli kolmekuinen, että siksi musta oli kiva kestoilla jo tällöin. Ai niin: monelle ensimmäisen vauvan saavalle tulee yllätyksenä se, että vauva oikeasti vääntää 10 tai 20 kanuunaa päivässä ensimmäisten viikkojen aikana. Mun raskaana oleva pikkusisko just kysyi, että miksei kukaan kerro tästä etukäteen. No, kuulitte tämän minulta!)

Mä vaihdoin taskuvaippoihin siksi, että ne kestävät mun mielestä paremmin märkää. Lisäksi niissä on flanellipinta vauvan peppua vasten, eli ne tuntuvat kuivemmilta vauvan ihoa vasten kuin perus kankainen sisävaippa. Jotkut käyttävät siinä välissä riisipaperia (lukekaa lisää täältä kommenteista), jonka avulla kakkoset saa helpommin heitettyä pönttöön ja joka pitää vaippaa kuivana pidempään. Itse yritin kokeilla sitä, mutta alkoi laiskottaa, joten en jatkanut.

Kolmas vaihtoehto olisi All in one -vaipat, joissa ei tarvitse "koota" mitään, vaan kaikki on kiinni samassa vaipassa. Oman kokemukseni mukaan niiden pesu ja kuivaus on vaivalloista ja ne eivät pidä yhtä hyvin, mutta kaikkien vauvojen ulostustuotanto ei ole samanlaista kuin meillä on. (Huomatkaa, ryhdyin taas puhumaan lapsen ulostamisesta "meidän ulostamisena". Siihen tämä aina menee. Aina.)

Taskuvaippa toimii siis niin, että vaipan "taskun" sisään laitetaan yhdestä kolmeen imua ja sitten se puetaan lapselle samalla tavallla kuin kertakäyttövaippakin. 

Missä kaikkialla kestoja viitsii käyttää, etenkin jos on urbaani lattemama?

Missä hyvänsä. Aluksi mä käytin kestoja vain kotona, mutta nykyään Alpulla on kaikkialla kestot. Pakkaan reppuun aina kaksi "täytettyä" vaippaa (eli vaippoja, joissa on imut sisällä) ja hedelmämuovipussin, johon laitan käytetyt vaipat. (LK mainitsi myös, että Monkey Foot Design tekee hajutiiviitä kauniita säilytyspusseja!) Mun kokemuksen mukaan edes kakluunivaipat eivät ala haista repun sisässä olevassa muovipussissa, vaikka niitä pitäisi siellä koko päivän.

Sitten kun tuun kotiin, heitän vaipat pyykkiämpäriin. En koe tätä millään lailla vaivalloisena tai ärsyttävänä. 

Matkoilla meillä on kuitenkin kertsit, koska siellä ei voi tietää, milloin pääsee seuraavan kerran pyykkäämään. Ja kyllä ne sitten monta päivää muovipussissa muhiessaan alkaa kyllä haista. As one does.

 

Mistä tietää, mikä vaippa sopii vauvalle?

Kokeilemalla. Jos vauvan reidet eivät ole megapulleat, esimerkiksi Fuzzi Bunzit toimivat, meillä on niitä jonkun verran käytössä. Koska äitiyspakkauksen mukana tuli semmonen Pilvi-vaippa, kokeilin sitä ja se toimi hyvin. Ostin niitä sitten kymmenen kappaletta kesto-FB-ryhmästä. Ainoa ongelma on se, että Pilvi-vaipat ovat ehkä vähän lyhyitä, ja Alpulla alkaa näkyä pieni rekkamiehen hymy nyt 1-vuotiaana. Voi siis olla, että joudun hankkimaan vähän vielä jotain muita vaippoja niiden tilalle. 

Lisäksi mulla on käytössä Bumgenius-vaippoja, jotka ovat takaa mukavan korkeita. Vaikuttaa siltä, että ne menevät vielä 2-vuotiaalle ja jopa 3-vuotiaalle.

Mulla on käytössä sekä tarra- että neppikiinnityksellä laitettavia taskuvaippoja. Nepeissä on se kiva, että kun lapsonen oppii repimään vaipan pois, se ei onnistu ihan niin helposti (mikäli siis hengailee vaippasilteen).

Eli ei ehkä kannata heti tilata 20 vaippaa ja sitten huomata, että nyt tämän reidet eivät mahtuneetkaan, mutta en mä usko, että tässä voi kauheasti virheitä tehdä.

Yllättäviä plussia kestoissa

Selkäkakat ja niskakakat ovat tosi harvinaisia, jostain syystä kestot eivät sillä lailla vuoda kuin kertikset. Tai siis, veikkaan että se syy on se, että niissä on usein resori ylhäällä, joka pitää kakluunit sisällä.

Lisäksi on ihanaa, kun ei tarvitse viedä vaipparoskista päivittäin. 

Ja onhan tämäkin aika iso bonus, nimittäin laskeskelin, että tällä menetelmällä säästää reilu 1000 euroa lapsen ekoina elinvuosina. (Jos vaikka kelaa, että menee yksi vaippapaketti viikossa, ja se maksaa kympin, niin sitten menisi noin 500 euroa vuodessa, ja jos lapsi käyttää vaikka 2-vuotiaaksi saakka vaippoja...) Mun pihi sielu huutaa halleluja. 

Mutta todellisuudessa en kyllä hankkinut kestovaippoja säästetyn rahan takia, vaan ihan ympäristöystävällisistä syistä. 

 

Haluan vielä muistuttaa, että tämä kestovaippojen käyttäminen ei tarvitse olla mitään fanaattista puuhaa, että joko käytät tai et. Meilläkin lapsi käyttää öisin kertakäyttövaippoja. Matkoilla tulee käytettyä kertsejä myös. Ehkä yhtä kestovaippaa en itse jaksaisi käyttää, kun sitten sen peseminen voisi olla vaivalloista yksistään. Mutta vaikka jos päättää, että käyttää kotona kestovaippoja, niin hankkii niitä vaikka muutaman.

Toivottavasti näistä kestovaippaselityksistä oli jotain iloa! Haluan korostaa, että niiden käyttäminen on mun mielestä hyvin helppoa ja yksinkertaista, ja menee siinä samassa kuin mikä tahansa muukin vauvanhoidollinen juttu.

En siis koe myöskään olevani mikään maapallon pelastava sankar tällä valinnallani. (Paitsi kyllä tietenkin vähän omahyväisyyspisteitä tästä voi saada, hehehehe.)

 

 

Kysykää jos tulee mieleen jotain kysyttävää!
Ja kestovaippojen käyttäjät: Kertokaa omista kokemuksistanne ja vinkeistänne!

(Niistä hyödyn sekä minä, että tulevat kestovaippojen käyttäjät.)

 

Kuvassa: Taskuvaipat kuivuvat nopeasti telineessä

 

Lue myös kestovaippasetin edellinen osa:

Näin aloitat kestivaippojen käyttämisen

 

 

Juliaihminen Facebookissa // Juliaihminen Instagramissa // Juliaihminen YouTubessa // Juliaihminen Bloglovinissa

 

Kommentit

Robo (Ei varmistettu)

No se mulle tulee aina mieleen näistä kestopostauksista, että onko teillä oma kuivausrumpu? Koska mä oon perustellut itselleni kestojen käyttämättömyyttä sillä, ettei meillä oo sitä. Toimiskohan kestoilu ilman sitä?

Meillä ei ole kuivausrumpua ja kestoilu on silti sujunut mainiosti. Hankittiin Ikeasta muutama sellainen "mustekala" -kuivaushärpäke, johon vaipat ja imut saa kuivumaan näppärästi. Meillä on myös kylppärissä lämpiävä kuivausteline, siinä imut kuivuu supernopeaa. 

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, meillä on semmonen pesukone, jossa on myös kuivausominaisuus samassa. Se on kieltämättä todella kätevä noiden imujen kuivattamisessa. Mutta mainio juttu kuulla, että onnistuu myös ilman kuivausrumpua! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ekan kanssa me käytettiin kestovaippoja tosi tunnollisesti muuten paitsi öisin. Vaipat sai kuivattua kuivauspatterilla ihan kätevästi. Mutta.

Mua alkoi pidemmän päälle nyppimään kestovaippojen huono imukyky, löysemmän tavaran valuminen ulos vaipasta ja erityisesti se, miten omat kädet haisivat pari vuotta psklle, vaikka käsiä kuinka jynssäsi saippualla. Myöskään päiväkodissa päivän aikana käytettyjen vaippojen peseminen iltaisin ei ollut kaikkein miellyttävintä hommaa.

Nyt käytössä on kertakäyttöiset vaipat...

Juliaihminen
Juliaihminen

Ymmärrän tämänkin näkökulman :D

En itse asiassa yhtään tiedä, miten päiväkodissa ylipäänsä suhtaudutaan kestoihin. Varmaan riippuu tosi paljon päiväkodista. En aio nousta barrikadeille, jos eivät siellä tykkää (ja ymmärrän kyllä hyvin, jos eivät tykkää). :)

Jee niin kiva, että levität kestoilun helppouden sanomaa :) Mulla on hyvin pitkälle samat fiilikset kestoilusta. Se on ollut paljon helpompaa ja miellyttävämpää kuin olisin ikinä ajatellut. Raskaana ollessa hieman kammoksuin ajatusta kestovaipoista, leimasin hippihommaksi, mutta onneksi siskon rohkaisemana päätettiin koittaa. Mekin käytetään yöllä ja matkoilla kertsejä, mutta muuten kestoja. Matkojen jälkeen on aina ihana palata takaisin kestojen käyttöön :) Kumpa ihmiset uskaltaisivat koittaa kestoja edes hetken, koska nopeasti huomaisi kuinka helppoa kestoilubisnes on!

Juliaihminen
Juliaihminen

Hehee, mäkin olin ihan fiiliksissä Thaimaan-matkan jälkeen, kun sai palata kuukauden kertsibisneksen jälkeen kestoihin. Kai se on just, että mihin tottuu. Kestot tuntuvat jotenkin kotoisilta.

Mullakin tuohon kestojen käyttämiseen vaikutti nimenomaan isosisko. Ja nyt mä taas olen levittänyt tätä eetosta pikkusiskolleni, jolle syntyy vaavi kesällä. 

Kuunari (Ei varmistettu)

Meillä on aika täsmälleen samat vaipat käytössä (ja niin ikään käytettyinä kaikki hankittu, rahaa mennyt yhteensä n. 50 e ehkä) kuin Alpulla. Ja helppoa tosiaan on, kertsien käyttäminen satunnaisestikaan tuntuu nykyään vaivalloiselta. Kestoillaan ongelmitta myös yöllä (yksi ylimääräinen imu).

Vinkkini: kokeile huviksesi kestojen ohella vessatusta (vessahätäviestintä on vähän rohkeasti sanottu siitä että käyttää ipanan vessassa aina vaipan vaihdon yhteydessä). Vauvoilla tuntuis olevan luontainen tarve "päästellä menemään" aina kun on vaipatta, ja usein roiskeet tuleekin kun vaan pytyllä käyttää. Sitten vaan kovat kehut. Suosittelen lämpimästi, ihan vastasyntyneestä! Meillä tais ihan syntymäpäivänä ekat pihkajöötit tulla sairaalan lavuaariin. Ilman mitään ihmeempää viestintääkin vauvalle kannattaa aina vaippaa vaihtaessa tarjota tilaisuus tehdä tarpeet pyttyyn/pottaan/lavuaariin. Lisäksi nämä on parhaat hetket yrittää, jos haluaa pitää vaipat kuivina: heti herättyä unilta, heti syömisen jälkeen, heti ulkoa tultua.

Onnistuu vaihtelevasti, mutta kestoillessa jokainen ei-vaippaan tullut kakka ja pissi merkitsee vähemmän pyykkiä. Joinakin päivinä tarttee vaan sen yhden vaipan!

Juliaihminen
Juliaihminen

Hittolainen, mun pitäisi oikeasti alkaa harrastaa tuota (tai no, Tikin pitäisi, kun se on päivät kotona). Just tällä viikolla me saatiin vihdoin ja viimein ostettua lapselle potta (jotenkin se oli mukamas hirveän vaivalloinen operaatio), joten nyt alkaa semmoset vessatukset että oksat pois!

Ja siis kyllä, se nautinnon määrä, kun vauva pissaa tai kakkii sattumalta lavuaariin. Se on todella tyydyttävä tunne. Jostain syystä en ole tajunnut, että sitä voisi ihan tarkoituksellakin kokeilla. :)

Mä haluaisin jonkun hoitajan kommentin tuohon sun "toivottavasti vanhuksillakin olisi kestovaipat"- heittoon. Omaan korvaan kuullosti tosi oudolta ja että et oikein ole kärryillä vanhusten hoidosta.

Juliaihminen
Juliaihminen

Hmm, en kyllä sanonut "toivottavasti on" vaan "luultavasti on". Siinä on aika iso ero.

Ja itse asiassa nyt muistinkin, että kun ensimmäistä kertaa yritin ostaa netistä kestovaippoja, mä meinasin vahingossa tilata juurikin vanhusten kestovaippoja, ja siksi tämä asia jäi mieleen. Pikagooglauksella niitä on valmistettu ainakin Suomessa.

En luonnollisestikaan ole vaatimassa vanhusten hoitoon kestovaippoja, ei siinä olisi järkeä. Ja itse asiassa olen kyllä aiheesta ihan perilläkin jonkun verran, siihen tuli tutustuttua, kun kävin usein erästä läheistäni katsomassa hoitokodissa hänen viimeiset elinvuotensa. 

Niin siis mä ihan oikeasti toivoisin kommenttia hoitohenkilökunnan puolelta, heillehän vanhusten hoito on joka päiväistä työtä.

Pyjama
Pyjamapäiviä

Ei ollut meillä kuivausrumpua eikä tullut mieleenkään, että olisi ollut erityisen tärkeä (käytettiin lähes yksinomaan kestoja ensimmäinen vuosi. Kertiksiä sitten kun oli jo suunnilleen kuiva, mutta tarvitse isompaa hätää varten vaipan).

Me kokeiltiin riisipaperia, mutta kun sellainen kerran oli tarttunut kuivaan peppuun kiinni ja jätti verinaarmut, niin lopetettiin. Sen sijaan leikkasin kestokuivaliinoja cool-maxista (vai mikä sen kuivapaino sen kankaan nimi olikaan): vaipat itsessään eivät siis olleet kakassa, vaan liina (eikä minun kädet muulloin kuin vauvan pyllyä pestessä, viittaan Tommin kommenttiin).

Meillä oli vauvalla vatsaongelmia ja kakkahätä oli helppo tunnistaa ja noin 3-6 kk iässä lapsi teki aina kakan vaipan vaihdon yhteydessä paperin päälle. Pissikin usein lavuaariin.

Lapsen ihossa ei koskaan ollut ongelmia ja me mietittiin miehen kanssa että olisiko yksi syy ollut just kestot: ei hiostava muovia ihoa vasten (itsekin olen saanut siteistä näppyjä, en tosin ole vuosiin kokeillutkaan niitä, joten en tiedä onko parempia materiaaleja nykyään) ja toisaalta keston vaihtaa heti, kun se kastuu. Minua rehellisesti sanottuna vähän ällöttävä, kun kertiksiä voi (ja moni niin tekee) käyttää lapsen yllä usean pissan ajan.

Mutta vinkki myös kertisten käyttäjille. Meillä eivät fuskanneet öisin kestot, vaan kertikset (tosi hoikka poikavauvan), kunnes keksittiin vetää vaippahousut niiden päälle. Villikset (meidän suosikit olivat Ruskovillan merinovillaiset) olivat kyllä kaiken a ja o. :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Ai niin! Mielläkin on ollut ihan tuo sama, eli lisättäköön yllättäviin plussiin vielä se, että lapsen iho on voinut ihan superhyvin. Ei ole kertaakaan tullut mitään vaippaihottumia sun muita. Tietenkään en tiedä, mikä johtuu mistäkin (oma ihonikin on aika semmosta jämäkkää ei-niin-helposti ärsyyntyvää tekoa). 

Ja hyvä vinkki tuo villapöksyt vaipan päälle, kiitos! :)

Pyjama
Pyjamapäiviä

Mitenköhän tästä puhelimesta saisi autocorrecttin pois...

Kuivapaino sen = kuivapintaisen 

Kommentoi