Kiinnitetty postaus

Tavallisen harjan ja sähköhammasharjan ero: testi alkaa

Kaupallinen yhteistyö: Oral-B

oral b2.jpg

Meidän sähköhammasharja tuli aikapäiviä sitten tiensä päähän, ja ei vain saatu ostettua uutta. Pikkuhiljaa totuttiin Tikin kanssa takaisin manuaalisiin harjoihin, vaikka sisintä kalvoi tieto, että tällä lailla hampaat eivät luultavasti puhdistu yhtä hyvin kuin sähköharjalla.

Siksipä ilahduin suunnattomasti, kun Oral-B ehdotti yhteistyötä! Sovimme, että käyn hammaslääkärillä tarkastuttamassa hampaani tämän pitkän manuaalisen harjausrupeaman jäljiltä ja sitten saan käyttööni uuden Oral-B Genius 10200W -harjan. M m mm! Testaan harjaa kuukauden, minkä jälkeen käyn hammaslääkärillä uudestaan tarkastamassa, miten hampaani ovat reagoineet sähköhammasharjaan.

oral b.jpg

Tämä on minun kannaltani täydellinen diili, koska kuten olen kertonut, rakastan hammaslääkärillä käymistä. Se on semmonen ihana hemmotteluhetki, mukavampaa kuin kosmetologilla. On niin miellyttävää, kun joku kiinnittää kaiken huomionsa minuun, mumisee hiljaa salaista koodikieltä ”aa ykkösessä muovi”, saan makoilla ergonomisessa tuolissa ja taustalla soi klassinen musiikki. (Usein hammaslääkäreillä soi klassinen, se on ihanaa!)

Lisäksi on kiinnostavaa katseltavaa, mitä kaikkia pikku kepukoita ja leluja hammaslääkäreillä on käytössään. Siinä pääsee irti tavallisesta arjestaan. (Pidin myös viisaudenhampaiden poistamisoperaatiosta, siinä vasta pääsikin irti arjesta!)

oral b3.jpgoral b4.jpg

Kävin hammastarkastuksessa viime viikolla. Kävi ilmi, että ienrajassani on kaikenlaista moskaa, jota en ole saanut kunnolla putsattua tavallisella hammasharjalla, vaikka olen kyllä pyrkinyt harjaamaan sen vaaditut kaksi minuuttia. (Nykyään on paljon helpompi harjata pitkään hampaita, kun voi selailla samalla puhelimella instaa ja blogeja. En tiedä, miten sain hampaani harjattua 2000-luvun alussa.) Ongelma on kuitenkin ollut se, että tavallisella hammasharjalla harjatessa pitäisi vissiin keskittyä vähän paremmin siihen harjaamisprosessiin, kun sähköharja ei tee työtä minun puolestani. Lisäksi minulla on niin ohuita hammasvälejä, ettei tavallinen harja oikein mahdu niihin, joten kaikenlaista elämää oli sinnekin sitten pinttynyt.

Hammaslääkäri sanoi, että nykyaikaiset sähköhammasharjat ovat niin pehmeitä ja kehittyneitä, että ne pääsevät jo todella hyvin kaikenlaisiin hammasväleihin. Harjojen pehmeyden etuna on se, että sähköharjalla ei tule harjattua liian kovaa, jolloin ienraja ei vetäydy niin helposti. (Minulla oli kerran käytössä sellainen tavallinen käsikäyttöinen hammasharja, joka sanoi klik, jos harjasi liian kovaa. Lopulta se oli siinä klik-asennossa koko ajan, kun olen aika ronski otteissani.)

Tarkastuksen lopuksi hammashoitaja näytti, miten harjaa kuuluisi käyttää: hitaasti liu’uttaen eteenpäin hampaita ikenien läheltä, ei veivaten samalla tavalla kuin tavallista harjaa. Puoli minuuttia per vasen alapuoli, puoli minuuttia per oikea alapuoli ja niin edelleen, kunnes kaksi minuuttia on täynnä.

Tuossa Oral B:n sähköhammasharjassa on se ihanuus, että se antaa puolen minuutin välein merkin, jolloin harjaustahdin oppii aika hyvin.

oral b8.jpgoral b7.jpg

Nyt olen käyttänyt uutta harjaa jo viikon, ja se on ollut fanttastista! Etenkin se, että kyseessä on oikea harjojen Rolls-Royce. Se on jykevä, liikkuu smoothisti, ja sen äänikin on sellaista matalaa hurinaa, ei mitään kimeää pörinää. Hampaiden harjauksesta on tullut luksusta.

Testijakso on alkanut, kerron tuloksista tuossa kuukauden päästä. Siihen saakka, harjaamisiin!

Kuvat: Alimman kuvan hieman tuhoutunut puhelin ei sisälly Oral-B:n hammasharjasettiin. 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kommentit (12)
 1. Minä ajattelin että säästän luontoa kun vaihdoin tammikuussa muovisen tavallisen hammasharjan bambuiseen biohajoavaan harjaan jonka voi harjaspiikkejä lukuunottamatta kompostoida. Vaan kuinkas kävi?
  A) harjan muotoilu niin huono että se ei yltänyt pesemään takahampaita
  B) harjan muotoilu niin huono että sen muotoja olisi pitänyt sorvata pyöreämmiksi, nyt ne haavoitti suupielet
  C) harjakset oli liian kovat
  D) harjakset meni nopeasti huonon näköisiksi
  E) harja piti hylätä jo vajaan kuukauden käytön jälkeen, normaalisti vaihdan harjaa 2-3 kuukauden välein.
  F) nyt joudun käyttämään muovista harjaa ja lisäksi suuvettä jotta saan korjattua bambuharjan suuhuni jättämät vahingot.
  Bambu ei siis jatkoon

  1. Bambuharjoista on tehty pirun tyylikkäitä, ne on usein vähän sellaisia sisutusesineitä, mutta sama kokemus niillä harjaamisesta. Mulla on myös jäätävän reikiintyvät hampaat, joten on pakko priorisoida tässä mahdollisimman hyvää harjaa, sillä hampaiden paikkaaminen vasta tyyristä hommaa onkin (hammaspaikkojen ekologisuudesta en tiedä mitään, hah!). 

 2. Onpa hyvä ja ajankohtainen postaus. Eilen minullekin hammashoitaja suositteli sähköhammasharjaa. En ole koskaan käyttänyt sellaista. Tuo omasi on kivan värinenkin. Onkohan sähköhammasharjassa ja sähköhammasharjassa kovasti eroa?

  Minäkin tykkään käydä hammaslääkärissä, tosin eilen hammaskiven poisto ultraäänellä oli jostain syystä tällä kertaa aivan kauheaa.

  Ostin edellisen kommentoijan tavoin biohajoavan bambuharjan. Huomasin vasta kotona, että piikit ovat kuitenkin muovia. Harjan suutuntuma on epämiellyttävä ja olen alentanut sen matkahammasharjaksi, koska en tykännyt siitä päivittäisessä käytössä.

  1. Niissä on ainakin jonkun verran eroja, joskin aika monet eroista pystyy taklaamaan ihan sillä, minkälaisen harjapään harjaan ostaa. Se, mistä olen tässä uudessa harjassa tykännyt, on että se antaa puolen minsan välein sen tärinämerkin (jota edellinen harjamme ei tehnyt). Lisäksi tämän harjausteho tuntuu paljon jykevämmältä kuin meidän edellisen vähän heppoisan harjan kohdalla… Uumoilisin myös, että tämän akku kestää pitkään, vaikuttaa aika laadukkaalta tähän mennessä. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin vain vuoden kestävä sähköhammasharja.

  2. Sähköhammasharjoissa on eroa. En ole hammaslääkäri- tai hoitaja enkä hammasharjafirman edustaja, vaan hammaslääkärikammoinen insinööri, joten kerron nyt omat preferenssini.

   Pyöreä hammasharjapää on parempi kuin perinteisen mallinen, sillä pääsee paremmin ienrajaan.
   Hammasharjan liikemäärä on tärkeä. Niitä on alle 10000:sta yli 50000:een. Itse olen olen todennut, että 8800/40000 on riittävä, esim ”Harja tuottaa 8 800 värähdystä/pyörähdystä, 40 000 sykähdystä minuutissa.”
   Ajastin, eli harjan ilmoitus puolen minuutin ja lopulta kahden minuutin kuluttua on hyvä!
   Riittävä akku, jos vaikka haluat ottaa harjan mukaan matkalle.
   Paineenilmaisin eli hammasharja surahtaa eri tavalla, jos painat harjaa liikaa hampaalle.
   En tarvi mitään bluetooth-diipadaapoja ja nämä tällaiset hilavitkuttimet nostaa sähköhammasharjan hintaa. ”Voit muodostaa Bluetooth-yhteyden hammasharjan ja älypuhelimen välille.” Miksi haluaisin tehdä niin?

   Halvimmillaan sähköhammasharjan saa parilla kympillä, mutta minä kyllä väitän, että ei sellaisella vehkeellä juuri mitään tee.

   1. Onpa kiinnostavaa! Täytyy tsekata, millainen liikemäärä tuossa harhassa on. Litiumakku tuossa kestää yhdellä latauksella 2 viikkoa, mikä on tosi jees ainakin matkojen suhteen.

    1. Noniin, tsekkasin: tuossa kyseisessä harjassa on 58 800 harjausliikettä minuutissa. Hauska kuulla insinööriltä, että näissä on eroja 🙂 

   2. Hammashoitaja
    26.2.2019, 18:21

    Hammashoitajan näkökulmasta olen täysin samaa mieltä insinöörin kanssa. Keskihintainen on yleensä täysin riittävä, kalliimmissa on jo vähän turhiakin ominaisuuksia. Bluetooth -jutut on tarpeen ehkä enemmänkin motivoidessa teinejä, tai miksei toki aikuisiakin.

    Vaikka nykyaikaiset sähköhammasharjat putsaakin hyvin hammasvälejä, muistutan varmuuden vuoksi vielä, että lankausta ei silti kannata täysin unohtaa 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *