"Täydellinen lista"

Juliaihminen

Lupasin ajat sitten avata "täydellistä listaa", eli listaa tavaroista, joita kannattaa hankkia ennen kuin vauva tulee. Tämä lista on kiertänyt monilla älykkäillä naisilla, ja jokainen on tehnyt siihen omia lisäyksiä ja kommentteja. Itse luotin tähän täysin, ja näin puolentoista kuukauden äitiyskokemuksella olen ollut tosi tyytyväinen siitä, että noudatin abouttiarallaa tätä listaa. Niitä kamoja on kuitenkin niin megana helpompi metsästää ennen kuin sylissä on pieni ihminen.

Paperinen versio tästä listasta on kuvana tuolla yllä. Siinä on jotain ihanan perinteikästä, kun tiedän, että lappunen on kiertänyt naiselta naiselle, ja aion itsekin laittaa sen eteenpäin. Nykyään lista on myös Google Docsissa, mutta en voi linkata sitä tänne julkisesti, koska kuitenkin joku hullu menisi lisäämään sinne jotain "kyllä äidin on syytä hankkia imetystuoli ja mitään tuttipulloja ette sitten hanki, koska ne ovat itse Saatanan kehittämä vitsaus".

Mä lisään omat kommenttini tähän kursiivilla ja nuo suluissa olevat ovat muiden naikkeleiden kommetteja. Ja kuten kursiivikommenteissani lukeekin, en itse hankkinut ihan kaikkea listalta, eli harkinta oman tilanteen mukaan.

 

Vaatteet (kappalemäärät suuntaa antavia)

Viisi 50/56 bodya

Viidet housut

3 - 5 yöasua

Kahdet sukkahousut - me ei käytetty sukkiksia

Kolmet sukat

Villasukat ja pikkutumput

Yksi kokohaalari sisäkäyttöön

Muutama myssy

Jos vauva tulee talvella niin ulkohaalari, lämpimänpinä aikoina fleecahaalari tms. voi olla kätsy

 

Hygienia (kaikki löytyy normikaupasta ja apteekista)

Ainakin yksi paketti ykköskoon vaippoja

Vanulappuja - näitä saa jonkun verran Kättäriltä

Vanupuikkoja

Kosteuspyyhkeitä

Bebanthenia

Lansinohia - se äitiyspakkauksen purkki riittää tosi hyvin

Sinkkivoidetta

Vaipparoskis + roskapusseja (ainakin kannellinen roskis!)

Käsidesiä (ei toki pidä koko aikaa käyttää)

Vaipanvaihtoalusta

Harsoja, ehkä kymmenen - mä sain lahjaksi normiharsojen lisäksi bambuharsoja, jotka ovat ihanan pehmeitä ja sopivat hyvin vauvan naaman pyyhkimiseen.

Muu

Vaunut: Emmaljunga Viking on ainakin klassikko - toimii ihan älyttömän hyvin hissittömässä kerrostalossa sekä kaupungilla ja ratikoissa!

Turvaistuin autoon (hanki ainakin lainaan sairaalasta lähtöä varten)

Vauvakirja (Tatun ja Patun vauvakirja on sukupuolisensitiivinen myös vanhemmuuden suhteen)

Tuttipullo, ainakin yksi (kaikki eivät tarvitse, jos täysimettää)

Tutti (kaikki vauvat ei huoli ja on epäselvää minkä ikäiselle kannattaa tarjota)

Kylpyamme (Flexibath, jos kylppäri on pieni, siihen saa myös tuen vastasyntyneelle)

Nenäfriida. (Baby Vac - pölynimuriin kiinnitettävä “räkäimuri”. Ehdottomasti parempi ja nopeampi kuin nenäfriida. Nenäfriidan voi hankkia matkatarkoituksiin.)

Suolaliuostippoja - hmm? en edes tiedä mitä nämä ovat, mutta ehkä vielä joskus selviää

Korvakuumemittari (äitiyspakkauksen hidas mittari muuttuu sitä epäkäytännöllisemmäksi mitä isommaksi tyyppi kasvaa, uneliaalta vastasyntyneeltä kuumeen tosin mittaa helposti sillä pakkauksen mittarillakin)  

Rintakumi - itse en hankkinut enkä tarvinnut

Maidonkerääjä - en hankkinut enkä tarvinnut

Joku viltti, jolle laskea vauva lattiallakin

Joku nukkumapaikka, tosin äitiyspakkaushan käy ja perhepedissäkin voi koisia

Parit kolmet lakanat + mahdolliset pehmusteet pinnasängyn reunoihin

Toinen peitto/vauvakokoinen torkkupeitto tai vastaava

Toinen vauvapyyhe - ei olla tarvittu, kun bebbe kylpee vain pari kertaa viikossa

Imetystyyny (voi olla kätevä loppuraskaudessa nukkumiseen)

Pienimpiä Minigrip-pusseja tms. maidon pakastamiseen

Rintapumppu (jos tuotanto on riittoisaa, maitoa voi poistaa myös käsin, mitä en tiennyt, terveisin nimim. sähköinen rintapumppu pölyttynyt laatikossa turhaan puoli vuotta) - Aventin on kätsä

Muovipäällysteistä froteeta ilmakylpyihin - äitiyspakkauksessa oli tällainen

Pari tetraa korviketta varalle (huom! Kannattaa googlata tahdistetusta pulloruokinnasta ennen korvikkeen tai pumpatun maidon antamista)

Joku hoitolaukku - Fjällräven-reppu toiminut hyvin!

Kantoreppu tai -liina (Tula 4eva! Tän voi kyllä hankkia vauvan syntymän jälkeenkin) 

Hajusteeton pyykinpesuaine voi olla kiva ja sappisaippuaa monet suosii tahroihin

Joku myrkytön puhdistussuihke voi olla kiva hoitoalustan puhdistamiseen

 

 

Äidille lisäksi

Vähintään pari imetystoppia ilman kaaritukia - H&M:n imetystopit for the win!

Imetysliivit (osa haluaa hankkia vasta synnytyksen jälkeen) (ovat kyllä kätevät jo sairaalassa jos/kun maidontuotanto käynnistyy siellä ollessa, ainakaan Kättärillä ei tarjottu mitään rintsikoita)

Liivinsuojuksia: ehkä kannattaa kokeilla sekä kesto- että kertakäyttöisiä (kertakäyttöisistä parhaat ovat Ainu-merkkiset) - tilasin netistä 6 paria kestosuojia ja oon ollut tosi tyytyväinen.

Siteitä jälkivuotoon (vähintään yösiteitä tai super++. Tenaa ei kannata pitää poissuljettuna vaihtoehtona...)

 

Tuleeko teille jotain lisättävää mieleen?

 

Lue myös

Viisi tavaraa, jotka ovat helpottaneet äitinä olemista

Niksipirkka: näin saat kauniin ja huomaamattoman hoitopöydän

 

Kommentit

I love mondays

Jos mitään muuta ku kesävauva niin untuvapussi vaunuihin ja autoistuimeen. Sellainen joka käy molempiin. Korvaa haalarin ja villasukat kun voi laittaa vauvan sisävaatteissa siihen. ei tarvi taistella käsien kanssa eikä tuu kuuma sisällä ku voi vaan avata pussin eikä herää siihen et on hikisenä haalarissa. Meillä on ollu molemmilla käytössä about syyskuusta-toukokuuhun..

Juliaihminen
Juliaihminen

Ah, semmonen pussi ois pitänyt hankkia, ois helpottanut lattemamalifeä niin paljon! Nyt bebbeli on aina herännyt, kun sitä on pitänyt riisuskella kahvilassa. ("Ongelma" on ollut se, että mun äbä kutoi niin kauniin villahaalarin pojalle, että mun on ollut pakko käyttää sitä.)

Hei Beibi

Ei tullut mieleen lisättävää, mutta tuo Tatun ja Patun vauvakirja on aivan huippu! Ostin meille sellaisen, sillä vierastan niitä herkkiä lässynlää-vauvakirjoja. Tatussa ja Patussa on asennetta, ja tuossa kirjassa on mun mielestä paljon sellaisia hauskoja juttuja, mitä ei ns. perinteisistä vauvakirjoista löydy.

Kätilö (Ei varmistettu)

Suolatipat tukkoisen nenukin hoitamiseen - pehmittävät nenäeritteitä.
Onnea vauvasta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Myös äidinmaito neulattomalla lääkeruiskulla ajaa saman asian ja on miellyttävämmän makuista vauvalle :).

Juliaihminen
Juliaihminen

Kiitos! :)

Ja heh heh, just kun olin tämän kirjoittanut, jouduin suolatippojenhakureissuun, kun tuon pikku pukluttelijan nenä on välillä niin täynnä maitokokkareita, että hengitys rohisee. 

Toimistosta (Ei varmistettu)

Kiitti tästä.
Vauva on tulossa kesäkuun lopussa ja paljon on jo hankittu, mutta sain tästä paljon ideoita, mitä vielä puuttuu.

On ollut mahtavaa seurata blogiasi, kun itsekin tässä odottaa. Tästä on ollut paljon apua ja iloa.
Onnea teille vauvasta :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Huippua, jos tykkäät blogista! Ja onnea sullekin superisti kesäbebbestä! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Hoitolaukkua pohdittiin meillä paljon ja hartaasti. Piti olla kosteutta kestävä, yksin seisova (että helppo kaivaa tavaroita), sukupuolineutraali, monta taskua jnejne. Vihdoin juuri täydellinen löytyikin! Ainoa vaan, että osoittautui aivan tarpeettoman suureksi ja kaiken lisäksi mahtui huonosti vaunujen alakoppaan. Poika on 10kk, ja koko ajan hoitolaukkuna on toiminut vanha kangaskassi :D Haaveilen edelleen alkuperäiset kriteerit täyttävästä, mutta tarpeeksi pienestä hoitolaukusta!

Lista oli aikas kattava, eipä juuri lisättävää! Jos käyttää tuttia, niin tuttinauha on ehdoton, meillä kesti ikuisuus hankkia ja aina piti olla monta tuttia mukana, kun tipahtelivat :D (taas sarjassamme, onko oikeasti niin vaikea hankkia?) Itkuhälytintä kannattaa harkita, varsinkin, jos ei halua ostaa uutena, käytettynä löytäminen vaatii vähän metsästämistä, joten kannattaa hankkia etukäteen, jos uskoo tarvitsevansa. Perusvaununukutuksen lisäksi aika kiva suihkussa/saunassakäyntiä ajatellen.

MiiaK (Ei varmistettu)

Radiopuhelinsetti toimii hyvin itkuhälyttimenä ja on edullinen. Käyttöä myös myöhemmin esim. lapsen kasvaessa leikeissä :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Totta! Itkuhälytin on tosi kiva. Me ostettiin uutena, kun yks kaveri sanoi, että vanhat rätisee helposti liian herkästi. Yritetään aloittaa bebben parvekeunet pian, niin itkuhälytin on ihan ehdoton.

T-100
(G)ROUND ZERO

Vinkkinä lisättäköön, että kestovaippailusta kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä oman alueensa Kestovaippayhdistykseen, joista saa lainaan kokeiltavaksi erilaisia settejä vastasyntyneestä varttuneempaan. Ja kantoliinojen kanssa vähän sama homma. Sekä kestovaipat että kantoliinat ovat kalliita sijoituksia ja oikean löytyminen saattaa viedä vähän aikaa ja tarvita kokeilukertoja. Esikoiselleni hankin etukäteen molempia, sekä kestovaippoja että kantoliinan. Kestovaipat olivat pikkuiselle ihan väärän mallisia ja todella epäkäteviä - hukkainvestointi! Kantoliinaan uppois 80 euroa ja sitä käytettiin tasan kerran ilman raivoisaa itkua ja reuhtomista. Enkä nyt malta olla mainitsematta samaan syssyyn belly bindingista kiinnostuneille, että selkävaivat helpottavat ja palautuminen edistyy, kun hankkii tarkoitusta varten liinan etukäteen. Unohtuu vauvan kanssa helposti. Aamen.

Juliaihminen
Juliaihminen

Todella hyvä lisäys!

Toi kestovaippailu on melko eeppinen suo, ja siitä pitää todella lukea ja tietää kaikenmoista. Mulla on ihana isosisko perehdyttänyt mut kestovaippojen ja kantoliinojen maailmaan, mikä on tehnyt elämästä tosi helppoa. 

Oon koko ajan enemmän fileissä noista kestovaipoista. Pitäiski tehä niistä oma postaus, kun tietenkin haluan levittää kestovaippojen ilosanomaa! :)

Niksimutsi (Ei varmistettu)

Samaa mieltä edelliseen, että jos haluaa vähentää säätämisen määrää kannattaa hankkia perinteisten pukujen sijaan lämpöpusseja, jopa kaksikin. Paljon autoillessa varsinkin näppärä oli, että yksi pussi on koko ajan kiinni kaukalossa ja toinen irtaallaan vaunuihin ja muuhun. Jääkarhupussissa tmv. hyvää erityisesti se, että pään aukkoa saa kiristettyä pienemmäksi vrt. äitiyspakkauksen pussi. Itse investoin lopputalven alessa mitoiltaan vielä vähän isompaan ja muhkeampaan toppapussiin, jota käytin vaunuissa.

Lisäisin listaan viileän kauden vastasyntyneelle myös äitiyspakkauksen villapukua vielä pienemmät villapuvun ja kypärämyssyn sekä nilkkanauhalliset villasukat tai nk. junasukat (hyviä kun pysyvät jopa jalassa!). Ohut mutta lämmin villapuku on kaukalopussin sisällä erityisen hyvä kun vyöt saa turvallisesti kiinni.

Bodyissa ehdoton on kietaisumalli ainakin pari ekaa kuukautta. Kannattaa myös hankkia hoitoalusta, jossa ei ole liian syvä ja kapea makuukouru vaan sellainen missä mahtuu kääntelemään vauvaa kyljeltä toiselle laajemmalla tasaisella pohjalla. Tämä yhdistelmä helpottaa niskakakkavaihtoja ja kehittää samalla vauvan motoriikkaa kun kierittelee nostelun sijaan.

Itse puolitin osan harsoista. Saa tuplamäärän ja tulee vähemmän pyykkiä kun ei tarvitse yhden pukluisen tai maitosuihkuisen nurkan takia pistää koko isoa rättiä vaihtoon.

Sängyssä laitan vauvan alle käsipyyhkeen, joka on ohutta mutta pehmeää kangasta. Jos tulee puklua tai vaippa falskaa, ei mene heti koko parivuoteen lakana vaihtoon eikä petariin asti tule tahroja kun pyyhe imee enimmät. Alussa näppärä on myös käsipyyhkeestä hiuslenkeillä sitaistu rulla pikkuvauvan selän taakse tukemaan kylkiasentoa.

Imettäjän yöpaidoiksi leikkasin vanhoista pitkähihaisista trikoopaidoista katkaistuja, todellisia easy access -malleja, joissa helmaa jätin vain vähäsen matkaa rintojen ja yläselän peitoksi. Imetystopit kun jättävät kaikki herkimmin vilustuvat osat paljaaksi ja vauvan turvallisuuden takia ei viitsi kaivautua isoon peittoon korviaan myöten. Tavalliset paidat joutuu helmasta rullaamaan kainaloon ja se mytty painaa. Muita imetyspaitoja taas itse en ole kovin käteviksi kokenut kotikäytössä. Superlyhyt paidanhelma ei vaadi kummempaa nostelua tai pitelyä ja jos käyttää saumatonta toppia liivien sijaan tulee sekä paita että toppi edestä pois samaan suuntaan eli ylöspäin kun alkaa ruokinta. Siten myöskään ei kastu niin helposti.

Tällaisia tämän talven kokemuksella tarvikkeista, hyvää kevättä!

Nella_R (Ei varmistettu)

Piti tulla kaivamaan tää lista vielä täältä esiin näin 3vkoa ennen laskettua aikaa, jos vielä jotain oleellista tuntuisi puuttuivat meiltä. Ois muuten mahtava saada tästä sellainen kokemuspostaus, että miten nyt muutaman kuukauden jälkeen on bebben hankinnat toimineet!
Tää on Julia mun ihan lempiblogi, tuun erityisesti lukemaan öisin jos valvottaa ja sun jutut saa mut uskomaan et hyvä tästä tulee! :D

Juliaihminen
Juliaihminen

Oi että, mahtava herätä aamulla näin kivaan kommenttiin. Toi kokemuspostaus on hyvä idea!

Ja voi vitsi, 3 viikkoa! Kesävauva! Niin ihanaa, teille tulee mieletön ja jännittävä ja ikimuistoinen kesä <3

iidis
Varpain jaloin

Meillä yllätyksenä vaunut oli aivan turhake! Pieni ei koskaan viihtynyt vaunuissa (eikä kyllä kehdossakaan), vaan päiväunia nukuttiin kantoliinassa. Ainakin näin keskusta-asujana olen myöhemminkin, kun pieni on matkustanut rattaissa, turvautunut usein (etenkin kevät/kesä/syys) kantovälineeseen (isomman ja jo kävelevän kanssa olen tykännyt repusta, mutta pienen vauvan kanssa liina oli minusta parempi), koska se on vaan niin paljon kätevämpi.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo :D Meiän jäbä ei viihdy enää hereillä ollessaan vaunukopassa yhtään. Onneksi on kantoreppu! Toivon, että se taas viihtyisi vaunuissa sitten kun vaihdan niihin ratasosion. Tosin poika on nyt vajaa 4 kk ja periaatteessa vaihtaa voisi vasta 6 kk kohdalla... 

Pihinä muijana pitän vaunuja edelleen, koska niiden kanssa on ilmaista matkustaa lähiliikenteessä. Lisäksi niiden avulla on helppo roudaa kaikkia kamoja + välillä saan sen nukahtamaan vaunuihin kylkiasentoon :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Apuaa, miten pitäisi suhtautua nyt näihin kokoasioihin eli onko niin että tuota pienintä kokoa nuo kaikki alun vaatteet eli myös housut, potkarit, yövaatteet ja sisähaalari? Vai riittääkö bodyt, kun vauva vaan pötköttää? Nimimerkillä ajattelin aloitella esikoisen hankintoja tämän the listan kanssa.

Kommentoi