Tietokirjani Kaikki rahasta on julkaistu!

Juliaihminen

Oh! Puoli vuotta sitten kerroin teille, että olen kirjoittamassa kirhaa rahasta, ja nyt tuo kirja on ihan konkreettisesti kädessäni. Tuntuu aivan friikiltä hommalta, sillä tietokirjan kirjoittaminen on aika monen toimittajan suuri haave. Nyt se on toteutunut, ja se tuntuu samaan aikaan aivan mahtavalta ja toisaalta (pakko myöntää) jotenkin aika pelottavalta. 

Olen kirjoittanut varmaan tuhansia, ellen kymmeniä tuhansia lehtijuttuja sanoma-, aikakaus- ja nettilehtiin, mutta niiden hyvä puoli on ollut se, että ne luetaan kerran ja sitten seuraavana päivänä tai seuraavassa numerossa on jo seuraavat jutut. Näin yhtä juttua kohden ei tule niin kovin suuria paineita. Sen kun vain vääntää homman kasaan. Mutta kirja! Siinä on aivan eri hommat kyseessä. 

Ajattelinkin kertoa tässä postauksessa noin suurinpiirtein, että miten tämä kyseinen kirja on syntynyt.

Päätös kirjan tekemisestä syntyi noin vuosi sitten. Blogini rahahorinoista tehtiin juttu Helsingin Sanomien Torstai-sivuille (18.8.2017), ja samana aamuna Gummeruksen tietokirjojen kustannuspäällikkö Susanna Messo laittoi viestiä ja kysyi, tulisinko käymään. Minä menin, ja hän pyysi, että kirjoittaisin tietokirjan rahan käyttämisestä. Sellaiselle olisi kuulemma nyt vahvasti kysyntää.

"Tee sisällysluettelo ja lähetä se minulle maanantaiksi."

Pyysin Mirjan, Raisan ja Mariannan meille ideoimaan makaronilaatikkopalkalla kirjan lukujen aiheet, sellaiset, jotka kiinnostavat meitä, eli kolmekymppisiä naisia. Ja ehkä vähän muitakin ihmisiä. Lopulta kirjan 12 luvun yläotsikot syntyivät aika helposti. Meitä kaikkia kiinnosti säästäminen, se miten asunto ostetaan, se miten rahat kannattaisi jakaa parisuhteessa, miten sijoitetaan rahaa vastuuasiat muistaen ja myös, millaisia ongelmia raha ihmisille aiheuttaa. 

Lähetin synopsiksen Susannalle ja hän sanoi, että kirjoita ensimmäiset 60 sivua ja palauta ne marraskuuhun mennessä. Irtisanouduin työstäni, aloin tehdä free-toimittajan hommia ja siinä samalla kirjaa. Loin kirjan luvuista oman Trello-kansion ja listasin, minkä alan asiantuntijoita tarvitsen, ja mistä löytyvät Suomen parhaimmat. Ja niitä riitti! Tarvitsin tyyppejä kertomaan veroista, eläkkeestä, avioehdosta ja asuntolainoista. Tarvitsin myös sosiologeja, kulutustutkijoita ja käyttäytymistaloustieteilijöitä kertomaan, miksi me haluamme kuluttaa niin kuin kulutamme, ja miksi säästäminen on ihan oikeasti aivan saatanallisen vaikeaa. Tarvitsin professoreita, pankin ekonomisteja, virastojen asiantuntijoita.

Ennen kaikkea tarvitsin myös ison joukon tavallisia ihmisiä, naisia, jotka kertovat avoimesti ja rehellisesti oman talouden onnistumisista ja kipukohdista. Loin Facebook-ryhmän, jonka keskustelu oli niin kiinnostavaa, että sieltä olisi saanut kymmenen kirjaa niillä matskuilla. Tällä taklasin sen ongelman, että tekisin kirjan vain omista lähtökohdistani. Lisäksi bongasin tämän blogin kautta esimerkiksi aivan ihana Marian, joka oli selvinnyt 20 000 euron pikavippikierteestä (sen haastattelun muistan ikuisesti!).

Vanhana aikkaritoimittajana halusin kirjaan myös pikkuisen tirkistelyä, ja oikeastaan pointata sen, että aivan kaikki aina Kristiina Halkolasta Erkki Liikaseen ja Linda Liukkaasta Antti Holmaan joutuvat miettimään raha-asioita arjessaan.

Kirjoitin kiukulla ensimmäiset kolme lukua, ja lähetin ne Susannalle. Hyvältä näyttää! hän vastasi, ja niinpä me kirjoitettiin kustannussopimus! Tässä vaiheessa alettiin pallotella kirjan nimeä. Minulla oli ainakin kymmenen ideaa, ja alun perin nimen oli tarkoitus olla ihan jotain muuta, mutta lopulta tämä näytti kannessa parhaalta. Kustantaja halusi tuon lisäyksen "näin säästin kymppitonnin vuodessa", vaikka mä pelkäsin, että se kuulostaa kauhealta lesoilulta. Mutta pelkkä Kaikki rahasta ei kyllä ole hirveän myyvä, sen jopa minä ymmärrän. Sitä paitsi ihmiset olisivat saattaneet sekoittaa sen Jaarli Tulimeren kirjaan. (Hahahaha, olen nauranut tälle aika paljon. Bongasin Jaarlin kirjan oikeasti vasta tänä syksynä ja oli aikamoinen shokki, että kirjallani olikin jo olemassa tällainen kaima.)

Kustannussopimuksen saatuani hain erinäisiä apurahoja, ja sain niistä vain yhden: Kordellinin säätiöltä 4000 euroa (verotonta!) apurahaa. Tämä oli ihana yllätys, koska tietokirjan kirjoittaminen ei nyt suoranaisesti lyö leiville. 

Ja sitten vain kirjoitin. Haastattelin ja kirjoitin ja haastattelin ja kirjoitin. Olin koko ajan vähän jäljessä deadlinestä, ja paniikki oli läsnä esimerkiksi joululoman 2017. Miten minä ikinä ehdin, mietin, mutta sitten raivasin koko tammi- ja helmikuun kalenterista vapaaksi muilta töiltä ja tein vain kirjaa. Ensimmäinen käsikirjoitus valmistui helmikuun lopulla. Miten helpottavaa oli lähettää se!

Tämän jälkeen palloteltiin kannen kanssa aika pitkään. Ideoita oli monenlaisia, ja kierrätin ne kaikki aina mun visuaalisesti lahjakkaimpien ystävien silmien edessä (kuten vaikka eräänkin Visual Diary -blogin pitäjällä). Lopputuloksesta tuli mielestäni upea.

Heh, työt eivät kuitenkaan loppuneet siihen. Sain kustannustoimittajakseni tarkan, älykkään ja superpätevän Salla Seurin, joka laittoi kirjan uuteen uskoon. Lukujärjestystä muutettiin, kymmeniä sivuja deletoitiin pois (minulla on nyt esimerkiksi vakuutuksista ainakin kymmenen sivua tekstiä pöytälaatikossa, jos joku joskus haluaa tietää niistä jotain). Salla poisti myös lukuisia disclamereita kirjasta, koska ei kukaan jaksa lukea joka ikisestä kohdasta, että "tämä ei välttämättä ole mahdollista jokaiselle", "tällainen vaatii henkisiä voimavaroja", "blaa blaa blaa". 

Toisella kierroksella kieltä muokattiin paremmaksi. Mun pahimmat ylilyönnit ja toistot hiottiin pois, ja liian ronskia kielenkäyttöä hieman siistittiin. Ja kolmannella samaten.

Kesäkuun lopulla kirja meni taittajalle, ja elokuun alussa sain sen takaisin. Oikoluin kirjan taitettuna viimeisen kerran, napsin toistoja pois, lisäilin viimeisimpiä kiinnostavia lukemiani tutkimuksiani, tsekkasin kirjan graafeja ja lähetin sen takaisin.

Ja sitten kirja lähti painoon. Huh! Viime torstaina menin käymään Gummeruksella puhumassa kirjan mediastrategiasta viestintäpäällikkö Eeva Herrainsillan kanssa, ja siellä sitten näin tuon kirjan ensimmäistä kertaa. Tunne oli niin omituinen. Tässä ne sanat nyt sitten ovat paperilla, ihan oikean näköisenä kirjana. Sairasta, niin sairasta!!!!!

Tällä viikolla kirja tulee kauppoihin ja kirjastoihin, toisin sanoen se alkaa elää omaa elämäänsä, poissa minun käsistäni. Nyt voin enää sanoa vain sen, että menkää ja lukekaa se! Olisi huippua kuulla, mitä mieltä olette kirjasta! 

 

Kuvat: Alppu keinui vieressä, kun Tiki otti minusta tyylikkäitä posekuvia

 

Lue myös:

Kuusi syytä siihen, että olen alkanut puhua rahasta ääneen

Kirjoitin kirjan rahasta

 

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Kommentit

Juuli.R. (Ei varmistettu)

Kirja-arvonta?? :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Hei joo! Se olisi mainio!! Minäpä laitan prosessin pyörimään :)

iidis
Varpain jaloin

Mahtavaa! Onnea!!! Mä niin odotan tän lukemista, mutta eilen pääsin kirjaston jonossa vasta sijalle 199! Ajattele, sun kirjaa on jo nyt varattu ainakin sen 199 kertaa!

Juliaihminen
Juliaihminen

SAIRASTA! Ei vitsi miten hauska kuulla! :) Tämä tarkoittaa paljon hyviä kirjasto-rojalteja minulle, heheheheh :D

iidis
Varpain jaloin

Seuraavaa kirjailija Thurénin kirjaa odotellessa: ”Kaikki rahasta II - Rahan tuloa ei voi estää” :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä varasin tämän joskus ikuisuus sitten, eli heti salamana silloin kun olit paljastanut kirjan nimen. Silti olen varausjonossa vasta sijalla 27! Mutta luulen saavani kirjan uunituoreena käteen, koska niitä varmaan tilataan kirjastoihin yli tuon 27. Jes, nyt on omistautunut fani -olo :D

xod (Ei varmistettu)

Turussa näkyy olevan myös jo 75 jonottajaa :)

Maria Hakkala

Voi, Julia, vanha unelmien toteuttaja! Onnea!!! :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Kiitos!! <3 <3

piia_ (Ei varmistettu)

Ihanaa, Julia, onnea mielettömästi! Ja kansi on aivan superherkku! Siitä näkee, että se myös TUNTUU hyvälle, mikä on erittäin tärkeä kriteeri kirjalle.

Juliaihminen
Juliaihminen

Samaa mieltä! Hahaha, ja mä hoin koko ajan kantta suunnitellessa, että SEN PITÄÄ OLLA INSTATTAVA! INSTATTAVA!!!!

Koska nykyään kaiken täytyy olla instattavaa. :D

T.Rva46 (Ei varmistettu)

Älä ota tätä alentuvana tätihorinointina tai muuna vastaavana, vaan pelkästään hehkutuksena:

Olen päättömän ylpeä saavutuksestasi, tyytyväisenä blogisi lukijana että nyt tulee samaa laatua kovien kansien väliin printille. ;)
Kirja haetaan kaupasta asap. lahjaksi yhdelle fanillesi, ja kirjaston jonossa olen jo. :)

Ilargia (Ei varmistettu)

Ensin katsoin kantta, että kiva väri, mutta eih, tuollainen muodikas monelle riville jaettu otsikko - sitten katsoin tarkemmin ja pelastus: se on tavutettu _oikein_! Koska joo, mua ei (yleensä) haittaa esim. naputtelut ja hyräilyt, mutta väärin tavutetut asiat saa verenpaineen nousemaan:D Tyyliin Liikenneviraston logo on suuri inhokkini: Liik-enne-vira-sto, ARGHHH!!! Neuroosinsa kullakin...

Tätä on ehkä kysytty ennenkin, mutta tuleeko e-kirjaa/onko optiota e-kirjaan? Kyselee ulkosuomalainen, joka yrittää olla ostamatta fyysisiä kirjoja, koska muuten(kin) menetän noin kymppitonnin paluumuutossa... En ainakaan nyt Helmetistä löytänyt (mutta varaustilanne oli 256 kpl ja aika kivasti tota on näköjään jo pelkästään pk-seudun kirjastoihin tilattu:)

Jenni P. (Ei varmistettu) http://pennijenni.blogspot.com/

Ihan totaalisen samaa mieltä noista tavuviivoista! Oisin ollu ihan pohjiani myöten pettynyt (ja myös yllättynyt), jos tässä ois sorruttu tuohon Liik enne vira sto -kömpelyyteen, mutta herralle kiitos tavuviivat oli paikallaan!

BookBeatistä bongasin tämän jo, tosin ei ole ääneen luettuna versiona (vielä?), mutta ruutuversiona on. Heti aloitin lukemisen :)

Stenna (Ei varmistettu)

Jes mahtavaa ja onneksi olkoon! Mitä luulet, tuleeko kirja bookbeatiin myös luettuna? Olisi huippua!

Juliaihminen
Juliaihminen

Niin olisi! Mutta nyt näyttää siltä, että se ei ole tulossa äänikirjana. Mikä on vääryys, sillä mulla olisi tosi hyvä lukijakin jo tiedossa. Pitä yrittää kärttää :D

saarah
visual diary

Jee, kannesta tuli NIIN hyvä! Innolla odotan kirjaa saapuvaksi, toivottavasti tällä kertaa portugalilainen postimies ei vie sitä välistä, niinkun joskus on käynyt. Tai ehkä kirjan opit google translatorilla tulis tarpeeseen täälläkin ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Onnea! Oli mielenkiintoista lukea kirjan syntyvaiheista, kun aihe on itselleni kokonaan vieras.

Toivoisin jatkopostausta, jossa avaisit tietokirjan kirjoittamisen finanssipuolta. Eli maksetaanko sinulle jokin kiinteä palkkio, ja siihen päälle myyntiprovisiota, ja millaisista summista noin suurin piirtein on kysymys (myyntimääristä on varmaan joku karkea ennuste). Sitten jos vielä laskeskelisit kirjan tekoon kuluneita tunteja, niin saisi jonkin käsityksen tietokirjailijan tuntiansioista. Kiinnostaisi ainakin minua!

Juliaihminen
Juliaihminen

Hyvä idea! Tämän voisi tehdä ehkä vähän ajan päästä, kun saan tietää, että paljonko lopulta saan kirjasta rahaa. Kirjan kirjoittaminen Suomessa on ani harvoin millään lailla taloudellisesti järkevää, sain tämän tekemisestä ennakkona 1000 euroa, joka sitten otetaan tuosta myyntiprovisiosta pois. (+ sen Kordellinin säätiön 4000 e.)

En usko, että ihan hirveästi yli kahta tonnia tulen kirjasta saamaan. Mutta se ei todellakaan haittaa, sillä tiesin tämän jo ennen kuin aloin koko kirjaa kirjoittaa. Yleensä tällaiset kirjat sitten poikivat kaikkea muuta kivaa hommaa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Apua! Siis noin 6000€ usean kuukauden työstä? Ja tuosta pois eläkemaksut ja rojalteista myös verot. Eli ehkä sellainen 2000€/kk bruttopalkkaa. Taidanpa vielä jatkaa nykyisessä työssäni! Mutta hienoa että lähdit tähän hommaan, ja toivotaan että poikii jatkossa kiinnostavia (ja rahakkaita) töitä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Jep, rahasta ei kirjoiteta edes rahasta. Öhöhöhöh. :D 

Mutta kirjoitin ehkä vain kaksi kuukautta niin, etten tehnyt muuta kuin kirjaa, muuten tienasin leipäni samaan aikaan lehtijutuilla ym. Ja tosiaan tuo apuraha oli veroton, eli 2000 e nettona per kirjoituskuukausi riitti mulle tosi hyvin. Yelit toki maksoin tuoltakin ajalta.

Usein sanotaan, että tietokirjat kirjoitetaan öisin :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kannatetaan postausideaa! Mä aion lukea kirjan Bookbeatista ja tuli heti mieleen, että mitenhän korvaukset menee sitä kautta.

Onnea kirjasta!

Krisu (Ei varmistettu)

Mahtavaa, onnea! Täälläkin odotellaan innolla, että kirja tipahtaa postiluukusta luettavaksi. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan huippujuttu on tämä ja ihanaa että tapojesi mukaisesti kerroit myös tästä kirjoitusprosessista!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ehkä sinne kirjaan olisi ainakin muutama disclaimeri kannattanut jättä, ehkä onkin? Nyt ainakin ip-lehtien toimittajien sinusta ja kirjasta tekemät jutut on niin huonoja (sun olis ehkä kannattanut tehdä nekin ite?!) että päädyt näyttämään todellisuudesta irtaantuneelta hörhöltä, joka ei ymmärrä suurimman osan ihmisten arkea ja ansiotasoja. Ja näistä jutuista taisi vielä puuttua ikäsi ja sijoitusasunnot, niistä vasta riemu repeäisi. Kommentit on ehkä helppo leimata, mutta on niissä vinhaa perää, jos lukee pelkän toimittajan tekstin. Latet juomatta jättäen ei säästy vuodessa 10 000, mut vähän siltä se on saatu näyttämään. Bummer.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ehkä kirja kannattaa lukea ennen kuin alkaa maalata ihmistä todellisuudesta vierantuneelta. Eikä noista jutuistakaan saa edes sellaista kuvaa, että lateilla säästetään rahat, ellei sitten niitä ilkeästi lue. Onnea Julialle kirjasta! Täytyy itsekin lukea se piakkoin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Toivottavasti ne jo nyt muutama sata kommentoijaa jotka negatiivisesti asiaa olivat katsoneet, tosiaan lukisi kirjan ja ymmärtäisi mikä loistotyyppi Julia on, sitähän tarkoitin. Eikä mitenkään ilkeästi tarvitse ajatella, ilman niitä hänen ansiokkaasti viljelemiä disclaimereita kirja voi näyttäytyä etuoikeutetun besserwisseröinniltä, jonka me Julian fanit toki tiedämme epätodeksi. Kritiikki kohdistuikin siihen että kirjaa oli referoitu huonosti..liekö toimittajatkaan lukeneet sitä läheskään kokonaan.

Juliaihminen
Juliaihminen

Tosi kivasti sanottu!<3

On tosi palkitsevaa, että pointti menee läpi oikeille tyypeille, kaikkia ei kuitenkaan pysty miellyttämään / saada pointtiaan selitettyä auki, joten minulle riittää hyvin se, että täällä kukaan ei pidä minua besserwisser-richsplainaajana, mikä onkin oikeastaan suurin pelkoni koko kirjaan liittyen. 

Luin myöskin eilen jonkun iltapäivälehden juttua tästä kirjasta ja menin katsomaan kommentteja (virhe! se on aina virhe!!!). Eiiih. Älä mene. Siellä kommenttikentässä menettää uskonsa kyllä koko ihmiskuntaan. Aihe kuin aihe, niin aina ollaan ihan mettässä!

Onnittelut kirjasta, näyttää todella hyvältä! Meitsin lempiväritkin, jes! Enkä usko, että sisältökään saa pettymään!

Niin ja näin (Ei varmistettu)

Joo, iltapäivälehden kommenttiosasto on mielenkiintoista seurattavaa sikäli, että tuntuu että kaikki negatiiviset kommentit pääsee ainas läpi mutta puolustelevat tai positiiviset kommentit eivät.

Tähän Julia-juttuun tulleet kommentit oli tyyliin luokkaa, että kuinka kehtaa kirjoittaa kirjan säästämisestä kun kaikilla ei ole mistä säästää. Kirjoitin (mielestäni asiallisen) vasta-argumentin, jossa ilmaisin että jos joku näkee vaivaa saadakseen itselleen tuloja, niin ei kai se ole niiltä pois jotka eivät saa tuloja, koska kaikkia ihmisiä ei voi tasapäistää köyhyysrajalle, tienaavillakin on oikeus olla ja elää haluamallaan tavalla. (Ja jonkun on kyettävä verojakin maksamaan, jotta kaikki voivat elää. Tätä en sinne kirjoittanut) No tämä oli vaihteeksi lehden modelle liikaa, ei julkaistu.

Mun kommentteja harvemmin julkaistaan, koska ajattelen asioista usein vähän isommassa boxissa erilailla, silti muita kunnioittaen ja olen ihan säyseä ihminenkin ha haa, mutta kommenttiosastojen radikaali-rebeli näemmä sitten kun harvemmin kommenttini julkaistaan ; D

Juliaihminen
Juliaihminen

Heheheh, totta kai kirja on täynnä disclamereita, niitä viljellään alusta loppuun saakka, ylilyönnit vain otettiin poijes. Mutta disclamerit harvoin myyvät iltapäivälehdissä, eli tuskin niitä on otettu juttuihin mukaan. 

Pitää ehkä jättää käymättä tässä parit seuraavat viikot iltapäivälehtien sivuilla, niin vähän mielenterveyttäkin säästyy. Kukaan ei siis ole haastatellut minua aiheesta, eli tuolta on sitten vain napsittu sieltä täältä kommentteja, ja tällä tekniikalla kenet tahansa saa näyttämään arjesta irtaantuneelta typerykseltä. En esimerkiksi missään vaiheessa kirjaa sano, että laten juomatta jättämällä saisi kymppitonnia säästöön. :D

Mä kyllä juon niin paljon latteja, että varmaan saisin kymppitonnin säästymään, jos jättäisin ne pois. Vaan kun en jätä hahaa! 

AnnaPee (Ei varmistettu)

Onnea!

Kuopion kirjaston yksilöt olivat heti lainassa, pääsin varaussijalle 14.

Paltsu (Ei varmistettu)

Jee, onnea! Tallensin sut mun lukulistalle BookBeatiin :)

mmarrria (Ei varmistettu)

Onnittelut tietokirjailijalle :) Ostin e-kirjan ja luen sitä jo innoissani läpi! Harvemmin sitä tälläistä on kokenut sitten viimeisen Harry Potterin julkaisun jälkeen...

Vierailija (Ei varmistettu)

Paljon onnea! Huippu juttu!
Mutta saako sanoa yhden soraäänen? Minä en tykkää kannesta! Se ei kerro mitään, sillä ei ole mitään omaa viestiä, se on pelkkä typografia värin päällä. Ja kirjasintyyppi vielä sellainen, ettei kuvista kunnolla hahmota mikä sana kannessa on! Miten tämä nyt sitten on instattava kansi? Mutta ei kirjan menestys kannesta riipu, onneksi! Ehkä voisit jakaa blogissa sisällysluettelon tms niin ihmiset vimmaantuis ostamaan kahta kauheammalla innolla

Esteri_ (Ei varmistettu)

Mahtavaa duunia! Onnittelut. Ja hyvä haastattelu oli aamu-tv:ssä.

Olisi toiveena, että kirjoittaisit siitä, miten pysyä päätöksessä säästää. Itsellä, ja varmasti monella muulla, on sellainen ongelma, että päätän tasaisin väliajoin alkaa säästämään ja käyttämään järkevästi rahaa. Tämä päätös pitää jonkin aikaa, kunnes jostain kumpuaa taas tarve ostaa tai kuluttaa. Ehkäpä siitä, kun sitä itseään vertaa vaikka mihin ja mielessä on joku ihmeellinen ihanneminä. Hienosti puhuittekin mainonnan ja sosiaalisen median vaikutuksesta kulutustottumuksiimme. Mutta tosiaan, miten sitä siis saisi itsensä pidettyä tällä säästämisen linjalla, kun usein tuo tarve kuluttaa ei ainakaan tarpeesta kumpua.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vaikken ookaan Julia, voin tässä kertoa nopeasti kaksi omaa niksiäni: 1) Säästämisen automatisoiminen eli verkkopankissa ohjaat tililtäsi lähtemään palkanmaksupäivänä automaattisesti tietyn (maltillisen!) summan säästötilille. 2) Motivoituminen eli tee itsellesi selväksi, miksi haluat säästää. Mua motivoi pitkällä tähtäimellä hassu ajatus siitä, että voisin eläkeikäisenä maksaa putkiremontin kerralla pois perheasunnosta. Eläke ei kuitenkaan tuu kovin massiivinen olemaan, niin on kivaa, ettei sit tarvii maksaa rahoitusvastiketta hoitovastikkeen lisäksi :)

Julialle seuraava kyssäri/toive: Katsoin äsken YLE:n aamutv:n haastettelusi ja fiksujen vastauksiesi takia jäin miettimään, olitko kenties saanut osan kyssäreistä etukäteen vai leikkaako sulla vaan tosi hyvin &amp; nopeasti :P Ylipäätään olisi kivaa kuulla lisää tv- ja muihin haastatteluihin valmistumisesta ja siitä, miltä toimittajahommien jälkeen tuntuu olla vuorostaan haastateltavana.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ihanat niksit, osuvat ja uppoavat ainakin minuun! Lupaan tehdä oman postauksen tästä vielä!

Ja voi että miten kultaisesti sanottu tuosta tämän päivän lähetyksestä. Olin saanut ekan kysymyksen etukäteen, muuten tuli sillee lungisti keskustellen, mutta aihealue on toki mulle tuttuakin tutumpi, ja sanottavaa todellakin löytyy. Televisiossa pitää vain yrittää välttää pateettiseen saarnamoodiin menemistä (eli siihen samaan, johon lietson itseni ig-storyissäni).

Ja tuo on kanssa huippu postausaihe, että miten valmistautuu haastatteluihin. Koska olen nyt totta vie kehitellyt muutamia niksejä, jotka jaan mialuusti eteenpäin. Ja kuulen sitten vastaavasti mielelläni muilta kokemuksia. :)

Eevis2 (Ei varmistettu)

Mäkään en ole Julia, vaan hänestä onnistuneesti inspiroitunut säästäjä.
Ennen mulla oli epämääräinen määrä rahaa, tuntipalkkalaisena kuukausitttain muuttuva sunma. Sitten Julian esimerkkiä noudattaen laitoin sen palkkamöykyn heti osiin: maksoin pakolliset asumiskulut, siirsin erilliselle ruokatilille ruokarahat ja säästöön tarkoittamani rahat PIILOTAN itseltäni. Summista riippuen se voi olla erillinen tili, ASP (niin kuin itselläni), pankin säästöpossuominaisuus tai sukanvarsi. Säästöraha ei kuitenkaan saa näkyä jokapäiväisessä elämässä (Pivo tms. mitä nyt käyttääkään) vaan käyttötilillä on pelkästään itse määritelty summa rahaa, jonka saa käyttää ihammihivvaan! Siis. Piilota ja unohda. Ja jätä itsellesi sen verran löysää, ettei elämä ole pelkkää pettuleipää.

ida ihana
Kotona kaupungissa

Kiitos, tämän haluan minäkin lukea! Tarina sen taustalla tekee kirjasta entistä mielenkiintoisemman :)
 
https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ahmin kirjan bookbeatistä (töiden kahvitauoilla ja jopa puolitoista tuntia kesken yöunien). Olen pohtinut raha-asioitani paljon viime aikoina ja olen saanut postauksistasi sekä kirjastasi oivalluksia. Olen mm. oivaltanut, että tienaankin itseasiassa mediaanipalkkaa, vaikka työskentelen matalapalkka-alalla, joten minun tulisi olla mahdollista säästää ja selvitä arjesta muutoinkin kuin luottokorttien avulla palkkapäivään kitkutellen. Olen tehnyt konkreettisia muutoksia kulutustottumuksiini ja vähän omaksi yllätyksekseni rahaa on alkanut jäädä säästöön. Rahastosijoittamista on jonkin verran aiempaa kokemusta, mutta kipinä nousi uudelleen. Pari ajatusta kirjastasi heräsi: tuotto-odotuksissa usein peilataan esim. viimeiseen sataan vuoteen. Olen pohtinut voiko maailma jatkaa menoaan perustuen voiton tavoitteluun vai onko itseasiassa tulossa aika, että voiton tavoittelun sijaan tullaan tavoittelemaan jotain muuta, kuten aidosti ympäristön ja yhteisöjen parasta (ei siis pelkästään vastuullisuusnäkökulmasta, vaan ihan elämän säilyttämisen näkökulmasta). Voiko tuotto-odotuksia ja vaikka korkoa korolle ilmiötä ennakoida eläkeikääni saakka? Epäilen, että ei. Finanssikriisejä on tullut aina, mutta voi olla tulossa jotain sellaista, jota emme pysty lainkaan ennustamaan talouden näkökulmasta. Jos sinulla on vinkata aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, olen kiinnostunut. Tämä pohdinta ei tietenkään ei poissulje sitä, etteikö tulevaisuuteen kannattaisi olla taloudellisesti varautunut. Kiitos joka tapauksessa hyvästä kirjasta. Siellä on paljon tuttua, mutta se on hyvin jäsennelty kokonaisuus aiheesta. Suosittelen!

Juliaihminen
Juliaihminen

Tosi hyvä pointti! Nämä on hankalia hommia. Taloustieteessä on perinteisesti (etenkin sijoittamisessa) jonkun verran nojattu historiaan, vaikka sitten aina täytyy heti perään sanoa, ettei historia kerro osakkeesta juuri mitään. 

Kyyninen minä on sitä mieltä, että ei kapitalismi tästä minnekään ole katoamassa - ennemmin ihmiskunta itse katoaa. Harari pointtasi siinä Ihmisen lyhyt historiassa -teoksessa niin hyvin, miten raha on ainoa uskonto, joka oikeasti yhdistää ihan kaikki ihmiset maailmassa. Nykyinen kapitalismi perustuu vahvasti kasvulle ja nimenomaan korkoa korolle -ilmiöön ja pitää sattua aikamoisia mullistuksia, etteikö homma edelleen jatkuisi.

Toinen juttu on se, että millaiset yhtiöt tuottavat. Optimisti-minä ajattelee, että jos haluaa sijoittaa oikein pitkällä aikavälillä (kuten itse), niin pitää yrittää valita sellaisia yrityksiä / osakerahastoja, joissa on yrityksiä, jotka ajattelevat yhä enemmän vastuullisuusasioita. Toivoisin ja uskoisin, että tällaisilla firmoilla on tulevaisuus. Toki isokin riistofirma voi yleisön (osakkeenomistajien eli omistajiensa) painostuksesta muuttaa kurssiaan vastuullisemmaksi. 

Eli tuotto-odotuksia ei täysin voi ennakoida, ja siksi täytyykin pelata keskiarvoilla. Yksi osake voi tipahtaa paljon, toinen voi nousta huomattavasti enemmän kuin vaikka 7 %. Eli siksi tämä kuuluisa hajautus

Lukuvinkkejä! En ole itse vielä lukenut tätä, mutta siskon mies kehui Musta joutsen -kirjaa, siinä on paljon todennäköisyyksistä ja tulevaisuuden ennustamisesta. Ja ennustamisesta yleensä, ajattelin lukea seuraavan Hararin teoksen (no, olen nykyään vähän Harari-uskovainen, lol).

Itse asiassa olemme Bluestockingin Minjan kanssa perustamassa taloudellista lukupiiriä, jonne kaikki älykkäät ja kivat ihmiset ovat tervetulleita.  Ideana on lukea aina määrätty talouskirja ja kokoontua noin kolmen kuukauden välein juttelemaan siitä. Aiomme Minjan kanssa tehdä aiheesta vielä juhlavat postaukset, heti kun kerkeämme :) Mutta olisi kiva jos tulisit messiin, vaikuttaa siltä että sinulla on paljon kiinnostavaa sanottaavaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse taas ajattelin olevani kyyninen, koska en ehkä usko voiton tavoittelun jatkuvan maailman tappiin. Mielestäni olisi optimistista ajatella, että "kaikki" jatkuisi ennallaan". Kiitos lukuvinkeistä, aion lukea nämä. Harari toki on tuttu. Lukupiiri kuulostaa mahtikselta, ehkä infoilet siitä jossain lisää? Asun Mansessa, mutta katsotaan miten saisi järjestymään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minullakin kirja jo kovaa vauhtia menossa bookbeatissa. Hyvältä vaikuttaa! Se välillä harmittaa, kun sitaatit et bookbeat-versiossa erotu kunnolla.

Ja se kiinnostaa, että miten saat rojalteja bookbeatin kirjaluvuista? Kun mielelläni olisin tukemassa kirjailijoita, niin haluaisin tietää, että saako kirjailijatkin bookbeatin kuukausimaksusta osuutensa.. ja vaikuttaako siihen se, kuinka paljon kirjaa palvelussa luetaan?

Juliaihminen
Juliaihminen

Kaverini Erkka, jolla on kanssa Bookbeatissa oma kirja, sanoi, että kirjailija saisi noin euron per lukukerta, eli siis todella hyvin rahee kirjoista, suurin piirtein saman verran kuin kaupasta ostetusta kirjasta, eli minun kannalta ei ole väliä, mistä tuon opuksen lukee :) Mutta ihanasti ajateltu!

Juliajii (Ei varmistettu)

Onnea!!!

kks
Kaikesta kyllä selviää

Vau, mahtavaa! Onnittelut! Pitääpä mennä Bookbeatista lukemaan. :)

Petra_arkeenkatkettyaarre (Ei varmistettu) http://www.arkeenkatkettyaarre.fi

Loistavaa! Aion ensitöikseni valmistaa hernekeittokiljua ja sitten istahtaa alas nauttimaan lasillisen sitä ja luvullisen -ellen parikin- tätä! Onnea! Skål!

Petra
www.arkeenkatkettyaarre.fi

Pages

Kommentoi