Tikin ja minun sijoituskilpailu on alkanut

pörssi juna.jpg

Tiki ehdotti vuodenvaihteessa, että otetaan pieni sijoituskilpailu: Molemmat avaavat osakesäästötilin ja sijoittavat vuoden aikana sinne 2000 euroa. Lopuksi katsotaan, kumman salkku on tuottanut enemmän.

Kuten olen kertonut, olen sielultani rahastosijoittaja. Okei, kyllä minulla on suoria osakkeita arvo-osuustilillä (esimerkiksi Wärtsilää, Vincittiä ja Orionia), mutta todelliset tuotot tulevat indeksi- ja etf-rahastoista. Minua ei vain jaksa kiinnostaa seurata noita firmoja tarpeeksi pitkäjänteisesti, että olisin hyvä osakepoimija.

Nyt ei kuitenkaan auta mussuttaa, vaan ostaa niitä osakkeita!

pörssi juna2.jpg

Olen vain kerran elämässäni myynyt omistamia osakkeitani (Pihlajalinnat pois), muuten olen sellainen hordaajamummo, jolla on viilipurkit pestynä kaapissa. En vain pysty luopumaan!

Tämä yhden vuoden kilpailu on vähän hankala, kun oma sijoitusstrategiani on:

Omistamieni osakkeiden ykköskriteeri on vastuullisuus. Yhtiöiden pitää tehdä maailmasta parempi, ei huonompi paikka.

Kakkoskriteeri on tuotto – tai oikeastaan se on jaettu ykkösen kanssa, sillä tuoton tekeminen on käytännössä katsoen vastuullisuutta. Jos ei ole tuottoa, ei firma pyöri.

Kolmas kriteerini on, että se on pitkän aikavälin sijoitus: minun täytyy uskoa siihen, että kyseinen firma on olemassa vilä 10 tai 20 tai jopa 50 vuoden päästä. Kun hordaa eikä halua myydä, ei voi pelätä liikaa konkursseja.

Lisäksi haluaisin, että salkussani olisi hyvää hajautusta eri toimialoilta ja maantieteellisesti. Niinpä en esimerkisi aio ostaa juuri nyt mitään lääkefirmaa tai vaikka pankkia (niitäkin löytyy salkusta).

Niinpä tällainen vuoden päähän katsominen tuntuu vähän vieraalta. Mielessä on pari firmaa, joihin uskon pidemmän päälle. Esimerkiksi teräsyhtiö SSAB, joka pyrkii hiilivapaaseen teräkseen, mutta voipi olla, että niiden kurssi ei ole hirveästi noussut tässä vuoden loppuun mennessä. (Osinkoa tosin SSAB:kin maksaa 1,50 euroa, joten siinäkin saisi jotain voittoa tiskiin.)

Olen fiilistellyt sijoitusystävä Kaisan kanssa myös tanskalaista enrgiafirma Örstediä, joka on valittu maailman kestävimmäksi firmaksi. Tosin voi olla, että ostan sitä taas arvo-osuustililleni, sillä ulkomaisia firmoja voi verotuksellisesti olla fiksumpaa ostaa arvo-osuustilille. (Jasmin avaa postauksessaan tosi hyvin osakesäästötilin hyötyjä verrattuna arvo-osuustiliin.)

Ja ostoslistalla on kaikenlaista muutakin!

Mutta hitto kun tuo börse on vain niin ennätyksellisen korkealla nyt, että ostaminen pelottaa, kun jos tuleekin heti sitten romahdus. Ja sitten taas, tekisi mieli ostaa ennen kuin tulee osingonmaksut, koska niilläkin saa sitten kivaa pikku tuottoa. What to do!

pörssi juna3.jpg

Perustin oman osakesäästötilini Danskeen, koska siellä on nyt nuo kaupankäyntikulut 2 euroa per kauppa kaikilla markkinoilla. Ajattelin, että tässä ajassa kulut saattavat olla ratkaiseva tekijä siinä, kuka voittaa. Ja minä haluan voittaa! Häviäjä tarjoaa voittajalle brunssin. (Tiki on muuten töissä Danskessa, mutta tämä ei vaikuttanut päätökseeni, cause I’m an independent woman!)

Sovimme Tikin kanssa, että paljastamme salkkumme sisällöt, kun ensimmäinen kvartaali on ohi – eli huhtikuun alussa. Lupaan kertoa sitten salkun sisällöstä täälläkin, ja Tiki lupasi myös, että saan avata myös hänen salkkunsa.

Mutta hei, inspiraatioksi kysyn:

Mitä osaketta ostaisitte, jos juuri nyt pitäisi ostella?

Kuvat: Pörssi voi nousta ja laskea – hehheheh, ihana allegoria

Lue myös: 

MIltä tuntuu, kun sijoitukset ovat miinuksella?

Kommentit (5)
  1. Minä olen kiinnostunut Huhtamäestä, vaikka se on kyllä kallis. Harkinnassa siis vielä. Uponoria ostin pari viikkoa sitten. Ja Valmet, koska isot koneet💪🏻💪🏻

    1. Mulla on Huhtamäkeä jonkun verran, se oli ensimmäisiä osakkeita joita ostin, kun jotenkin tuntui aina hauskalta katsoa take away -kuppiansa ja ajatella, että minä omistan tätä yhtiötä 😀

  2. Mitenkäs ovat sijoitukset lähteneet elämään?

    1. Hah, en ole vieläkään ostanut mitään – ja taidan olla voitolla, kun osakesäästötilillä on tosiaantuo 2000 euroa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *