Toivon äitienpäivälahjaksi huussia

Kaupallinen yhteistyö: Toisenlainen Lahja

Jokaisella meillä on unelmamme, ja minun unelmani on, että saisin tänä vuonna äitienpäivälahjaksi huussin (äitienpäivää vietetään reilun viikon päästä, 12.5.). Ai että, sellaisen oikein ihanan design-ilmestyksen, johon ihmisen olisi hyvä (Sinuhe egyptiläistä lainatakseni) heittää vetensä. Ja vähän muutakin.

Totta kai haluaisin, että huussi olisi käytännöllisesti muotoiltu, mutta kyllä siinä pitäisi olla myös tyyliä. Ehkä jopa vähän sellaista hipsterimäistä kirkasta väriä ja vaikkapa muodikas aaltopeltikatto.

Mielestäni huussi toimisi äitienpäivälahjana erityisen hyvin siksi, että kuten oma äitini kauniisti ilmaisi: ”Tiedättekö, äidille lapsen eka kakka on aina lahja. Sitä ihastellaan yleensä koko suvun voimin, on se sitten vaipassa pihkatappi tai potassa.” Tiedän kokemuksesta, että uloste ja äitiys liittyvät etenkin lapsen ensimmäisinä vuosina melko vahvasti yhteen.

Toisaalta hetkittäin kyyninen pikkuveljeni Otto taas ymmärsi huussilahjaunelmaani täysin, sillä: ”Elämä on paskaa, niin on kiva antaa lahjaksi jotain mihin sen voi laittaa.”

Unelmissani siintävä huussi ei olisi tulossa meille kotiin, ei edes parvekkeelle (vaikka sinne se kyllä ihan hyvin mahtuisi), vaan se sijoitettaisiin mielellään johonkin sellaiseen paikkaan, josta siitä olisi mahdollisimman paljon iloa. Tyyliin Nepaliin tai vaikka Keski-Afrikan tasavaltaan. Itse asiassa minulle ei ole niin tärkeää tietää tasan tarkkaan, missä kunnassa tai kylässä tuo huussi sijaitsisi. Sen sijaan olennaista olisi, että tietäisin huussin tuottavan mahdollisimman paljon iloa ja nautinnollisia hetkiä heille, ketkä sitä käyttävät.

Jos nyt oikein lähdetään keulimaan tuolla unelmieni huussilla, niin se voisi toimia niin sanottuna mahdollistajana (nykyään kaikkien mainos- ja viestintätoimistojentoimistojen tuottajien tittelit ovat aina mahdollistaja tai jotain muuta yhtä epämääräisen imelää, miksei siis myös minun huussiani voisi kuvailla näin?).

Tämä nimitys ei kuitenkaan ole täysin tuulesta temmattu, sillä kuten Kirkon Ulkomaanapu kirjoittaa, sanitaation puute on erityinen ongelma jatkuvasti kasvavissa slummeissa. Viemärijärjestelmien puuttuessa ihmiset joutuvat tekemään tarpeensa ahtaissa olosuhteissa. ”Joskus tarpeet jopa heitetään katoilta, jolloin sitä kutsutaan lentäväksi vessaksi.”

Vanhana siisteyden arvostajana en toivo tällaista kohtaloa kenellekään. Kukaan ei ansaitse naamaansa katolta lentävää tuhkaluukun tuotetta.

Ja pahempaa on luvassa: Tyttöjen koulunkäynti voi häiriintyä käymälöiden puuttuessa kouluista. He eivät uskalla käydä tarpeillaan kaukana pusikoissa, joten he yrittävät pidättää virtsaa koko koulupäivän. Jatkuva pidättäminen aiheuttaa virtsatientulehduksia ja häiritsee myös keskittymistä tunneilla.

Näin muutama päivä ennen laskettua aikaa voin melko helposti samastua pidättämisen ongelmallisuuteen. Koko ajan on vessahätä, ja se lievästi sanottuna häiritsee keskittymistä. Jos nyt pitäisi harjoitella derivointia koululuokassa, ei onnistuisi.

Mutta minun huussini voisi tehdä ihmeitä! Sillä kyllä vain, kunnolliset käymälät parantavat hygieniaa ja auttavat pitämään veden puhtaana. Ja kuulkaa tätä: ulosteiden oikealla kompostoinnilla saadaan myös hyvää lannoitetta maanviljelyyn. Lisäksi käymälät lisäävät naisten ja miesten välistä tasa-arvoa, sillä käymälät parantavat tyttöjen mahdollisuutta osallistua koulutukseen täysipainoisesti ja naisten osallistumista yhteiskunnan toimintaan.

100 % tuki tälle. Kuinka monta kertaa olen jossain puistossa pikniköidessäni kironnut sitä, miten miehet voivat laskea ureansa mihin lystäävät, mutta naisena se ei ole mahdollista. Huussit ovat feministinen teko!  Huussit ovat ihmisoikeus! Huussit kuuluvat myös tytöille!

Ja jos ihan totta puhutaan, niin haluaisin maailmaan enemmän huusseja kuin vain tämän yhden äitienpäivähuussin. Haluaisin suorastaan, että mahdollisimman monet toivoisivat tänä äitienpäivänä lahjaksi  huussia, tai sitten jotain hieman edullisempaa (huussit ovat nimittäin luksustuote, 80 euroa!) kuten polkupyörää (38 euroa), koulupukua (8 e) tai vaikkapa ammattia (30 e).

Jos joku ei vielä tiedä, niin minun mantrani kuuluu: Älä osta mitään turhaa paskaa. Älä edes lahjaksi kellekään, se vain tuhoaa luontoa ja täyttää turhaan kaappeja. Sen sijaan yksi hyvä vaihtoehto on ostaa paikka, jonne paska sijoitetaan. Eli se huussi. Eli suuri helpotus niille, joilla ei siihen muuten ole varaa. Meillä on nimittäin täällä Suomessa melko yltäkylläinen meno. Siksi on ihan freesiä harkita, josko tänä vuonna hankkisikin aidosti Toisenlaisen Lahjan, hehehehe.

No niin, nyt lupaan olla puhumatta ulosteesta taas vähän aikaa. Katsotaan, kauanko onnistun. Mutta pitäkääpä tämä mielessänne, kun pohditte äitienpäivälahjoja. (Tai vaikkapa kesän yo- tai rippilahjoja!)

Lisää tietoa ekologisista ja eettisistä Toisenlaisista Lahjoista täällä!

Kuvassa: Ihailen mahdollista huussiani.

Lue myös:

Juhlamekko ei auta nälänhädässä, eli miksi liityin Naisten pankkiin

Kommentit (2)
  1. Täytyy sanoa että itse en harkitsisi paskahuussia rippi- tai yo-lahjaksi. No ehkä jollekin kermaperse-perijälle tai todella tiedostavalle lahjansaajalle jonka tietäisin kyseistä lahjaa arvostavan. Usein tuossa iässä tarvitaan rahaa vaikkapa tietokoneeseen tai hankintoihin omaan asuntoon, varsinkin jos perheessä ei ole kauhean yltäkylläinen meno (Suomen mittakaavassa). Meillä esimerkiksi on edelleen päivittäin käytössä Paratiisi-astiasto, jota pyysin ja sain ylioppilaslahjaksi. Jotkut toivat ihan yksittäisiä osia, kun olivat jo silloin melko hintavia. Järkevä lahja jaksaa ilahduttaa edelleen, 23 vuoden jälkeenkin.
    Toisenlaiset lahjat sopivat mielestäni paremmin heille ”joilla on jo kaikkea” ja jotka osaavat arvostaa kyseistä konseptia.

    1. Ehkä 80 euron huussi voisi olla siinä kohdassa aika iso aineeton lahja. Sen sijaan joku 20 euron aineeton lahja taas voisi olla ihan fiksu, kun se on tietyllä tapaa aika pieni summa mutta siinä on kuitenkin jo ajatusta, jolloin se muuttuu kokoaan isommaksi. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *