Toukokuun menot: 1615,4 euroa

Juliaihminen

#Minäpuhunrahasta-sarja jatkukoon! 

Tähän mennessä olen puhunut tuloistani ja säästämisestäni. Kuten joku fiksusti kommentoi, tulot eivät vielä kerro läheskään kaikkea siitä, miten ihminen elää ja millainen elintaso hänellä on. Meillä esimerkiksi asumiseen menee melko vähän kuussa, vaikka lyhennetäänkin kolmea eri asuntolainaa, niinpä rahaa on ihan hyvin käytettävissä elämiseen. 

No, koska vannon konkretian ja tarkkojen eurosummien nimeen, enkä vain sellaisen ylimalkaisen "ruokaan menee jonkun verran rahaa ja asumiseen kanssa", niin minäpä sitten jaottelin toukokuun ajalta kaikki omat ja perheen yhteiset menot tähän yhdeksi postaukseksi. Tikin omia henk koht menoja en tietenkään täällä paljastele, mutta hän osallistuu tasan tarkkaan puoliksi meidän "perheen menoihin", niin tästä saa hyvän kuvan kolmehenkisen perheen rahan käytöstä.

En ottanut näihin laskelmiin mukaan meidän sijoituskämpän menoja ja tuloja, koska se olisi sekoittanut tätä liikaa (ja ne ovat muutenkin erillisillä tileillä).

Kerron parisuhteen raha-asioista enemmän myöhemmin, mutta kerrottakoon nopeasti, että meillä on molemmilla omat tilit, sitten on asuntotili, ruokatili, yhteinen säästötili ja omat säästötilit. Asuntolainavelkojakin on kolme kappaletta, neljäs saatiin just maksettua pois (halleluja!).

Meidän kuukausi alkaa käytännössä aina 15. päivä, koska silloin saan palkan, ja sillon kaikki automatisoitu lähtee rullaamaan eteenpäin. 

Aloitetaan!

Palkkapäivänä tapahtuu tililläni:

TULO: + 2 159,18 (Tämä summa vaihtelee sen mukaan, paljonko olen tehnyt ylimääräisiä hommia. Toukokuussa en ollut laskuttanut blogin lisäksi juuri muusta, mutta nyt kesäkuussa tulee luultavasti nettona melkein 3000 euroa käteen.) Lisäksi loppukuusta tulee vielä lapsilisä +94,88

AUTOMAATTISET MENOT PALKKAPÄIVÄNÄ: 

Asuntotilille (jolta maksetaan laina, vastike, kaasu, sähkö, vakuutukset, Hesari ja muut lehdet, lapsen kamat ym.) -900,00 (Avaan tätä lisää myöhemmin tekstissä.)

Nordnetin arvo-osuustilille -100,00 (josta sieltä suoraan Superrahastoon)

Amnestylle -20,00

S-tilille -200,00 (Tätäkin avaan tuonnempana lisää.)

Palvelumaksut -3,50

LÄHTEE YHTEENSÄ: 1223,5

JÄÄ JÄLJELLE: 935,5 e

Todellisuudessa mun tilillä on aina rahaa palkkapäivänä, mutta selkeyden vuoksi ilmaisen nämä niin kuin oltaisiin nollassa ja toukokuu olisi maailman ainoa kuukausi. (Onneksi näin ei ole, koska toukokuu oli mun osaltani täysin berberoosasta eli peräpeilistä eli hanurista, kiitos vain Tikin kipsissä olevan käden ja sairaiden hoitokuvioiden.)

 

Eli nuo jäljelle jäävät rahat voin hurvitella tai säästää. Mä teen molempia, riippuu kuukaudesta.

Loppurahat kuluvat näin:

Lounaskulut:

Työpaikan lounaskortin lataus -100,00 (mulla menee aika lailla tasan satku työpaikkalounaisiin kuussa nykyään, kun teen nelipäiväistä viikkoa)

Ulkona syödyt lounaat:

Ravintola Kellohalli -10,90

Ravintola Palema -9,90

Ravintola Kapsäkki -10,20

Ravintola Siltanen -10,80

Roji Sushi -16,50

Pizzeria Linko -15,00

Ulkolounaisiin -73,3

LOUNAISIIN YHTEENSÄ: -173,3

 

Kahvittelut

Rönttösrouva -3,40

Kahvila Melt -3,50

Kahvila Sävy -8,90

Mumin Kafe Kamppi -3,00

Helsingin kahvipaahtimo 3,00

Kahvila Regatta -11,30

KAHVILOIHIN YHTEENSÄ -33,1

Baarit

Pub Magneetti Vallila 13,50

(Ai että, oli ihanaa Raisan kanssa päästä vähän puimaan yhtenä iltana. On muuten aikamoinen loukko tuo Magneetti, mutta kotoisa sellainen.)

 

Muut menot

VR junaliput Turkuun -40

HSL arvon lataaminen -20,00

Pyörän puhjenneen kumin vaihtaminen -47,00

Perhe-Spotify -14,99

Yhteislahja kaverille -10,00

Alpun kauluspaita ja henkselit Popin alennuksesta syksyä varten -20,00

MUUT MENOT YHTEENSÄ -152,00

 

YHTEENSÄ OMAT HURVITTELUT -391,9

TILILLE JÄI ENNEN PALKKAA: 563,6

 

Vielä pitää sanoa omasta rahankäytöstäni. Olen oikein mietiskellyt sitä sen jälkeen, kun kirjoitin pihistelystäni ja säästöistäni. Mä oon tullut siihen tulokseen, että en mä taida sittenkään ihan kamalasti pihistellä tietoisesti. 

Otan kahvilasta kakkupalan, jos tekee mieli (tosin mä en pidä kakusta, mutta korvapuustista kyllä). Lisäksi välillä intoudun ostelemaan jotain vaatteita, kuten viime viikonloppuna Turun Cossissa panin ranttaliksi. Jos joskus saan tilaisuuden ostaa vaatteita, niin se tilaisuus on käytettävä ja tehokkaasti.

Mulla ei vain ole aikaa shoppailla kaupungilla tai netissä, ehkä siihen tämä rahansäästö sitten lopulta perustuu. Kun on saanut hankittua asunnon huonekalut ja itselleen suht ok:n vaatekaapin, niin ei sitä rahaa oikein kulu muuhun kuin syömiseen ja johonkin kulttuurihommeleihin.

Totta kai välillä tulee vastaan isompia menoja, kuten järjestelmäkameran tai tietokoneen ostaminen, ja sitten niihin pitää laittaa massia. Lisäksi tässä on nyt vain kortilla ostetut jutut, olen luultavasti ostellut kahveja ja jotain pientä tilpehööriä myös käteisellä, mutta niitä en jaksa muistaa.

Yleensä siirtelen noita jäljelle jääviä rahoja joko isokorkoiselle tilille tai arvo-osuustilille ja sitä kautta rahastoihin tai suoriin osakkeisiin. (Mun ensimmäinen sijoittamispostaus on muuten viimein valmis, julkaisen sen tuota pikaa.)

 

No niin, sitten vielä vähän meidän perheen menoja, eli niiltä meidän yhteisiltä tileiltä otettavia tykötarpeita. (Jos joskus voi käyttää sanaa tykötarve, niin kannattaa hyödyntää tilaisuus, se on erinomaisen omituinen sana.)

Asuntotililtä:

(Jonne molemmat ovat laittaneet 900,00) eli siellä on kuun puolivälissä aina 1800,00 e

Mun isoa lainaa -254,52

Tikin isoa lainaa -253,73

Meidän pienempää lainaa -32,08

Vastike -457,00

Lapsen arvo-osuustilille -40,00

Sähkö -63,10

LÄHTEE YHTEENSÄ: -1100,43

JÄÄ JÄLJELLE: +699,57

Asuntotilille kertyy pikkuhiljaa rahaa, jota käytetään isompiin laskuihin, kuten koti- tai lapsivakuutukseen, lapsen muskarimaksuun. lehtitilauksiin ja muihin yhteisiin laskuihin.

Lisäksi mä lyhentelen joka kuukausi asuntolainaa vähän ylimääräistä, koska mulla on sairas pervesio siitä, että lainan pitää olla joko tasatuhannessa, tai korkeintaan viidessäsadassa.  (Eli saatan siksi lyhentää sitä vaikkapa 173,20 senttiä ylimääräistä.) Se, paljonko tuota lainaa lähtee joka kuu tililtä vähän vaihtelee korkotason mukaan, mutta suurinpiirtein noissa summissa pyöritään.

Tältä tililtä maksetaan myös satunnaiset muut isot menot, kuten vaikka meidän lennot Berliiniin.

S-ruokatililtä ruuat ja kodin pikkumenot

Molemmat ovat siirtäneet tänne 200 eli siellä on 400 e Lisäksi lapsilisä menee tälle tilille eli 95,75

YHTEENSÄ S-TILILLE TULEE KUUKAUDESSA +495,75 e

Lidl -93

Alepa -42

S-market -212

Tokmanni -10

Citymarket -6

Ruokaan yhteensä: -363,00

Sunn -77

YHTEENSÄ: -440

JÄÄ JÄLJELLE: +55,75 e

Myös S-tilille kertyy yleensä rahaa. Tämä oli poikkeuskuukausi, sillä ei pystytty Tikin kipsissä olevan käden takia tekemään ”suunnitelmatalousreissuja” Lidliin, vaan Tiki kävi aina silloin tällöin S-marketissa tai Alepassa hakemassa pienempiä satseja ruokaa. (Niputin ne kaikki kymmenet ostokset yhteen, kun en jaksanut alkaa luetella noita 2 - 60 euron ostoskuitteja.) Näin ollen meillä meni ruokaan vähän enemmän kuin tavallisesti. Toisaalta, tässä kuussa ei ostettu Alpulle käytännössä katsoen mitään. (No, harvoimpa me sille mitään muutenkaan ostetaan.)

Meidän syömisistä vielä sanottava, että mä pyrin siihen, että kotona on aina tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Ehkä se missä me säästetään, on ettei osteta oikeastaan enää ollenkaan lihaa. Kasvisjutut tai maitotuotteista tehdyt proteiinit ovat edullisempia. Kala toki on kallista, ja sitä yritetään syödä ainakin pari kertaa kuussa.

Mutta siis, lounaat molemmat syövät poissa kotoa, eli tähän lasketaan vain aamupalat, päivälliset ja iltapalat sekä tietenkin viikonloppuruuat.

S-tililtä lähtee kaikki ruokajutut, ja mikäli käydään yhdessä syömässä ulkona, niin sitten maksetaan sieltä. Tuli oikein surullinen olo, kun tajusin, että käytiin toukokuussa vain yhden kerran yhdessä syömässä. Mitä semmonenkin elämä oikein on?!

Tulevaisuudessa lapsi tulee viemään isomman osan tuloista, ihan jo päiväkotimaksunkin takia. Ja varmasti lähivuosina lapsen vaatteet, ruuat ja harrastukset maksavat enemmän.

Toisaalta: nykyään säästän sellaisissa asioissa, mihin kului aiemmin paljon rahaa, kuten bisseen, viiniin, ulkona useammin syömiseen, elokuvissa ja teatterissa käymiseen. Ok, en halua jatkaa tätä listaa, kosta tulee paha mieli siitä, että mun elämä ei ole enää elokuvaa ja bisseä. Mutta toivon mukaan nämäkin kulukohteet astuvat kuvioihin sitten, kun lapsonen on vähän vanhempi ja itsenäisempi.

Lisäksi olen alkanut haaveilla siitä, että sitten kun Tiki palaa töihin ja meidän perheen tulotaso nousee, niin me palkattaisiin siivooja muutaman kerran kuussa. Se olisi todellista luksusta! (Etenkin parisuhteelle, koska mä olen valittava kanttura ja siisteysneurootikko.)

Huh! Tämän postauksen tekemiseen meni aika monta tuntia, kun kävin läpi kaikki eri tilit ja laskeskelin, paljonko mihinkin menee.

Ja se herätti ajattelemaan (jälleen kerran), että mä olen todella etuoikeutetussa asemassa, kun ei tarvitse miettiä tai stressata kuukausitasolla ollenkaan raha-asioita. Ihan vain jo se, miten paljon aikaa ja energiaa ihmiseltä menee siihen, että hän kelailee näitä, tarkoittaa sitä, että se aika ja energia on jostain muusta pois. Varsinkin jos rahaan liittyy huolta tai ahdistusta, niin se vaikuttaa perus olemiseen paljon. 

Tästä syystä semmoiset richplainaus-neuvot suurituloiselta pienituloiselle kuin että "kirjaa tulosi ja menosi joka kuukaudelta" on itse asiassa todella ankeita. Veikkaan, että pienituloisissa perheissä näitä kyllä ihan lasketaan jo muutenkin.

Toki ihmisen kannattaa olla suht kartalla budjetistaan, ja jos menot ovat suuremmat kuin tulot, niin tarkastella asiaa ja miettiä, viekö joku asia liikaa rahaa. Mutta monet menot ovat pakollisia, ja niistä on paha lähteä säästämään. Tämä oli itselleenkin ihan kiinnostavaa katseltavaa, en tajunnut että mulla menee noin vähän rahaa alkoholiin nykyään! (Ehkä kesällä tämä muuttuu.)

 

Mä en vaadi ketään laskemaan tai erittelemään kuukausimenojaan, koska siinä menee henki ja mielenterveys (ja se tässä julmaa onkin). Mutta noin yleisellä tasolla, jos pystyt heittämään (toki yksityiskohdat kiinnostaa):

Minkälaiset kuukausimenot sinulla (ja sinun perheelläsi) on?

 

 

Lue myös muut rahasarjan postaukset:

6 hyvää syytä, miksi olen alkanut puhua rahasta ääneen

Näin tulotasoni noussut (ja tämä se on nyt)

Näin säästin 10 000 euroa vuodessa

 

Ja aiheeseen liittyen:

Näin monta euroa maksoi kuukausi Thaimaassa kolmehenkiseltä perheeltä

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

Kommentit

Jullellson (Ei varmistettu)

Hieno postaus, kiits!

Olen yllättynyt, että asuntolainaa voi vähentää noin vähän kuukaudessa - vain viitisen sataa! Jotenkin kuvittelin, että varsinkin Hesan (ei vaikea arvata mistä en ole kotoisin) lainamäärissä vähennykset olisivat ainakin tuplat neliönkin kokoisissa asunnoissa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Kiitti! :)

Joo, mä itsekin ihmettelen tätä toisinaan. Silloin kun haettiin se laina pankista, se laskettiin sen mukaan, että me maksettaisiin sitä noin 800 euroa kuussa, laina-aika 20 vuotta. Mutta jostain syystä vain tuo summa lähtee meiän tileiltä (kun se menee automaattisesti), luultavasti kiitos alhaisen korkotason. (Toki se voi nousta hetkenä minä hyvänsä.)

Pakko ihmetellä tätä. Miten voi olla että ihminen, joka on noin kiinnostunut ja kartalla raha-asioista, ei tunne asuntolainaansa/-lainojansa tarkemmin.

Kyseessä lienee tasaerä- eli annuiteettilaina, jolloin korkotason vaihdellessa laina-aika pysyy ennallaan ja maksuerä muuttuu.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ääh, kyllä mä ihan hyvin tunnen omat lainani, ei tässä mitään ihmeteltävää ole.

Meillä on paperit olemassa, joihin pankki on printannut sen hetkisen arvion tulevista lainanlyhennyksistä hamaan tulevaisuuteen saakka, ja niissä puhutaan kahdeksastasadasta eurosta kuussa. Siksi olen ihmetellyt tätä näin matalaa lyhennysmäärää.

Okei, hyvä että laina-asiat ovat selvät. Ymmärsin nähtävästi väärin kun alempana kirjoitit pienestä mysteeristä, ja tässäkin vielä että olet ihmetellyt pientä lyhennystä...

Kiitos mielenkiintoisista rahapostauksista!

Juliaihminen
Juliaihminen

Taisin asetella sanani vähän ehkä väärin, ei se siis sinällään mikään megamysteeri ole. :) Joskus mun tällaiset small talk -ilmaisut ovat liian hähmäisiä. Ja itse asiassa nyt tämän keskustelun perusteella on aika selkeetä, että summa on pienentynyt noiden extra-lyhennysten takia + siksi, että putkiremonttikulut eivät sisälly asuntolainaan.

Ja kiitos! :)

Pax
Liikehdintää

Silloin kun tulot olivat pienemmät, tein taulukon, johon kirjasin tulot ja menot. Se auttoi sen takia, että kun tulot olivat epäsäännölliset ja niiden suuruus vaihteli, tuli aina palkkapäivän tullen tuhlausmoodi. Taulukossa näkyi kuitenkin myös tulossa olevat menot, joten kun sain plussasarakkeeseen jotain, päivittyi ns. lopputulos tulevien menojen jälkeiseksi summaksi, joka yleensä pisti aisoja kulutukselle ja auttoi tasaamaan menoja ja tuloja. Koska joskus saattoi käydä niinkin ihanasti, että olinkin reilusti plussalla ennen seuraavaa tulonlähdettä. Ja sitten alkoi pikku hiljaa huomaamaan, että mihin ne rahat menevät ja mihin on varaa.

Edelleenkin teen kuukausittaisia yhteenvetoja tuloista ja menoista, vähän tolkutonta välillä, mutta se auttaa pysymään paremmin kartalla, etenkin nyt kun hoitovapaan myötä tulot taas pienenevät. Toistaiseksi olen saanut outoa tyydytystä siitä, että jäädään joka kuukausi plussalle! Ja myös tuntenut vähän syyllisyyttä, kun tietää että monelle on tiukka paikka, kun toinen perheen aikuisista jää pois töistä...

Se mikä oli pienituloisena inhottavaa, oli kyvyttömyys säästää ja jaotella hankintoja useammalle kuukaudelle. Tämä siis ehkä myös henkilökohtainen vika. Silloin joutui joskus tekemään tyhmiä ostoksia ihan vaan sen takia, että jos kengät hajosivat, piti saada jotain äkkiä tilalle, lue halpaa ja helposti hajoavaa. Ei ollut mahdollisuutta esim. hankkia fiksua ja monipuolista, laadukasta vaatearsenaalia tai tehdä kerralla useampaa hankintaa. 

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, etenkin jos tulee monesta eri tulonlähteestä, niin tuntuu että tuo excelöinti on aika ehdotonta. Mä teen kanssa joka kuukausi esimerkiksi yhteenvedon siitä, paljonko lainaa on ja paljonko eri tileille on kertynyt rahaa. Se on järjestelmällistä mutta antaa myös omituista tyydytyksen tunnetta. Olisi kieltämättä ihan terveellistä silloin tällöin tehdä näinkin spesifi tsekkaus omaan rahan käyttöön.

Mutta toi on kanssa niin totta mitä sanoit tuosta halvan ostamisesta. Myös jos ei ole aikaa, niin tulee ostettua jotain kräppiä vain, koska on pakko eikä ehdi kelailemaan. Eli tässä mielessä aika on myös suure, jolla voi säästää.

randolfinhipat

Mahtava postaus ja megamahtava postaussarja! :)

Vihdoinkin mun Menot-excelistä on hyötyä muillekin kuin mulle itselleni. :D Kirjaan tulot ja menot exceliin, koska se vähentää rahasta stressaamisen määrää ja koska olen pihi tyyppi, niin musta on mielenkiintoista nähdä minne se raha oikeasti menee.

Viime kuussa menoni olivat n. 1700 €. Asuminen 150 € (juu), ruoka/juoma/pulla/ravintola 450 €, seutulippu/junaliput/muut bussiliput/taksi 250 € ja hupimenot (kampaaja, festarilippu, kirppisvaatteita, spotify, lehtitilaus jne.) 350 €.

Lisäksi maksoin moottoripyörän vakuutuksen ekan osan 500 €, mutta sitä en laske normi kk-kuluihin vaan se menee pyörän vuosikuluihin. Käytin myös rahaa sijoituksiin. Kaikki meni mikä tuli johtuen tuosta motskarin vakuutuksesta.

Odotan innolla postaussarjan seuraavia osia! :)

T. Mertta

Juliaihminen
Juliaihminen

Ah! Ihania detskuja, ja ihan älyttömän kiinnostava tietää, miten oot käyttänyt rahasi. Se kertoo ihmisestä niin paljon. (Esimerkiksi sen, että sä vaikutat hyvältä tyypiltä ihan vain menojesi perusteella. ;)

Rakastan yli kaiken näitä sun rahapostauksia!!! Elät mun mielestä melko säästeliäästi :) En koe olevani mikään tuhlari, mutta helposti rahaa kuluu vähän siihen sun tähän. Toukokuussa käytin rahaa esim. seuraaviin menoihin: kampaamo, hammaslääkäri, lapsen aurinkolasit ja uv-asu, kosmetiikka, SMG:n keikka, Sideways-liput, miehen syntymäpäivälahja... yllättävän paljon kului rahaa vaikka mitään en varsinaisesti shoppaillut! Innostuin itsekin tutkailemaan toukokuun menoja ja yllätyksekseni ruokamenot olivat huikeat 700 euroa!!! Perheeseen kuuluu itseni lisäksi mieheni ja 10 kk vauva. Tiesin kyllä, että viime vuosina olen alkanut ostaa aika vapaalla kädellä kaikkea mitä tekee mieli (koska rakastan ruoanlaittoa ja leipomista + olen niuho terveysnatsi ja käytän superfoodeja yms), mutta en ihan arvannut että ruokaan noin paljon kuluisi...  Asumismenoista: miten ihmeessä lainanlyhennyksenne on niin alhainen?? Meillä se on 990 e pienestä kolmiosta Munkkiniemessä. 

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, nämä vaihtelee tietty kuukausittain tosi paljon, veikkaan, että kesällä menee vähän enemmän, ja niin kuuluukin mennä! Silloin on hyvä aika hurvitella.

Mä taas en oikeen tykkää ruuanlaitosta, eli meen sieltä mistä aita on matalin (soijamakaronilaatikko, mifukeitto, pitsa, vuohenjuustosalaatti... ei kovinkaan vaihteleva ole tuomeidän ruokalista). Mua ei siis haittaisi, jos ruokaan menisi enemmän.

Ja joo! Mä en tiedä, miten hitossa nuo lainanlyhennykset on noin alhaiset. Se on mulle pienoinen mysteeri. 

ps. Ihanaa että meet Sidewaysiin!

Juuuuu pääsen Sidewaysiin ekaa kertaa! Oon niiiin fiiliksissä!

Täytyy sanoa, että mulla on tullu näistä sun postauksista himo säästää! Me kyllä säästetään jo nyt (viime vuonna 10000 e!) mutta oon nyt jotenkin saanut ihan uuden vaihteen päälle. Lähinnä mietin, että rahankäyttöä voisi järkevöittää, sillä viime vuosina lompakot nyörit on vähitellen löystyneet enemmän ja enemmän, ja rahaa tulee tuhlattua turhuuksiin. Jos oikeasti miettisi hiukan tarkemmin, muttei kuitenkaan nuttura tiukalla, niin säästettyä saisi paljon enemmän. Eikä tulisi rahamorkkista, joka nyt iskee aina välillä. Mutta kiitos, olet saanut mut pohtimaan raha-asioita taas ihan uudella innolla :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Kuulostaa siltä, että ootte todella hyviä säästämään, jos saitte viime vuonna sen 10k talteen! Mahtavaa!

Ja ihanaa, jos nämä innostavat sillä lailla positiivisella tavalla kelailemaan rahajuttuja. Tärkeetä on, että itsellään on hyvä tunne rahankäyttönsä suhteen. Liika kitsastelukin on tietty ihan shaibaa, koska never know, koska aika ihmisestä jättää! (Lol, tää eskaloitui nopeasti.)

Vierailija (Ei varmistettu)

Lainanlyhennyksen määrä johtuu varmaan suhteellisen pienestä lainasta ja pitkästä maksuajasta :D Nyt on aika olematon korkotaso, joten eri pankkien välillä tuskin on suurta eroa samansuuruisen lainan kuluissa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, kuten tuossa ylempänä sanoinkin, niin meillä on 20 vuoden maksuaika ja korkotaso on tosiaan todella alhainen. Lisäksi marginaali on 0,6, (asuntolainaa hankkivilta kavereilta olen kuullut, että se on noussut ja laskenut tässä välillä). Me laskettiin pankissa, että maksettaisiin reilu 800 euroa kuussa lainaa, mutta ehkä kiitos alhaisen korkotason (ja ylimääräisten lainanlyhennysten) se on noin paljon vähemmän.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ai niin! Ja vielä piti jatkaa, että 50 000 euron putkiremppalaina on yhtiövastikkeessa eikä asuntolainassa, eli se vielä muuttaa vähän tuota painotusta :)

Ahaa ymmärrän!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ylimääräiset lyhennykset varmaan tosiaan katsotaan ennakoksi eli pienentää lyhennyseriä (tyyliin vuodessa pitää lyhentää tietty määrä tms). . Korkorkotason muutokset viimeisen 10v aikana eivät selitä tuollaisia muutoksia lyhennettävässä summassa. Joku pankki-ihminen osaa varmaan paremmin kommentoida. Tekstistä voi saada vähän liian auvoisen käsityksen omistusasujan asumiskuluista. Pankkien lainalaskureilla saa hyvän käsityksen eri asuntolainojen kustannuksista ja voi kokeilla myös korkotason vaihtelun vaikutuksia.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, voisin kysäistä tuota joskus pankista, että miksi erät ovat pienemmät kuin alun perin oli puhetta. Niin hyvin en ole perillä, että tietäisin siitä, millä lailla tuo ennakkoon maksaminen pienentää eriä. Toisaalta mulla ei ole ollut aiheesta mitään valitettavaa, joten siksi se on jäänyt kysymättä. Ehkä täällä joku pankki-ihminen tosiaan osaa sanoa?

Mutta joo, en siis tietenkään halua antaa mitenkään epärealistista kuvaa omistusasunnon hankkimisesta ja sen lainan lyhentämisestä. Oman kokemuksen mukaan se on Helsingissä edullisempaa kuin vuokralla asuminen (jos on saanut lainan).

Vierailija (Ei varmistettu)

Kokeilin vielä lainalaskurilla, tuolla n.500e/kk kuukausierällä lyhentäisi 20v:ssa 100 000e:n asuntolainan pois.

Ja täydennyksenä, ei lainkaan tarkoitus kritisoida tätä postausta, erittäin ansiokas suoritus! Hyvä kuitenkin omistusasuntohaaveita elättelevien tiedostaa ettei noin pienillä lainakuluilla vielä pääse neliöön ja sijoitusasuntoon käsiksi. Avasit kyllä hyvin tuota lisälyhentämisen tapaa tekstissä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Erittäin hyvä pointti! :)

Ja joo, sellaisille tyypeille, kutka eivät ole lukeneet aiempia postauksia (mitä en siis todellakaan oleta, että kaikki selaisivat näitä kaikkia läpi), niin ostettiin siis ensin kaksio, joka saatiin myytyä 30k voitolla. Lisäksi pidettiin tiukka säästökuuri, jolloin meillä olikin kasassa jo 50k ylimääräistä (plus kahden vuoden ajan kaksion lainanmaksua ylimääräisine lainanmaksuineen), minkä jälkeen ostettiin neliö suht edullisesti ja remontoitiin se paljolti omin (=kavereiden) avuin.

Meillä ei siis olisi kuuna päivänä ollut varaa ostaa suoraan neliötä Helsingistä ilman tätä ensimmäisen asunnon kikkailua.

Vierailija (Ei varmistettu)

Toivon mukaan kukaan ei tee asunnonostosuunnitelmia yhden ihmisen kokemusten perusteella, vaan ottaa selvää asioista myös esim pankista, miten itse saisi lainaa ja millä lyhennyksillä.

edellinen vierailija (Ei varmistettu)

No ei varmaan, mutta tämän postaussarjan yhtenä tarkoituksena oli käsittääkseni avata finansseja blogielämän taustalla. Varmasti tällaiset postaukset herättävät pohtimaan millaisia ratkaisuja voisi omassa elämässä tehdä.
Julia tuo mun mielestä tosi hyvin esiin että mukavan elämän taustalla on tapa tinkiä vähemmän tärkeistä menoeristä ja erityisesti taloudellinen pitkäjänteisyys: harvalla on suoraan varaa neliöön, pitkään hoitovapaaseen ja matkusteluun, mutta kun varallisuutta on karttunut asumalla alkuun pienemmissä ja epämieluisammissa omistusasunnoissa ja toisaalta tekemällä tosi monenlaisia töitä, on asumiskulut hänen tapauksessaan nyt aika maltilliset.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvänen aika nyt, Julia on usein maininnut että hänen talousasiansa ovat nimenomaan hänen, eikä niitä voi tai tule yleistää kattamaan kaikkien ihmisten raha-asioita. Kyllä asunnon hankintaa harkitsevan aikuisen ihmisen pitäisi sen verran tajuta, että jokaisen tilanne on yksilöllinen, ja uskonkin että kukaan tuskin menee pankkiin vaatimaan pieniä lyhennyksiä "kun se bloggaajakin maksaa lainaa takaisin vain x euroa!!"

Kiitos jälleen! Jos saisin jättää itsekkään toivepostauksen, se olisi taloudelliset vinkit vastavalmistuneelle (eli minulle)! :-)

Juliaihminen
Juliaihminen

Oo, mielellään kirjottelen mielipiteitäni tuostakin aiheesta. (Ja paras antihan tulee aina siitä keskustelusta, eli sitä kautta varmaan saisi hyvät vinkit. :)

Ja hirmusti onnea valmistumisesta! <3

Idape (Ei varmistettu)

Kannatan tätä toivetta!

Yx Excelin pyörittelijä (Ei varmistettu)

Meillä lasketaan perheen menot tilipäivänä excelissä miehen vaatimuksesta. Itse en olisi tämmöiseen varmaankaan ryhtynyt, mutta huomaan, että se on vaikuttanut ostokäyttäytymiseeni paljon. Silti hampaat irvessä perkeleitä suhautellen täyttelen joka kuukausi sarakkeita. Seuraavana päivänä (ja koko loppu kuun) on jo asiasta hyvä mieli. Suosittelen siis muillekin.

Tiedän nyt siis parin (5!) vuoden kokemuksella, että kolmen hengen taloudessamme menee mm. joka kuukausi ruokakauppaan 400-450€. Koko perheen pakolliset menot (ruoka, asuntolainanlyhennys, yhtiövastike, laskut, päiväkotimaksu, vakuutukset, lehdet) ovat joka kuukausi n. 1600€. Periaatteena ollaan pidetty, että tilillä on ennen tilipäivää tuo summa kertaa kolme puskurina. Tämän on helpottanut ainakin itselläni "tilipäivänä on bileet" -tyyppistä törsäilyä.

Sen jälkeen onkin kaikkea muuta. Olen esimerkiksi laatinut exceliini lahjat-rivin, joka on melkein joka kuukausi 100€(!). Joka kuukausi tuntuu olevat ainakin kahdet lasten syntymäpäivät, valmistujaisia, ristiäisiä, äitien- ja isänpäiviä, tupareita, jouluja jne. Ihania juhlia toki ja mielelläni maksan, mutta siis joka kuukaisi pysyvä menoerä. Mielenkiinnolla kuulisin, kuinka paljon muut käyttävät lahjoihin rahaa.

Toinen asia, mitä mietin usein on se, paljonko budjetoin omiin vaatteisiini. Tähän ei taida olla oikeaa ratkaisua, mutta toivoisin, että minulla olisi joku budjekti, jotta voisin ostaa vaatteita hyvällä omalla tunnolla esim. 50€ kuussa vaatetilille?

Yhteiset tulot ovat joka kuukausi 3800€ kuussa, siitä sivuun siirretään noin tonni kuussa. Tosin viime vuonna matkailuun kului 12000 € eli eipä jäänyt mitään säästöön, mitä nyt asuntolainaa maksettua. Kulttuurinen pääoma tietenkin karttui.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ooo, arvostan tätä perusteellisuutta! Ja selvästi siitä on hyötyä. 

Lahjabisnekset on kiinnostavia, en osaa sanoa, paljonko niihin kuluu keskimäärin per kuukausi, kun ne menevät niin rykäyksittäin. Oletan, että se summa tulee myös kasvamaan, nyt on ollut vasta Alpun parin kaverin 1- tai 2-vuotisjuhlia, joihin ei ole mennyt niin paljoa massia. (Tästä tulikin mieleen, että mäkin osallistuin muutamiin muihinkin lahjoihin muutamien kymppien eestä toukokuussa, mutta maksoin ne käteisellä, eli sellaiset summat ovat jääneet unholaan.)

Ja tuo teidän matka alkoi kiinnostaa, missä päin olitte ja kauanko? Ihan jo pelkän summan perusteella vaikuttaa eeppiseltä reissulta! :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Hoh, ja maksoinhan mä yksistä polttareistakin toukokuussa, tosin tyylikkäästi vähän myöhässä eli vasta kesäkuun puolella (sitä summaa en voi kertoa, jos vaikka poltskusankari lukee tämän). Joo, voipi olla, että tämmöisissä lahjajutuissa lähestytään juurikin tuota satkua kuussa, koska sitten tulee kesällä häitä yms. hommeleita. 

Mutta kiinnostava aihe tosiaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä käytän itse taloudenhallintaani OP:n Pivo-sovellusta, kun lähes kaiken kuitenkin heidän kortillaan maksan. Monesti olen harmitellut nimenomaan tuon lahja-kategorian puuttumista. Ihan joka kuussa ei tarvitse lahjoihin osallistua, mutta joka toinen kuu ainakin, ja sitten harmittaa, kun meno ei kirjaudu oikein :D Toinen menotyyppi, joka valmiista listauksista usein puuttuu, on erilaiset juhlat /tilaisuudet. Esim. yhdistyksen pikkujoulut tms., joihin pitää pieni pääsymaksu pulittaa, mutta jota ei _todellakaan_ voi laittaa samaan kategoriaan kuin vaikka leffat ja muut kulttuuririennot. Ja just tommoset polttarit myös!

Vierailija (Ei varmistettu)

Rahapostaukset on parasta, iso kiitos! Odotan innolla juttua sijoittamisesta. Itselläni säästöön menneet eurot makaavat vain säästötilillä ja haluaisin pistää ne töihin.

smagardi
astu harhaan

Haa, just eilen näpyttelin loppuun ja ajastin julkaisun tälle aamulle omasta toukokuun rahanpyörittelystäni.

ps. nää sun rahapostaukset, ihan parasta!

Kaa (Ei varmistettu)

Vitsi nämä rahapostaukset ovat kiinnostavia, kiitos näistä! Odotan jo innolla sijoituspostausta, koska itselläni on ollut aika pitkään jo to-do-listalla säästäminen jollain muulla tavalla kuin makuuttamalla rahoja surkeakorkoisella tilillä. Olen vaan superahdistunut aiheesta, kun en halua, että rahojani sijoitetaan rahastojen kautta esim. aseteollisuuteen. Haluaisin, että sijoituskohde kestää tarkastelua päivänvalossa eettisessä mielessä. Tuntuu, että pitäisi etsiä hirveästi tietoa, että tietää, mitä on tekemässä.

Itsekin pidän Exceliä menoista ja tuloista. Tällä hetkellä tulot ovat nettona noin 2600 euroa, josta laitan miehen ja minun yhteistilille 500 euroa. Yhteistililtä maksetaan vastike, ruoat, netti, Netflix ym. yhteiset hankinnat. Ruokaan menee älyttömästi rahaa, koska herkutellaan liikaa, reilu 500 kuussa meiltä kahdelta. Tässä pitäisi petrata suunnittelemalla enemmän. Autottomana ei vaan pysty raahaamaan viikon ruokaostoksia kerralla, vaan kaupassa käydään ainakin joka toinen päivä.

Lisäksi maksan itse asuntolainani (400) ja opintolainani (100). Säästöön jää keskimäärin 500e/kk. Suurimmat kulut ovat vaatteet (yritän uusia vaatekaappia hiljalleen panostamalla suomalaisiin merkkeihin), lounaskulut, talvella bussilipun lataus yms. Lisäksi melkein joka kuussa tulee jotain isompia menoeriä, kuten eläinlääkärimaksuja, vakuutus, liiton vuosimaksu, lääkekuluja, ulkomaanmatka (kerran vuodessa) tms.

Olen kyllä tällä hetkellä onnellisessa asemassa, koska rahankäyttöä ei tarvitse liiemmin miettiä.

Harmi, ettei lukioaikoina tullut pidettyä kirjaa menoista, koska se olisi mielenkiintoista katsottavaa nyt. Silloin ei tullut mieleenkään syödä ulkona tai ostaa vaatteita vaatekaupoista uutena.

LJ (Ei varmistettu)

Pienituloisena käteen jää noin 1400€/kk. Vuokraan menee multa 285€ ja mies maksaa opiskelijabudjetistaan 150€ (sekä omat henk.koht. laskut), sähköön (3kk kulutus+2kk siirtomaksut jaettuna kk:lla ja laskettuna yhteen) 20€/nenä. Koira: 25€/kk, meidän ruuat 200€/kk. Opintolaina: 100€, puhelinlasku 25€. Muut pakolliset: 60€/kk, talvella bussikortti 52,5€/kk lisäksi. Eli pakolliset menot 715-770€/kk. Annan itelleni humputteluun &amp; hätävaraksi 100-150€/kk, kuitenkin niin että säästöön on jäänyt väh. 400€/kk.

Opiskelijaelämään verrattuna tämähän on ihan luksusta :D

Naf (Ei varmistettu)

Kuukausituloni ovat himpun verran pienemmät kuin sinulla. Teen nelipäiväistä työviikkoa, ja lisätuloja saan käännöstöistä. ASP- ja tavoitesäästötilille menee yhteensä 200 euroa kuussa ja toiselle käyttötilille (jota pidän puskurirahastona) säästän vaihtelevia summia, yleensä noin satasen kuussa mutta joskus en sitäkään. Loput rahat käytän vuokran ja muiden pakollisten menojen lisäksi mm. ulkona syömiseen, kahvitteluun, tanssi- ja joogatunteihin, elokuviin, kampaajakäynteihin, vaatteisiin, kenkiin ja kosmetiikkaan. Viime aikoina rahaa on palanut erityisesti luonnonkosmetiikkaan, johon olen ihan hurahtanut – siksi kiinnitinkin huomiota, että sinun menoissasi ei ollut yhtään kosmetiikkaostosta (vai luinko huolimattomasti?). Tuntuu, että itse tarvitsen joka kuukausi jotain siltä sektorilta – vähintäänkin ripsarin, käsivoiteen tai muun nopeasti kuluvan tuotteen. Ovatko kosmetiikkakulusi vuositasollakin pienet?

Juliaihminen
Juliaihminen

Erittäin hyvä huomio.

Mun semmoset perusjutut, kuten joku deodorantti ym, lähtee tuosta S-tililtä. Mutta se, mikä tekee mut kosmetiikka-asioissa superetuoikeutetuksi, on, että mä saan duunin kautta aika paljon meikkejä, rasvoja, hiustenhoitotuotteita ym testiin ja omaksi. Se on aika iso työsuhde-etu naistenlehtialalla. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla tulee palkkapäivänä tilille noin 2600 euroa (siitä on vähennetty työpaikkalounaat) ja tilipäivänä siinä lähtee 500 euroa yhteistilille (jonne mies laittaa saman verran ja minne tulee myös lapsilisät ja josta maksetaan vastike+sähkölasku+päivähoito+vakuutukset+lapsen harrastukset) sekä 50 euroa lapsen tilille. Yhteistilille menevä raha on enemmän kuin sieltä tyypillisesti kuukaudessa menee, joten sieltä palaa silloin tällöin rahaa omalle tilille takas. Omat kuukausittaiset menot on helppo arvioida (vaihtelee, mutta noin 700-1200 euroa tyypillisesti), koska maksan kaiken yhdellä luottokortilla. Palkasta jätän siispä tilille tarpeeksi rahaa tulevaan luottokorttilaskuun (plus kännykkälaskuun ja satunnaisiin muihin laskuihin) ja loput menee säästöön (koska tasasumma sen pitää olla (oma omituisuuteni), niin yleensä se on 1000 euroa, välillä 500 euroa ja nyt jostain yllättävästi useampi säästeliäs kuukausi takana, jolloin säästöön on mennyt 1500 euroa kuukaudessa).
--
Joskus tulevaisuudessa kun saadaan vaihdettua nykyinen velaton asunto velalliseen, niin mukaan astuu sitten lainanlyhennys. Mutta so far näin. Silloin kun lyhennettiin lainaa, niin meidän kk-maksu oli 1200e/kk, mikä alunperin tarkoitti noin 18 vuoden laina-aikaa meille. Mutta kun tehtiin aluksi aggressiivista ekstralyhentelyä ja sit korot laski (lopulta negatiiviseksi, kun 3kk euriborissa oli laina), niin loppupeleissä meidän laina oli maksettu alle 7 vuodessa (meillä oli siis sellainen laina, jossa kk-määrä oli vakio ja korkojen vaihtelu heijastui sitten laina-aikaan).

Reetta_R (Ei varmistettu)

Kiitos minunkin puolesta näistä postauksista! Sairaan kiinnostavia ja tärkeitä.

Jos muiden raha-asiat kiinnostavat (heh) niin suosittelen Money Diary -sivustoa, johon oon ite jäänyt ihan koukkuun: http://www.refinery29.com/money-diary. Siellä on siis tarkkoja rahapäiväkirjoja selostuksineen todella eri tulotasoisilta (nais)kirjoittajilta. Esim. "A Week In Paris, France On A $14,000 Salary" (non-profit tutkimusharjoittelijana toimiva 25-vuotias) tai "A Week In NYC On A $90,000 Salary" (talousalalla työskentelevä 23-vuotias). Musta on kiva etsiä sieltä joku suunnilleen omaa tulotasoa vastaava ja tsekata, miten rahankäyttö jakautuu! On myös kiehtova, miten paljon ja millaisia eroja maiden välillä on. Suurin osa noistakin päiväkirjoista on Yhdysvalloista, ja rahankäytössä näkyvät myös yhteiskunnan piirteet. Esimerkiski monelle amerikkalaiselle auto on välttämättömyys! Tai syödään paljon ulkona, koska se on edullista. Näissä mua jotenkin tyydyttää myös se, miten kulut kirjataan kellontarkasti ja samalla kerrotaan päivän ohjelma. Ahhh, mitä järjestelmällisyyttä! Vähän niinku My Day -postaus, mutta kuluvalvonnalla höystettynä!

Juliaihminen
Juliaihminen

Haa! Ei hitto miten kiinnostava saitti, kiitos mahtavasta vinkkauksesta! :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Kyllä! Omituisista asioista ihminen saa tyydytystä. :D

Ahmatti (Ei varmistettu)

Mun on pakko kans avautua meidän rahan käytöstä, sillä nyt teidän muiden kertomusten kautta tajusin, että meillä menee aivan sairaasti rahaa ruokaan! Ruokaostoksiin menee keskimäärin 600-700 €/kk ja siihen päälle ravintolat 100-200 €/kk. Ja meitä on siis kaksi aikuista ja yksivuotias. Nämä on siis perheen yhteisiä kuluja eikä näihin kuulu omat lounaat tai ravintolahumputtelut. Ostetaan lähi-Prismasta mielestäni ihan tavallista ruokaa, joten apua! Lidliinkö sitä pitää lähteä?

Asumiseen menee 1100 €/kk, joka sisältää vastikkeen ja lainanlyhennykset. Meillä on 16 vuoden laina 800 €:n kuukausilyhennyksellä. Näillä naurettavan matalilla koroilla en oo tehnyt ylimääräsiä lyhennyksiä, vaan sijoittanut mielummin rahastoihin.

Juliaihminen
Juliaihminen

Tosi hyvä pointti: mäkin olen tajunnut tässä vasta pikkuhiljaa, ettei kannata tehdä megana ylimääräisiä lyhennyksiä vaan just sijoitella noita masseja. Olen tällä lailla pikkuhiljaa herännyt tajuamaan näitä rahan lainalaisuuksia :)

Ja joo siis, mullakin menee noihin ravintloihin se vajaa 200 e, kun en syö käytännössä koskaan lounasta kotona (en edes viikonloppuisin). 

Bourdieu (Ei varmistettu)

Minua kiinnostaa hurjasti se, kuinka ilmaisten hyödykkeiden määrä kasvaa samalla taloudellisen ja sosiaalisen pääoman kanssa. Onhan se nyt vaan niin, että moni työ tuo muassaan monia luontaishyötyjä ja kaveripiiri samoin, mikä taas näkyy suoraan siinä, paljonko omasta pussista on laitettava tiettyihin asioihin rahaa.

Esimerkkejä omasta elämästäni:

- Jouluna työpaikan korruptiojoululahjoina ilmainen joulukuusi, Hakaniemeen kalatiskin lahjakortti, reilusti glögiä ja viiniä. Miehen töistä kinkku ja suklaat. Ehkä tämä setti olisi ansainnut päätyä jonkun heikommin ansaitsevan joulukotiin? Uutenavuonnakin saa ammuskella korruptioilotulitteita ja korkata yrityslahjashampanjan.
- Ilmaiset lounaat ja illalliset kivoissa paikoissa.
- Työpaikka maksaa puhelinlaskun. Hyvin isonkin sellaisen. Ja enhän mä sillä puhelimella oikeastaan soita työpuheluita.
- Työpaikan kuntosali ja puoli-ilmainen ryhmäliikunta
- Ilmaiset kulttuurisetelit, joilla voi hankkia vaikka iki-ihanan museokortin (ja säästää lisää!)
- Kaveripiirissä on ihmisiä, joiden avulla voi säästää tai päästä ilmaiseksi. Esim. lääkäri joka uusii ilmaiseksi sun reseptit on kiva plussa. Hierojaystävä samoin. Eikä jurististakaan ole ikinä haittaa.
- Ja mikä parasta: kavereiden työpaikkojen edut: esim. mökki Vierumäeltä viikonlopuksi alle kympin per henkilö.

Postaus tästä? :)

Anomuumi (Ei varmistettu)

Moni työ tuo toki luontaisetuja, mutta ei kannata kuvitella että niin on kaikkialla. Itse olen asiantuntijana valtionhallinnossa ja talosta löytyy koulutuksia laajalla skaalalla merkanteista tohtoreihin. Työsuhde-edut? Työterveys ja työnantajan osittain tukemat jumpat, joihin voi omalla ajalla osallistua. Pikkujouluihinkin on pieni pääsymaksu. Ollessani yksityisellä puolella tilanne ei ollut sen kummempi. Jossain kellarissa oli kuntosali ja toki työterveys oli tarjolla. Joululahjoissa paras scoretus oli kaksi viinipulloa, nekin koska yksikkö oli pieni ja esimies höveli. Normaalisti firma antoi joululahjaksi rasian Fazerin sinisiä. Tosin yhtenä jouluna jäin ilman, koska en ollut sinä päivänä töissä kun konvehtirasioita jaettiin. Korruptiolahjoja ei siis ole pahemmin näkynyt, on vain saanut olla iloinen, että työpaikka on vielä tammikuussakin.

K_ (Ei varmistettu)

Nämä hyödykkeethän ei oikeasti ole "ilmaisia" vaan firma maksaa niitä samoista rahoista kuin palkkoja. Noin periaatteessa olisi mahdollista, että kaikki rahat pistettäisiin palkanmaksuun eikä joulukuusiin. Siinä voi sitten jokainen tykönään miettiä, että ottaako ne rahat mieluiten rahana, josta voi itse päättää mihin sen käyttää vai muina hyödykkeinä.

Kyllähän sitä silti hyötyy työeduista. Itselläni on juurikin puhelinetu ja tätä vastausta näpyttelen työkoneelta, jota saan ihan työsopimuksen mukaan käyttää vapaasti myös omiin juttuihin. Näistä eduista nautin myös äitiyslomalla sillä ehdolla, että vastaan puhelimeen jos joku asiakas sattuu soittamaan...

Bourdieu (Ei varmistettu)

Hei, toki ymmärrän kyllä että työpaikan tarjoamat edut ovat palkasta pois. Omassa työssäni kuitenkin erilaiset dinnerit ja nämä joulukuuset sun muut ovat yhteistyökumppaneiden tarjoamia.

Ja olen myös tietoinen siitä, että julkisella puolella tilanne ei ole samanlainen ja että esimerkiksi äitiyslomalainen ei välttämättä saa kutsua pikkujouluihin lainkaan...

Kuitenkin erilaiset tilillä näkymättömät etuisuudet ja suhteet näkyvät rahankäytössä monella merkittävästikin.

Juliaihminen
Juliaihminen

Tämä on tosi kiinnostava aihe! Itse asiassa mullakin on aika paljon työsuhde-etuja: kulttuuri- ja liikuntasetelit, duunin sali, kymmenittäin aikakauslehtiä ja no, sitten kaikkea semmosta kamaa, mitä toimitukseen lähetetään (karkit, meikit, kirjat, vaatteet jne.)

Lisäksi duunin kautta pääsiis kaiken maailman kissanristiisiin, niin ettei tarttisi kyllä omaa viinaa varmaan koskaan juoda, jos ei haluaisi. (No, nyt on tullut vähän vähemmän käytyä.)

Tässä pätee omalla kohdallani just tuo, minkä sanoitkin, että silloin kun jotain tarvitsisi (tyyliin opiskelijana), niin sitä ei saa, ja myöhemmin saattaa elää yltäkylläisyydessä. 

Joskin aikaa ei sitten taas enää ole käyttää kaikkea sitä yltäkylläistä, kun taas opiskelijana olisi ollut. (Siksi aina sanonkin kaikille, että opiselijana todellakin kandee nostaa opintolainat piippuun ja matkustella, kun myöhemmin elämässä ei ehdi + silloin on niin korkea elintasovaatimus, ettei halua enää yöpyä missään vertsten kortsujen hostellissa, jolloin matkaamisesta tulee vähän hintavampaa.)

 

Nää postaukset on niin kivoja!! Mä kans kummastelen tuota ruokaan menevää rahaa! Ihmeen vähän! Meitä on taloudessa kaksi ja joskus huvikseni laskin kk ruokakauppamenot (ja siis tosiaan vain kauppa, ei lounaita tai ulkona syömistä), oli hieman vajaat 500e. Mulla oli jotenkin itsellä sellainen ajatus, että meillä menee paljon vähemmän! Siksi on hyvä joskus (tai kai se olisi hyvä tehdä jatkuvasti, mutta kun ei jaksaaa...) pistää vähän exceliä pyörimään ja tsekata, että mihin se raha kuluu! Pitäisi varmaan tehdä kesällä uusiksi, tämä kun oli talviaikaa. Saattaa vähän sesongin mukaan kyllä vaihdella..
Muistan, kun katsoin joskus sitä ohjelmaa, jossa opeteltiin rahankäyttöä. Yleltä aikoinaan tuli. Niin siinä oli yksinhuoltaja, joka kärsi talousvaikeuksista ja kun menoja alettiin listaamaan, niin hän käytti kuukaudessa herkutteluun yli 200e. Ai kauhee! Ei varmaan tullut itsellekään mieleen, että tuollainen summa menee ns. turhuuteen. Paitsi tietysti, jos se tyyppi osti sillä summalla vain Jacky -makupaloja. Ne ei ole turhia ne :D

Pages

Kommentoi