Toukokuun menot: 1615,4 euroa

rakennuspalikat.jpg

#Minäpuhunrahasta-sarja jatkukoon! 

Tähän mennessä olen puhunut tuloistani ja säästämisestäni. Kuten joku fiksusti kommentoi, tulot eivät vielä kerro läheskään kaikkea siitä, miten ihminen elää ja millainen elintaso hänellä on. Meillä esimerkiksi asumiseen menee melko vähän kuussa, vaikka lyhennetäänkin kolmea eri asuntolainaa, niinpä rahaa on ihan hyvin käytettävissä elämiseen. 

No, koska vannon konkretian ja tarkkojen eurosummien nimeen, enkä vain sellaisen ylimalkaisen ”ruokaan menee jonkun verran rahaa ja asumiseen kanssa”, niin minäpä sitten jaottelin toukokuun ajalta kaikki omat ja perheen yhteiset menot tähän yhdeksi postaukseksi. Tikin omia henk koht menoja en tietenkään täällä paljastele, mutta hän osallistuu tasan tarkkaan puoliksi meidän ”perheen menoihin”, niin tästä saa hyvän kuvan kolmehenkisen perheen rahan käytöstä.

En ottanut näihin laskelmiin mukaan meidän sijoituskämpän menoja ja tuloja, koska se olisi sekoittanut tätä liikaa (ja ne ovat muutenkin erillisillä tileillä).

Kerron parisuhteen raha-asioista enemmän myöhemmin, mutta kerrottakoon nopeasti, että meillä on molemmilla omat tilit, sitten on asuntotili, ruokatili, yhteinen säästötili ja omat säästötilit. Asuntolainavelkojakin on kolme kappaletta, neljäs saatiin just maksettua pois (halleluja!).

Meidän kuukausi alkaa käytännössä aina 15. päivä, koska silloin saan palkan, ja sillon kaikki automatisoitu lähtee rullaamaan eteenpäin. 

Aloitetaan!

rakennuspalikat2.jpg

Palkkapäivänä tapahtuu tililläni:

TULO: + 2 159,18 (Tämä summa vaihtelee sen mukaan, paljonko olen tehnyt ylimääräisiä hommia. Toukokuussa en ollut laskuttanut blogin lisäksi juuri muusta, mutta nyt kesäkuussa tulee luultavasti nettona melkein 3000 euroa käteen.) Lisäksi loppukuusta tulee vielä lapsilisä +94,88

AUTOMAATTISET MENOT PALKKAPÄIVÄNÄ: 

Asuntotilille (jolta maksetaan laina, vastike, kaasu, sähkö, vakuutukset, Hesari ja muut lehdet, lapsen kamat ym.) -900,00 (Avaan tätä lisää myöhemmin tekstissä.)

Nordnetin arvo-osuustilille -100,00 (josta sieltä suoraan Superrahastoon)

Amnestylle -20,00

S-tilille -200,00 (Tätäkin avaan tuonnempana lisää.)

Palvelumaksut -3,50

LÄHTEE YHTEENSÄ: 1223,5

JÄÄ JÄLJELLE: 935,5 e

Todellisuudessa mun tilillä on aina rahaa palkkapäivänä, mutta selkeyden vuoksi ilmaisen nämä niin kuin oltaisiin nollassa ja toukokuu olisi maailman ainoa kuukausi. (Onneksi näin ei ole, koska toukokuu oli mun osaltani täysin berberoosasta eli peräpeilistä eli hanurista, kiitos vain Tikin kipsissä olevan käden ja sairaiden hoitokuvioiden.)

 

Eli nuo jäljelle jäävät rahat voin hurvitella tai säästää. Mä teen molempia, riippuu kuukaudesta.

rakennuspalikat3.jpg

Loppurahat kuluvat näin:

Lounaskulut:

Työpaikan lounaskortin lataus -100,00 (mulla menee aika lailla tasan satku työpaikkalounaisiin kuussa nykyään, kun teen nelipäiväistä viikkoa)

Ulkona syödyt lounaat:

Ravintola Kellohalli -10,90

Ravintola Palema -9,90

Ravintola Kapsäkki -10,20

Ravintola Siltanen -10,80

Roji Sushi -16,50

Pizzeria Linko -15,00

Ulkolounaisiin -73,3

LOUNAISIIN YHTEENSÄ: -173,3

 

Kahvittelut

Rönttösrouva -3,40

Kahvila Melt -3,50

Kahvila Sävy -8,90

Mumin Kafe Kamppi -3,00

Helsingin kahvipaahtimo 3,00

Kahvila Regatta -11,30

KAHVILOIHIN YHTEENSÄ -33,1

Baarit

Pub Magneetti Vallila 13,50

(Ai että, oli ihanaa Raisan kanssa päästä vähän puimaan yhtenä iltana. On muuten aikamoinen loukko tuo Magneetti, mutta kotoisa sellainen.)

 

Muut menot

VR junaliput Turkuun -40

HSL arvon lataaminen -20,00

Pyörän puhjenneen kumin vaihtaminen -47,00

Perhe-Spotify -14,99

Yhteislahja kaverille -10,00

Alpun kauluspaita ja henkselit Popin alennuksesta syksyä varten -20,00

MUUT MENOT YHTEENSÄ -152,00

 

YHTEENSÄ OMAT HURVITTELUT -391,9

TILILLE JÄI ENNEN PALKKAA: 563,6

 

Vielä pitää sanoa omasta rahankäytöstäni. Olen oikein mietiskellyt sitä sen jälkeen, kun kirjoitin pihistelystäni ja säästöistäni. Mä oon tullut siihen tulokseen, että en mä taida sittenkään ihan kamalasti pihistellä tietoisesti. 

Otan kahvilasta kakkupalan, jos tekee mieli (tosin mä en pidä kakusta, mutta korvapuustista kyllä). Lisäksi välillä intoudun ostelemaan jotain vaatteita, kuten viime viikonloppuna Turun Cossissa panin ranttaliksi. Jos joskus saan tilaisuuden ostaa vaatteita, niin se tilaisuus on käytettävä ja tehokkaasti.

Mulla ei vain ole aikaa shoppailla kaupungilla tai netissä, ehkä siihen tämä rahansäästö sitten lopulta perustuu. Kun on saanut hankittua asunnon huonekalut ja itselleen suht ok:n vaatekaapin, niin ei sitä rahaa oikein kulu muuhun kuin syömiseen ja johonkin kulttuurihommeleihin.

Totta kai välillä tulee vastaan isompia menoja, kuten järjestelmäkameran tai tietokoneen ostaminen, ja sitten niihin pitää laittaa massia. Lisäksi tässä on nyt vain kortilla ostetut jutut, olen luultavasti ostellut kahveja ja jotain pientä tilpehööriä myös käteisellä, mutta niitä en jaksa muistaa.

Yleensä siirtelen noita jäljelle jääviä rahoja joko isokorkoiselle tilille tai arvo-osuustilille ja sitä kautta rahastoihin tai suoriin osakkeisiin. (Mun ensimmäinen sijoittamispostaus on muuten viimein valmis, julkaisen sen tuota pikaa.)

 

No niin, sitten vielä vähän meidän perheen menoja, eli niiltä meidän yhteisiltä tileiltä otettavia tykötarpeita. (Jos joskus voi käyttää sanaa tykötarve, niin kannattaa hyödyntää tilaisuus, se on erinomaisen omituinen sana.)

rakennuspalikat4.jpg

Asuntotililtä:

(Jonne molemmat ovat laittaneet 900,00) eli siellä on kuun puolivälissä aina 1800,00 e

Mun isoa lainaa -254,52

Tikin isoa lainaa -253,73

Meidän pienempää lainaa -32,08

Vastike -457,00

Lapsen arvo-osuustilille -40,00

Sähkö -63,10

LÄHTEE YHTEENSÄ: -1100,43

JÄÄ JÄLJELLE: +699,57

Asuntotilille kertyy pikkuhiljaa rahaa, jota käytetään isompiin laskuihin, kuten koti- tai lapsivakuutukseen, lapsen muskarimaksuun. lehtitilauksiin ja muihin yhteisiin laskuihin.

Lisäksi mä lyhentelen joka kuukausi asuntolainaa vähän ylimääräistä, koska mulla on sairas pervesio siitä, että lainan pitää olla joko tasatuhannessa, tai korkeintaan viidessäsadassa.  (Eli saatan siksi lyhentää sitä vaikkapa 173,20 senttiä ylimääräistä.) Se, paljonko tuota lainaa lähtee joka kuu tililtä vähän vaihtelee korkotason mukaan, mutta suurinpiirtein noissa summissa pyöritään.

Tältä tililtä maksetaan myös satunnaiset muut isot menot, kuten vaikka meidän lennot Berliiniin.

rakennuspalikat5.jpg

S-ruokatililtä ruuat ja kodin pikkumenot

Molemmat ovat siirtäneet tänne 200 eli siellä on 400 e Lisäksi lapsilisä menee tälle tilille eli 95,75

YHTEENSÄ S-TILILLE TULEE KUUKAUDESSA +495,75 e

Lidl -93

Alepa -42

S-market -212

Tokmanni -10

Citymarket -6

Ruokaan yhteensä: -363,00

Sunn -77

YHTEENSÄ: -440

JÄÄ JÄLJELLE: +55,75 e

Myös S-tilille kertyy yleensä rahaa. Tämä oli poikkeuskuukausi, sillä ei pystytty Tikin kipsissä olevan käden takia tekemään ”suunnitelmatalousreissuja” Lidliin, vaan Tiki kävi aina silloin tällöin S-marketissa tai Alepassa hakemassa pienempiä satseja ruokaa. (Niputin ne kaikki kymmenet ostokset yhteen, kun en jaksanut alkaa luetella noita 2 – 60 euron ostoskuitteja.) Näin ollen meillä meni ruokaan vähän enemmän kuin tavallisesti. Toisaalta, tässä kuussa ei ostettu Alpulle käytännössä katsoen mitään. (No, harvoimpa me sille mitään muutenkaan ostetaan.)

Meidän syömisistä vielä sanottava, että mä pyrin siihen, että kotona on aina tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Ehkä se missä me säästetään, on ettei osteta oikeastaan enää ollenkaan lihaa. Kasvisjutut tai maitotuotteista tehdyt proteiinit ovat edullisempia. Kala toki on kallista, ja sitä yritetään syödä ainakin pari kertaa kuussa.

Mutta siis, lounaat molemmat syövät poissa kotoa, eli tähän lasketaan vain aamupalat, päivälliset ja iltapalat sekä tietenkin viikonloppuruuat.

S-tililtä lähtee kaikki ruokajutut, ja mikäli käydään yhdessä syömässä ulkona, niin sitten maksetaan sieltä. Tuli oikein surullinen olo, kun tajusin, että käytiin toukokuussa vain yhden kerran yhdessä syömässä. Mitä semmonenkin elämä oikein on?!

rakennuspalikat8.jpg

Tulevaisuudessa lapsi tulee viemään isomman osan tuloista, ihan jo päiväkotimaksunkin takia. Ja varmasti lähivuosina lapsen vaatteet, ruuat ja harrastukset maksavat enemmän.

Toisaalta: nykyään säästän sellaisissa asioissa, mihin kului aiemmin paljon rahaa, kuten bisseen, viiniin, ulkona useammin syömiseen, elokuvissa ja teatterissa käymiseen. Ok, en halua jatkaa tätä listaa, kosta tulee paha mieli siitä, että mun elämä ei ole enää elokuvaa ja bisseä. Mutta toivon mukaan nämäkin kulukohteet astuvat kuvioihin sitten, kun lapsonen on vähän vanhempi ja itsenäisempi.

Lisäksi olen alkanut haaveilla siitä, että sitten kun Tiki palaa töihin ja meidän perheen tulotaso nousee, niin me palkattaisiin siivooja muutaman kerran kuussa. Se olisi todellista luksusta! (Etenkin parisuhteelle, koska mä olen valittava kanttura ja siisteysneurootikko.)

rakennuspalikat11.jpg

Huh! Tämän postauksen tekemiseen meni aika monta tuntia, kun kävin läpi kaikki eri tilit ja laskeskelin, paljonko mihinkin menee.

Ja se herätti ajattelemaan (jälleen kerran), että mä olen todella etuoikeutetussa asemassa, kun ei tarvitse miettiä tai stressata kuukausitasolla ollenkaan raha-asioita. Ihan vain jo se, miten paljon aikaa ja energiaa ihmiseltä menee siihen, että hän kelailee näitä, tarkoittaa sitä, että se aika ja energia on jostain muusta pois. Varsinkin jos rahaan liittyy huolta tai ahdistusta, niin se vaikuttaa perus olemiseen paljon. 

Tästä syystä semmoiset richplainaus-neuvot suurituloiselta pienituloiselle kuin että ”kirjaa tulosi ja menosi joka kuukaudelta” on itse asiassa todella ankeita. Veikkaan, että pienituloisissa perheissä näitä kyllä ihan lasketaan jo muutenkin.

Toki ihmisen kannattaa olla suht kartalla budjetistaan, ja jos menot ovat suuremmat kuin tulot, niin tarkastella asiaa ja miettiä, viekö joku asia liikaa rahaa. Mutta monet menot ovat pakollisia, ja niistä on paha lähteä säästämään. Tämä oli itselleenkin ihan kiinnostavaa katseltavaa, en tajunnut että mulla menee noin vähän rahaa alkoholiin nykyään! (Ehkä kesällä tämä muuttuu.)

 

Mä en vaadi ketään laskemaan tai erittelemään kuukausimenojaan, koska siinä menee henki ja mielenterveys (ja se tässä julmaa onkin). Mutta noin yleisellä tasolla, jos pystyt heittämään (toki yksityiskohdat kiinnostaa):

Minkälaiset kuukausimenot sinulla (ja sinun perheelläsi) on?

 

 

Lue myös muut rahasarjan postaukset:

6 hyvää syytä, miksi olen alkanut puhua rahasta ääneen

Näin tulotasoni noussut (ja tämä se on nyt)

Näin säästin 10 000 euroa vuodessa

 

Ja aiheeseen liittyen:

Näin monta euroa maksoi kuukausi Thaimaassa kolmehenkiseltä perheeltä

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

Kommentit (62)
 1. Hieno postaus, kiits!

  Olen yllättynyt, että asuntolainaa voi vähentää noin vähän kuukaudessa – vain viitisen sataa! Jotenkin kuvittelin, että varsinkin Hesan (ei vaikea arvata mistä en ole kotoisin) lainamäärissä vähennykset olisivat ainakin tuplat neliönkin kokoisissa asunnoissa.

  1. Kiitti! 🙂

   Joo, mä itsekin ihmettelen tätä toisinaan. Silloin kun haettiin se laina pankista, se laskettiin sen mukaan, että me maksettaisiin sitä noin 800 euroa kuussa, laina-aika 20 vuotta. Mutta jostain syystä vain tuo summa lähtee meiän tileiltä (kun se menee automaattisesti), luultavasti kiitos alhaisen korkotason. (Toki se voi nousta hetkenä minä hyvänsä.)

   1. Pakko ihmetellä tätä. Miten voi olla että ihminen, joka on noin kiinnostunut ja kartalla raha-asioista, ei tunne asuntolainaansa/-lainojansa tarkemmin.

    Kyseessä lienee tasaerä- eli annuiteettilaina, jolloin korkotason vaihdellessa laina-aika pysyy ennallaan ja maksuerä muuttuu.

    1. Ääh, kyllä mä ihan hyvin tunnen omat lainani, ei tässä mitään ihmeteltävää ole.

     Meillä on paperit olemassa, joihin pankki on printannut sen hetkisen arvion tulevista lainanlyhennyksistä hamaan tulevaisuuteen saakka, ja niissä puhutaan kahdeksastasadasta eurosta kuussa. Siksi olen ihmetellyt tätä näin matalaa lyhennysmäärää.

     1. Okei, hyvä että laina-asiat ovat selvät. Ymmärsin nähtävästi väärin kun alempana kirjoitit pienestä mysteeristä, ja tässäkin vielä että olet ihmetellyt pientä lyhennystä…

      Kiitos mielenkiintoisista rahapostauksista!

      1. Taisin asetella sanani vähän ehkä väärin, ei se siis sinällään mikään megamysteeri ole. 🙂 Joskus mun tällaiset small talk -ilmaisut ovat liian hähmäisiä. Ja itse asiassa nyt tämän keskustelun perusteella on aika selkeetä, että summa on pienentynyt noiden extra-lyhennysten takia + siksi, että putkiremonttikulut eivät sisälly asuntolainaan.

       Ja kiitos! 🙂

 2. Silloin kun tulot olivat pienemmät, tein taulukon, johon kirjasin tulot ja menot. Se auttoi sen takia, että kun tulot olivat epäsäännölliset ja niiden suuruus vaihteli, tuli aina palkkapäivän tullen tuhlausmoodi. Taulukossa näkyi kuitenkin myös tulossa olevat menot, joten kun sain plussasarakkeeseen jotain, päivittyi ns. lopputulos tulevien menojen jälkeiseksi summaksi, joka yleensä pisti aisoja kulutukselle ja auttoi tasaamaan menoja ja tuloja. Koska joskus saattoi käydä niinkin ihanasti, että olinkin reilusti plussalla ennen seuraavaa tulonlähdettä. Ja sitten alkoi pikku hiljaa huomaamaan, että mihin ne rahat menevät ja mihin on varaa.

  Edelleenkin teen kuukausittaisia yhteenvetoja tuloista ja menoista, vähän tolkutonta välillä, mutta se auttaa pysymään paremmin kartalla, etenkin nyt kun hoitovapaan myötä tulot taas pienenevät. Toistaiseksi olen saanut outoa tyydytystä siitä, että jäädään joka kuukausi plussalle! Ja myös tuntenut vähän syyllisyyttä, kun tietää että monelle on tiukka paikka, kun toinen perheen aikuisista jää pois töistä…

  Se mikä oli pienituloisena inhottavaa, oli kyvyttömyys säästää ja jaotella hankintoja useammalle kuukaudelle. Tämä siis ehkä myös henkilökohtainen vika. Silloin joutui joskus tekemään tyhmiä ostoksia ihan vaan sen takia, että jos kengät hajosivat, piti saada jotain äkkiä tilalle, lue halpaa ja helposti hajoavaa. Ei ollut mahdollisuutta esim. hankkia fiksua ja monipuolista, laadukasta vaatearsenaalia tai tehdä kerralla useampaa hankintaa. 

  1. Joo, etenkin jos tulee monesta eri tulonlähteestä, niin tuntuu että tuo excelöinti on aika ehdotonta. Mä teen kanssa joka kuukausi esimerkiksi yhteenvedon siitä, paljonko lainaa on ja paljonko eri tileille on kertynyt rahaa. Se on järjestelmällistä mutta antaa myös omituista tyydytyksen tunnetta. Olisi kieltämättä ihan terveellistä silloin tällöin tehdä näinkin spesifi tsekkaus omaan rahan käyttöön.

   Mutta toi on kanssa niin totta mitä sanoit tuosta halvan ostamisesta. Myös jos ei ole aikaa, niin tulee ostettua jotain kräppiä vain, koska on pakko eikä ehdi kelailemaan. Eli tässä mielessä aika on myös suure, jolla voi säästää.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *