Tunnista etuoikeutesi. Käyttäydy sen mukaan. (Vastine Hurskaiselle)

Juliaihminen

Oh god. Mun somekuplassani valkoiset miekkoset jakelee innoissaan tätä Antti Hurskaisen esseetä, jossa rinnastetaan Koko Hubaran Ruskeat tytöt -kirja ja Timo Hännikäisen Lihamylly. Hurskaisen mukaan molemmissa kirjoittajat uhriutuvat turhaan.

”Vihdoin joku uskalsi sanoa sen ääneen!” jengi tuntuu ajattelevan.

Öö, ennemminkin tässä joku osoittaa elävänä esimerkkinä, miksi Koko Hubaran tekstejä tarvitaan. Räntättiin tästä nyt niin paljon Raisan, Mirjan ja Mariannan kanssa, että pakko vielä tuoda Hurskaisen kirjoituksesta heränneet ajatukset esiin täällä blogissakin.

Raisa pointtasi erinomaisesti: Hurskainen asettaa Hubaran yhteen ääripäähän ja Timo Hännikäisen toiseen. Itsensä hän ilmeisesti positioi keskelle. Onko tässä nyt kyseessä se paljon puhuttu tolkun ihminen

 

Hurskainen on sitä mieltä, että Hubaran vaatimus siitä, että suomalaisesta proosasta pitäisi löytyä samastumispintaa myös ruskeille tytöille on kohtuuton. Itse hän ei nimittäin kaipaa sellaista:

”Rakastan itseäni siinä missä muutkin, mutta en etsi kirjallisuudesta toisintoja ihohuokosistani. Usein luen nimenomaan unohtaakseni oman olemassaoloni.”

Jep. Johtuisiko se kenties siitä, että noin 80 prosenttia suomalaisesta kirjallisuudesta on valkoisia miekkosia täynnä? (Luku hatusta heitetty, voi olla enemmänkin.) Samastumispintaa löytyy niin maan perkeleesti, ettei sitä tarvitse etsiä yhtään mistään. Valkoinen mies on normi.

Vaikka sinä et itse etsi juuri tällä hetkellä sitä samastumispintaa, niin se ei tarkoita sitä, etteikö joku muu olisi lapsena, teininä, aikuisena kaivannut luettavaksi jotain sellaista, jossa kokee itsensä esiintyvän. Mä ainakin olen saanut ihan älyttömästi kirjallisuudesta juuri samastumalla, kaiken maailman Vihervaaran Annat ja Runotytöt ovat antaneet niin paljon aikoinaan. Ja kyllä mä edelleen luen usein kirjoja, joissa valkoinen heteronainen pohdiskelee elämää. Toki mä luen mielelläni myös proosaa meksikolaisesta transnaisesta tai vaikka englantilaisesta haukankasvattajasta, mutta haluan löytää myös itseni kirjoista. Mun mielestä Hubaran toive siitä, että jokainen ihminen ansaitsee tulla kuvatuksi ulkoisesti kaunokirjallisuudessa on täysin ymmärrettävä ja perusteltu. 

 

Hurskainen pöyristyy siitä, että Hubara pointtaa, miten "ihonväriset" laastarit ovat aina valkoisen ihon värisiä. Hubaran pitäisi "osata laittaa asiat mittasuhteisiinsa". Kuka ne mittasuhteet kertoo? No yllätys-yllätys, valkoinen miekkonen. Hän kertoo, mitkä ovat niitä asioita, mistä kannattaa harmistua.

Mun mielestä laastari-esimerkki on nerokkaan konkreettinen: se nimenomaan on avannut mun silmäni siinä, että totta tosiaan, meillä on tämä "normi", ja sitten on "kaikki muu, joka ei kuulu normiin". Kyse ei ole laastarista, kyse on niin paljosta muusta.

 

Kolmas kohta, mikä mua erityisesti ärsytti tuossa tekstissä oli:

”Esikoiskirjailija Hubara pyörittää nyt omaa verkkomediaansa, josta voi ostaa Ruskeat Tytöt -hupparin ja pipon. Kyynikko puhuisi ahneudesta tai silkasta korniudesta.”

Oaaaaaah! Whta the actual fok? Jos joku haluaa pukeutumisellaan sanoa, että kyllä, minun mielestä Ruskeat tytöt on mahtava kansanliike, upea idea ja voimaannun siitä, että Ruskeat tytöt unite and take over, niin ei se kyllä mitään ahneutta ole. En todella usko, että RT-paidat ovat mikään rahasampo Hubaralle. Mä itse luen tämän kohdan näin:

“Nainen takaisin ruotuun, näkymättömäksi. Et sinä saa tehdä itseäsi tai omia ajatuksiasi näkyväksi esimerkiksi huppareilla, joiden kantajat kertovat ajatuksistaan.”

 

Joka tapauksessa, nyt ihan oikeasti. Valkoinen mies (ja nainen myös), tunnista etuoikeutettu asemasi, se voi tuntua epämiellyttävältä, mutta se on reilu vaatimus.

 

 

Kuva: Rusekat tytöt -huppari RT:n verkkokaupasta

 

Lue myös:

Perustavanlaatuinen ylemmyys

 

Juliaihminen Facebookissa // Juliaihminen Instagramissa // Juliaihminen YouTubessa // Juliaihminen Bloglovinissa

 

Kommentit

Mahdoton Nainen

Mä yritin lukea sitä arvostelua mut noi samat asiat mullakin pisti silmään. Ja siinä vaiheessa kun alettiin surkuttelemaan Hännikäisen reppanaa jonkun hiton vainon uhrina niin mulla nousi oksennus suuhun ja oli pakko lopettaa lukeminen. Terveisin valkoinen hetero cisnainen

Nica
Klassikko viikossa

Siis mitä paskaa nyt taas. :D En ole lukenut Hubaran kokoelmaa, mutta tuossa esseessä haisi kyllä moni asia niin mädältä, voi että. Miten sokea voikaan ihminen olla. Feministinen työ jatkukoon. Loistava vastine. 

Miika & Gia | matkakuume.net (Ei varmistettu) http://www.matkakuume.net/

Nyt-liitteessä tuli vastaan oiva testi, missä voi testata kuinka etuoikeutettu on. Tekisi varmaan hyvää Hurskaiselle vähän kokeilla tätä.

http://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000002927636.html

sea (Ei varmistettu)

Harmittaa, kun näin kerran bussissa tosi tumman pojan jonka käsi oli kirjaimellisesti täynnä vaaleita laastareita, otin siitä kuvan (ilman kasvoja), mutta myöhemmin häveliäisyyksissäni tuhosin kuvan. Itselle tämä laastaripointti aukeni siinä ihan kirjaimellisesti, sen verran kirkuva esimerkki oli (laastarit todella paistoi kilometrien päähän) ja kuvan kautta asia tulisi näkyväksi varmasti monelle muullekin. Tokihan kyse on isommasta asiasta kun vain laastarista, mutta kuten sanoit, siinä aukeaa konkreettisesti tämän valkoisuuden normi. Toinen hyvä on se youtubessa oleva "nudet sukkahousut"-video, että kenen nude...

Mimmu* (Ei varmistettu)

Olen muusta samaa mieltä, mutta laastariesimerkki ei mielestäni ole relevantti. Kyse ei ole syrjinnästä tms vaan ihan puhtaasti kaupallisista totuuksista, kysynnän ja tarjonnan laista. Jos ruskeille laastareille, sukkahousuille ja meikkivoiteille olisi _riittävästi_ kysyntää, niitä myytäisiin kyllä Suomessa. Vaan kun ei ole - enemmistö kansasta on kalkkilaivan kapteeneja, eikä tummien tuotteiden myyminen ole useimmille yrityksille kannattavaa. Sellaisissa maissa, joissa ruskeaihoisia on enemmän, sellaisia tuotteita kyllä löytyy - ja jos Suomen tumman väestön määrä kasvaa, niin varmasti alkaa löytyä täältäkin.

Salvia (Ei varmistettu)

Tämä on vähän naiivi oletus. Ensinnäkin, syrjintä ei aina perustu siihen, että joku tarkoituksella ja "ilkeyttään" syrjii toista, vaan kyse on juuri etuoikeuksista. Normiin sopiva, valkoinen suomalainen ei edes ymmärrä olevansa etuoikeutettu, kun koko ympäröivä todellisuus on suunniteltu hänen tarpeilleen. Onko myös yhdysvaltojen 50 miljoonaa mustaa niin pieni vähemmistö, että ei ole kannattavaa myydä tummia laastareita? Sielläkään niitä ei nimittäin juuri näy. Suurilla laastarivalmistajilla ei edes ole tällaista tuotetta listoillaan, vaikka suurempi osa maailman väestöstä on tumma- kuin vaaleaihoisia. Kyllä tässä laastariasiassakin näkyy taustalla vaalean ihon pitäminen parempana ja arvossa, paljon pienemmänkin kohderyhmän tuotteita on myynnissä. Sama juttu, kuin vaaleaihoisten näkyminen mainonnassa: on naiivia ajatella, että tämä johtuu jotenkin valkoisten suuremmasta määrästä. Myös niissä maissa, missä keskimääräinen ihon sävy on tumma, mainonnassa ja esim. elokuvateollisuudessa näkyvät ihot ovat huomattavasti keskimääräistä vaaleampia ja ihanne näissäkin se vaalea iho. Kun laastareita tehdään pinkkeinä, seepraraidallisina jne., niin en kyllä oikein usko, ettei olisi "taloudellisesti kannattavaa" tehdä ruskeita laastareita. Käännetään tilanne toisin päin: luuletko, ettei niissä maissa, missä valkoiset ovat tummia pienempi vähemmistö, ole myynnissä vaaleita laastareita? Voin kertoa oletuksen vääräksi. Kyllä tässä puhuu muukin, kuin raha.

Vierailija (Ei varmistettu)

USA:n 50 miljoonaa afrikanamerikkalaista ei ole tulossa laastariostoksille Suomeen. Ihan jo Saksassakin on myynnissä tummia laastareita. Se, että kiharalle myydään suoristusta, suoralle kiharrusta, vaalealle tummennusta ja tummalle vaalennusta on toki ongelma mutta miten se, jos tummaihoiset myyvät toisille tummaihoisille esim. kosmetiikkaa käyttäen keskimääräistä vaaleampi-ihoista tummaihoista mallia niin ei se ehkä ole valkoisten asia mennä moittimaan tätä.

Markku Hänninen (Ei varmistettu)

Heips,

Olen pitkä ja isokokoinen mies, minulle ei löydy vaatteita n. 95% suomalaisista kaupoista(poislukien jotain sukkia). Koot loppuvat siihen missä niiden minulle pitäisi alkaa. En minä ajattele että kaupat alistaa pitkiä tai paksuja tai isokenkäisiä, ymmärrän että tavanomaisen kaupan inventaariossa ei kannata olla marginaalituotteita, koska ne eivät kannata kun ostajia on niin pieni määrä. Täten käytän erikoiskauppoja, joista saan juuri itselleni sopivaa. Ihonvärini ei ole valitettavasti auttanut minua tässä asiassa, vaikka se on valkoinen.

Joskus sikari on vain sikari.

-Markku

Kommentoi