Tyttöjen auttaminen on ilmastoteko: Ihanaa tyttöjen päivää!

Kaupallinen yhteistyö: Plan Suomi

Plan-tyttojenpaiva-2018_tytto2_1080x1080.png

Ihanaa tyttöjen päivää! Sitä vietetään taas tänään 11.10. torstaina! 

Olen viettänyt vuodesta 2012 tyttöjen päivää joka vuosi hauskoilla tavoilla. Yhtenä vuonna olin Helsingin Tyttöjen talolla ystäväni Ainon kanssa rakentamassa unelmakarttoja yläasteikäisten tyttöjen kanssa (heillä oli aivan upeita unelmia, yksi halusi esimerkiksi oppia saamen kieltä), toisena vuonna taas join skumppaa ja söin sushia ystäväni Katariinan kanssa. (Juhlimme tyttöyttämme ja suunnittelimme samalla seuraavan kesän häitämme.)

Tänä vuonna juhlin tyttöjen päivää osallistumalla Planin ja eduskunnan Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmän aamiaiselle, jossa kerrotaan, mitä suomalaiset tytöt ajattelevat tyttöjen oikeuksista ja niiden puolustamisesta. Tyttöjen päivän muuten sai YK:n kalenteriin juurikin Plan, eli vietän aamun juuri oikeassa seurassa.

Tällä viikolla IPCC-raportti on taas järisyttänyt ihmisten maailmaa aika tavalla (myös omaani, vaikka käytännössä mikään ei tullut yllätyksenä). Sekään tuskin tulee yllätyksenä, että ilmastonmuutoksesta kärsivät ensisijaisesti heikoimmassa asemassa olevat ja ne, joilla ei ole yhteiskunnassa niin paljon sanavaltaa: siis tytöt ja naiset. Ilmastonmuutoksen tuoma kuivuus vaikuttaa esimerkiksi Pohjois-Thaimaassa ja monissa muissa paikoissa tyttöjen arkeen siten, että he joutuvat käyttämään veden hakemiseen entistä suuremman osan päivästään. 

Toisaalta näiden samojen tyttöjen auttaminen myös ehkäisee ilmastonmuutosta: Kun tytöt pääsevät kouluihin, he pääsevät palkkatöihin sekä osallistumaan päätöksentekoon, jolloin köyhimmät yhteiskunnat vaurastuvat. Koulutetut naiset hankkivat vähemmän lapsia, ja heidän lapsensa ovat myös terveempiä. Lapset hankitaan myös usein myöhemmin, toisin sanoen: koulutus vähentää myös lapsiäitiyttä.

Mitä vähemmän ihmisiä, sitä vähemmän päästöjä. Vaikka inhoan ajatusta siitä, että ”lapsen hankkimatta jättäminen on ilmastoteko” (kuka muka jättää nimenomaan siksi hankkimatta lapsen, ihmisarvoa ei voi mitata hiilijalanjäljellä), mutta koulutetuille naisille on yleensä mahdollista hankkia vähemmän lapsia, koska ehkäisyneuvonta tavoittaa heidät.

Planin tyttöjen päivän teema on: Jokainen tyttö voi muuttaa maailmaa. Ja sehän pitää täysin paikkansa. Tytöille pitää vain antaa mahdollisuus, ja yksi keino tähän on lahjoittaa tyttöjen koulutukseen ja hyvinvointiin. Tämä on erinomainen tapa juhlia tyttöjen päivää! Vaikkapa kympin tai parin kertalahjoitus on erinomainen kädenojennus maailman tytöille.

Kertalahjoituksen voi tehdä kätevästi Planin kautta. Tai jos oikein innostuu, niin voi liittyä kuukausilahjoittajaksi, eli tyttösponssiksi, kuten itse olen tehnyt.

 

Upeaa tyttöjen päivää!

 

Lue myös:

Tyttösponssaaja auttaa tyttöjä pääsemään kouluun

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

Kommentit (20)
 1. Hyvää tyttöjenpäivää! Minulla on aivan ihania kummilapsia (4 upeaa tyttöä ja yksi ihan täydellinen poika), joilla on tosi huiput perheet ja hyvä tulevaisuus tiedossa. Koska kaikilla maailman tytöillä ei kuitenkaan näin ole, niin postauksen innoittamana lahjoitin jokaisen kunmilapsen nimissä 20e Planille. Hyvää tyttöjenpäivää kaikille!

  1. Paras mahdollinen kummilahja!!!

 2. Hei Julia, kiitos tästä tärkeästä kirjoituksesta, sekä näkökulmasta.

  Haluaisin samalla myös kiittää blogistasi, joka on sisällöltään rikas (heh), ajankohtainen, hauska ja vuorovaikutteinen. Olen nauttinut sekä kirjoituksistasi että kiinnostavista keskusteluista, joita kommenttikenttään on syntynyt vuosien varrella. Olen kuitenkin tänään aamulla poistanut omat tunnukseni Lily-portaalista ja jatkossa en enää vieraile sivustolla, enkä täten tule lukemaan Lilyn alla olevia blogeja.

  Syynä tähän on portaalin yksi viimeaikaisista bloggaaja-kiinnityksistä, jossa sisällöntuotto tai tapa osallistua keskusteluun/vuorovaikutukseen ei omasta mielestäni vastaa Lilyn perään kuuluttamia arvoja tai keskustelukulttuuria. Ymmärrän, että jokainen on oikeutettu mielipiteeseen ja sen ilmaisuun (lain puitteissa), mutta se tuo mukanaan myös vastuuta. Kuluttajana voin tehdä päätöksen olla seuraamatta kyseistä blogia, mutta samalla kun Lily/Trendi maksaa bloggaajien tuottamasta sisällöstä, tai vähintään solmii kaupallisia sopimuksia ja suosittelee kyseistä sisältöä etusivullaan, tilanne muuttuu monimutkaisemmaksi. Tänä päivänä sosiaalisen median vaikuttajien valta on jopa pelottavan suuri. Toivon, että myös käyttäjillä voi olla vaikutusvaltaa ja siksi olenkin omalta osaltani päättänyt irtisanoutua suhteestani Lily-portaaliin. Koen tämän myös symbolisena eleenä, sillä reaktioni aiheuttanut bloggaaja nimenomaan korostaa yksilötason vaikuttamisen mahdottomuutta (yhteiskunnallisissa) asioissa.

  Kiitos siis vielä sinulle ja kaikkea hyvää tulevaisuuteesi!

  1. Hei sisak, ymmärrän kantasi erittäin hyvin. Aion kysyä asiasta Lilyn päätoimittajalta, koska olen itse blogannut sellaisessa Lilyssä, jossa tietynlaiset jaetut arvot.

   Totta kai aiheista voi keskustella ja mielipiteitään voi kertoa, mutta vaikuttajan vastuu on oikeasti tärkeä ja iso asia, joka vaikuttaa meidän kaikkien elämään. 

   Kaikkea hyvää sinulle myös! <3

   1. Hienoa, jos kysyt asiasta päätoimittajalta. Kysyin itse toimitukselta, ja sain vastauksen: ”Monipuolinen ja avoin keskustelukulttuuri, jossa voidaan puhua rakentavasti vaikeistakin asioista, on Lilyn ydintä. suositellut postaukset nousevat sinne algoritmin perusteella ja suurin osa suositelluista blogeista on noussut ns. yhteisöstä käsin: ne ovat lilyläisten lukemia, tykkäämiä ja suosittelemia.” En ollut tyytyväinen vastaukseen; mielestäni rakentavaan keskustelukulttuuriin ei kuulu esim. asiallisten kommenttien poistaminen ja ko. blogi tuskin edes kuuluu ”yhteisöstä käsin nousseihin” blogeihin, kun kerran on tässä portaalissa vasta hetken ollutkin. Mainitsemasi ”jaetut arvot” on mielestäni erittäin tärkeä juttu, ja mikäli Lily ei aio reagoida asiaan mitenkään, voi mielestäni kyseenalaistaa, sopiiko ko. blogi & älykäs ja kriittinen Juliaihminen todella samaan portaaliin? (lukijakuntasi seuraisi taatusti sinua omallekin alustalle). Toinen hieman itseäni häiritsevä ulostulo oli Trendin päätöimittajan linjaukset uudessa Yle Kioskissa, jossa keskustellaan lehden kansien naiskuvasta. Nämä siis vain pohdintoina Trendin/Lilyn nykyisestä linjasta, sulle pelkkää hyvää ja kiitos! <3

  2. Vitsit, ei saisi laittaa tällaisia salamyhkäisiä julkisia viestejä! Oon nyt viitisen minuuttia tuijotellut Lilyn etusivun bloggarilistausta ja ihmetellyt, mitä oon missannut!

    1. Mulle kävi sama, ja samaan postaukseen pohdinnoissani päädyin. Vaikka sinänsä ymmärrän kohun, niin mielestäni ennen suurempaa ristiinnaulitsemistä tai muutakaan sanktion vaatimista olisi hyvä lukea ajatuksella myös ko. kirjoittajan seuraava postaus: https://www.lily.fi/blogit/mungolife/selvennysta-ja-ongelmanratkaisua

     En nyt suorilta sano, että olisin joka ainoasta asiasta samaa mieltä, mutta mielestäni kirjoittaja (ehkä vahingossa, en tiedä) näyttää varsinkin tekstin alussa aika konkreettisesti sen, miksi nykyisen kehityskriisin juurisyiden korjaaminen vaatisi syvällistä muutosta koko maailmantalouden rakenteissa. Ympäristöongelmat kuitenkin syntyvät (yksinkertaistaen) aika pitkälle siitä, että (taloudellisen) toiminnan ympäristölle aiheuttama haitta ei näy toiminnan kuluissa oikeasti. Tämä kuitenkin on asia, joka näkyy julkisessa keskustelussa todella vähän, ja lähinnä pienempienkin muutosten torppaamisena. Esimerkkinä vaikka se, että lentovero ei käy, kunnollinen hiilivero ei käy (vaikka talousNobel, niin silti ei), ympäristölle haitallisten yritystukien leikkaaminen ei käy… IPCC-raportin julkaisun jälkeen ministeritasolta todettiin, että voi, voi kun ei ole _varaa_ kiristää näitä tavoitteita, seuraavana päivänä Suomen hallitus halpuuttaa yksityisautoilua ja jankkaa edelleen hiilinieluja pienentävästä ”biotaloudesta” (koska metsäalan työpaikat) jne. Eivätkä nämä asiat nosta juuri mitään kohua.

     Vaikka sinänsä kannustan jokaista tekemään parhaansa, niin on se vähän niinkin, että ei mikään ratkea sillä, että yksittäisiä ihmisiä somessa syyllistetään lentämisestä, kahvin juonnista, lapsen hankkimisesta, kosmetiikkavalinnoista tai milloin mistäkin muovisesta välipalapuuropurkista. (Jännää muuten, että harvemmin syyllistetään internetin viihdekäytöstä, vaikka netin hiilijalanjälki on samaa luokkaa kuin lentämisen, mutta ehkä se olis liian ironista.)

     Voin kyllä omaltakin kohdaltani sanoa, että vaikka yritän tehdä hyviä valintoja, niin ihan raadollisen rehellisesti ”parhaani” olisi paljon enemmän, jos ilmastolle haitalliset valinnat olisivat nykyistä kalliimpia ja edes osittain kaikille pakollisia. Kyllä sitä helposti alkaa ajatella, että enkö mäkin nyt voisi puolisoni kanssa kerran kymmenessä vuodessa lentää toiselle puolelle maailmaa, jotta näkisin pitkästä aikaa sikäläiset ystäväni ja tapaisin livenäkin kummityttöni. Kun kuitenkin koko ajan ihmiset lentää vaikka miten turhista syistä, ja se kone lähtee, vaikka juuri niitä kahta paikkaa ei kukaan varaisi jne… Ja oikeasti ilmaston kannalta ajatellen ei tietenkään pitäisi, koska jokainen lentämiseen käytetty euro kuitenkin tukee nykyistä ilmailupolitiikkaa.

     Nimimerkki ”Surullinen ja turhaantunut tutkija, aiheena ilmastopolitiikka”

     PS. Pahoittelut aiheen ohi menemisestä! Postauksen aihehan on mitä tärkein, eritysesti tuon väestönkasvupointin takia.

     1. Samaa mieltä tämän kommentin kanssa. Vaikka olen samaa mieltä, että kyseisessä postauksessa Annan argumentointi ”toimin ilmaston hyväksi vain kun siitä on hyötyä minulle” on itsekästä niin se on myös rehellistä. Tuskin kukaan meistä länsimaissa elävistä on ilmastoasioissa täydellinen. Esimerkiksi itse päätin vuoden alussa lopettaa lentämisen toistaiseksi ja olla tällaisessa lentolakossa vähintään vuoden. Kuitenkin nyt miehen työnantaja järjestää Euroopassa isot juhlat, johon kutsutaan kaikki yhtiön työntekijät aveceineen. Tuntuu järkyttävältä tuhlaukselta lentää edestakaisin yhtä juhlaa varten, mutta inhimillisenä ihmisenä suon sen itselleni huonoa omatuntoa potien, koska todennäköisesti koskaan uudelleen ei tule tilaisuutta osallistua yhtä juhlavaan tapahtumaan ja tuntuisi ”tuhlaukselta” jättää se välistä. Jos minä (joka haluaisin kovasti ajatella olevani ympäristöihminen) en pysty kieltäytymään yhdestä tapahtumasta, miten bloggaajat voisivat kieltäytyä kaikista heille sponssatuista matkoista, joita tulee varmastikin kuukausittain?

      Minusta nämä Annan postauksesta loukkaantuneet ovat aika tekopyhiä ja loukkaantuvat nimenomaan Annan raadollisesta rehellisyydestä ja kärjistävästä ilmaisutavasta asian varsinaisen sisällön sijaan. Kuten Annakin postauksessa kirjoitti, on paljon bloggaajia, jotka väittävät tuntevansa huonoa omatuntoa lentämisestä, mutta silti jatkavat sitä. En siis näe eroa näiden bloggaajien ja Annan välillä, kun lopputulos on kuitenkin sama.

      Pahoittelut Julialle kommenttiboksisi täyttämisestä tällä aiheella. Olen blogisi fani ja ympäristöasioissa samaa mieltä kuin sinä (täytyykin laittaa lahjoitus menemään Planille). Minua vain ärsyttää ihmisten tapa kauhistella ja mollata muiden tekemisiä tai sanomisia, kun eivät itse ole yhtään sen parempia. Toki vaikuttajan asemassa ihmisille voi ajatella olevan tietty vastuu, ja siitä olisi hauska saada Julia sinulta postaus (muusta kuin ympäristönäkökulmasta) 🙂

      1. Oletko mahdollisesti seurannut ko.”vaikuttajan” kirjoituksia pidemmältä ajalta? On enemmän kuin loukkaavaa sanoa että suurin osa toimisi saati ajattelisi kuten hän, ei todellakaan, onneksi!!
       Joten otapa ja lue blogistin aivopieruja ja kommentoi muiden ajatuksia, puhumattakaan kenenkään tekopyhyyttä, asiasta vasta sitten. Mutta jotenkin luulen kommenttisi tulevan sylttytehtaan naapurustosta.

       1. Minä mietin kaikkea aina vähän suuremmasta mittakaavasta, niin tätäkin asiaa. Siksi mielestäni on hieman huvittavaa, että yhden bloggaajan valinnoista nousee jonkinasteinen loukkaantuminen ja someraivo, kun maailmassa on noin 7,6 miljardia ihmistä vaikuttamassa maapallomme tilaan. Älykäs ja tiedostava lukija tekee omat valintansa oman moraalinsa johdattelemana huolimatta muiden mielipiteistä. Suosittu blogisti on toki mielipidevaikuttaja, mutta hänen mielipiteensä on vain yhden ihmisen mielipide. Vastaavasti joku muu voi bloggailla ympäristötekojen puolesta, kuten Julia hienosti tekee tässä postauksessa. Sinäkin voit lisätä ympäristötietoisuutta aloittamalla oman blogin hyvän asian puolesta.

        Ympäristön tila on huolestuttava ja olen ehdottomasti sitä mieltä että jokaisen on hyvä tehdä ympäristövalintoja kykyjensä mukaan, mutta jos työnkuva edellyttää esim. silloin tällöin lentämistä, on ikävää että ihminen, joka rehellisesti näin kertoo toimivansa, joutuu suurin piirtein someroviolle sen takia.

        1. Työnkuva .. lento silloin tällöin, lue lomalle useamman kerran vuodessa .. somelynkkaus. Joopajoo.

        2. Isoa kuvaa, suurempaa mittakaavaa, ei muodostu ilman pientä yksittäistä asiaa, ihmistä tai tekoa. Koskaan. Eikös se tässä kaikessa juuri ollut se pointti. Se ettei ko. blogisti tätä hyvinkin yksinkertaista faktaa tunnista tai tunnusta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *