Tyttöjen puolella on eri asia kuin tyttöjen puolesta

Kaupallinen yhteistyö: Plan International Suomi

Joulun alla somessa on ollut paljon puhetta hyväntekeväisyydestä, mikä on mahtavaa. Etenkin tämä koronavuosi on herättänyt monet ihmiset siihen, että kaikilla ei nyt todellakaan mene hyvin.

On tärkeää tukea lähellä olevia ihmisiä, mutta yhtä lailla on tärkeää nostaa katse vähän kauemmas, oman mantereen ulkopuolelle. Korona on nimittäin vaikuttanut ikävä kyllä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten elämään eniten. Ja vaikka puhun heikommasta asemasta, niin en puhu heikoista ihmisistä. Päinvastoin.

Olen ollut Planin kuukausilahjoittaja jo vuosia, ja tehnyt Planin kanssa yhteistyötäkin jo muutaman vuoden. Tänä aikana Planin tyypit ovat lukuisia kertoja huomauttaneet ystävällisesti minun kielenkäytöstäni.

Esimerkki: Joskus olen laittanut hashtagiin #tyttöjenpuolesta, mistä Planin tyypit ovat sanoneet, että krhm tyttöjen puolella.

Tämä kuvastaa sitä, miten Plan toimii ja minkälaista toimintaa minä haluan tukea. Tytöt ja naiset ovat aktiivisia toimijoita. Ihmisiä, joilla on nimi, oma ääni, unelmia ja määrätietoisuutta toteuttaa suunnitelmansa, kun vain ympäristö antaa siihen mahdollisuuden.

Ja siksi ajattelen, että minun tehtäväni ei ole voivotella tai sääliä, ei kokea pelkkää musertavaa syyllisyyttä tai ”valkoisen naisen taakkaa”. Tehtäväni on ihan yksinkertaisesti vain olla mahdollistamassa muille sama kuin mitä itsekin olen saanut: koulutus ja sen avulla tulevaisuus.

Nykyaikainen ammattimainen apu on pitkälti asiantuntijatyötä ja rakenteisiin vaikuttamista yhteistyössä paikallisten kanssa. Näin saadaan tehokkaimmin muutokset aikaiseksi. Eli ei mitään ylhäältä alas -meininkiä.

Tästä syystä toimin Planin tyttösponsorina ja tästä syystä valitsen jouluisin Planin verkkosivuilta aineettomat lahjat sisaruksilleni.

Tyttöjen koulutuksella on hyvin perustavanlaatuisia hyviä seurauksia. Citin ja Planin tuore raportti osoittaa, että tyttöjen toisen asteen koulutusta tukevat investoinnit voivat kasvattaa kehittyvien maiden bruttokansantuotetta jopa 10 prosenttia. Logiikka on ympäri maailmaa sama: mitä enemmän ihminen kouluttautuu, sitä paremmin hän pystyy ansaitsemaan rahaa itselleen, perheelleen ja tätä kautta myös yhteisölleen.

Koulutettu ihminen tietää oikeutensa ja osaa puolustaa niitä. Ennen kaikkea hän tietää mahdollisuutensa ja hänellä on kyky ratkaista itse elämänsä haasteita, hän ei ole muiden vietävissä. Hän pystyy auttamaan myös muita yhteisössään.

Rakennemuutoksiin kuuluvat myös lait ja asenneilmapiirin muokkaaminen. Plan on esimerkiksi edistänyt lapsiavioliitot kieltävien lakien toteutumista Malawissa, Zimbabwessa, Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Järjestö on myös heikentänyt tytöille haitallisia perinteitä, kuten sukupuolielinten silpomista.

On myös kuvaavaa, että Planin lopputavoite on poistua paikalta – ei tehdä itseään korvaamattomaksi osaksi paikallisten elämää. Kun yhteisön tilanne kohentuu ja asukkailla on tarvittavat taidot jatkaa kehittämistä omin neuvoin, Plan poistuu alueelta. Tämä vie tavallisesti noin 10–15 vuotta.

Minä haluan tänäkin jouluna olla mukana auttamassa Plania poistumaan alueelta. Tyttöjen kolutus on mahtava joululahja. Pienetkin summat auttavat, käykää katsomassa aineettomia lahjoja Planin sivuilta.

Kuvat: Cristian Hallivuori / Plan

Jos olette kävelleet Helsingin Forumin ohi viime aikoina, olette saattaneet huomata Planin jouluikkunan: Siinä on esillä reppuja symboloimassa tyttöjen koulutusta. Tavoitteena on kerätä 2021 tytön koulutus lahjoituksilla!

Kommentit (4)
 1. Hyvään tarkoitukseen suunnatut aineettomat lahjat ovat sinänsä mahtava juttu, mutta tässä kuten muissa lahjahankinnoissa toki kannattaa huomioida lahjan saajan omat arvot ja mieltymykset. Niin ikävää kuin se onkin (vaikka ei varmasti yllättävää), kaikki eivät ole niin jaloja ja epäitsekkäitä ihmisiä että haluaisivat itselleen lahjaksi lahjan jollekin toiselle. Jos on omien tarpeiden mukaan esittänyt lahjatoiveita ihan jostakin konkreettisesta, voi varmasti tuntua suoranaiselta kettuilulta, jos saakin tilalle vuohen kaukaisen maan paimenelle. Eikä tästä itsekkyydestä tietenkään tulisi hirveästi ketään syyllistää. Kaikki joululahjat eivät suinkaan ole turhaa krääsää ja syntistä kulutushysteriaa, vaan monille mahdollisuus saada jotain oikeasti kaivattua, tarpeellista tai hyödyllistä, mihin eivät omat rahat normaaliarjessa riittäisi. Esimerkiksi opiskeluaikoina ainakin itselläni lahjatoiveisiin lukeutui usein jotakin oikeasti tarpeellista kotitaloustavaraa, kuten aterimia, astioita, kattiloita ja pannuja, joihin olisi omista pennosista uponnut turhan iso siivu.

  Mun mielestä aineettomat hyväntekeväisyys- ja kehitysapulahjat ovat kuitenkin enemmän kuin paikallaan silloin, kun tuntee lahjottavan arvot ja toiveet siihen malliin, että tietää saajan juuri sellaisesta ilahtuvan. Myös ”en tarvitse mitään, minulla on jo kaikkea” -ihmisille sopivat myös vallan mainiosti.

  Omille läheisille annan tänä vuonna huolellisella harkinnalla valitut ja tarpeeseen tulevat ”tavalliset” lahjat, mutta tämän postauksen innoittamana aion etsiä mieluisan hyväntekeväisyyskohteen ja tehdä sinne pienen joululahjoituksen auttaakseni heikommassa asemassa olevaa ihmistä tai eläintä.

  1. Oon ihan samaa miletä. Ja itsekään en esimerkiksi omalle lapselle ostaisi mitään aineetonta lahjaa ainakaan ainoaksi lahjaksi. (Ninja Go -legot on jo paketissa!) Olen tänä vuonna flexaillut niin, että olen ostanut jotain uutena, jonkun verran käytettynä ja sitten näitä aineettomia lahjoja. Eli ei ole mikään mustavalkoinen meno.

   Ihana kuulla, että aiot levittää joulumieltä myös hyväntekeväisyydellä! <3

 2. Kiitos näistä postauksista. Olen (jo liiankin pitkään) miettinyt, minkä järjestön kuukausilahjoittajaksi alan nykyisen SPR:n lisäksi ja koska tytöt ovat minulle tärkeitä ja olen tyttöjen puolella, kohteeksi on valikoitunut tämä. Ensimmäisen kerran luin tyttökummiudesta täältä blogistasi. 🙂

  1. Voi miten ihana kuulla! <3 Oikein lämmintä joulua sinne! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *