Tyttövauva ei flirttaile

alvarsson5.jpg

alvarsson6.jpg

alvarsson7.jpg

Usein, kun menen Alpun kanssa museoon, ratikkaan tai ravintolaan, Alppu etsii itselleen uhrin ja alkaa kuikuilla sitä kohti. Kun se saa katsekontaktin, alkaa ujo hymyilyleikki. Se katsoo ja hymyilee ja sitten äkkiä kääntää päänsä pois, painaa sen mun olkaa vasten ja sitten taas katsoo ja hymyilee. Tällä tekniikalla se on valloittanut kymmenittäin ihmisiä puolelleen, yleensä nuoria tai vanhoja naisia. (Tämä johtuu siitä, että naiset vastaavat miehiä herkemmin Alpun hymyyn.)

Ollaan alettu heittää perheen kesken Alpusta sellaista hassua äijähuumoria. ”Alppu se on aikamoinen hurmuri.” ”Taas Alppu flirttaili tädeille taidenäyttelyssä.” ”No kylläpäs Alppua taas hymyilyttää. Ilmankos, kun on niin hyvää naisseuraa.”

Yksi päivä tajuttiin, että me ei koskaan vitsailla näin Alpun kahdesta serkusta. Se johtuu siitä, että ne ovat tyttöjä. 

On vähän kammottavaa huomata, että jos kyseessä olisi tyttövauva, nuo edellä mainutut lauseet muuttuisivat perversseiksi. Tyttövauva ikään kuin seksualisoitaisiin.

”Aikamoinen viettelijätär tuo tyttö.” (Hurmurihan viittaa mieheen. Tekemättä itse aktiivisesti mitään naiset vain hurmaantuvat häneen. Naisia taas kutsutaan viettelijättäriksi, he ovat aktiivisia, paheellisia toimijoita, jotka viettelevät miehet.) ”Taas tyttö flirttaili sedille.” (Kuulostaa jotenkin likaiselta.) ”No kylläpäs tyttöä hymyilyttää, kun läsnä on niin kivaa miesseuraa.” (Ei toimi.)

Koska me ollaan feministejä ja halutaan tietysti kasvattaa Alpustakin tasa-arvon mies, alettiin oikein miettiä, miten tässä tilanteessa kannattaisi toimia. Mikä olisi tasa-arvon teko? Lopettaa kokonaan tuollainen ”poika flirttailee” -puhe? Se tuntuisi tylsältä, koska sinällään siinä ei ole mitään pahaa, Alppusen pikku kuikuilut ovat niin suloisia. Vai yrittää puhua myös tytöstä samoin, pyrkien tekemään tällaisesta puheesta mahdollisimman normaalia ja poistamaan siitä negatiiviset arvolataukset? Saattaa olla vaikeaa.

Tällä hetkellä ollaan päädytty siihen, että riittä, että tiedostetaan tällaisen rakenteen olemassaolo. Hullua, miten tasa-arvoinen kasvattaminen ja puhe ovatkin lopulta hankalia juttuja näin käytännössä.

 

Ps. Kirjoitin myös intersukupuolisista vauvoista taannoin. Postauksessa käytiin kiinnostavaa keskustelua tytön ja pojan rooleista.

 

 

Kommentit (29)
 1. KissanMinttu
  29.7.2016, 10:17

  Tyttövauvoillakin on kyllä hurmausmoodi, joka tahtoo yleensä kohdistua sellaisiin miehiin, joilla on jotain samankaltaisia piirteitä kuin isällä. Esimerkiksi silmälasit tai parta ovat sellaisia ominaisuuksia, joiden takia meidän neiti sulattaa liian lähelle eksyviä miehiä. Nostit esiin hyvän pointin, että tyttövauvojen hurmauspuuhista puhuttaessa sävy on ihan toisenlainen, kuin poikavauvojen keikistellessä, mutta mun mielestä olisi ihan jännä pohtia sitäkin, miten jo tuon ikäinen tekee niin selvän eron naisten ja miesten välillä. Mistä esim. meidän neiti tietää alkaa itkeä, aina kun lähelle osuu vähän tämäkämpi täti, ja toisaalta hymyilee silmät sirrillä pelottaville partaveikoille.

  1. Joo siis tytöt ehdottomasti myös hymyilevät ja hurmaavat ihmisiä, oon samaa mieltä. Mä itse asiassa sitä mieltä, ainakin oman kokemuksen mukaan, että vauvat kyllä flirttailevat niin miehille kuin naisille, sukupuolesta riippumatta. Aika lailla kaikille, ketkä hymyilevät takaisin. Kyllä meidän Alppu ainakin yrittää myös partasuille hymyillä, ja on aina ihanaa, kun miekkoset hymyilevät takaisin. <3 

   Toki sitten joillakin on yksilöllisiä mieltymyksiä, joku voi tykätä tai pelätä partamiehiä tai silmälasipäisiä ihmisiä, mutta en ole varma, ovatko ne näin aikaisessa vaiheessa elämää sukupuolesta riippuvaisia. Nämä ovat kiinnostavia juttuja! 🙂

   1. KissanMinttu
    30.7.2016, 03:18

    Tai sitten se on ihan ääni-kysymys; Meidän bebe on ikäisekseen tosi valveutunut musiikin suhteen (isä on muusikko), ja selvästi preferoi matalia miesääniä. Vieraita naisia tyttö selvästi pelkää, mutta vieraat miehet on okei.

 2. . Kyllä tyttövauvakin voi olla hurmuri ja fllrttailla .Vauvan flirttailu on aina epäseksuaalista enkä minä kyllä näe miksei siitä voisi vitsailla tyttövauvan kanssa samalla lailla kuin poikavauvan kanssa. Uskoisin että jos teillä olisi tyttö viljelisitte ihan samanlaista huumoria. Vieraiden vauvojen kanssa on ehkä korrektimpi. Ja jos tyttövauvakin ei muka flirttaile tai ei voi olla hurmuri ( meidän on!) niin siinähän ylläpitää itse näitä vanhanaikaisia käsityksiä

  1. Totta kai vauvan flirttailu on epäseksuaalista, ja totta kai tyttövauvatkin flirttailevat. Mutta mä olen sitä mieltä, että pieniä tyttöjäkin seksualisoidaan puheessa ja ajatuksissa eri tavalla kuin poikia. Mun mielestä hurmuri-sana on tähän mennessä viitannut mieheen. Toki asian toivoisi muuttuvan, mutta puhunkin siitä, millaisia mielikuvia tytöistä ja pojista tällä hetkellä on.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *