Uusioisovanhemmat eli kun isovanhempia on paljon

Juliaihminen

Monien mun ikäisten ihmisten vanhemmat ovat eronneet ja menneet uusiin naimisiin. Tämä johtaa siihen, että isovanhempia voi olla enemmän kuin perinteiset neljä. On kaikenmoista uusperhekuviota ja eri ikäisiä lapsia. Tästä voi syntyä hankalia tilanteita, jos joku pakottaa valitsemaan puolia tai ilmassa on kaunaa.

Mutta useat isovanhemmat voivat olla myös uskomaton voimavara. Esimerkiksi meillä molempien vanhemmat ovat eronneet, joten Alpulla on tavallista enemmän isovanhempia. Ja se on mun mielestä ihan mielettömän kiva juttu!

Ollaan siitä onnekkaita, että mun isä ja hänen vaimonsa asuvat Helsingissä. Heidän lapsensa, eli mun nuoremmat sisarukset ovat 6–10-vuotiaita. En aiemmin ollut ajatellut tätä, mutta tilanne ei oikeastaan voisi olla täydellisempi. Voihan se kuulostaa hassulta, että Alpun eno on kuusivuotias, mutta ennen kaikkea se on älyttömän suloista ja käytännöllistä. Nimittäin isä ja hänen vaimonsa tarjotuvat aina hirmu auliisti ottamaan Alpun hoitoonsa. Niillä on ihan tuoreessa muistissa vauvan hoitaminen, mutta kuitenkin sen verran aikaa siitä, etteivät ole ihan uupuneita ajatuksesta illasta beebon kanssa. Päinvastoin, siellä todella hemmotellaan pikku möngertäjää. Ja mun pikkusisarukset rakastavat Alppusta! Kun Alppu palaa hoidosta, isä näyttää mulle videoita, joissa Alppu kikattaa kovaan ääneen, kun sen eno ja tädit pelleilevät sille. Siksi mä pystyn täysin luottavaisin mielin jättämään vauvelin illaksi sinne hoitoon ilman, että kyttäilisin puhelinta tai soittelisin perään. En aiemmin olisi voinut kuvitella, miten iso merkitys vaikka yhdellä kahdestaan vietetyllä illalla voi omassa elämässä olla. Siksi olen ihan mielettömän kiitollinen isän perheelle isosta avusta.

Mun siskon lapset taas ovat useammin meidän äbällä ja hänen miehellään hoidossa, koska he kaikki asuvat Turussa. Tietenkin Turussa käydessä Alppusen voi jättää äbälään helposti hoitoon. Tikin vanhemmat asuvat Keski- ja Itä-Suomessa, joten sinne onkin enemmän matkaa. Toisaalta esimerkiksi Tikin äiti on välillä matkannut meille hoitamaan Alppua. Ja tänään tuli taas postissa villasukat siltä.

Sen verran työlästä tuo beebon kanssa 24/7 hengaaminen on, että ihan kaikki kivat aikuiset kannattaa ottaa sen kasvattamisen mukaan. Siksi mun mielestä isovanhemmista kannattaa "ottaa kaikki irti". 

Olen nimittäin huomannut, että mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän on rakkautta.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; -webkit-text-stroke: #000000}
span.s1 {font-kerning: none}

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; -webkit-text-stroke: #000000}
span.s1 {font-kerning: none}

 

 

Kuinka monta isovanhempaa teidän lapsillanne on? Millaiset välit teillä on heihin?

 

 

Kuvat: Veneiltiin elokuun alussa isän ja hänen vaimonsa veneellä Söderskärin majakalle. Se oli yksi kesän ihanimpia päiviä.

 

Lue myös:

Purjeet ylös

 

 

Kommentit

Luppakorva
VOI ELÄMÄ!

Meillä taas kävi ihan päinvastoin vanhempien eron kanssa, että mun vanhemmista toinen katosi kokonaan uuden puolison mustasukkaisuuden vuoksi. Ja toisella on sen verran paha sairaus, ettei lasta voi jättää hänelle hoitoon vaikka heillä läheinen ja rakastava suhde onkin. Ja tämän uusi puoliso kuoli viime vuonna. Miehen vanhemmista toinen on kuollut ja toinen asuu yli 800 kilometrin päässä ja on myös sen verran huonossa kunnossa, ettei hänestä ole apua lastenhoidossa.

Ihanaa, että joillain omien vanhempien ero on kääntynyt eduksi ja iloksi! <3

Tee100 (Ei varmistettu)

Hei ihan sama meillä! Vanhempani ovat eronneet, mutta isän ja isän vaimon luokse ei ole ollut ikinä mitään asiaa. Uusi vaimo ei anna tavata (!!!) lapsiani, emmekä saa vierailla heillä. Isä on tosi nihkeästi päässyt joskus kotinsa seinien ulkopuolelle meitä tapaamaan. Ihan käsittämätöntä, enkä tiedä mistä tämä johtuu. Enpä ole kysynytkään, koska en halua lasteni elämään niin epävakaata henkilöä.

Muuten isovanhemmat kaikki kaukana ja työllistettyjä sisaruksen lapsilla.

Onneksi on olemassa "aikuisia ihmisiä", jotka osaavaat hoitaa erot tyylikkäästi ja ajatella oman pienen boxinsa ulkopuolella.

Juliaihminen
Juliaihminen

Onpa kyllä tosi kummallista toimintaa uudelta puolisolta. Sitä luulisi, että ihminen haluaisi pelkkää hyvää omalle puolisolleen, ja omien lastenlasten näkeminen tuntuisi olevan osa tällaista "pelkkää hyvää". Tosi surullista, että tuossa on käynyt noin! :(

 

Pax
Liikehdintää

Kaksi. Mielelläni ottaisin muutaman lisää. Mutta meidänkin perheessä ikäerot menee niin, että mun siskonlapset on jo parikymppisiä ja vanhin siskoni siis hyvässä hoitovireessä, toivottavasti, koska meille on jo sovittuna ekat pariskuntatreffit joulukuulle. :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Oo, ihan täydellistä :)

Ikäeroista voi seurata yllättäviä hyötyjä ihmiselle!

piupali (Ei varmistettu)

Oi, nauttikaa isovanhemmista ja kaikesta avusta mitä saatavilla on!

Meillä kaikki isovanhemmat asuvat monen sadan kilsan päässä, mun vanhemmat ulkomailla, joten arkeen ei apua ole saatavilla. Tähän on tietysti tottunut kun tilanne on aina ollut sama. Onneksi ollaan tähän asti ystävistä saatu turvaverkkoa. Nyt ollaan muuttamassa uudelle paikkakunnalle jossa ei ole valmiiksi tuttuja, vähän jännittää, muta ei auta kuin ottaa nenästä kiinni ja hypätä syvään päätyyn parasta toivoen!

Juliaihminen
Juliaihminen

Oi! Mutta ihan vain kommenttisi perusteella vaikutat sen verran positiiviselta tyypiltä, että etteköhän saa uudelta paikkakunnalta aika pian uusia ystäviä (ja siinä sivussa uusia lastenvahteja) :)

Anna S. (Ei varmistettu)

Meillä on tavallaan kolmet isovanhemmat: miehen vanhemmat sekä omat, uudelleen naimisiin menneet vanhempani, jotka muodostavat kaksi yksikköä. Kaikki asuvat max. 40 minuutin matkan päässä meistä ja miehen vanhemmat itseasiassa parin kilometrin päässä (asia, jota en todella ennen useinkaan niin arvostanut :D ). Vauvelimme syntyy tässä seuraavien viikkojen aikana, joten en vielä tiedä miten asiat tulevat menemään lastenhoidon suhteen, mutta jo nyt kysellään koska vauvaa saisi yökylään ja ties mitä. Olettaisin siis, että tällä kokoonpanolla lapsenvahdin löytäminen ei ole hankakalaa. Mieluumminkin luulen, että (yli)innokkaita isovanhempia täytyy vähän suitsia.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ah, ihan mahtava tilanne! Silloin aluksi sitä haluaa vain pitää beebon kokonaan itsellään, mutta... heheheh, kyllä tässä 8 kuukautta babyn naamaa kateltua on tullut sellainen fiilis, että yli-innokkaat isovanhemmat ovat iso iso plussa :)

Minnea
Minnean muruja

Meillä on isovanhempia 3, joista yksi asuu toisella puolella maapalloa(ja jota lapsi ei ole koskaan tavannut). Omat vanhempanikin asuvat sen verran kaukana, ettei heitä näe kuin jouluisin ja kesälomalla :/ Nuorena aikuisena omia vanhempiaan ei kaivannut, eikä oikeastaan edes halunnut lähelleen, mutta nyt kun on lapsi, heidän tukensa tulisi tarpeeseen.

Pitäisi luoda itselle parempi tukiverkko, jotta joskus saisi kaivattua omaa- ja parisuhdeaikaa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Mäkin olen ihan vasta tässä viimeisen kuukauden aikana alkanut miettiä, että pitää tosiaan alkaa totuttaa kavereita ja muitakin lapsenvahdiksi - ja vahtia muiden lapsia. Niin sitä voisi luoda hyvän turvaverkon, mikä johtaisi siihen, että voisi ihan oikeasti vaikka kerran kuussa käydä miekkelin kanssa esimerkiksi leffassa. Mutta uskon, että semmosen voi ihan tietoisesti "rakentaa"!

Vierailija (Ei varmistettu)

Meidän lapsella on kolme isovanhempaa, kaksi 200km päässä (käyvät säännöllisesti "nappaamassa" tytön päiväkodista ja viettävät päivän kaupungilla luuhaten, säännöllisesti tarkoittaa vähintään noin 2 viikon välein) ja sit yksi vartin bussin matkan päässä stadissa. Sitä neljättä kovasti kaivataan (mun isä menehtyi jo ennen lapsen syntymään), mutta toisaalta, jos mun isä eläisi, niin mun äiti asuisi 600km päästä sen sijaan että asuu Stadissa. Eli puolensa ja puolensa.

Mutta ylipäänsä olen sitä mieltä, että lapsella ei voi olla liikaa isovanhempia. Kuulostaa ihanalta teidän tilanne, erityisesti nuo sun nuoret sisarukset, voi ihanuus :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Lämpimät pahoitteluni isän menetyksestä. Totta kai se on hirmu kurjaa, ettei oma isä ehdi nähdä lapsenlapsiaan. 

Ihana kuulla, että äitisi sitten päätti muuttaa Stadiin, todella hyvä veto! 

Ja isovanhempien paljous on kyllä todella hyvä homma, mikäli kaikki ovat suht hyvissä väleissä keskenään. Etenkin kun meidänkin sukuun näitä lapsenlapsia tulee varmasti aika paljon, niin on tosi kiva, että rakastavia isovanhempia piisaa. 

Jeba
Tuuliajolla

Mun omat vanhempani ovat eronneet ja tämän eron myötä näen valehtelematta isääni vain 5-6 kertaa vuodessa!! Hän ei ole koskaan ottanut lapsenlapsiaan hoitoon saatika edes ehdottanut sitä. Hän on sanonut, ettei halua uuden naisystävänsä ( nyt jo vaimo ) hoitavan meidän lapsia. Että kyllä näitä surullisia tarinoita vain on olemassa kun uuden puolison myötä melkein koko vanha elämä laitetaan sivuun. Isäni on käytännössä täysin tuntematon ihminen mun lapsilleni.

Onneksi oma äitini ja mieheni vanhemmat sekä mamman ovat lasten elämässä oikeastaan joka päivä tavalla tai toisella läsnä ja siitä olen äärimmäisen kiitollinen. <3

Juliaihminen
Juliaihminen

Tosi kurjaa! Isäsi kyllä tuossa loppupeleissä menettää tosi paljon.

Onneksi teillä on kuitenkin aika hyvät isovanhempivarannot isän poissaolosta huolimatta! :)

Jeba
Tuuliajolla

Siis niin menettääkin. Paljon. Omat lapset ovat itselleni kaikki kaikessa enkä koskaan ikinä voisi edes kuvitella, etten itse olisi tekemisissä omien lastenlasten kanssa!!! Järjetön ajatus edes!! 

Niinpä, onneksi. Elämäni kultahiput <3

 

Amma
Why you little!!

Molempien vanhemmat on eronneet ja 3/4 asuu 15km säteellä. Ihan käsittämätön apu ja nyt nelivuotias on yökylässäkin paljon useammin kuin olisi oikeasti tarve. Anoppi (sairaseläkkeellä) katsoo lasta käytännössä joka pe, kun olen koulussa (avoimessa ja vain joitakin kursseja, niin päiväkodin käyttöä on vain 20h/vko. Ilman anoppia tää yhtälö ei vaan toimis.

Onnekas (Ei varmistettu)

Meidän tulevalla lapsella 6 isovanhempaa, eli meidän omat vanhemmat, joista kahdella uusi puoliso. Suurimmalle osalle tuleva lapsi on ensimmäinen lapsenlapsi. 4/6 asuu lähistöllä ja 2/6 reilun tunnin ajomatkan päässä, ollaan siis tosi onnekkaita. Neuvolassa naureskelivat, että isoin duuni voikin välillä olla pitää innokkaat isovanhemmat poissa :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Ootte superonnekkaita, mahtava juttu! :) 

Kommentoi