Vauvan planetaarinen ruokavalio (eli herkulliset kasvisvälipalat)

Kaupallinen yhteistyö: Green Planet Astronauts

Joiltain osin maailmasta tulee parempi paikka koko ajan. Yksi niistä on vauvoille ja lapsille tarjottavat kasvisruokamahdollisuudet.

Kun reilu kolme vuotta sitten aloin syöttämään Alpulle ”kiinteitä” (todellisuudessa ne soseet saavat kiinteän olomuodon vasta kun ovat kuivuneet kiinni meidän lattiaan), kiinnitin huomiota siihen, että kasvisvaihtoehtoja oli aika vähän (muutamia löysin kyllä). Ne olivat enimmäkseen marjoja tai hedelmiä, mutta vihannesvaihtoehdoissa oli melkein aina joku liha mukana.

Nyt pieni Didi aloittaa syömistaivaltaan, ja juuri samoihin aikoihin on lanseerattu tällainen Green Planet Astronauts -lastenruokatuotemerkki. Tällä hetkellä tuotemerkin alta löytyy kauramaitopohjaiset Space Snack -välipalat kolmessa maussa: Kaura-kesäkurpitsa-päärynä, kaura-mango ja kaura-marja.

Välipalapussukan syntytarina on sympaattinen ja vetoaa minuun: Kaksi vuotta sitten kolmen lapsen äiti Milla Westerling luki ilmastonmuutosuutisia ja huolestui. Hän mietti, mitä voisi itse tehdä ehkäistäkseen ilmastonmuutosta. Samaan aikaan hän kokkaili lapsilleen ja heidän kavereilleen kauramaitopohjaisia kasvisvälipaloja. Ne olivat lähipiirissä niin suosittuja, että syntyi idea: Voisi yrittää saada lapsia tottumaan pienestä pitäen kasvisruokien ja -juomien makuun.

Uskon (ja toivon!), että tulevaisuudessa kasvisruokavalio on aika lailla normi. Liha voi olla sellaista juhlaruokaa, mutta kasvis muodostaa pääruokavaliomme. Juuri tällaisilla pienillä muutoksilla tämä homma tehdään. Tutkijat puhuvat planetaarisesta ruokavaliosta. 

”Tutkijoiden mukaan terveysongelmat sekä väestönkasvuun liittyvät haasteet voitaisiin ratkaista korvaamalla eläinperäinen ravinto suurelta osin kasviksilla”, kertoo Yle.

Planetaarinen ruokavalio suosittelee, että puolet syömisestä koostuisi kasviksista, hedelmistä, marjoista ja pähkinöistä. Toinen puoli koostuisi täysjyväviljoista, palkokasveista, kasviöljyistä ja vain pienestä määrästä eläinkunnan tuotteita ja sokeria.

No, meidän perhe ei vielä noudata tällaista ruokavaliota. Maitotuotteita menee paljon ja lihaakin jonkun verran (sitä lapsosemme saa päiväkodissa). Kuitenkin kaikki tällaiset bisnekset, jotka helpottavat minun ja perheeni siirtymistä kasvispitoisempaan ruokavalioon, ovat erinomaisia. Ja nimenomaan bisnekset: maailman muuttamiseen tarvitaan rahaa. Kuten olen ennenkin sanonut: mitä enemmän kasvisruokaa lasten vanhemmat ostavat kaupasta, sitä enemmän sellaisia tuotteita sinne tulee myyntiin (korvaamaan lihatuotteita).

Tämä toimii niin kuin kyllästymiseen saakka toitottamani korkoa korolle -efekti.

Tällä hetkellä Green Planet Astronautsin välipalat uppoavat erinomaisesti Alppuun. Sen sijaan Didin kohdalla… on käynyt ilmi, että hän on sormiruokailija. Tuohon muijaan ei mene mikään, mitä se ei itse suuhunsa saa laittaa. (Tilanne on hermoja raastava.)

En vain onnistu lusikoimaan mitään hänen suuhunsa ilman, että hänen kielensä palauttaa sen rinnuksille. Tämä häiritsee suuresti lattemamaelämääni, koska en voi truutata tuollaista pussukkaa hänen nassuunsa lennossa, vaan ruokailu pitää järjestämällä järjestää. Uskon kuitenkin, että Didin ”syön vain itse” on ohimenevä vaihe, ja pian pääsemme truuttauspussukoiden ilahduttavaan maailmaan. (Meillä on odottamassa myös noita itse täytettäviä kestotruuttauspusseja (en tiedä, onko tuo sana). Ne ovat olleet käteviä Alppusen kanssa.)

Oli pakko ottaa vielä kuva pussukoiosta näiden kukkien kanssa, kun nuo Didin porkkanasta klähmäiset sormet eivät olleet niin edustavat.

Tykkään noista Green Planet Astronautsin välipalapusseista muun muassa siksi, että ne valmistetaan 80 % uusiutuvista luonnonvaroista tehtyihin Green Pack -pakkauksiin, mutta ennen kaikkea siksi, että ne selvästi vetoavat lapsiin. Avaruustematiikka puree 3-vuotiaaseen.

On ihailtavaa, että Milla on ryhtynyt tällä lailla tekoihin planeetan puolesta. Hänen tavoitteensa eivät ole pelkästään Suomessa vaan myös levittää kasvissyömisen sanomaa kansainvälisesti. Toivottavasti Green Planet Astronauts lähtee rakettimoottorin tavoin valloittamaan maailmaa! Kuulemma luvassa on kasvismakuja lapsen jokaiselle aterialle.

Sillä välin: Green Planet Astronautsin välipaloja saa isoimmista S- ja K-kaupoista.

Kommentit (11)
 1. Kaikki pusseissa olevat ruuat on osoittautunut meidän 8kk tytön suosikeiksi lähinnä varmaan sen takia, että itse voi siitä pussista imeä, paljon kivampaa kuin odottaa hitaan äidin lusikointia…Joten, millaisia ovat kestotruuttauspussit ja mistä niitä saa? Kiitos muuten monipuolisesta ja harvinaisen järkevästä otteesta ”lapsiblogien” maailmassa!

  1. Meillä on näitä: https://www.kotto.fi/product/71/choomee-sosepussit-2kpl-uudelleentaytettava

   Ja ne on edelleen käytössä nyt 4v lapsen kerhoeväinä. Eli ostetaan sellainen litran pahvinen smoothiepaketti (vaikka Pirkka 😀 ) ja sitten siitä aina kaadetaan tuonne ja pestään taas kerhopäivän jälkeen.

  2. Hei joo, juurikin näitä meilläkin, saatiin juuri kaverilta pari lisää. 🙂

   Ja kiitos tuhannesti! <3

 2. Vinkki! On olemassa sellaisia imukorkkeja (esim. choomee), jotka kiinnitetään pussiin suuhun! Niiden avulla voit nauttia täysin rinnoin lattemammaelämästä ja antaa vauvan syödä itse pussista, korkit estävät nimittäin sisällön tulivuorimaisen purkautumisen koska se tulee ulos vain imemällä (ja aika kovaa saa imeä, saattaa vaatia hieman harjoittelua mutta vauvat tajuavat yleensä aika nopeasti miten ne toimii)! 😀
  Mutta muuten iso peukku näille soseille, kiva kun toit esille! 🙂

  1. Heti kun lapseni oppii tämän systeemin, niin todellakin otan käyttöön! Kiitos! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *