Vauvan syöttämissysteemi

Juliaihminen

Joistakin asioista voi tehdä itselleen uskomattoman vaikeita. Näin jälkikäteen ajateltuna nauran itselleni, kun tämä vauvan siirtyminen kiinteisiin ruokiin on ollut niin jumalaton prosessi. Mä olen tavallisesti systeemien nainen ja logistiikan kuningatar. Mutta nämä ruokabisnekset ovat olleet ihan sekoilua. Etenkin sen jälkeen, kun vaavi täytti kahdeksan kuukautta ja sen on pitänyt oikeasti syödä säännöllisesti viisi (5) kertaa päivässä, homma on ollut ihan kaaosta. Olin jotenkin niin tottunut siihen, että se vetää sitä maitoa, että normaaliin ruokaan siirtyminen oli ihan leikkimistä, juurikin siksi, että se syö vähän eri ruokia kuin me.

Nyt olen kuitenkin luonut pettämättömän systeemin. Systeemi perustuu siihen, että mä olen äärimmäisen laiska ja mukavuudenhaluinen, mutten kuitenkaan halua syöttää pelkkää valmisruokaa lapselleni. Mä kadehdin ystävääni Niinaa, joka kokkailee vaikka mitä ruokia sen pojalle, mutta mä olen vain niin laiskimus!

Kyllä, meillä on Samasta padasta, Luomuruokaa lapselle sekä Minä syön itse -keittokirjat himassa. Kyllä, välillä teen niiden resepteillä ruokaa. Mutta enimmäkseen mä teen isoja määriä juurikin lapselle tarkoitettua ruokaa (eli ei aikuisille) ja pakastan niitä. Ja ei, mä en halua liittyä Simppelit sormiruokailijat -ryhmään. Mun psyyke ei vain ole tuollaisia FB-ryhmiä varten.

Se tässä on tietenkin huvittavaa, että tämä mun vaivalla väsäämäni systeemi on tarpeeton noin kuukauden päästä, jolloin Alppu täyttää yhden vuoden ja alkaa syödä samoja ruokia meidän kanssa. Ja oikeastaan tämä systeemi romuttuu täysin Thaimaan-matkalla, siellä on ihan toiset bisnekset syömisen suhteen, mutta niistä vähän myöhemmin. Mutta ehkä mun systeemin avaamisesta on jollekin teistä iloa, jotka olette aloittelemassa vauvan ruokailutaivalta. (Ainakin tätä postausta on toivottu multa.)

Näin homma toimii.

Noin kello 08 aamupalalla syödään puuroa. (Noin kuuden seiskan maissa olen käynyt vauvan kanssa maanittelutaisteluja, joissa yritän tainnuttaa sen vielä hetkeksi nukkumaan rintamaidon avulla.) Meni pitkään niin, että Alppu ei suostunut syömään muuta kuin valmispuolukkapuuroja. Luulin tuolloin, että kaikki on mennyttä, mutta sitten se yhtäkkiä alkoi syödä tavallista mikrossa lämmitettyä kaurapuuroa, johon on laitettu vähän marja- tai hedelmäsosetta mukaan. (Ne marja- ja hedelmäsoseet mulla on aina kaupan valmiina purkkeina.)

Puuron kanssa Alppu saa jäystää jotain tuoretta hedelmää: omenansiivua, mandariinia, banaania, päärynää tai luumua. (Sormiruokailu auttaa harhauttamaan vauvan syömään, kuten tässä postauksessa kirjoitin.)

Viikonloppuisin aamupalalla syödään banaanipannukakkua (eli banaanimunakasta), jota Alppunenkin saa syödä.

 

Noin kello 11 tai 12 lounaalla syödään proteiinipitoista purkkiruokaa, mikäli ollaan ravintolassa, eli melko usein. Alppu syö puolikkaan purkin, ja loput säästän seuraavaan ruokailuun. Lisäksi buffeteissa on usein kaikkia hauskoja juttuja, joita voi tarjota vauvalle jäystettäväksi: minitomaatteja, kurkkua, kananmunaa, sen semmoista.

Nyt olen kuitenkin pyrkinyt tekemään niin, että syötän Alpulle lounaan kotona, jotta se nukahtaisi ja sitten mä saisin syödä lounaan rauhassa.

Kotona ei syödä valmisruokia, vaan ihan omin kätösin väännän ne. Ja tässä tullaan itse systeemiin:

Teen ruokaa isoja satseja kerrallaan ja säilön ne. Pakastimessa on aina kahta tai kolmea annosta hiilihydraattia: perunaporkka-, bataatti-, kukkakaali- tai parsakaalisosetta tai sitten riisiä tai spagettitomaattiseosta (ohje Samasta padasta -kirjasta). Lisäksi pakastimessa on aina kahta tai kolmea proteiinin lähdettä: Lohta, jauhelihaa, linssikeittoa.

Otan kaksi tai kolme palaa hiiligydraattia ja yhden palan proteiinia ja lämmittän ne mikrossa (noin 1,5 minuuttia menee kolmeen kuutioon). Tähän lisään joko lorauksen rintamaitoa tai vettä.

Soseruuan lisäksi Alppu saa jäystää jotain sormiruokaa, kuten avokadoa, keitettyä porkkanaa, kurkkua tai parsakaalia.

Noin kello 14 tai 15 välipalaksi Alppunen syö kotona hedelmiä (ja nykyään, kun se on jo 10 kk myös jogurttia!) ja reissussa jonkun hedelmävalmispussin (eli melko usein).

 

Noin kello 16 tai 17 päivälliseksi taas samaa settiä kuin lounaalla tai sitten teen jonkun mukaelman siitä, mitä itse syön. Esimerkiksi kananmuna on erinomainen protskunlähde, pastaa ilman suolaa, nuudeli... tässä vähän sävellän.

 

Kello 18.30 tai 19 iltapalaksi vedetään samat hommelit kuin aamupalaksi. Unosille tainnutan sen imetyksen avulla.

Ai niin, näiden lisäksi imettelen vauveloa melko satunnaisesti pitkin päivää, mutta yleensä ruuan päätteeksi (jos muistan).

 

Nyt kun systeemi on luotu, mulle jää enää harmitukseksi se, että olen joutunut syöttämään noita lihajuttuja Alpulle, kun ne ovat olleet niin vaivattomia ja nimenomaan neuvolan esitteissä suositeltuja proteiininlähteitä. Kuten lokakuussa kirjoitin, mä ja Tiki ollaan siirrytty aika lailla syömään kasvisruokaa kotona. (Tähän väliin on pakko mainita, että ollaan otettu käyttöön juurikin tässä postauksessa teidän kommenteissa kertomianne reseptejä. Olen näistä neuvoista ikuisesti kiitollinen, koska nykyään syön paljon paremmalla omallatunnolla!) 

Kuitenkin monissa vauvan purkkiruuissa proteiininlähde on punainen liha tai kananliha. (Miksei muuten koskaan sanota kananliha, miksi on aina erikseen liha ja kana?) No, onneksi olen nyt löytänyt muutamia kasvisproteiininlähteisiä vauvan valmisruokia, mutta kerron niistä myöhemmin!

 

Onko teillä jotain lisättävää tai vinkki vitosta, jolla "systeemin" saisi hiottua vielä täydellisemmäksi?

 

On näistä aiemminkin kirjoitettu, herran tähden tämä aihe puhuttaa minua:

"Huljuta niitä sormias vauva" eli näin saan vauvan syömään

Vauva ei suostu syömään

Vauvan syömistaival alkaa

 

 

 

 

Kommentit

Maira__ (Ei varmistettu)

Se fb-ryhmä sormiruojailijat on kamala! :D huh huh kylmä hiki tuli lukiessa niitä juttuja,

Itse luotan muiden äitien tekemiin. Naps, korkki auki ja mikroon, valmista tuli!

Jasunen

Tulipa kultaisia muistoja vuoden takaa! :D Vaikka se oli aikamoista showta niin samalla se oli hauskaa, näkisin saman vaivan vaikka kymmenen seuraavan lapsen tähden koska kartan lasten valmisruokia. Vaikka ovat nekin olleet pelastus juuri raflassa, autossa jne. koska säilyy (vaikka sehän mua kauhistuttaakin,heh). Keep going ja toivottavasti löydät uudet systeemin kun hän tavoittaa maagisen vuoden iän.

Meillä muuten oma ruokailu on muuttunut paljonkin nyt kun 1,5v on jo tovin syönyt kanssamme samasta kattilasta ja se on hyvä se! En olisi halunnut kasvattaa häntä sillä valiolla miten ennen mieheni kanssa söimme..

Ja se vinkki: käytin paljon tuohon aikaan linssejä, nehän on proteiinipommeja. :)

Saijja (Ei varmistettu)

Hei, nythän mä tajusin, mihin noi jääpalamuotit on oikeasti tarkoitettu! Sormiruokailijoille! Niistä on niin vaikeaa saada jääpaloja irti, mutta noinhan toi toimii. Tulipa muuten mieleen, että HopLopilla on uusi lasten huippuravintola?! https://hoplopster.fi/ Mitenköhän Alpun sormi-/soseruokailu onnistuisi siellä? :D Onkohan kasvisvaihtoehtoja?

Meillä vauva on vähän yli 8 kk ja aika samanlaisella systeemillä mennään. Mä tosin en ole vielä saanut aikaiseksi lisätä viidettä ateriaa päivään kun on kasvanut niin hyvin muutenkin, ja juuri neuvolassa sanottiin että se on ihan ok. Valmisruokia en ole tarjonnut, siihen ei ole sen kummempaa periaatteellista syytä kuin että ne vähän yököttävät mua, vauva varmaan söisi mielellään niitäkin. Mäkin tein alkuun eri vihannessoseet kuutioina, ensin tarjosin niitä yksittäin ja myöhemmin sekoituksina. Kaikki tuntuivat kelpaavan yhtä hyvin ja määrät ovat kasvaneet niin että nykyään teen jonkun valmiin vihannessekoituksen ja pakastan sen kerta-annoksina (~1,5 dl) pieniin rasioihin tai Amergrip-pusseihin (yritän opetella käyttämään uutta nimeä, aika vaikeaa on). Lihat ja kalat on edelleen kuutioina joten vaihtelen sekaan menevää proteiininlähdettä. Mulla on nesteenä pelkkää vettä joten lisään tarjoiluvaiheessa vielä lorauksen öljyä näihin ruokasoseisiin.

Mä olen myös marttaillut pakastimeen hedelmäsoseita sesongin mukaan. Syksyllä kotimaisista omenoista, vähän myöhemmin päärynöistä ja viimeksi olen hyödyntänyt persimontarjouksia. Pakastimessa on lisäksi hyvin marjoja, joten puuron sekaan menee yleensä niitä.

Suu aukeaa lusikalle sen verran hyvin että olen vähän laiskistunut sormiruuan tarjoamisessa. Pitäisi ryhdistäytyä sen suhteen, yritän kuitenkin joka päivä tarjota edes jotain omasta kädestä syötävää. Siihen tulee toki lisää valinnanvaraa kunhan vauva oppii pinsettiotteen.

MiiaK (Ei varmistettu)

:') Ei apua! Täällä laiska äiti ilmoittautuu. Totesin nopeasti kiinteitä aloitellessa, että soseet saa jäädä, kun tyttö ei suostu niitä syömään vaan varasteli mielummin mun lautaselta ruokaa. Meillä asui ilmiselvä sormiruokailija. Sopi mulle, koska se soseiden teko ei kauheasti innostanut. Purkkiruoat olivat liikkeessä ollessa tosi pop ja syötin niitä lapselleni myös kylmänä. Ei ollut niin väliksi vaikka ruoka-aikaan ei ollut mikroa lähettyvillä. Syötiin kaikki samoja ruokia, mutta vaavi tietenkin ilman suolaa ja muita vaaveille haitallisia ruoka-aineita. Ainoastaan yliherkkyys maitoproteiiniin aiheutti harmaita hiuksia ruokarintamalla. Siitä selvisin helpoimmalla niin, että meillä koko perheen yhteiset ruoat tehtiin ilman maitoproteiinia ja pikkuhiljaa totutettiin/siedätettiin tyttö maitoproteiiniin.

10kk iässä meidän vaavi meni hoitoon, kun menin opiskelemaan. Perhepäivähoitaja (aivan ihana ja kokenut, ollut alalla 30-vuotta) uteli ennen hoidon aloitusta lapsemme ruokatottumuksista kysymyksellä: "Syöhän X jo samoja ruokia kuin tekin?". Vastatessani myöntävästi, huoahti hoitaja tyytyväisen kuuloisesti. Muutenkin tutittomuus ja nokkamukittomuus olivat konkarihoitajan mielestä hyvä juttu. Hän ilmoittikin samoin tein, että kotona voi jättää myös kahvalliset mukit pois ja aletaan harjoittelemaan tavallisesta lasista juomista. Aikamoista!

Kasvissyöjä-äiti täällä hei! Neiti nykyään 1v3kk tutustui kasvisproteiineihin 6kk-1v iässä mm. hienoksi jauhetuista linsseistä keitetyn puuron ja soseutettujen papujen muodossa. Yrttimaustettuja soijasuikaleitakin sormiruokailtiin. Nykyään uppoaa niin nyhtökaura kuin kokonaiset pavutkin :D Mutta muuten samalla systeemillä meilläkin pitkälti mentiin, ja noita kaupan lihapainotteisia valmisruokia kirottiin. Pari ylihintaista valmisruokaa löytyy, joissa ei ole lihaa, mutta niiden proteiinipitoisuudet onkin sitten jotain ihan syvältä. Tsemppiä vielä viimeisiin puristuksiin "systeemin" kanssa; Kohtahan pikkuherra tosiaan syö jo samaa ruokaa kuin tekin, ja samalla ne lihat voi jättää pois.

Kommentoi