Vietän kuukautispäivää ja sille on painava syy

Kaupallinen yhteistyö: Kirkon Ulkomaanapu

 Kuka arvaa, mistä meemistä olen hakenut inspiraationi tähän kuvaan?

Muutama viikko sitten Peter Nyman dorkaili Twitterissä, ettei halua ostaa vaimollensa kuukautissiteitä. No, tämä oli luultavasti epäonnistunut dad joke, joten ehkä annamme sen hänelle anteeksi. Mutta kyllä minä ilahduin, kun Ia Adlercreutz twiittasi, että ”nyt olet Nyman aika Oldman” ja fiksut ihmiset komppasivat. Koska syytä on.

Meille tämä on tietenkin aeeeevan päivänselvää. Kuukautisissa ei ole mitään hävettävää, koska ne on tavallinen ruumiintoiminto, ja ihmisten ei tarvitse tai kuulu hävetä kehojaan. Olen niin iloinen kaikenlaisesta menkka-aktivismista, koska olen elämäni aikana joutunut kärsimään kuukautishäpeästä niin järjettömän paljon.

Kuukautiset vuotaa ohi siteen vaaleille housuille kesken matikantunnin – check.

Oksennan bussiin, koska kuukautiskivut muuttuvat kesken kotimatkan niin kestämättömiksi – check.

Olen mökillä keskellä metsää ja aivan kauhuissani, koska kuukautiset ovat yllättäen alkaneet liian aikaisin ja minulla ei ole sidettä ja naamani on punaisempi häpeästä kuin kuukautisveri makuupussissani – check.

Laitan vessassa hanan päälle, jotta ulkopuolella olevat ihmiset eivät kuulisi, kun sidepaperi rapisee – check.

Piilottelen kuukuppipussiani meikkilaukussa, jotta muut eivät näe, että minulla on menkat meneillään tällä matkalla – check check check.

Kyllä olen muiden naisten tapaan joutunut häpeämään kuukautisia niin mielivaltaisen paljon elämäni aikana. Ja olen siihen aivan järjettömän, mielivaltaisen, uskomattoman kyllästynyt. Joten nyt kaiken maailman wanhat miehet, menkää itseenne.

No niin, ensimmäinen räntti takana, seuraava edessä.

Kansainvälistä kuukautispäivää vietetään 28.5.

Päivälle on tarvetta. Sen tavoitteena on, että kaikki tytöt ja naiset voivat hoitaa kuukautisensa hygieenisesti, yksityisesti ja turvallisesti. Samalla pyritään rikkomaan kuukautisiin liitettyjä tabuja ja lisäämään tietoisuutta siitä, miten tärkeä rooli hyvällä kuukautishygienialla on siinä, että tytöt voivat käydä koulua ja olla yhteisönsä täysvaltaisia jäseniä vuoden jokaisena päivänä.

Koska jos mennään sellaisiin paikkoihin kuin Bangladesh, Uganda tai Nepal, niin nämä uskomukset, että kuukautiset on saastainen häpeä, elää inhottavan tiukassa. Ja sitten se johtaa paljon inhottavampiin asioihin kuin siihen, että 14-vuotiasta hävettää kesken matikantunnin tai 20-vuotias piilottelee kuukautiskuppia. Se johtaa lukutaidottomuuteen, kun tytöt eivät uskalla käydä koulua kuukautisten aikana. (Keski-Afrikan tasavallassa vain 26 prosenttia tytöistä ja naisista osaa lukea.) Se johtaa siihen, että tytön pitää asua tallissa tai ulkorakennuksessa kuukautisten aikana. (Kuukautisten takia niin kutsuttuihin menkkamajoihin eristäminen eli chhaupadi on ollut Nepalissa rikos vuodesta 2017, mutta uskomus elää edelleen vahvana.)

Tämä on syy,miksi olen itse Kirkon Ulkomaanavun kuukausilahjoittaja. Joka kuukausi haluan antaa rahaa siihen tarkoitukseen, että tytöillä menisi tässä maailmassa paremmin.

Mitä KUA tekee näillä lahjoituksilla?

 • Rakentaa kouluihin tytöille ja pojille erilliset vessat, joissa on käsienpesupisteet. Tällöin tyttöjen on turvallista ja hygieenistä käydä koulupäivän aikana vessassa vaihtamassa kuukautisside. Yksinkertaiset asiat, kuten omat vessat ja lukko ovessa, parantavat tyttöjen turvallisuutta.
 • Järjestää koulutuksia hyvästä kuukautishygieniasta sekä siitä, miten tärkeää on, että tytöt pääsevät käymään koulua myös kuukautisten aikana. Koulutetaan niin oppilaita, opettajia kuin vanhempia.
 • Tekee vaikuttamistyötä haitallisten perinteiden kitkemiseksi. Esimerkiksi Nepalissa tyttöjä suljetaan yhä ulkorakennuksiin kuukautisten aikana, vaikka perinne on laiton. Yhdessä muiden järjestöjen kanssa tehdään töitä, jotta tyttöjä syrjivä ja vaarallinen käytäntö saataisiin kitkettyä pois.

Ja tietenkin paljon muuta äärimmäisen tärkeää ja olennaista työtä tasa-arvon puolesta. Jos tämä resonoi yhtään,niin suosittelen:

Kirkon Ulkomaanavulle voi joko tehdä kertalahjoituksen tai alkaa kuukausilahjoittajaksi – tai siis kuukautislahjoittajaksi.

Ihan vaikka pienelläkin summalla!

Kuvat: Viime vuonna kansainvälisenä kuukautispäivänä 28.5. Kirkon Ulkomaanapu jakoi hygieniapakkauksia yhteensä 19 850 tytölle Bidibidin pakolaisasutusalueella Pohjois-Ugandassa.

Kommentit (16)
 1. Mahtavaa, että kirjoitat tästä! Tilanne noissa köyhemmissä maissa on kyllä hurja.

  Tuli mieleen myös kuukautisten alkamiseen liittyvä häpeä. Voi olla häpeä siitä, jos kuukautiset alkavat paljon ennen muita tai paljon myöhemmin kuin muilla. Itse olen hävennyt epäsäännöllistä kiertoani. Kun muut vertailivat kiertonsa pituutta päivissä, en kehdannut sanoa omieni välissä olevan välillä kuukausia. Myöhemmin syyksi paljastui naisilla melko tavanomainen PCO.

  Onkohan toisessa elämänvaiheessa, menopaussissa, naisilla vastaavia kuukautisten loppumiseen liittyviä häpeäntuntemuksia…

  1. En yhtään ihmettelisi, jos siihenkin liittyisi häpeää. Tuntuu, että tämän koko aiheen ympärille on tungettu vain aivan valtava määrä turhaa häpeän tunnetta! 🙁

   Tuostakaan PCO:sta en ole tiennyt mitään, kun ei noista sitten erityisesti puhuttu koulussa.

   1. Niinpä. PCO merkitsee siis monirakkulaisia munasarjoja, jotka voivat löytyä arvioiden mukaan joka viidenneltä naiselta. Voivat aiheuttaa raskaaksi tulemisen vaikeuksia ym. ikävää. Gyneltä löytyy keinot auttaa, mutta koulussa ei tosiaan aiheesta paljon puhuttu. Voi olla, että tilanne nykyään eri, kun kouluihin on lisätty terveystiedon opetusta.

  2. Ah, tämä. Olin ysiluokalla, kun mun menkat lopultakin alkoi; olin jo monta vuotta odottanut niitä, ja riemastuin, kun näin vihdoin verta pöksyissäni. Olin just sillon kavereiden kanssa mökillä, mutten kehdannut a) kysyä keltään sidettä lainaan b) hihkua kavereille, että menkat alkoi lopultakin – koska toivoin niiden olettavan, että tietysti mullakin oli ollut menkat jo aikoja, kuten kaikilla normaaleilla tytöillä. Tungin sitten vessapaperia housuihin ja yritin käyttäytyä normaalisti. 😀

 2. Kuva on tietty representaatio Gatsby-leffasta kaapatusta Leo-meemistä!

  1. Hahaa! Aivan oikein! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *