Vuosaaren kiusaukset

Juliaihminen

Sitä tekee aina listoja, missä kaikissa paikoissa haluaa käydä ja mistä jutuista nauttia Helsingin kesässä ja sitten päätyy kuitenkin viettämään lomansa ulkomailla. Pohdittiin just Niinan kanssa, miten hassua on, että juuri äitiysloma on se aika, jolloin vihdoin tekee ne kaikki listan kivat asiat.

Jatkettiin eilen meidän kaupunginosaturismia ja suunnattiin metrolla kohti itää, aina Vuosaareen saakka. Ennakkoluulothan Vuosaaresta eivät olleet parhaat mahdolliset (kiitos Aku Louhimiehen Vuosaari-elokuvan). Meidän ajatus oli syödä ensin nopea lounas ja suunnata sitten vaunuinemme päivinemme Uutelan luontopolulle.

No, ensin pyörittiin Vuosaaren ei-niin-miellyttävällä, joskin ulkopuolelta arkkitehtoonisesti kiinnostavalla Columbus-ostarilla, josta näytti saavan broilerikiusausta joka ikisestä ravintolasta. Ei kiitos. Lähdettiin suunnistamaan kohti paikallista sushibuffettia, mutta se oli ennakkotiedoista poiketen kiinni. Tässä vaiheessa oltiin pyöritty niillä kulmilla jo yli tunnin verran, nälkä alkoi olla silmitön ja bebbetkin itkeskelivät kantorepuissaan. Onneksi en ollut mun pikku lomamatkalla Tikin kanssa, koska normaalisti olisin tässä kohdassa alkanut tiuskia ja raivota kuin pikkuvauva (tosin pikkuvauvat eivät onneksi tiuski). Niinalle en kuitenkaan kehdannut (eikä se mulle), joten jatkettiin tyynesti matkaamme. Lopulta mikä hyvänsä kiusaus olisi kelvannut! (Kiusaukselta koko Vuosaari tässä vaiheessa tuntuikin.)

Käpysteltiin rantaa kohti, koska ajateltiin, että siellä on pakko olla joku lounaspaikka. Ysärihenkiset kerrostalot tuntuivat vähän ghettomaisilta ja koko paikka jotenkin kulahtaneelta. Haaveiltiin kauniin Villa Solvikin lounaasta, mutta luultiin, ettei se olisi ollut vielä auki (kävi ilmi, että olisi sieltä saanut lounaan sittenkin).

Lopulta päädyttiin miellyttävän nepalilaisen terassille, josta saatiin älyttömän kivaa palvelua. (Miestarjoilija muun muassa suhtautui imettämiseen hyvin lungisti ja alkoi kertoa englanniksi Niinalle, miten lapsena hän on imenyt äitinsä, tätinsä ja ties kenen rinnoista maitoa, aika symppistä!)

Kun vatsa oli täynnä ja kiusaukset vain historiaa, alettiin oikeasti katsella ympärillemme. Että Aurinkolahden rantabulevardi on kaunis, ihan kuin olisi Nizzassa! Purjeveneet, hiekkaranta, jätskikojut, ihan täydellistä. Lopulta päädyttiin Amsterdamia muistuttavalle kanaalille, jonka ympärillä olevat talot näyttivät musta ihan asuntomainosesitteiden havainnekuvilta. (Kattokaa nyt noita kuvia tuossa yllä, härregyyyd!)

Tämän jälkeen kuultiin metsän kutsu, ja lähdettiin vaunujen kanssa uhkarohkeasti Uutelan luontopolulle. Ai että! Polulla oli vähän kiviä ja juuria, mutta rattaat rullasi aika hyvin. Varjoisa metsä tuntui hyvältä paahtavan auringon jälkeen, ohitettiin viljelyalueita, makkaranpaistopisteitä, kukkaniittyjä ja tiheää metsää. Kun nähtiin meri kimmeltämässä puiden välistä, suunnattiin rantakallioille. Poika innostui merielämästä niin, että se kääntyi ensimmäisen kerran selältään vatsalleen (!!!). Mama was soooo proud. 

Olin ajatellut, että poika aloittaisi kiinteiden ruokien maistelun vasta neljän kuukauden iässä (eli ensi viikolla), mutta löysin sen suusta pienen hämähäkin. Käy se näinkin.

Loikoiltiin aikamme kalliolla, kunnes oli aika lähteä kotia kohti. Kun käveltiin Aurinkolahden puistotietä pitkin takaisin metroasemalle, myös metriksen ympärillä oleva Vuosaari alkoi kiehtoa. Korkeiden kerrostalojen lasitetut parvekkeet näyttivät nukkekodin huoneilta, joissa ihmiset illallistivat kesävaatteissa. Ilmassa tuntui semmonen raikkaan kansainvälinen fiilis. Onneksi ei annettu liian alhaisen verensokerin pilata meidän Vuosaari-kokemusta. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan!

 

Vanhana matkailutoimittajana oikein innostuin ja keräsin tähän listan vinkeistä lattemamoille lomalaisille, jotka haluavat tutustua Vuosaaren ihmeisiin. Kommentteihin saa mielellään lisätä juttuja, jos tulee mieleen!

 

Syö Vuosaaressa:

Villa Solvikin lounas

Nepalilainen ravintola Pokhara

Kahvittele Kampelassa, paikkaan voi tulla myös veneellä (erityissuositus pannukakulle!)

Koe  ja näe Vuosaaressa:

Uutelan luontopolku

Aurinkolahden rantabulevardi ja hiekkaranta

Lohikalliorannan kaunis kanaalimainen alue

Metroaseman läheisyyden massiiviset kerrostalot

Vuotalon kulttuuriohjelma (kurssit näyttävät olevan täynnä)

Jatka matkaa Vuosaaresta Kaunissaareen

 

Aiemmat Helsingin lomakohteet:

Lauttasaari

 

Kommentit

Annuskainen (Ei varmistettu)

Tervetuloa myös vanhan Vuosaaren puolelle, täällä on todella paljon luontoa, avaruutta, matalampia kerrostaloja, pientaloalueita, viljelypalstoja, kivoja leikkipuistoja (etenkin Lohikäärmepuisto) ja mukavia ihmisiä. Aurinkolahti ei ole koko Vuosaari, vaikka hieno onkin. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Jep, kannattaa Uutelan lisäksi käydä myös Kallahden/Rastilan metsäpoluilla ja upeilla rannoilla. Aurinkolahti on kyllä hieno, mutta ei sitä "aitoa" Vuosaarta ;)
Ravintola Maininki ja kahvila Villa Ullas on käymisen arvosia paikkoja.

Hansulator (Ei varmistettu)

Kallvikinniemen upea harjutie ja sen päässä oleva lapsiystävällinen uimaranta jäivät näemmä seuraavalle reissulle. Mahtavia maisemia ja matkalla sinne, Kallvikin kainalon pienemmän uimarannan vieressä on myös kesäravintola Maininki, josta saa lounasta. Ravintola Solvikin terassi ja vieressä oleva puistikko ovat ihania. Vanha puistomainen Vuosaari toisella puolen Columbusta on myös näkemisen arvoinen. Itä-Helsinki yllättää monet satunnaiset kävijät ja Vuosaari on jotain muuta, kuin se Louhimiehen leffa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Erinomaisia vinkkejä! Jäätiinkin just fiilistelemään paikkaa niin kovin, että päätettiin tulla kesän aikana uudestaan ja tällä kertaa kävellä enemmän myös vanhan Vuosaaren alueella. Se vähä mitä nähtiin, pienine puostoineen ja sympaattisine istutuksineen vaikutti tosi hyvältä. Näillä vinkkauksilla päästään pitkälle :)

Aune123 (Ei varmistettu)

Missäköhän arvon blogisti mahtaa asua, kun on varaa suhtautua muiden hoodeihin ko tavalla? Aku Louhimiehen elokuvalla ei ole mitään tekemistä Vuosaaren kanssa. Asia, jonka olisit oppinut, jos olisit vaivautunut tekemään perustyösi kunnolla ja lukenut hänen kommenttejaan. Pysy vaan siellä omilla turvallisilla nurkillasi ja jätä Vuosaari meidän asukkaiden iloksi. Turhaakin turhempi, naiivi bloggaus.

Juliaihminen
Juliaihminen

Taidanpa kuule tulla Vuosaareen silti uudestaan, sen verran mukavan oloiseksi paikaksi se lopulta paljastui! :)

Lady Vuosaaresta (Ei varmistettu)

Tulkaa seuraavan kerran Hakaniemestä risteilyveneellä maksaa 10€ ja ihana reitti. Kun saavutte Vuosaareen lähelle Aurinkolahden rantaa voitte ottaa siitä suunnaksi Kallvikin ja käydä syömässä Mainingissa tai pysähtyä sitä ennen Villa Ullakseen kahville ym. ja kävellä sen jälkeen Harjun päähän uimarannalle jota lapsiperheet suosivat ja jossa voi nauttia vaikka jätskit. Sieltä löytyy myös suojeltu Kallahden rantaniitty,
http://vuosaari.fi/tietoa-kaupunginosasta/luonto/luonnonsuojelualueet.

Juliaihminen
Juliaihminen

Oi oi, kuulostaa ihan täydelliseltä päiväretkeltä! Tämä suunnitelma laitetaan ehdottomasti kesälistalle, kiitos! <3

alisha (Ei varmistettu)

http://www.newyearshopping.in/ Kohl's study is definitely practiced because of the single target of boosting their customer satisfaction. Retailers will not have strategy pertaining to knowing after that go excellent and what on earth is failing until people consult their customers.
http://www.officialshopping.in/ With your upcoming 2010 FIFA Entire world Cup tournament this summer, the number of people shopping basketball shirt internet sites and merchants has greater dramatically the last few months. Everyone would like to own a similar shirt that will their state's team will certainly wear upon the discipline in Southerly Africa this summer.
http://www.outletsdeal.com/ When you happen to be considering furnishing your own home it could cost which you fortune especially should you have the highly rated brand names planned. We often turn out spending large numbers of money and that is not generally necessary if you look straight into some household furniture outlets which have been on modern day market.
http://www.outletsdiscount.com/ Tire Coupons can be a common discount strategy implemented by a lot of tire firms. Most stores who have a country wide presence present these discount codes to customers in substitution for purchases built at his or her outlets.
http://www.trendykitten.in/ Kitten heels acquire name as they are exceptionally cutesy, as a kitten. In addition to that, they convey . a minx-like element upon your wearer, women who wear them have a new playful, a little naughty, character - at the least which is the message offered.
http://www.retroshopping.in/ Retro furniture happens to be increasingly trendy and intensely much form after, should you be trying to acquire a chair with a budget then look over for some terrific tips about how. We explore the several methods involving searching, the two online along with offline. Including best places to look along with what to watch out for!
http://www.shopboys.in/ As a new European, looking for luxury resources in Japan, you could save massively. And it can be fun, although a lttle bit strange to start with. Just find about my expertise when searching in Mumbai, Asia. But you're able to do the same any place in Asia truly.
http://www.shoppingband.com/ Wedding bands include the rings which have been exchanged relating to the happy couple on your auspicious situation of wedding prior to priest. Bands are generally vital perhaps the celebration. The idea symbolizes your faithfulness, enjoy, togetherness along with companionship relating to the couples.
http://www.shoppingcage.in/ 14 cage will be the home for a beloved home dog. Even as we human beings are in good household, a doggy under your current care must be treated like as well as you take care of yourself. For that reason, we ought to give it a fantastic and comfortable spot for a sleep.
http://www.shoppingcorner.in/ It can be rare to approach a home it doesn't have a new sofa. Sofas usually bring men and women together and build a place for those to pleasantly congregate pertaining to social sites to be like watching tv, enjoying the vacations, or conntacting friends as well as family.
http://www.shoppingdairy.com/ Beginning eat a new healthier diet regime doesn't start in your house, it starts with the grocery keep. Aisles along with aisles involving food selections bombard us whenever we walk over the stores along with knowing learning to make your means through them is necessary to a new healthier diet regime.
http://www.shoppingdetails.com/ Car Proper care Appearance along with Auto Detail Concepts; Many specialized car proper care appearance authorities and vehicle detailing business people ponder the main advantages of a details shop plus the costs in contrast to the economical mobile detail option.
http://www.shoppingdots.in/ When you sit by and echo upon how big the market industry America along with shop-dot-com merger was you set out to understand what sort of online full price landscape will be up-in-arms precisely unfair associated with an advantage this specific presents to showcase America for virtually any non-participant within this deal.
http://www.shoppingdude.in/ Need to be a neat Dad - then you'll want to check out and about the Diaper Person range. As your name suggests this is the range pertaining to cool Parents. Being a new Dad is a mixed handbag. Some issues are less difficult than estimated, but many of the little issues, the stuff you certainly not even pondered are your hard versions.
http://www.shoppingeconomic.com/ Online shopping will be the latest craze over the web. It makes it possible for consumers to acquire every purchasable products with the comfort with their homes. Huge discounts are available online purchases for you to attract additional shoppers. It does not take future involving shopping.
http://www.shoppingfame.com/ Should you be seeking the top places to buy in Barcelona, then those people detailed underneath are ten of the extremely popular. These are used pertaining to shopping throughout Barcelona, both by simply visitors along with the city's people, so are certainly not just utilised by tourists.
http://www.shoppinggap.com/ In case you booked any gift giving occasion in Barbados' exciting St Lawrence Difference, you'll have solutions for an excellent vacation close to hand without requirement of a procurment car: from serene beaches to your lively nighttime life along with little outlets to affectionate seaside cuisine.
http://www.shoppingideas.in/ Online searching is the simplest way to get what you look for; thanks on the internet containing made searching so easy. You should purchase almost anything on the globe sitting inside comfort in your home. These include devices, clothing, necklaces, laptops plus much more.
http://www.shoppingmag.in/ Bruno Magli sneakers is handcrafted through the finest leathers offered, for a luxurious and classy look and also a wonderfully cozy feel. These are generally unique, comfortable shoes that could get anyone noticed for ones fine tastes in good quality footwear.
http://www.shoppingnotebook.com/ A filmmaking book are going to be your best ally should you be learning out to function in your entertainment sector. 20 rice, there ended up no true books as well as resources on how to be successful throughout filmmaking as well as movie generation, but today containing changed absolutely.
http://www.shoppingpalace.in/ Discover best places to buy your Rotastak Green Palace hamster wire crate after perusing this. In this information, I are going to be mentioning several common sources which you could buy this specific cage from plus sharing along the positives and negatives of buying at their store.
http://www.shoppingpride.com/ Pride can be ego's technique of creating the illusion we now take over some amazing human good quality. Pride can be fleeting - it occurs and fits the tides of your energy and no person else really offers a damn apart from a simple moment that you just possess the idea.
http://www.shoppingranch.com/ Davenport Ranch is surely an exclusive Colorado community upon the beautiful Westlake peninsula. Only west along with south involving Lake Austin and right east involving Loop 360, as well as Capital involving Texas Road, Davenport Ranch is incredibly conveniently based.
http://www.shoppingstory.in/ Obtaining a new shop permit will be the most one on one, and often easiest way of generating mesos. It's not at all uncommon to view people inside fm (no cost market) wondering how to put together shop and the way to get it.
http://www.shoppingstudio.in/ Studio room apartments present affordable area living. All-around amenities along with relatively affordable, they are ideal for couples, bachelors and individuals. Before acquiring, make confident you explore the spot and accomplish some survey.
http://www.shoppingtales.com/ On the morning you ended up born you are Daddy's princess or queen and for the day anyone marry you happen to be still Daddy's princess or queen. Make this specific your fairy tale come genuine with fairy tale or Cinderella wedding mementos. Like Cinderella along with Prince Wonderful, make your mood the wedding of your respective dreams.
http://www.shoppingvendor.com/ Online shopping cart solution is a new well-known concept for many. But a new multi-vendor shopping cart solution is totally some other idea allowing you multiple vendors to join up with a similar shopping basket and screen their solutions.
http://www.shopsquest.com/ Helpful tricks for parents about how to experience a safe nevertheless productive trip shopping trip while using kids. Parents will find some straightforward but beneficial tricks to ensure his or her gift acquiring venture is freed from mayhem, thieves, and little one gone lost.
http://www.theshopping.in/ The Searching Carnival in the annual celebration which happens in the months involving October along with November. Visitors can have the opportunity to come over amazing discounts while searching in Kuala Lumpur right now of calendar year as a lot of the country's prime retailers present fantastic gives and savings.
http://www.threadsboutique.in/ If you happen to be considering a new weekend out or you happen to be already thinking of booking up coming years trip, then here are several reasons why should you choose in which to stay a specialist hotel... 1. High-class: Every detail in a very boutique lodge is prime standard and in many cases the greatest detail can be perfection.

Kommentoi