Mitä sitä tulikaan luettua.

Luin nuorempana paljonkin mutta sitten tapahtui jotakin ja en tarttunut vuosiin kirjaan. Toki some, blogit, opiskelu ja äärettömän kuormittava työ sekä myöhemmin myös lapset. Korona kriisin tultua aloin uudelleen lukemaan. Minä luen kirjoja ihan laidasta laitaan.

Tällä hetkellä on luennan alla Dostojevskin vanhan ruhtinaan rakkaus. Dostojevskiin tutustuin kun äiti ja äidinkielen maikka pakotti minut nelosluokalla lukemaan Rikoksen ja Rangaistuksen. Sitä on itkuisin silmin luettu yhdessä äidin kanssa. Radioteatterin näytelmänä siitä tosin tykkäsin ja harmittaa että nyt kun se olisi ollut ladattavissa Yle Areenasta en sitä tehnyt. Tästä harmistuneena tartuin miehen kirjahyllystä löytyneeseen Vanhan ruhtinaan rakkauteen. Tämä teos on suorastaan hilpeä verrattuna pitkään ja synkkääkin synkempään Rikokseen ja Rangaistukseen verrattuna.

Vanhan ruhtinaan rakkauden pystyisi tavallaan sijoittamaan mihinkä tahansa pikku kylään suomessa. Erilaiset ja osittain täysin ristiriitaisia intressejä sekä yhteiskuntaluokkien väliset jännitteet on edelleen monella pikkupaikka kunnalla kaiken pahan alku ja juuri.

Kirjan hahmot ovat edelleen hämmästyttävän hyvin aikaa kestäviä ja olisivat nykyaikaan tuotavia.

Nykyaikaan tuotuna:

  • Maria olisi nykyajassa Facebookissa hääräävä kukkahattu täti joka nostaa itsensä jalustalle ja häikäilemättömästi jyräisi oman mielipiteensä ainoaksi oikeaksi Facebook ryhmissä. Tätähän näkeekin paljon noissa ryhmissä. Ylläpidon mielipide on ainut oikea ja luoja paratkoon jos joku kehtaa sitä kyseenalaistaa. Hänen loputon päämääränsä olisi naittaa tytär Zinaida rikkaalle miehelle.
  • Zinaida menisi taas mistä tahansa tämän päivän Instagram beibestä jolla on ollut skandaalimainen rakkaus suhde kehen tahansa ja seiskapäivä lehti saisi siitä tietää. Kohu syttyisi tyhjästä ja unohtuisi yhtä nopeasti.
  • Anfanasi (Zinaidan isä) menisi mistä tahansa tavallisesta duunari miehestä joka ei vaan jaksaisi puolisoaan Mariaa ja häpeäisi tyttärensä skandaalin käryistä elämää. Tälle miehelle kun kelpaa hyvin duunarin elämä ja lenkkimakkara lauantaina saunan jälkeen sinapilla höystettynä.

Kirja pitää otteessaan juuri sen takia että hahmot kestäisi nykyaikaa. Jokaisen meidän elämästä löytyy varmasti ihminen, jonka pystyy kuvittelemaan Marian tilalle. Itse kuvittelen Marian tilalle Aira tätini ja naurulle ei loppua näy. Miten voikaan fiktiivinen ihminen ja tätini olla lähes identtiset. Marian ja Airan yhteneväinen piirre on muiden arvostelu. Pinnallisuus saa huutia mutta oma sivistys on niin hataralla ja ohuella pinnalla että kaikkia hirvittää. Pystynyt kuvittelemaan muutenkin sukuni kirjan eri henkilöhahmoihin viha, kateus ja huhu myllyn pyöritys kun on suvussani hallitsevia ominaisuuksia. Sukuuni sopii myös ikuinen naimakauppojen suunnittelu. Kyllähän nyt serkkuni Roope olisi pitänyt saada naitettua vähintään jollekin Herlinille kun niin komiakin on vaikka älynlahjoilla sille ei ole suotu. Räkätti rastaan äänellä raakkuva Niina serkkuni olisi taas pitänyt saada naitettua kansainväliselle ooppera tähdelle että olisi Niinan uralle saatu nostetta (olisi ehkä päässyt laulamaan paikalliseen kuoroon jos ooppera tähdellä olisi ollut tarpeeksi varaa maksaa kuorolle). Ja tätä samaa kenelle naitetaan ja ketäkin jaarittelua saisi tai siis joutuisi kuuntelemaan tapaamis kerrasta toiseen ellei itsesuojelu vaisto pakottaisi pakenemaan paikalta. Mielenterveyteni ei kestä ufologisia miljonääri sukuihin naittamis fantasioita.

(Sukulaisteni nimet on vaihdettu)

Suosittelen kirjaa etenkin niille joiden ikävät äidinkielen opettajat pakottaa lukemaan Dostojevskin teoksen mutta synkkä ja pitkä teos ei houkuttele. Suosittelen tätä myös niille kaikille jotka haluavat vain nauraa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *