Cake Pops eli leivontaa pitkäpinnaisille, kekseliäille ja yllytyshulluille
Ystäväni NeitiA. kitetytti taannoisessa statuspäivityksessään Cake Popsien valmistuksen paremmin kuin yksikään resepti:
”1. Leivo suklaakakku ja odota päivä, älä vaan syö sitä.
2. Murenna kakku ja sekoita se nutellaan, odota vielä muutama tunti, älä vieläkään syö mitään.
3. Sulata suklaa ja dippaile ja koristele, huhhuh ja kestä pettymykset kun tikkari halkeaa, laita tikkarit vielä kylmään, vieläkään et voi niitä syödä!
Aloita henkinen valmistautuminen ja kärsivällisyysharjoitukset jo edellisellä viikolla. Cake popsit säilyvät useita päiviä, joten nauti niitä rauhassa ja hyvässä seurassa.”
– NeitiA.
Leivoin Popsien pohjan Valion ohjetta hieman soveltaen ja popsitahnan teossa käytin valmiin ohjeen sijaan hieman mielikuvitusta ja käsivaraa. Yhdestä annoksesta piti tulla 20 – 25 tikkaria, joten tein kaksinkertaisen satsin, jotta 10 hengen juhlissa ei tarvitsisi laskeskella suupaloja. Ja hups heijjaa, pallot pyöriteltyäni minulla oli 101 tikkaria jääkaapissa kohmettumassa! Eli aika isoja palloja saa tehdä, jos tähtää 25 suupalaan.
Suklaa- Nutella Popsit
Kakkupohja
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
1 kpl kananmunia
1 dl täysmaitoa
1/2 dl rypsiöljyä
1 tl vaniljasokeria
1 dl kuumaa vettäPopsitahnaan tarvitset
1 prk Nutellaa
3 rkl täysmaitoa
2 rkl vaniljasokeriaKuorrutustarpeet
1,5 – 2 levyä (Pandan) tummaa suklaata
strössleitä tai pähkinärouhetta koristeluunSekoita kuivat aineet keskenään, lisää muna, öljy, maito ja kuuma vesi koko ajan vatkaten. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista 180 asteessa n. puoli tuntia tai kunnes taikina alkaa irrota vuoan reunoista. Anna pohjan levätä kuvun alla seuraavaan päivään.
Murenna kakkutaikina käsin. Suosittelen varamaan tarvittavat aineet valmiiksi, taikina on hyvin tahmeaa! Sekoita kakkumuruun ensin Nutella ja vaniljasokeri. Tunnustele taikinan koostumusta ja lisää maitoa tarvittaessa ruokalusikallinen kerrallaan. Minä tarvitsin 3 rkl, mutta määrä saattaa vaihdella riippuen pohjan paistoajasta.
Kääri valmis tahnamöykky kelmuun ja anna levähtää jääkaapissa muutama tunti. Viileästä massasta on helpompi pyöritellä palloja. Voit ”jauhottaa” kätesi tomusokerilla, se helpottaa tahmean taikinan käsittelyä. Tikut kannattaa kastaa suklaaseen ennen palloon tökkäämistä, niin tikkuu ”liimautuu”kiinni palloon.
Seuraavaksi vuorossa on iki-ihana dippausvaihe. Tämä osio vaatii kekseliäisyyttä, vakaata kättä ja pitkää pinnaa.
Sulata suklaa vesihauteessa, varo ettei suklaan sekaan pääse vettä. Popsien on hyvä olla mahdollisimman kylmiä (jopa jäisiä), kun kastat ne suklaaseen. Näin suklaa jähmettyy nopeammin ja pinnasta tulee tasainen. Dippaile popseja suklaaseen, ripottele koristeet päälle ennen kuin suklaa kovettuu. Hankalinta on keksiä viritys, johon popsit saa jähmettmään niin, ettei suklaakuori vahingoitu. Yrityksen ja erehdysten kautta parhaaksi keinoksi paljastui yllä kuvattu viritys.
Sitten vielä popsit jääkaappiin toviksi raikastumaan ja sitten niitä saa vihdoin syödä!
Sitruuna-kookospopsit
Kakkupohja
Korvaa Suklaapohjan kaakaojauhe kookoshiutaleilla tai -jauholla.
Sitruunapopsitahnaan tarvitset
1 prk Lemon Curd -tahnaa
2 rkl vanilja sokeria
2 rkl tomusokeria
1 dl kookoshiutaleitaKuorrutustarpeet
1,5 – 2 levyä (Pandan) valkoista sulkaata
Strösseleitä tai kookoshiutaleita koristeluunValmista kuten Suklaa- Nutella popsit. Lemon Curd on kosteampaa kuin Nutella, joten tähän tahnaan tarvitset hieman enemmän tomusokeria oikeanlaisen koostumuksen luomiseksi.
Popsien valmistus oli piinaavaa ja työlästä, mutta kun keittiö on siivottu suklaasta ja viimeiset tahmat raaputettu sormista ja välineistä, niin leipuri saa palkintonsa. Popsien herkullinen ja mehevä rakenne ja suussa sulava maku häivyttää tuskaisan valmistusprosessin mielestä kuin taikaiskusta.
Kuppi kahvia Lasillinen kuohuviiniä ja pari kymmenen popsia niin kummasti leipurinkin mieli kevenee!