Pannaan halvalla: juttu sijaisopettajien palkka-alesta

Kahvia, kiitos!

Olen mielestäni jossain aiemmassa postauksessani maininnut, että olen ammatiltani englannin aineenopettaja. Jos en ole, mainitsen nyt. Opiskelin Turun yliopistossa englantilaista filologiaa ja viimeisenä opiskeluvuotena suoritin opettajan pedagogiset opinnot teoriakursseineen ja harjoitteluineen. Virallisesti olen siis filosofian maisteri, jolla on pätevyys opettaa englantia peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

En ole koskaan ollut kovinkaan suunnitelmallinen ihminen. Tai no, voisihan sitä toisaalta kutsua suunnitelmallisuudeksi, että valmistuu ammattiin, josta päätti jo ala-asteella. Että siinä mielessä olen varsinainen suunnitelmien kuningatar. Mutta sellaista suunnitelmallisuutta minulla ei ole ollut, että olisin vaikkapa jo opiskeluaikoina kovasti pyrkinyt tekemään opettajan sijaisuuksia ja verkostoitumaan ja lykkäämään jalkaani opettajanhuoneiden ovien väliin. Kuten Ain' vähän väärään paikkaan töihin mee -jutuistani käy ilmi, verkostoiduin koulumaailman sijasta mopin varteen, kassakoneen kylkeen ja sairaalamaailmaan, ihan vain muutaman esimerkin mainitakseni. Tein minä muutamia opettajan sijaisuuksiakin, mutta en mitenkään järjestelmällisesti.

Opiskellessani en koskaan jaksanut (tai tajunnut) huolestua siitä, ettenkö sitten valmistuttuani työllistyisi omalle alalleni, sillä niin kauan kuin muistan, olen kuullut hokemat "kyllä opettajille aina töitä riittää", "englanti on niin tärkeä kieli, että englanninopettajille löytyy aina töitä" ja että "kunhan ne suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle niin..." 

...niin mitä? Mitä sitten? Eivätkö ne jo pikkuhiljaa ole jääneet eläkkeelle? Opetusalaa(kin) piti kohdata suuri työvoimapula, mutta toisin kävi. Akateeminen työttömyys kasvaa kiihtyvällä vauhdilla, sillä kunnissa lakkautetaan virkoja säästösyistä, eikä palkatakaan enää uutta työntekijää eläkkeelle jäävän tilalle.

Minä onneksi pääsin heti valmistumisen jälkeen töihin, tosin vain määräaikaiseksi viransijaiseksi ja vieraalle paikkakunnalle melkein sadan kilometrin päähän kotoa, mutta silti. Sain lukuvuoden verran arvokasta työkokemusta.

Ja mikä on tilanteeni nyt? No, eilen kävin pitkästä aikaa oman alani työhaastattelussa. Eikä opettajien tulevaisuus näytä kovinkaan valoisalta ainakaan sen haastattelun perusteella. Mistä minä oikein hölisen? Ennen kuin pääsen itse asiaan, listaan muutaman faktan:

- kunnilla menee huonosti, joten koulujen täytyisi säästää. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että homekoulujen korjauksiin ei saada rahaa ja siinä, että rehtori saattaa palkata sijaiseksi ennemmin epäpätevän kuin pätevän opettajan (jopa niihin vähän pidempiinkin sijaisuuksiin)

- jos koulu palkkaa sijaiseksi pätevän opettajan, joudutaan tälle opettajalle maksamaan asianmukainen OVTES:n mukainen korvaus

- jos koulu palkkaa sijaiseksi epäpätevän opettajan, koulu säästää palkkakuluissa.

Nuo edellä luettelemani asiat ovat ehkä itsestäänselvyyksiä, mutta halusin ne kuitenkin tähän listata, sillä ne tuovat taustatietoa varsinaiseen asiaani. Se firma, jonka haastattelussa kävin, on yksityinen sijaisopettajia välittävä yritys. Yritys lupaa toimittaa sijaisen kohteeseen nopeasti (jopa 1,5 tunnissa). Kohteina ovat niin päiväkodit, peruskoulut kuin lukiotkin. Sijaisen ei tarvitse olla pätevä; keskeneräiset opettajaopinnot tai työkokemus lasten ja nuorten parissa riittää. Sijainen saa toki olla pätevä, mutta (ja tämä on iso mutta):

...en tiedä, kuinka moni vuosia kouluttautunut ja pätevyyden hankkinut opettaja suostuu yrityksen ehtoihin, joita ovat muun muassa tuntuva palkanalennus (hieman kärjistettynä voisi sanoa, että sijainen itse maksaa siitä, että pääsee sijaistamaan) ja se, että jos olet mennyt johonkin kouluun tämän yrityksen kautta, sinua ei voida sen jälkeen tähän kouluun palkata muuta kuin tämän yrityksen kautta. Eli jos koulu tarvitsisi sinua huomenna tunniksi ja kahden viikon päästä päiväksi, se ei voisi rekrytoida sinua myöhemmin suoraan, vaan vain tämän yrityksen kautta. Vain tarpeeksi pitkissä sijaisuuksissa tämä voidaan ohittaa niin, että jos sinut palkattaisiin vaikkapa koko vuodeksi, et sentään joutuisi joka palkastasi pulittamaan rahaa yritykselle. (Toki ymmärrän yrityksen ajatusmaailman tässä, sehän tekee vain bisnestä, eikä sen olisi mitään järkeä etsiä hyviä sijaisia, jotka rehtori voisi sitten "siepata" itselleen.)

Koska kouluilla ei ole rahaa, rehtori ei välttämättä niin vaivaudu etsimään sitä pätevää sijaista, jos tiedossa on halvempi epäpätevä sijainen - ja vielä sellainen, joka tulee paikalle puolessatoista tunnissa! Kun säästetään, ei mietitä oppilaan parasta vaan sitä, mikä tulee halvimmaksi. Ja koska sijaistamaan tuleva opettaja saa pitämästään tunnista/päivästä/viikosta paljon vähemmän kuin mitä normaalin rekrytointiprosessin (esim. Kuntarekryn) kautta saisi, koulu säästää ja sijaisvälitysyritys saa voittoa. Opettaja vain joutuu tyytymään pienempään palkkapussiin.

(Ihan oikein opettajille, miettii ehkä joku nyt, nehän tienaavat muutenkin ihan kohtuuttomasti, vaikka ovatkin vain kolme tuntia päivässä töissä ja kuukausitolkulla lomalla. Jos mietit tällaista, tässä lyhyt tietoisku: opettaja ei tienaa erityisen paljon koulutukseensa nähden; kesäloman palkka tulee työssäolokuukausien palkasta siten, että koko vuoden palkka on jaettu tasaisesti kahdelletoista kuukaudelle ja opettajan työ on paljon muutakin kuin vain se kolmevarttinen, jonka hän kerrallaan seisoo luokan edessä.)

Kun tässä oikein miettimällä mietin, keksin myös yhden hyvän puolen tästä sijaisvälitysyrityksestä: jos olet heidän listoillaan, he takaavat sinulle - tai siis yrittävät taata - tietyn määrän työtunteja. Jos olisin vielä alan opiskelija tai jos minulla olisi jonkin verran alan työkokemusta mutta ei pätevyyttä, saattaisin haluta kyseisen yrityksen listoille. Mutta vuosia opiskelleena, opintolainaa ottaneena pätevänä aineenopettajana en aio tyytyä siihen, että oman alan töihin päästäkseni minun olisi suostuttava tuntuvaan palkanalennukseen. Mielestäni siinä alentuu myös ammattiylpeys.

Toivottavasti aiheesta heräisi vilkas keskustelu! Jään siis mielenkiinnolla odottamaan kommenttejanne, mielipiteitänne ja ajatuksianne. 

Kommentit

Ella F.
Siperian Ella

Mä voin tulla vilkkaasti keskustelemaan sun kanssasi, olenhan itse myös samassa tilanteessa. Eikä mitään hymiöitä tähän, kun ei naurata. 

Hyvä kirjoitus! En tiennytkään tuollaisen firman olemassaolosta. Itsehän kävin keväällä myös yhdessä työhaastattelussa, vieläpä sivutoimeen, johon sitten palkattiin hakijoista se "gradua vaille valmis", siinä kun säästää. Olenpa ollut myös sellaisessa opehuoneessa, missä tarjottiin mansikkakakkua sen kunniaksi, että koulu oli onnistunut säästämään hyvin. Söimme sitten omaa epäpätevyysalennuskakkua, muodollisesti epäpätevät opo eli minä ja erityisopettaja. 

Olen kuusi vuotta toiminut vapaassa sivistystyössä, tämä aikana minulla on ollut 24 eri mittaista pätkää, kesälomat luonnollisesti työttömänä. En vaan tajua, että mikä tuossa kuudessa vuodessa on niin epävarmaa, että en voi saada jatkuvaa työsopimusta. 

Ja OAJ.... hohoh. Ei se ainakaan kaikkien jäseniensä asiaa aja.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kylläpäs käykin vilkkaana tämä keskustelu, huh en meinaa perässä pysyä :)

Tuo firma on aivan uusi eli systeemin toimivuutta ei ole vielä käytännössä testattu. Heillä on meneillään rekrytointivaihe, mutta ilmeisesti he ovat kuitenkin jo heti koulujen alkaessa valmiit tarjoamaan sijaisia.

Firman pomo toisaalta "pahoitteli" tätä tilannetta ja sanoi ymmärtävänsä pätevien opettajien suhtautumisen asiaan ja toisaalta puolusteli omaa liikeideaansa. Ja eihän siinä mitään, kyllähän bisnestä saa tehdä. En vain itse halua olla se, jonka selkänahasta ne palkkasäästöt repäistään.

Haastattelussa myös keskityttiin mielestäni liikaa siihen, miten rehtoreilta menee kaikki aika sijaisten etsimiseen ja miten kuormittavaa se heille on. No, totta kai on, ymmärrän kyllä, mutta tähän pätee sama juttu: en mene puoli-ilmaiseksi tekemään työtä, jota varten olen monta vuotta opiskellut vain siksi, että rehtoreilla olisi helpompaa.

Voi epäpätevyysalennuskakku, huoh. Sitä lusikoidessa oli varmaan juhlava olo ja hyvä fiilis kaikilla.

Samaa mieltä OAJ:n toiminnasta - voi huokaus sentään. Itse koin raskauteen liittyvää syrjintää edellisellä työpaikallani, johon alueeni luottamusnainen totesi, että "nämä ovat näitä elämä opettaa -juttuja". No, siihen mennessä elämä oli kuitenkin opettanut minut sen verran fiksuksi, että otin yhteyttä ylempään tahoon OAJ:ssa ja tasa-arvovaltuutetun toimistoon, josta sain asiantuntevaa apua ja asiani kuntoon. 

Toimitus
Toimitus

Kiitos hyvästä jutusta! Linkkasimme sen Lilyn Facebookiin.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kiitos juttuni nostosta! Facebook-sivuiltanne sen bongasi myös Ylen uutistoimittaja, joka haastatteli minua tänään loppuviikon aamu-uutisiin...todella jännittävää! :)

ritutitu (Ei varmistettu)

Hmmm, ihan vaan muutama semmoinen pieni pilkun viilaus. Sehän ei ole rehtori, joka ketään palkkaa pidempi aikaisiin sijaisuuksiin (jos siis on jo etukäteen tiedossa pidempi pätkä ja sijaista ihan haetaan eikä etsitä koulujen sijaislistoista) vaan kunta/kaupunki eli käytännössä sivistystoimenjohtaja. Tämä särähti näköön sen takia, että elän rehtorin kanssa ja yllättävän usein rehtoria pidetään vastuullisena (ja jopa syyllistetään) päätöksistä joihin hän on voinut vaikuttaa mutta joita hän ei ole tehnyt. Itse myös työskentelen koulumaailmassa.

Olet oikeassa siinä, että opettajan töitä ei ole mielin määrin tarjolla. Säästösyyt ovat ihan täysin väärä syy vähentää opettajien virkoja, koska loppupeleissä eniten tästä kärsivät oppilaat.

Epäpätevän sijaisen palkkaamisesta minulla on hieman ristiriitaiset tunteet. Epäpätevä on aina epäpätevä (mikä ei kyllä läheskään aina tarkoita huonompaa opettajaa). Epäpätevän opettajan palkkaamisen syynä nimenomaan lyhyempi aikaisiin sijaisuuksiin kun monesti ovatkin juuri ne säästösyyt. Pidemmällä tähtäimellä tässä kohden säästäminen saattaa säästää yhden opettajan viran. Ja kyllä, se voi olla niin pienestäkin kiinni. Pidempi aikaisiin sijaisuuksiin mielestäni tulisi lähtökohtaisesti aina palkata se pätevä opettaja mutta jos vaihtoehtoina on se gradua vaille valmis opiskelija, joka on koko opiskeluaikansa (ja jopa ennen sitä) tehnyt aktiivisesti sijaisuuksia ja saanut niistä hyvät työtodistukset tai pätevä valmistunut opettaja, jolta ei juurikaan työkokemusta löydy, niin kallistuisin silti enemmän käytännön kokemusta omaavan puoleen. Tämä on moniteräinen miekka, toisaalta pätevä tulisi palkata mutta mikä sitten on oppilaille parasta? Käytännön kokemus vai pätevyyden osoittava paperi?

Tämä sijaisväälitysfirma kuulostaa kaiken kaikkiaan suorastaan oksettavalta. Tälläistä tulisi kaikkien koulumaailmassa toimivien boikotoida, juurikin tuon mainitsemasi ammattiylpeyden vuoksi.

En ole blogiasi aiemmin lukenut, joten en tiedä millainen elämän tilanteesi on, mutta hieman "joustamalla" ja hakemalla niitä paikkoja muualtakin kuin sadan kilometrin säteeltä voi niitä virkoja saadakin :)

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kiitos vastauksestasi!

Toivottavasti jutustani ei tullut sellainen kuva, että syyllistäisin rehtoreita - ymmärrän kyllä heidän asemaansa ja olen työelämässä läheltä nähnyt, että heitä painostetaan tiettyihin ratkaisuihin ylempää. Eräskin tuntemani rehtori oli kovasti ristitulessa henkilökunnan ja sivistystoimen välillä. 

Työhaastattelussa minulle tuli kuitenkin vähän sellainen olo, että minun pitäisi kovasti sääliä työtaakkojensa alle nääntyviä rehtoreita ja siksi vähän ummistaa silmäni sille, etten saisi niin hyvää palkkaa kuin minun kuuluisi saada. Ei tämäkään tietenkään rehtoreiden vika ole.

Monesti tuntuu, että oppilaiden etu on viimeisenä mielessä, kun kunnissa säästetään, ja se on ikävää se. Koulut nyt kuitenkin ovat olemassa oppilaita varten.

Olen samaa mieltä siitä, että epäpätevä opettaja ei välttämättä, todellakaan, ole huono opettaja. Mutta jos epäpätevä opettaja, joka on palkattu pätevän sijasta juuri säästösyistä, saa tämän vuoksi kerättyä arvokasta työkokemusta ja saa näin myös työkokemuskilpailuedun niin mihin tämä tilanne jättää pätevän opettajan, joka on kuitenkin opiskellut ylemmän korkeakoulututkinnon sitä varten, että saisi sitten niitä opettajan töitä? 

Valmistumiseni jälkeen elämäntilanteeni oli sellainen, että minun oli helppo joustaa ja siksi otinkin työpaikan sadan kilometrin päästä kotoa. Nyt olen pienen tytön äiti, jonka täytyy tietenkin miettiä paljon huolellisemmin, että kuinka laajalle aluelle voi verkkoja viritellä. Mutta eipä niitä oman aineeni virkoja ole avoimena tällä hetkellä juuri missään, vaikka kuinka tsemppaisi itseään siitä, että muutetaan vaikka käsivarsi-Lappiin.

 

epäpätevä/eivalmis opiskelija (Ei varmistettu)

Mikäs tämä tämmöinen firma on?

hggd (Ei varmistettu)

Enpä olekkaan tullut ajatelleeksi (sijaisuus)aihetta, itsehän mm. keväällä sijaistin yläasteella maantiedon opettajaa, ja olen siis vuoden 2012 ylioppilas :D Kyllä meni ihan mukavasti kuitenkin

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Mielestäni ainakin yli puolen vuoden mittaisissa määräaikaisuuksissa pätevä hakija menee epäpätevän edelle.

Tuo kesän palkattomuus on toinen niin älytön juttu - ei siinä ole mitään järkeä, että toinen ensin hoitaa koko lukuvuoden opettamisen mutta jää ilman palkallista kesälomaa, koska äitiyslomalla tms. vapaalla oleva vakituinen "palaa" kesäksi töihin. Mutta tässäkin kohtaa on vika systeemissä; en halua syyllistää niitä kesäksi töihinsä palaavia opettajia, sillä jos kesälomalta on palkkaa tarjolla pienen kotihoitotuen rinnalle niin kukapa sitä ei ottaisi? Tiedän tosin tapauksia, joissa palkka on puolitettu sijaisen ja vakituisen välillä tms. ratkaisuja yritetty tehdä.

Toivon, ettei tällainen sijaisvälitys ole yleistymässä. Eikä niin varmaan olekaan - se yritys, jonka haastattelussa eilen kävin, on ainoa firma, jonka tiedän harjoittavan tällaista liiketoimintaa ja sekin on vasta ihan lapsenkengissä.

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Koska opettajalle ei kerry lomaa äitiys- ja vanhempainvapaan aikaan, ainoa tapa, jolla hän saa sen saman edun kuin millä muulla alalla tahansa työskentelevä äiti, on että hän tulee kesäksi töihin. Itselläni loppui vanhempainvapaa kesken kesän ja taloudellisesti minun oli pakko tulla töihin kesäksi. Siitä, että vanhempainvapaalla oleva äiti (tai isä) tulee kesäksi töihin, on turha syyllistää vapaata pitävää henkilöä.

Sen sijaan aivan kuten millä muulla tahansa alalla, on työnantajan vastuulla, että sijaisena toimiva saa itselleen kuuluvan loman ja siihen liittyvän palkan. Koska opettajan palkassa on huomioitu noin 7 ylimääräistä lomaviikkoa, olisi kohtuullista ja oikein, että työnantaja palkkaisi opettajan suhteessa yhtä pitkäksi ajaksi kesällä töihin kuin mitä hänen sijaisuutensa on kestänyt - onhan hänen palkkansa laskennallisesti hajautettu myös kesäajalle. Tämä raha ei siis saa syyllistää vanhempainvapailla olevaa vanhempaa (ja sieltä kesäksi töihin palaavaa henkilöä) vaan veronmaksajia. 

Vika on OAJ:ssa ja siinä, kuinka he ajavat ainoastaan ja vain virassa olevien henkilöiden etua.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Niinpä, työnantajan pitäisi ehdottomasti hoitaa sijaisen loma-asiat paremmin. Nykyinen systeemi on älytön: se sekä polkee sijaisten oikeuksia että syyllistää turhaan kesäksi töihin palaavia opettajia (julkinen mielipide on usein heitä vastaan, koska kaikki faktat eivät ole tiedossa).

Olen samaa mieltä kanssasi myös tuossa OAJ-asiassa. Kunpa OAJ:ssa olisi joku taho, joka olisi keskittynyt vain ja ainoastaan pätkätyöläisten ja sijaisten edunvalvontaan. 

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Minä olen saanut OAJ:n puolelta vastauksen, että opetusta ja työjärjestelyitä koskeviin asioihin ei kajota, sillä niiden sorkkimisen ainoa vaihtoehto on kokonaistyöaika. Minulle se sopisi hyvin, sillä laskennallisesti työmääräni jopa vähenisi tuon järjestelyn myötä. Ymmärrän kuitenkin hyvin, että vanhat virkaparrat (taki -parrattomat) eivät halua luopua mahdollisuudesta nauttia kokemuksen suomasta mahdollisuudesta näyttäytyä töissä vain opetuksen (ja kokousten) aikana.

Ella F.
Siperian Ella

Koskee virkojen ja päätoimisuuksien täyttöä, jos sijaisuus yli puoli  vuotta. Periaatteessa virkaan tulisi aina, eli myös sivutoimisuuksien kohdalla, valita muodollisesti pätevä. Kun kerran (jo kolmannen kerran peräkkäin hain sivutoimea, johon vuosi Vuoden jälkeen valittiin epäpätevä,) otin yhteyttä OAJ:n, niin sieltä vaan sanoivat, että joo periaatteessa, mutta valittaminen kestää kauemmin kuin vuoden määräaikaisuus, joten eipä kannata narista. 

Mä olen myös valmistumisen jälkeen ollut koko ajan töissä, parhaimmillaan suhannut viiden eri koulun väliä eri aikoina, kolmella eri paikkakunnalla sivutoimisena tuntiopettajana. Nyt lapsen kanssa sellaiset sekoilut ei enää onnistu.

Elina U.
Lentoaskeleita

Oho! Täytyy myöntää etten opiskelijana ole ollenkaan ollut perillä tuollaisten sijaisvuokrafirmojen olemassaolosta. Kiitos tästä kirjoituksesta, laittoi kyllä aikamoisen ajausmyrskyn (ja vähän huoltakin) liikkeelle. En nyt siis olekaan ajatellut että opiskeltuani ja valmistuttuani vain -pam!- ja vakivirka niine pitkine kesälomineen odottaisi oven takana, mutta olen pitänyt alan työllisyystilannetta suht hyvänä joihinkin toisiin vertailemiini aloihin nähden. Varsinkin olen ajatellut, että esimerkiksi asiakaspalvelualoilla pelattava vuokratyöntekijä-sotku ei ylettyisi opetusaloihin.  Tähän täytyykin perehtyä tarkemmin.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Ei näitä sijaisvälitysyrityksiä opetusalalla vielä olekaan kuin ilmeisesti vasta tämä yksi, jonka haastattelussa eilen kävin, ja sekin firma on vasta nyt aloittamassa toimintaansa. 

Joillakin opetusaloilla työllisyys taitaa ollakin ihan hyvä ja esimerkiksi erityisopettajista on vissiin aina vain jopa pulaa. Luokanopettajia haetaan ainakin MOL:ssa tasaiseen tahtiin. Mutta aineenopettajille ei tunnu olevan niin kysyntää. 

Tuuli-toimittaja (Ei varmistettu)

Moi Kahvittelija, Laitoin sulle sähköpostia! Voisinko haastatella sua tästä aiheesta?

Ope (Ei varmistettu)

Olen itse englannin ja ruotsin (ja saksan) aineenopettaja, ja haluan tuoda tähän mukaan oman näkökulmani, joka on onneksi vähän valoisampi.

Tässä keskustelussa nousi vähän turhankin paljon esille tuo epäpätevien palkkaaminen määräaikaisiin sijaisuuksiin, vaikka alkuperäinen aihe oli kai tuo riistofirma. Kuulostaa aika arveluttavalta toiminnalta, ja toivon, ettei kukaan itseään kunnioittava opettaja (tai tuleva sellainen) lähde tuohon mukaan. Jos sijaiseksi haluaa, kannattaa vaan lähettää suoraan yhteystiedot kaikkiin mahdollisiin lähialueiden kouluihin. Pk-seudulla kieltenopettajan lyhyitä sijaisuuksia sai valmistumiskeväänäni 2012 tehdä ihan urakalla kun sai muutamaankin kouluun jalan oven väliin.

Sitten niistä pidemmistä sijaisuuksista. Kun sitten alkukesästä 2012 valmistuin ja hain vuoden määräaikaisuuksia, kävin kolmessa haastattelussa ja kaikkiin minut olisi valittu, koska olin niitä harvoja muodollisen pätevyyden omaavia hakijoita. Laissa säädetään opetushenkilöstön kelpoisuusvaatimuksista, ja työnantaja "ei saa palkata epäpätevää henkilöä opettajaksi yli kuuden kuukauden (ammatillisessa koulutuksessa yli vuoden) mittaiseen palvelussuhteeseen ilman, että on ensin selvitetty, onko kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä saatavilla. Mikäli aktiivisesta etsimisestä huolimatta pätevää opettajaa ei löydy, voi työnantaja palkata epäpätevän opettajan enintään vuodeksi (ammatillisessa koulutuksessa enintään 2 vuodeksi)." En tietenkään väitä, etteikö tätä rikottaisi kunnissa, varmasti niin tehdään ja räikeästi, mutta pointti on se, että silloin kunnat tosiaankin rikkovat lakia. Oikeusjutut ovat varmasti pitkiä ja hankalia, mutta ei niitä tarvitsisi oikeuteen asti viedä, riittää varmasti että huomauttaa itse asiasta kyseiselle rehtorille tai opetusvirastoon. Todennäköisesti ovat seuraavan kerran tarkempia. Mainittakoon vielä, että nuo kyseiset kolme paikkaa, joita minulle vuosi sitten keväällä tarjottiin, edustavat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien periaatetta.

Kunnat ja koulut eivät kyllä kieriskele rahassa, mistä omalla työpaikallani (päädyin Vantaalle) kertoo lähinnä se, että sijaisia ei juuri palkata yksittäisiin sairaspäiviin vaan kollegat tuuraavat toisiaan pystymisensä mukaan. Silti ainakin meillä kohta alkavana lukuvuonna melkeinpä kaikki kollegat ovat niin muodollisesti kuin käytännössäkin täysin pätevää porukkaa, ja siitä ollaan ylpeitä. Muutaman poikkeuksen muodostavat lähinnä erityisluokanopettajat, joista on oikeasti huutava pula työmarkkinoilla.

Mainittakoon vielä, että olen tässä kesän ajan ollut työttömänä, koska viime vuoden pestini oli perhevapaan sijaisuus. Tämä on tyhmä epäkohta, mutta kuten yllä todettiin, sillä pyritään suojelemaan viranhaltijan oikeuksia. Pätkätyöläisen kannalta kyllä epäreilua... 1.8. lähtee kuitenkin juoksemaan uusi työsuhde samassa paikassa, johon onneksi ensi vuonna kuuluu jo kesän palkkakin. Määräaikaisuudesta on vieläkin kyse (muttei enää sijaisuudesta), mutta paremmalta näyttää jo, ja aion kyllä nostaa jonkinmoisen haloon, jos määräaikaisuutta ei jossain vaiheessa muuteta vakinaiseksi/toistaiseksi voimassa olevaksi työsuhteeksi.

OAJ:sta vielä. En ole todellakaan mikään järjestöaktiivi, joten tämä ei ole "maksettu mielipide", mutta kyllä OAJ oikeasti ajaa jäsentensä asiaa ja vieläpä aktiivisesti ja vaikutusvaltaisesti. Se, mitä OAJ voisi tehdä paremmin olisi juuri tiedottaminen, jotta me opettajat olisimme paremmin perillä omiin työsuhteisiimme liittyvistä kiemuroista ja osaisimme oikeasti pitää melua itsestämme! Muistetaan vielä, että OAJ:n voima perustuu opettajien korkeaan järjestäytymisasteeseen, joten ei käännetä selkäämme sille, meidän puolella se on!

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kiitos kommentistasi! Hienoa kuulla kollegan kokemuksista, varsinkin myönteisistä sellaisista! :)

Päteviä opettajia järjestään olivat myös ne kollegat, joiden kanssa osallistuin ryhmähaastatteluihin parissa paikassa valmistumiseni jälkeen. Olet oikeassa siinä, että keskustelu vähän harhautui pätevä/epäpätevä-asioihin, vaikka postaukseni tarkoitus tosiaan oli tuoda esille, että tällainen välistä vetävä yritys on pyrkimässä sijaismarkkinoille.

OAJ:n toiminnasta sen verran, että suhtautumiseni järjestööni on hiukan kaksijakoista: toisaalta olen sitä mieltä, että opettajien asiaahan OAJ ajaa ja tekee ihan hyvää työtä. Toisaalta taas mielestäni esimerkiksi juuri tuohon pätkätyöläisten loma-asiaan olisi jo tultava muutos. Olin myös aikoinani erittäin pettynyt alueellisen luottamusnaisen toimintaan, enkä vieläkään ymmärrä, miten tällaisessa toimessa oleva voi sanoa apua kysyvälle, että "nämä ovat näitä elämä opettaa -juttuja" ja että hän ei nyt oikein ehdi perehtyä ongelmaani, mutta voi selvitellä sitä myöhemmin...no, kuten varmaan jossain aiemmassa kommentissanikin jo totesin, sain kyllä lopulta myös OAJ:lta parempia neuvoja ja apua. Onneksi en uskonut luottamusnaista, mutta moni samassa tilanteessa oleva olisi voinut uskoa ja kärsiä syrjinnästä!

a-p.e. (Ei varmistettu)

Hyvää ja monenlaisia ajatuksia herättävää kirjoittelua blogin kirjoittajalta kaikilta kommentoijilta.
- Olisin mielelläni yhteyksissä vaikka kaikkien kanssa. Kun OAJ ja JUKO ihan oikeasti yrittävät tehdä parhaansa....
- S-postiyhteystiedot löytyvät helposti esimerkiksi kuukkelin avulla... ;-)
a-p.e.
plm
suomen turku

a-p.e. (Ei varmistettu)

Lisätkää tuonne yhteen kohtaan vielä yksi "ja", niin ymmärrätte tekstin paremmin.
a-p.e.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tännekin pitäisi saada Facebookin tykkää-nappi.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Täällä toimii vähän samalla idealla tuo sydänsymboli, jota klikkaamalla voi osoittaa tykkäävänsä jutusta tai jostakin kommentista. :)

Assi (Ei varmistettu)

Kiitos kirjoituksestasi! Hyvä kun joku tuo tämän asian esille ja tästä saa aikaan keskustelua. Olen valmistunut itse ranskan opettajaksi (tosin niitä töitä en tee). Muistan itse myös miten hehkutettiin sitä, että suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle ja sen jälkeen kaikille on töitä, etenkin opettajille. Kysyn vaan että missä ne työt nyt sitten on?

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Olen itsekin iloinen siitä, että aiheesta on uutisoitu ja keskusteltu, sillä mielestäni missään ammatissa ei pitäisi joutua tekemään työehtosopimuksia pienemmällä palkalla töitä. 

Niinpä, töiden vähyyttä ihmettelen itsekin. Myönteistä sen sijaan on se, että kuitenkin kohtuullinen osa samaan aikaan opiskelleista opettajatutuistani on oman alansa töissä.

Saanko kysyä, mille alalle olet päätynyt ja tekisitkö opettajan töitä, jos niitä olisi enemmän tarjolla?

rene (Ei varmistettu)

Hei!

Ritutitu kirjoitti:
"Pidempi aikaisiin sijaisuuksiin mielestäni tulisi lähtökohtaisesti aina palkata se pätevä opettaja mutta jos vaihtoehtoina on se gradua vaille valmis opiskelija, joka on koko opiskeluaikansa (ja jopa ennen sitä) tehnyt aktiivisesti sijaisuuksia ja saanut niistä hyvät työtodistukset tai pätevä valmistunut opettaja, jolta ei juurikaan työkokemusta löydy, niin kallistuisin silti enemmän käytännön kokemusta omaavan puoleen. Tämä on moniteräinen miekka, toisaalta pätevä tulisi palkata mutta mikä sitten on oppilaille parasta? Käytännön kokemus vai pätevyyden osoittava paperi?"

Jos edellä kuvatulla tavalla toimittaisiin - eli katsottaisiin aina oppilaiden etua - niin kuinka meneteltäisiin tilanteessa, jossa pitää valita pidempiaikaiseen sijaisuuteeen (tai jopa virkaan) joko kolmekymppinen mies tai kolmekymppinen vasta-avioitunut nainen? Suurella todennäköisyydellä naisen valinta johtaa vuosien sijaisrumbaan, jos hän jää kouluun pysyvämmin. Tämähän ei ole oppilaiden edun mukaista. Katsotaanko oppilaan etua siis myös tässä tilanteessa?

Tietenkään en ole sitä mieltä, että sukupuoli saisi vaikuttaa. Halusin vain ärsyttävällä esimerkillä näyttää, että lakeja ja asetuksia on noudatettava. Pätevä ajaa ohi epäpätevästä, jos häntä ei voida osoittaa muutoin tehtävään sopimattomaksi; ritutitun ajattelumalli ei sovi rekrytointiin.

Agitaattori (Ei varmistettu)

Voi siskot, kun olette avuttomia näissä asioissa. Jos kyseessä olisi miesvaltainen ala niin.
A. Kukaan vakituinen opettaja ei suostuisi tekemään töitä koulussa, johon on otettu opettamaan tällainen henkilö. jolle ei makseta virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tarvittaessa seurauksena olisi kaikkia kunnan kouluja koskeva ulosmarssi, ja jos ei se purisi, niin aloitettaisiin valtakunnalliset toimet.
B. Mikseivät opettajat perusta omaa vuokratyöyhtiötä, vuokralääkärien tapaan. Käsittääkseni vuokrafirmojen kautta toimivat lääkärit eivät tee työtä yhtään halvemmalla kuin virkalääkärit.

Koirankuonolainen (Ei varmistettu)

Vastauksena agitaattorille:
A) Vuokratyöfirmathan nimenomaan välittävät todella paljon huonommalla palkalla tekeviä työntekijöitä miesvaltaisille aloille kuten raksalle ja varastoihin. Eipä ole ulosmarsseja näkynyt.
B) Lääkäreiden menekki lienee suhteessa hivenen suurempi kuin meikäläisten. Jos esim. Lapissa kunta maiksaa 10 000e/kk + asunnon kunnanlääkärille, siitä syystä että on velvoitettu terveyspalvelut hoitamaan, ei opettaja saa sen suurempaa palkkaa missään. Niitä lääkärin hommia kun se talkkari ei voi työn ohessa tehdä; kuten joissa kouluissa voi veistoa kuitenkin opettaa.

Tuossa välitysfirmassa ei mielestäni ole mitään vikaa. Jos joku haluaa mennä sinne töihin niin menkööt. Firmahan laskuttaa kuntaa täysin samalla tavalla kuin yksittäinen sijainenkin, joten järjestely ei tule sen halvemmaksi kunnalle. En kuitenkaan ymmärrä miten koulun sijaisista vastaava taho, joka ei nykyisin edes aina ole rehtori, ei tee omaa sijaispankkiaan lukuvuoden alussa, josta voi poimia sijaiset. Itse ainakin haastattelen vuoden mittaan useamman sijaiseksi haluavan ja tarpeen mukaan poimin tästä pankista tarpeeseen soveltuvan - aina se ei tietenkään natsaa heti.
Opettajia välittävän firman kautta kun et koskaan voi tietää mitä saat. Sillä kun ei ole niin väliä opettaako yhden päivän maantietoa luokanopettajaksi opiskeleva vaiko matemaatikko. Tärkeää on vain saada opetusalaa handlaava kaveri töihin. Firman kautta saisi varmaan näennäisesti saman alan opettajan, mutta tuntematon ja talon tapoja tietämätön ei kuitenkaan ole oppilaillekaan se paras ratkaisu.
Mitä tulee työllistymistilanteeseen täällä Turun seudulla yhdyn aikaisempiin kirjoittajiin. Yhden aineen opettajat ovat melko lirissä, mutta jos on valmis kouluttautumaan työn ohella ja suorittaa mielenkiintoisia aineyhdistelmiä taikka pätevyyden esimerkiksi alakoulun puolelle on nykyisissä suurissa yhtenäiskouluissa melko mukavasti töitä.

Markus Ropponen (Ei varmistettu)

Hei,

Kiitos hienosta jutusta ja asian tuomisesta päivänvaloon.

Olemme Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitossa erittäin huolestuneita asiasta! Opiskelijat turussa ovat kyselleet kantaa tälläisen yrityksen olemassa oloon ja olemme siihen vastanneet, että asia on kunnossa kunhan he noudattavat työehtosopimuksia, mutta näin ei selkeästi ole tapahtunut. Tulemme ottamaan kantaa asiaan ja varmasti teemme mitä tehtävissä on, että ainakaan Turun alueen opettajaksi opiskelevat eivät lähtisi mukaan toimintaan ja näin polkisi meidän nuorten palkkoja, jotka eivät ole muutenkaan häävit. On täysin käsittämätöntä että yritys voisi maksaa palkaa vähemmän mistä on sovittu.

Markus Ropponen
pääsihteeri
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

Opiskelija-asiamies
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kiitos kommentistasi!

Hienoa kuulla, että SOOL aikoo omalta osaltaan neuvoa opettajaopiskelijoita kieltäytymään palkka-alennuksesta. 

Onkin hyvä muistaa, että opiskelijat edelleen saavat sijaisuuksia hyvin myös muita, perinteisempiä rekrytointikanavia pitkin - Kouluun.comia ei tarvita välistävetäjäksi.

Markus Ropponen (Ei varmistettu)

Opettajien sijaisten palkkojen polkeminen lopetettava välittömästi!

https://sool-fi.directo.fi/edunvalvonta/kannanotot-julkilausumat/?x22416...

Markus Ropponen (Ei varmistettu)

Opetusalan Ammattijärjestö:

Vuokratyövoiman käyttö opetuksessa ei ole mahdollista
26.07.2013

Työvoiman vuokraus mm. opettajan sijaisuuksiin ei ole mahdollista perusopetuksessa eikä käytännössä myöskään lukiossa tai ammatillisessa opetuksessa.

Perusopetuslaki (1288/1999, 4§ ja 37§) edellyttää, että jos joku muu kuin kunta järjestää perusopetusta, siihen pitää olla opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä järjestämislupa. Opettajien tulee olla suoraan opetuksen järjestäjän palveluksessa. Tätä edellyttää myös se, että opettajan käyttäessä työssään julkista valtaa, hänen pitää olla suorassa palvelussuhteessa opetuksen järjestäjään.

Myös lukiossa ja ammatillisessa opetustyössä julkisen vallan käyttäminen estää vuokratyöntekijän käyttämisen opetustoimessa.

Koska henkilöstöä vuokraavat yritykset eivät ole pääsääntöisesti sidottu työehtosopimuksiin, niiden palkkaamiin vuokratyöntekijöihin tulee soveltaa käyttäjäyritystä sitovaa työehtosopimusta.

Opettajia koskee kunnallisen opetusalan virka- ja työehtosopimus (OVTES) tai vastaava yksityistä opetusalaa koskeva työehtosopimus. Opetustoimen lainsäädännön piirissä opettavan opettajan palvelussuhteen ehdot määräytyvät siten aina opettajia koskevien virka- ja työehtosopimusten nojalla.

Opettajan työn tekeminen vuokratyönä nousi esiin Turussa, josta uutisoitiin yrittäjän haluavan vuokrata peruskoulun ja lukion opettajia sijaisiksi Turun kaupungille. Uutisoinnin mukaan opettajan palkka olisi ollut korkeimmillaan 15 euroa tunnilta.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kiitos linkistä, myös tuon OAJ:n uutisen suhteen. Hieno homma! Teinkin niistä oman postauksen. 

Emppu Tanner (Ei varmistettu)

Toivottavasti oppilaiden edusta huolestuneet (yeah, right) huolestuneet opettajat eivät ole aikaisemmissa vaaleissa äänestäneet puolueita, jotka lupaavat parempia palveluja entistä köyhemmissä kunnissa. Siitähän nämä säästötalkoot ja niiden aiheuttamat rimpuilut - kuten tämä polkumyyntiyritys - johtuvat.

Blogisti kirjoitti, ettei opettajan palkka ole eritysen suuri koulutukseen nähden. Tämähän edellyttää, että on määritelty jokin absoluuttinen kohtuullinen rahasumma koulutuksen pituuteen nähden. Mikähän tällainen on?

Minun oikeustajuuni ei mahdu, että työnantaja pystyy maksamaan minulle vaikkapa 2500 euroa kuukaudessa, mutta en voisi ottaa paikkaa vastaan koska joku ay-toveritoimikunta on työnantajien maksukykyä huomioimatta päättänyt, että työpanoksestani pitää maksaa vähintään 3500. Minä jää ilman työtä, kunta työntekijää ja yhteiskunta veronmaksajaa. Verojen, joista opettajien palkatkin muuten maksetaan.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kurjaa, että suhtaudut noin epäilevästi siihen ajatukseen, että meitä opettajia oikeastikin kiinnostaa oppilaiden etu. Mutta kyllä se kiinnostaa.

En osaa määritellä absoluuttista kohtuullista rahasummaa suhteutettuna koulutuksen pituuteen, mutta esimerkiksi oma tehtäväkohtainen palkkani edellisessä viransijaisuudessani oli paljon lähempänä tuota 2500 kuin 3500 euroa kuukaudessa. Eikä se mielestäni ole erityisen suuri korvaus vaativasta opetus- ja kasvatustyöstä, jota oikeasti tehdään myös sen koulussa vietetyn ajan ulkopuolella. 

Ja mitä tulee tuohon kommenttiisi "ay-toveritoimikunnan" edesottamuksista niin täytyy todeta, että en näe mitään järkeä siinä, että tekisin koulutustani vastaavaa työtä n. 50 % huonommalla palkalla kuin työehtosopimus edellyttäisi.

Voit miettiä omalta kohdaltasi, että miten mielelläsi menisit töihin, jos työnantajasi ilmoittaisi, että saatkin työpanoksestasi 50 % vähemmän kuin sinulle TES:n mukaan kuuluisi.

 

Emppu Tanner (Ei varmistettu)

Kiitos vastauksestasi.

Kuten huomaamme, kyse kunkin ammattin vaatimuksista on mielipidekysymys.

Lisäksi paljon riippuu siitä miten asiat missäkin yhteydessä muotoillaan. Mitäs sanoisit seuraavasta: "Kysymyksessä on turvallisuuskriittinen palveluammatti, jossa toteutetaan nykymuotoisen yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittistä logistiikkafunktiota. Työssä vastataan toimitaan vastuullisissa logistiikkatehtävissä, jonka lisäksi vastataan ympäröivien ihmisten ja omaisuuden turvallisuudesta. Edellä mainitun kuvauksen perusteella vaadin taksinkuljettajien vähimmäispalkaksi 10 000 euroa kuukaudessa!".

Edellä mainittu esimerkki on tietysti kömpelö sikäli, että taksilla voi oikeasti jättää melkein kaikissa tilanteissa ajamatta jolloin tuollaista liksaa vaativat kuljettajat jäisivät ilman töitä. Opettajat sen sijaan pystyvät kiristämään opetustoimen lainsäädännön vaatimien tehtävien perusteella mitä haluavat, eikä veronmaksaja - jonka pussistä liksa sitten menee - voi tälle mitään.

Jos nykyinen työnantajani tarjoaisi minulle 50 % vähemmän palkkaa kuin saan nyt, menisin läpi seuraavat stepit:
- Yrittäisin neuvotella työnantajan kanssa suuremmasta palkasta
- Jos ei toimi, irtisanoudun ja katson onko muita saman alan hommia
- Joe ei ole, kouluttaudun jollekin alalle jossa on työvoimalle kysyntää

Pakko se on jossain vaiheessa ottaa vastuuta omista valinnoistakin, eikä vain olettaa että kun nyt olen vaivalla kouluttautunut ammattiin X niin maailman tappiin asti pitää löytyä töitä tältä alalta. Varsinkin jos samalla AY-liike päästetään nostamaan palkkakustannukset kalliimmiksi kuin mitä työnantajilla olisi varaa maksaa.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Sinulla on aika jännä suhtautuminen opettajiin. Olet jo kyseenalaistanut sen, että kiinnostaako opettajia oikeasti oppilaiden etu ja nyt väität, että opettajat voivat kiristää millaista palkkaa haluavat. Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa.

Itse siis irtisanoutuisit, jos palkkasi putoaisi puoleen. Miksi siis koet jotenkin kohtuuttomaksi sen, että vastustan opettajien palkkoja polkevan vuokratyöfirman rantautumista työmarkkinoille?

En suinkaan oleta, että jonkun pitäisi tulla koputtamaan oveni taakse ja tarjoamaan hopealautasella virkasopimusta "maailman tappiin asti" nyt kun kerran olen opettajaksi opiskellut. Mutta oletan kyllä, että jos opetusalan töitä teen, saan pätevänä opettajana noista töistä sen mitä työehtosopimus lainmukaisesti määrittelee.

Olen toki miettinyt monia muita työllistymisvaihtoehtoja opetusalan rinnalle ja tehnyt vuosien varrella paljon muidenkin alojen töitä. Olen etsinyt työpaikkoja laajemmalta alueelta kuin tästä omasta korttelipiiristäni ja miettinyt, että kannattaisiko täydennyskoulutus tai pitäisikö vaihtaa alaa kokonaan. Tämä ei kuitenkaan ollut pointti jutussani vaan se, että mielestäni on väärin, jos työstä ei makseta tekijälle sitä palkkaa, joka siitä TES:n mukaan kuuluisi maksaa.

Tämä periaate pätee tietenkin mihin tahansa alaan, eikä pelkästään opetusalaan.

gradua vailla (Ei varmistettu)

Jos romutetaan sopimukset ja annetaan neuvotteluvaltit työnantajalle niin ainakin itse näytän opetushommille takavaloa. Lopputuloksena veronmaksaja saa lapsilleen huonosti motivoituneita ja epäpäteviä opettajia, josta siis seuraa se, että lapset saavat huonompaa opetusta. Sekään ei ole aivan ilmaista sille myyttiselle veronmaksajalle.

kohta_mikään_ei_kannata (Ei varmistettu)

Hyi hlvt, nämä vuokratyöläisiä välittävät ketkut on siis rantautumassa opetusalallekin!
Kylläpä kylmäsi kun luin ensin YLE:n uutisen ja sitten tämän uutiseen linkitetyn blogitekstin.
Kiitos blogistille, että toit asian esille - minäkään en ollut kuullut moisesta firmasta mitään!
Toivon sydämeni pohjasta, ettei kukaan järkevä - tai järjetönkään - ihminen lähde mukaan tällaisten vuokrafirmojen toimintaan. Se, joka suostuu opiskeluaikanaan, rahapulassaan tai mistä hyvänsä muusta syystä tekemään alansa työtä polkuhinnoin, sahaa kovaa kyytiä omaa oksaansa.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Niinpä - sekin tässä tosiaan huolestuttaa, että alan opiskelijat eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että suostuessaan tällaiseen palkanalennukseen he nimenomaan sahaavat omaa oksaansa.

Opettajatar (Ei varmistettu)

Hyvä, että kirjoitit tämän jutun, johon yle sitten tarttui. Tällainen opettajien oikeuksien polkeminen on törkeää. Olen siis itsekin englannin opettaja ja vaikka sitä luvattua lehtorien eläköitymisaaltoa ei ole tullutkaan niin pääkaupunkiseudulla on riittänyt töitä. Pienemmät yliopistokaupungit eli esim. Turku, Tampere ja Oulu ovat työllistymisen kannalta ongelmallisimpia.
OAJ ajaa todellakin vain viran saaneiden etua, ilman heidän tarjoamaansa oikeusturvaa mahdollisessa ongelmatapauksessa tuskin kuuluisin niin munattomaan littoon.

Pätevä en ope (Ei varmistettu)

Mahtavaa, että tälläinen on tullut esille. Helsinkiläisenä en moisesta firmasta ollut kuullutkaan ennen kuin luin siitä ensin Hesarista ja sitten vielä täältä. Tuntuu, että opetusalalla ei ole mitään rajaa valmistuvien/vastavalmistuneiden oikeuksien polkemisessa ja kunnat ovat rahanahneita yrityksiäkin suurempia huijareita. On totta, että "tuletko nyt heti" sijainen ei yleensä suunnittele tunteja/korjaa kokeita/hoida yhteydenpitoa huoltajiin jne. mutta vastuu vieraista lapsista/nuorista on sijaiselle usein paljon rankempi kuin "omalla opella", koska oppilaiden käytös on usein levottomampaa sijaisen tunneilla.

Lisäksi olen samaa mieltä kommenteissa esiinnousseesta sijaisten kesälomapalkasta. Itsekkään en tässä lähtisi täysin syyllistämään viranhaltijaa (viranhaltijahan voi olla vaikka yksinhuoltaja, joka oikeasti tarvitsee jokaisen euron mitä liikenee) vaan systeemiä, joka mahdollistaa tälläisen vääryyden. OAJ on tässä ratkaisevassa asemassa, mutta mitä se tekee? Ei mitään. Miksei opettajat voisi mennä lakkoon? Ai niin, iso osa on kuitenkin niitä viranhaltijoita, joita asia ei hetkauta. On totta, että opettajilla ei ole mahdollista siirtää hoitovapaalta kertynyttä vuosilomaa hoitovapaan jatkoksi kuten muissa ammateissa, mutta miksei näin voisi olla? Vaikka opettajilla ei olekaan laskennallista vuosilomaa, voisi äitiyslomalta ja hoitovapaalta kuitenkin kerryttää vuosilomaa, jonka voisi sitten muiden alojen tapaan jatkaa hoitovapaan perään. Ei mielestäni kovinkaan mahdoton ratkaisu. Tietääkseni muilla aloilla äitiyslomasijainen saa palkkansa myös viran/toimenhaltijan vuosiloman aikana...

Olen itse ollut pätevänä opettajana 3 vuotta ja koko tuon ajan samassa koulussa samassa työtehtävässä. Jatkan taas syksyllä tuossa koulussa edelleen samassa tehtävässä ja kuinkas ollakkaan työsuhteeni on jälleen suunnittelupäivästä Suvivirteen. Jotenkin vielä ymmärtäisin, että yhden vuoden sijaisuus päättyisi kesäksi, mutta jos kesän jälkeen taas jatkaa samassa koulussa on vain kieroa katkaista työsuhde kesäksi. Samalla henkilö, joka ei ole moneen vuoteen ollut päivääkään töissä nostaa palkkaa minun tekemästäni työstä. OVTES:in mukaan määräaikaista opettajaa ei saa asettaa heikompaan asemaan viranhaltijaan nähden mutta mielestäni asemani on melkoisesti heikompi, jos vuosiansioni on n. 20% huonompi kuin TÄYSIN SAMAA TYÖTÄ tekevällä kollegalla. Ja kyse ei ole ainoastaan palkasta: myös oikeus työterveyshuoltoon keskeytyy, ikälisät eivät kerry jne. Kesäloman palkattomuudella poljetaan juuri niitä kaikista heikoimmassa asemassa olevia, joiden työtilanne on muutenkin epävarma. Juuri tälläiseen heikkojen aseman polkemiseen ja epäoikeudenmukaisuuteen tulisi oikeudenmukaisen ammattiliiton puuttua, mutta OAJ:lla ei kertakaikkiaan tunnu olevan intressejä ajaa muuta kuin viranhaltijoiden etua.

Kaakonkaisa (Ei varmistettu)

Näinpä! Koska opettajan palkka on ikään kuin jaettu 12 kuukaudelle, on itsestään selvää, että opetuskuukaudet työtä tekevä mutta kesällä ilman palkkaa jäävä opettaja joutuu luopumaan hänelle virallisesti kuuluvasta palkasta. Vaikka kuinka selitettäisiin, että äitiyslomalla olevalla viranhaltijalla on oikeus kesäkuukausien palkkaan, niin maalaisjärjelläkin on selvää, että hän ei ole tehnyt edellisen lukuvuoden työtä koulussa.
Eräs ystäväni sai puolen kesän palkan viranhaltijalta. Minusta se on aitoa solidaarisuutta, kun OAJ ei näköjään osoita solidaarisuutta kaikkia jäseniään kohtaan.
Olen ollut tuhottoman monta kesää työttömänä, vaikka talvet ovat kuluneet virkaa sijaistaen. Ja kuulun yhteiskunnan heikompiin jo näinkin, velkaisena yksinhuoltajana.

Salainen (Ei varmistettu)

Googlella löysin tämän jutun. Täällä yksi turkulaistunut työtön kielten opettaja. Ei mitään saumaa saada työtä, ei pääse edes haastatteluun. Toivotonta on. Monta kertaa jo käynyt mielessä, että pakkaa koko perheen ja muuttaa pk-seudulle. Miehen työmatka vaan pitenisi pahasti. :/ Olet ilmeisesti itse nyt toisenlaiselle lomalle jäämässä. Oletko tehnyt opettajan töitä tässä välissä? Kun saisi edes lyhyitä sijaisuuksia!

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Onhan tämä tilanne täällä tosiaan aika toivoton. Itsekin olen miettinyt, että minne päin Suomea sitä pitäisi oikein muuttaa, että voisi saada oman alan töitä. Ilmeisesti kuitenkin syrjäseuduillakin rupeaa tilanne huononemaan, kun lukioita (ehkä?) lakkautetaan ja virat jätetään täyttämättä viranhaltijan eläkkeelle jäämisen jälkeen. Meillä on sama tilanne kuin teilläkin ilmeisesti eli miehellä kuitenkin työ, joka myös pitää ottaa huomioon mahdollisessa muuttotilanteessa.

Mä olen ollut kotiäitinä esikoisen syntymän jälkeen eli kesästä 2012 lähtien ja pian syntyy toinen lapsi, mutta olen kyllä edellisen äitiysloman päättymisen jälkeen hakenut kaikkiin sopiviin virkoihin ja sijaisuuksiin (vaikka ei niitä paljon ole ollutkaan) mutta sama juttu kuin sulla, ei napsahda edes haastattelukutsua. 

Tsemppiä kuitenkin sulle työnhakuun! Eihän sitä koskaan tiedä, milloin onnistaa :) 

Päijät- häme (Ei varmistettu)

Hei! Itse suosittelen laajentamaan hakemista eri opettajanpaikoihin. Itse olen pätevä aineenopettaja (TT, YH, ET) ja muutaman oppiaineen perusopinnot lisäksi tehnyt avoimen kautta. Monipuolisuus on auttanut minua saamaan vuoden pätkiä. Olen toiminut niin historian, yhteiskuntaopin, terveystiedon, filosofian, teknisentyön, laaja-alaisen erityisopettajan töitä. Aion vielä varmasti pätevöittää itseäni lisää. Minun mielestä nykyään yläkoulussa työskenteleminen on 80 % kasvatustyötä missä vuorovaikutustaidot korostuu. Tästä syystä minä näen, että jokainen maisteri pystyy melkein opettamaan ainakin määräaikaisesti kaikkia oppiaineita.
Itselläni ei ole vielä virkaa, mutta tuntuu Päijät- Hämeen alueella toistaiseksi töitä joka vuosi löytyneen. Eli suosittelen laajentamaan repertuaaria. Avoimessa pystyy tekemään hyvin etänä monien opetettavien aineiden opintoja.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Ihana kuulla, että töitä on löytynyt ihan mukavasti! Täytyykin rohkaistua hakemaan reippaammin muutakin kuin niitä oman aineen paikkoja. Olen itsekin opiskellut avoimen kautta erityispedagogiikkaa ja varmaan opiskelen vielä lisääkin, se on tosi kätevä systeemi. :)

Kommentoi