Pannaan halvalla: juttu sijaisopettajien palkka-alesta

Olen mielestäni jossain aiemmassa postauksessani maininnut, että olen ammatiltani englannin aineenopettaja. Jos en ole, mainitsen nyt. Opiskelin Turun yliopistossa englantilaista filologiaa ja viimeisenä opiskeluvuotena suoritin opettajan pedagogiset opinnot teoriakursseineen ja harjoitteluineen. Virallisesti olen siis filosofian maisteri, jolla on pätevyys opettaa englantia peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

En ole koskaan ollut kovinkaan suunnitelmallinen ihminen. Tai no, voisihan sitä toisaalta kutsua suunnitelmallisuudeksi, että valmistuu ammattiin, josta päätti jo ala-asteella. Että siinä mielessä olen varsinainen suunnitelmien kuningatar. Mutta sellaista suunnitelmallisuutta minulla ei ole ollut, että olisin vaikkapa jo opiskeluaikoina kovasti pyrkinyt tekemään opettajan sijaisuuksia ja verkostoitumaan ja lykkäämään jalkaani opettajanhuoneiden ovien väliin. Kuten Ain’ vähän väärään paikkaan töihin mee -jutuistani käy ilmi, verkostoiduin koulumaailman sijasta mopin varteen, kassakoneen kylkeen ja sairaalamaailmaan, ihan vain muutaman esimerkin mainitakseni. Tein minä muutamia opettajan sijaisuuksiakin, mutta en mitenkään järjestelmällisesti.

Opiskellessani en koskaan jaksanut (tai tajunnut) huolestua siitä, ettenkö sitten valmistuttuani työllistyisi omalle alalleni, sillä niin kauan kuin muistan, olen kuullut hokemat ”kyllä opettajille aina töitä riittää”, ”englanti on niin tärkeä kieli, että englanninopettajille löytyy aina töitä” ja että ”kunhan ne suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle niin…” 

…niin mitä? Mitä sitten? Eivätkö ne jo pikkuhiljaa ole jääneet eläkkeelle? Opetusalaa(kin) piti kohdata suuri työvoimapula, mutta toisin kävi. Akateeminen työttömyys kasvaa kiihtyvällä vauhdilla, sillä kunnissa lakkautetaan virkoja säästösyistä, eikä palkatakaan enää uutta työntekijää eläkkeelle jäävän tilalle.

Minä onneksi pääsin heti valmistumisen jälkeen töihin, tosin vain määräaikaiseksi viransijaiseksi ja vieraalle paikkakunnalle melkein sadan kilometrin päähän kotoa, mutta silti. Sain lukuvuoden verran arvokasta työkokemusta.

Ja mikä on tilanteeni nyt? No, eilen kävin pitkästä aikaa oman alani työhaastattelussa. Eikä opettajien tulevaisuus näytä kovinkaan valoisalta ainakaan sen haastattelun perusteella. Mistä minä oikein hölisen? Ennen kuin pääsen itse asiaan, listaan muutaman faktan:

– kunnilla menee huonosti, joten koulujen täytyisi säästää. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että homekoulujen korjauksiin ei saada rahaa ja siinä, että rehtori saattaa palkata sijaiseksi ennemmin epäpätevän kuin pätevän opettajan (jopa niihin vähän pidempiinkin sijaisuuksiin)

jos koulu palkkaa sijaiseksi pätevän opettajan, joudutaan tälle opettajalle maksamaan asianmukainen OVTES:n mukainen korvaus

– jos koulu palkkaa sijaiseksi epäpätevän opettajan, koulu säästää palkkakuluissa.

Nuo edellä luettelemani asiat ovat ehkä itsestäänselvyyksiä, mutta halusin ne kuitenkin tähän listata, sillä ne tuovat taustatietoa varsinaiseen asiaani. Se firma, jonka haastattelussa kävin, on yksityinen sijaisopettajia välittävä yritys. Yritys lupaa toimittaa sijaisen kohteeseen nopeasti (jopa 1,5 tunnissa). Kohteina ovat niin päiväkodit, peruskoulut kuin lukiotkin. Sijaisen ei tarvitse olla pätevä; keskeneräiset opettajaopinnot tai työkokemus lasten ja nuorten parissa riittää. Sijainen saa toki olla pätevä, mutta (ja tämä on iso mutta):

…en tiedä, kuinka moni vuosia kouluttautunut ja pätevyyden hankkinut opettaja suostuu yrityksen ehtoihin, joita ovat muun muassa tuntuva palkanalennus (hieman kärjistettynä voisi sanoa, että sijainen itse maksaa siitä, että pääsee sijaistamaan) ja se, että jos olet mennyt johonkin kouluun tämän yrityksen kautta, sinua ei voida sen jälkeen tähän kouluun palkata muuta kuin tämän yrityksen kautta. Eli jos koulu tarvitsisi sinua huomenna tunniksi ja kahden viikon päästä päiväksi, se ei voisi rekrytoida sinua myöhemmin suoraan, vaan vain tämän yrityksen kautta. Vain tarpeeksi pitkissä sijaisuuksissa tämä voidaan ohittaa niin, että jos sinut palkattaisiin vaikkapa koko vuodeksi, et sentään joutuisi joka palkastasi pulittamaan rahaa yritykselle. (Toki ymmärrän yrityksen ajatusmaailman tässä, sehän tekee vain bisnestä, eikä sen olisi mitään järkeä etsiä hyviä sijaisia, jotka rehtori voisi sitten ”siepata” itselleen.)

Koska kouluilla ei ole rahaa, rehtori ei välttämättä niin vaivaudu etsimään sitä pätevää sijaista, jos tiedossa on halvempi epäpätevä sijainen – ja vielä sellainen, joka tulee paikalle puolessatoista tunnissa! Kun säästetään, ei mietitä oppilaan parasta vaan sitä, mikä tulee halvimmaksi. Ja koska sijaistamaan tuleva opettaja saa pitämästään tunnista/päivästä/viikosta paljon vähemmän kuin mitä normaalin rekrytointiprosessin (esim. Kuntarekryn) kautta saisi, koulu säästää ja sijaisvälitysyritys saa voittoa. Opettaja vain joutuu tyytymään pienempään palkkapussiin.

(Ihan oikein opettajille, miettii ehkä joku nyt, nehän tienaavat muutenkin ihan kohtuuttomasti, vaikka ovatkin vain kolme tuntia päivässä töissä ja kuukausitolkulla lomalla. Jos mietit tällaista, tässä lyhyt tietoisku: opettaja ei tienaa erityisen paljon koulutukseensa nähden; kesäloman palkka tulee työssäolokuukausien palkasta siten, että koko vuoden palkka on jaettu tasaisesti kahdelletoista kuukaudelle ja opettajan työ on paljon muutakin kuin vain se kolmevarttinen, jonka hän kerrallaan seisoo luokan edessä.)

Kun tässä oikein miettimällä mietin, keksin myös yhden hyvän puolen tästä sijaisvälitysyrityksestä: jos olet heidän listoillaan, he takaavat sinulle – tai siis yrittävät taata – tietyn määrän työtunteja. Jos olisin vielä alan opiskelija tai jos minulla olisi jonkin verran alan työkokemusta mutta ei pätevyyttä, saattaisin haluta kyseisen yrityksen listoille. Mutta vuosia opiskelleena, opintolainaa ottaneena pätevänä aineenopettajana en aio tyytyä siihen, että oman alan töihin päästäkseni minun olisi suostuttava tuntuvaan palkanalennukseen. Mielestäni siinä alentuu myös ammattiylpeys.

Toivottavasti aiheesta heräisi vilkas keskustelu! Jään siis mielenkiinnolla odottamaan kommenttejanne, mielipiteitänne ja ajatuksianne. 

Kommentit (46)
 1. Googlella löysin tämän jutun. Täällä yksi turkulaistunut työtön kielten opettaja. Ei mitään saumaa saada työtä, ei pääse edes haastatteluun. Toivotonta on. Monta kertaa jo käynyt mielessä, että pakkaa koko perheen ja muuttaa pk-seudulle. Miehen työmatka vaan pitenisi pahasti. :/ Olet ilmeisesti itse nyt toisenlaiselle lomalle jäämässä. Oletko tehnyt opettajan töitä tässä välissä? Kun saisi edes lyhyitä sijaisuuksia!

  1. Onhan tämä tilanne täällä tosiaan aika toivoton. Itsekin olen miettinyt, että minne päin Suomea sitä pitäisi oikein muuttaa, että voisi saada oman alan töitä. Ilmeisesti kuitenkin syrjäseuduillakin rupeaa tilanne huononemaan, kun lukioita (ehkä?) lakkautetaan ja virat jätetään täyttämättä viranhaltijan eläkkeelle jäämisen jälkeen. Meillä on sama tilanne kuin teilläkin ilmeisesti eli miehellä kuitenkin työ, joka myös pitää ottaa huomioon mahdollisessa muuttotilanteessa.

   Mä olen ollut kotiäitinä esikoisen syntymän jälkeen eli kesästä 2012 lähtien ja pian syntyy toinen lapsi, mutta olen kyllä edellisen äitiysloman päättymisen jälkeen hakenut kaikkiin sopiviin virkoihin ja sijaisuuksiin (vaikka ei niitä paljon ole ollutkaan) mutta sama juttu kuin sulla, ei napsahda edes haastattelukutsua. 

   Tsemppiä kuitenkin sulle työnhakuun! Eihän sitä koskaan tiedä, milloin onnistaa 🙂 

   1. Päijät- häme
    9.1.2015, 11:28

    Hei! Itse suosittelen laajentamaan hakemista eri opettajanpaikoihin. Itse olen pätevä aineenopettaja (TT, YH, ET) ja muutaman oppiaineen perusopinnot lisäksi tehnyt avoimen kautta. Monipuolisuus on auttanut minua saamaan vuoden pätkiä. Olen toiminut niin historian, yhteiskuntaopin, terveystiedon, filosofian, teknisentyön, laaja-alaisen erityisopettajan töitä. Aion vielä varmasti pätevöittää itseäni lisää. Minun mielestä nykyään yläkoulussa työskenteleminen on 80 % kasvatustyötä missä vuorovaikutustaidot korostuu. Tästä syystä minä näen, että jokainen maisteri pystyy melkein opettamaan ainakin määräaikaisesti kaikkia oppiaineita.
    Itselläni ei ole vielä virkaa, mutta tuntuu Päijät- Hämeen alueella toistaiseksi töitä joka vuosi löytyneen. Eli suosittelen laajentamaan repertuaaria. Avoimessa pystyy tekemään hyvin etänä monien opetettavien aineiden opintoja.

    1. Ihana kuulla, että töitä on löytynyt ihan mukavasti! Täytyykin rohkaistua hakemaan reippaammin muutakin kuin niitä oman aineen paikkoja. Olen itsekin opiskellut avoimen kautta erityispedagogiikkaa ja varmaan opiskelen vielä lisääkin, se on tosi kätevä systeemi. 🙂

 2. Pätevä en ope
  1.8.2013, 19:00

  Mahtavaa, että tälläinen on tullut esille. Helsinkiläisenä en moisesta firmasta ollut kuullutkaan ennen kuin luin siitä ensin Hesarista ja sitten vielä täältä. Tuntuu, että opetusalalla ei ole mitään rajaa valmistuvien/vastavalmistuneiden oikeuksien polkemisessa ja kunnat ovat rahanahneita yrityksiäkin suurempia huijareita. On totta, että ”tuletko nyt heti” sijainen ei yleensä suunnittele tunteja/korjaa kokeita/hoida yhteydenpitoa huoltajiin jne. mutta vastuu vieraista lapsista/nuorista on sijaiselle usein paljon rankempi kuin ”omalla opella”, koska oppilaiden käytös on usein levottomampaa sijaisen tunneilla.

  Lisäksi olen samaa mieltä kommenteissa esiinnousseesta sijaisten kesälomapalkasta. Itsekkään en tässä lähtisi täysin syyllistämään viranhaltijaa (viranhaltijahan voi olla vaikka yksinhuoltaja, joka oikeasti tarvitsee jokaisen euron mitä liikenee) vaan systeemiä, joka mahdollistaa tälläisen vääryyden. OAJ on tässä ratkaisevassa asemassa, mutta mitä se tekee? Ei mitään. Miksei opettajat voisi mennä lakkoon? Ai niin, iso osa on kuitenkin niitä viranhaltijoita, joita asia ei hetkauta. On totta, että opettajilla ei ole mahdollista siirtää hoitovapaalta kertynyttä vuosilomaa hoitovapaan jatkoksi kuten muissa ammateissa, mutta miksei näin voisi olla? Vaikka opettajilla ei olekaan laskennallista vuosilomaa, voisi äitiyslomalta ja hoitovapaalta kuitenkin kerryttää vuosilomaa, jonka voisi sitten muiden alojen tapaan jatkaa hoitovapaan perään. Ei mielestäni kovinkaan mahdoton ratkaisu. Tietääkseni muilla aloilla äitiyslomasijainen saa palkkansa myös viran/toimenhaltijan vuosiloman aikana…

  Olen itse ollut pätevänä opettajana 3 vuotta ja koko tuon ajan samassa koulussa samassa työtehtävässä. Jatkan taas syksyllä tuossa koulussa edelleen samassa tehtävässä ja kuinkas ollakkaan työsuhteeni on jälleen suunnittelupäivästä Suvivirteen. Jotenkin vielä ymmärtäisin, että yhden vuoden sijaisuus päättyisi kesäksi, mutta jos kesän jälkeen taas jatkaa samassa koulussa on vain kieroa katkaista työsuhde kesäksi. Samalla henkilö, joka ei ole moneen vuoteen ollut päivääkään töissä nostaa palkkaa minun tekemästäni työstä. OVTES:in mukaan määräaikaista opettajaa ei saa asettaa heikompaan asemaan viranhaltijaan nähden mutta mielestäni asemani on melkoisesti heikompi, jos vuosiansioni on n. 20% huonompi kuin TÄYSIN SAMAA TYÖTÄ tekevällä kollegalla. Ja kyse ei ole ainoastaan palkasta: myös oikeus työterveyshuoltoon keskeytyy, ikälisät eivät kerry jne. Kesäloman palkattomuudella poljetaan juuri niitä kaikista heikoimmassa asemassa olevia, joiden työtilanne on muutenkin epävarma. Juuri tälläiseen heikkojen aseman polkemiseen ja epäoikeudenmukaisuuteen tulisi oikeudenmukaisen ammattiliiton puuttua, mutta OAJ:lla ei kertakaikkiaan tunnu olevan intressejä ajaa muuta kuin viranhaltijoiden etua.

  1. Kaakonkaisa
   27.3.2014, 14:46

   Näinpä! Koska opettajan palkka on ikään kuin jaettu 12 kuukaudelle, on itsestään selvää, että opetuskuukaudet työtä tekevä mutta kesällä ilman palkkaa jäävä opettaja joutuu luopumaan hänelle virallisesti kuuluvasta palkasta. Vaikka kuinka selitettäisiin, että äitiyslomalla olevalla viranhaltijalla on oikeus kesäkuukausien palkkaan, niin maalaisjärjelläkin on selvää, että hän ei ole tehnyt edellisen lukuvuoden työtä koulussa.
   Eräs ystäväni sai puolen kesän palkan viranhaltijalta. Minusta se on aitoa solidaarisuutta, kun OAJ ei näköjään osoita solidaarisuutta kaikkia jäseniään kohtaan.
   Olen ollut tuhottoman monta kesää työttömänä, vaikka talvet ovat kuluneet virkaa sijaistaen. Ja kuulun yhteiskunnan heikompiin jo näinkin, velkaisena yksinhuoltajana.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *