Hän joka näkee

hanjokanakee.jpg

Eeva-Kaarina Aronen: Hän joka näkee, Teos, 2007

Mistä hankittu: ennakkokappale kirjakaupalle

Olen lukenut tätä kirjaa alkukesästä lähtien. Kirjan kirjoitustyyli oli vaikea minulle.  Kirjan loppusivuilla minulle varmistui se että Haagar teki muistelmiaan puhuen nauhalle.  Välillä ajattelin että kursivoitu teksti oli unta tai hänen ajatelmiaan. 

Kirjan tarinassa vilahtelee niin vanhempia kuin uusiakin taiteilijanimiä – osa keksittyjäkin.  Kaanaanmaan asukkaat ovat salaisuuksineen kiehtovia. Välillä minun on vaikea hahmottaa mikä vuosi menossa ja tajuan myös vasta kirjan loppupuolella ajankohdan jolloin Hagar on vankilassa ja miksi on ollut siellä.

Erämaajuhlan valmistelut ja itse juhlan kuvaus on monipuolista tekstiä Suomen historian vaiheista.  Työläiskulttuurista olen lukenut aika vähän ja osa ajatuksista tuntuu paatoksellisilta nykyaikaan.  Kiiinnostus lukea ihmisistä jotka lähtivät Neuvostoliitton/Venäjälle heräsi, elämäkerrat voisivat olla omalla tavalla valaisevia.  Romaanejakin voisin lukea lisää.  Mieleeni on jäänyt Laila Hietamiehen Vienan punainen kuu, jonka luin 90-luvulla.

Kirjassa on jännittäviäkin kohtia – mitä tapahtui Suvi-Liinalle…. miksi koirat reagoivat niin voimakkaasti ruusujen kohdalla…

Hagarin tapa tallentaa elämää ja ääniä nauhoittamalla on kiehtovaa – sitä voisi tehdä itsekin, mutta en nyt sentään naapureita ala vakoilemaan!

Myös Hagarin työ radiossa Tauot-keskusteluohjelman vetäjänä oli hyvin kuvattu ja ohjelman henkilöt ja tarinat sopivat tekstiin.  Miten vähän sitä kuunteleekaan hyviä ohjelmia radiosta – nykyään kun ne voi kuunnella milloin haluaa yleareenan kautta.

Vaikka aluksi kirjaa lukiessa ajattelin että enpä taida tämän kirjailijan toista teosta lukea, niin loppuvaiheessa tulin toisiin ajatuksiin ja kurkkasin Teoksen sivuilta mitä häneltä on ilmestynyt.   Kaksi muuta teosta kuullostavat hyvinkin mielenkiintoisilta: Maria Renforsin totuus ja Kallorumpu.  Kallorummun muistinkin kirjan kannen mukaan että se oli joku vuosi Finlandia-ehdokkaana.

Ai, niin tässähän onkin 10. kirjailija haasteeseen : Koen 13 kotimaista kirjailijaavuonna 2013

 

 

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *