Harhaileva tähti

harhaileva.png

J. M. G Le Clézio: Harhaileva tähti, Otava, 2008 (2. painos)

(alkuperäinen ranskl. Étoile errante)

Mistä hankittu: Kauhavan kaupunginkirjaston lukupiirikirja, lainattu Vähänkyrön kunnankirjastosta

 

Lumouduin kirjan tarinasta, jonka teksti on kauniin kuvailevaa ja silti niin sydäntä särkevän koskettavaa.  Tässä kirjassa katsotaan juutalaisten vainoamista Esther tytön silmin.  Hänen kasvamista lapsesta aikuiseksi, matkaa Ranskasta Jerusalemiin ja sieltä Kanadaan ja takaisin Ranskaan. Kirjassa kuvataan herkkyydellä maisemaa ja miten sen vaikuttaa Estheriin, miten hän tarttuu niihin pieniin ilon ja onnen aiheisiin kaiken pelon ja kauhun keskellä.

Estherin isä katoaa juuri ennenkuin he lähtevät vaeltamaan Italian puolelle, paeten saksalaisia.  Myöhemmin selviää Estherin isän kohtalo – yksi hirmuteon silminnäkijä kertoo siitä Estherin äidille.

Tarinan mukana voi kuvitella sielun silmin kuinka juutalaiset vaeltavat kohti Jerusalemia – voi tuntea se pelon, hädän, nälän ja väsymyksen.  Vaikka Estherin perhe ei ole kovin uskonnollinen, silti rabbin sanat koskettavat häntä – itsekin voin kuvitella rabbin voimakkaan rauhallisen äänen hänen lukiessaan hebreaksi.  Jokin hebrean kielessä viehättää vaikken sitä osaakaan itse, saati ymmärrä.  Hebreankieliset laulut ovat kaunista kuunneltavaa.

Esther rakastuu ja menettää rakkaansa ennenkuin ehtii hänelle kertomaan, että odottaa heidän lasta, heidän poikaansa.  Kanadassa hän kohtaa uuden rakkauden ja siellä hänen poikansa, aurigon valo syntyykin.

Esther kohtaa palestiinalaisen tytön Nezman matkalla  Jerusalemiin, kun taas heidän on paettava sieltä pois pakolaisleirille.  He kirjoittavat toisilleen mustissa muistivihoissa joissa molempien nimet. Esther elättelee toivoa Nezman löytämisestä uudelleen.

Juutalaisista ja keskitysleireistä olen aikaisemminkin lukenut.  Tässä kirjassa kerrotaan myös millaista on elää pakolaisleirillä. Nezman elämään kietoutuu Rumijja, Saadi ja pieni Lula.  Pääsevätkö he perille lähtiessään pakolaisleiriltä kuolemansairautta pakoon…

Tämän kirjan myötä heräsi kiinnostus lukea enemmän juutalaisten, palestiinalaisten ja Israelin historiasta. 

18 088/30 000 30Koetus

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *