Kun kahvi kukkii

kunkahvi.jpg

Ana Veloso: Kun kahvi kukkii, Helmi, 2006

(alkuteos saks. Der Duft der Kaffeeblüte)

suom. Helen Moster

Mistä hankittu: ennakkokappale kirjakaupalle

Tämä kirja on ollut yksi yöpöytäkirjoistani, joka on ollut useamman kuukauden luettavana.  Useampi vuosi meni myös ennenkuin tartuin tähän kirjaan lukemattomien kirjojen pinossa.  Oma versioni on siis ennakkokappale jossa ei ole kansia ollenkaan. En siis lukenut mistään takakansitekstiä enkä ollut aikaisemmin etsinyt myöskään kaunista kirjan kannen kuvaa.

Brasilian kahviplantaasit ja orjat olivat sitä historiaa, josta en ole kovin paljon lukenut enkä muista nähneeni yhtäkään dokumenttiakaan.  Brasilia maana alkoi kiinnostamaan enemmänkin.

Romaanissa on historiaa ja rakkautta – rakkaustarinasta tulee mieleen Golinin Angelika-kirjat.  Vitórian ja León rakkaustarina vie mukanaan.

Kirjan tarina kertoo ajasta vuosina 1884-1891.  Tähän aikakauteen kuuluu myös orjien vapautuminen.

Romaanissa on myös toinen päähenkilö, musta mykkä poika nimeltä Félix, jonka elämää seurataan Vitórian veljen kuolemaan saakka – silloin hänelle selviää kuka onkaan hänen isänsä….

Vaikka fazendan (kahviplantaasin) omistajat kohtelivat hyvin alentuvasti mustia orjiaan, silti minua viehätti kuvaus heidän loisteliaistaan taloistaan, vaatteistaan ja juhlistaan.  Tässä on jotakin samaa viehätystä mitä tunnen englantilaisia kartanoita ja upeita pukuja kohtaan. Siinä missä englantilaiset saattoivat olla pidättyväisempiä, oli tässä romaanissa brasililainen Vitória tulinen nainen.

Vitória on myös liikenainen, joka aavistaa orjien vapautumisen ja kahviplantaasien romahduksen. Isänsä ei kuitenkaan voi antaa tyttärelleen rahaa, vaan hän yrittää jopa myydä korujaan.  Avioliitto Leónin kanssa tuo kuitenkin mahdollisuuden osoittaa taitonsa. Hän sijoittaa moniin sellaisiin tuotantoihin ja tavaroihin, jotka ovat vasta tulossa.  Sen lisäksi hän sijoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen. 

Félixin paperikaupasta kertova kuvaus saa minutkin kulkemaan kaupassa – olisipa mahdollista sellaisia pikku putiikkeja pitää täälläkin!

15 566/30 000 30Koetus

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *