Lääkäriromaani

laakariromaani101.jpg

Riku Korhonen: Lääkäriromaani, Sammakko, 2008

Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjastosta

Tämän kirjan lukeminen vei kuusi päivää. Aloitin lukemisen maanantaina ja viimeiset sata sivua luin lauantaina.  Monta kertaa mietin miksi luen tätä kirjaa eteenpäin?  Kirja herätti minussa monenlaisia tunteita – inhoa, ärsytystä, kiihotusta, myötätuntoa, surua, naurua.  Lääkäriromaanin tarinat sekoittuivat mielessäni, kunnes tuli jokin sana tai lause, joka vei eteenpäin. Tämä kirja sai minut miettimään, että tarvitseeko kirjan tarina aina herättää myönteisiä tunteita?  Vaikka ärsyynnyin kirjan tekstistä ja jopa joitakin lauseita tai sanoja 18-vuotiaalle tyttärellenikin luin ääneen kommentoiden, että en pidä tästä tyylistä.  Seksikuvaukset olivat pornoa enimmäkseen, mutta jotakin herkkyyttäkin niissä oli.  Jossain vaiheessa nuo seksikuvaukset huvittivatkin, kirjailija kuvasi välillä hyvinkin ironisesti miehistä seksuaalisuutta.

Tarinassa oli paljon vieraita sanoja, joita kommentoin tyttärelleni. Hän sanoikin että, kirjanhan nimi on Lääkäriromaani, siksihän siinä käytetään lääketieteellisiä termejä kuvatessa jotakin asiaa.

Ketamiimikokeilut, ryyppyillat, vieraat naiset, kansallismielisyyden kannattajien ivaaminen tuovat Niklaksesta näkyviin hänen mielentilansa – silti hän rakastaa Innaa.

Inna suree syöpään menehtynyttä isäänsä ja pelkää kuolemaa.

Kirjan tarinassa välillä puhuu nuori Niklas ja Inna – ajasta jolloin he tapasivat, ajasta jolloin Inna lähtee Englantiin. Niklas ja Inna palaavat myös lapsuuteen ja nuoruteen ennen tapaamisiaan – Innan vaihto-oppilasvuosi Amerikassa, Niklaksen perheen lomareissut.

Niklaksen ja Innan elämää kietoituvat Suvi, Petri ja Seilo.  Tarinassa kerrotaan samoja tapahtumia jokaisen näkökulmasta.

Mieleen jää  U2:sta kritisoiva teksti  (juuri itse katsoin tv:stä U2-dokumentin ja itse pidän heidän musiikistaa vaikken koskaa suoranaisesti fani ole ollut : )) ja Muumimaailmassa räjähtelevät muumihahmot  (muumifanille aika kauhistuttavaa tekstiä). Kiharapäinen runoilija ja murrerunoilija maaseututapahtumassa johon Niklas osallistuu paneelikeskutelussa.

Vasta kirja loppupuolella ymmärrän kirjan tarinan sisälle kirjoitettua tarinaa (pienemmällä fontilla).

Niin, tässähän olikin sitten 11. kirjailija lukuhaasteeseen Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013

14 966/30 000 30Koetus

 

 

 

 

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *