Lasi maitoa, kiitos

lasi.png

Herbjørg Wassmo: Lasi maitoa, kiitos, Otava, 2009 (Loisto-pokkari)

(alkuteos: norjankielinen Et glass melk takk)

suomentanut: Katriina Huttunen

Mistä hankittu: lukupiirikirja Kauhavan kaupunginkirjastossa, lainattu Isonkyrön kunnankirjastosta

Järkyttävä, raaka kuvaus ihmiskaupasta ja prostituutiosta.  Nuoren Dorte-tytön sinisilmäisyys paremmasta elämästä/työstä Ruotsissa muuttuu kauhun matkaksi jo Liettuassa.  Ensimmäisen kuvauksen Dorten hyväksikäytöstä ja monen miehen raiskauksesta luettuani, mietin haluanko lukea tätä kirjaa enempää.  Olin miltei itsekin oksentaa lukiessani raaimpia kohtia. Jokin käsittämätön halu tietää miten Dorten käy, sai minut jatkamaan lukemista.

Kirjassa on kohtia jolloin Dorte keskustelee ajatuksin kuolleen isänsä kanssa. Hän jopa välillä kuvittelee isänsä viereensä. Näin hän käy läpi myös ajatuksia miten hän on ymmärtää nyt vanhempiensa parisuhdetta.  Dorte silti esittää kysymyksiä joihin ei saada suoraa vastausta – onko hänellä ja Veralla sama isä?  Onko hänen isänsä pettänyt heidän äitiänsä?

Tomin ja Dorten suhde on erikoinen.  Halusiko Tom pelastaa Dorten Ruotsista varmalta kuolemalta?  Silti Tom halusi sijoittamansa rahansa takaisin – Dorten oli maksettava niistä omalla ruumiillaan.   Hänen oli asuttava suljettujen ovien takana luksushuoneistossa.  Tomin ja Dorten välillä oli kuitenkin fyysistä kosketustakin. Tomin sukupuoli jää arvoitukseksi – sukupuolenvaihdos, hermafrodiitti vai silvottu ruumis?

Laran ja Dorten suhde on pelkoa ja rakkautta.  Laran on huolehdittava Dortesta – ellei hän sitä tee, niin Tom suuttuu ja tappaa.  Lara saa kuitenkin jollakin tapaa sellaista seuraa Dortesta jolle voi olla kokonaan oma itsensä, ei tarvitse peitellä mitä tekee työksensä.  Lara myös piilottaa Dorten asuntoonsa, kun Tom vangitaan ja osa muiden tyttöjen olinpaikoista  selviää poliisille.  Lara lähtee kuitenkin itse joksikin aikaa Venäjälle pakoon ja jättää Dorten selviämään itsekseen.  Dorte yrittää hankkia elantonsa etsimällä töitä kahviloista tai kaupoista muttila ei onnistu. Hänen on mentävä hotelleihin ja baareihin myymään itseään.  Se on erilaista Dortelle, jolle aikaisemmin asiakkaat ovat tulleet huoneistoon.

Dorten asiakkaat ovat osa miehenrassukoita joiden kanssa Dorte kokee pikkiriikkisen ihmisen välisen hellyyden rippeen.  Silti hän Laran varoituksista huolimatta lähteen kahden miehen mukaan jonnekin asuntoon.  Toinen miehistä käyttäytyy inhottavasti – huorahan se Dorte vain on, mitäs sen on väliä!  Toinen miehistä Arthur on kuitenkin ”kiltimpi” ja saa toisen miehen uhkailemalla olla hankkimatta huumeita maksamaan Dortelle.  Arthur ehdottaa Dortelle lähtöä Osloon missä olisi parempia töitä ja parempi asunto.  Juuri kun ajattelee, että nyt Dortella on mahdollista päästä pois, ei Arthuriin vastaa puhelimeen eikä häntä näy missään.  Dorte masentuu ja yhden asiakkaan jälkeen päättää hukuttaa itsensä jokeen.  Mies kuitenkin pelastaa hänet ja vie sairaalaan. Dorte on raskaana ja miettii onko lapsen isä Arthur vai se toinen mies?  Poliisit tulevat sairaalaan. Dorte pakeenee Laran asuntoon, johon Larakin on palannut.

Lara saa yhteyden Arthuriin ja Dorten pääsee lähtemään Osloon. He eivät kerro Arthurille että Dorte on raskaanaa. Junamatkalla Dorte tapaa miehen, Olavin joka on toimittaja.  Dorte paljastaa vahingossa osoitteen minne on menossa.  Mies antaa hänelle käyntikorttinsa ja sanoo asuvansa lähistöllä.   Oslossa Dorte joutuukin jälleen huorataloon – Arthur asuu sellaisessa huumehörhönä.  Talossa on myös toinen liettualainen tyttö, Julia.  Häntä pahoinpitelee niin asiakkaat kuin sutenööritkin.  Olav tulee myös käymään talossa ja tästä alkaa tarinan pelastusvaihe.  Julia onnistuu ensin pakenemaan alasti talosta ja Dorte saa soitettua Olaville, mistä hakea Julia turvaan.  Dorten synnytys lähestyy, hän pakenee ullakolle josta poliisit hänet löytävät ja vievät sairaalaan.  Kirja loppuun siihen kun Dorte on sairaalassa – saako Dorte jäädä sitten Norjaan vai joutuuko hän palaamaan Liettuaan.  Ja mikäli hän joutuu Liettuaan, saako hän olla siellä rauhassa vai tulevatko samat miehet hakemaan hänet uudestaan ja uhkaavatko he hänen perhettään?

Pelolla, uhkailulla ja pahoinpitelyllä raakamaisesti manipuloidaan ihmisiä.  Ihmisarvo mitataan rahassa – jos olet käyttökelvoton, etkä tuota huoraamalla rahaa, olet loppu.

Kaiken tämän järkyttävän raakamaisen tekstin välissä on kohtia mitkä saivat uskomaan, että Dorte selviää hengissä. Se miten rikki hän on henkisesti jäänee arvoitukseksi.  En voi mitenkään kuvitella miten selvitä tälläisestä elämästä – miten ihmiset jotka ovat kokeneet järkyttäviä asioita päivästä toiseen, vuodesta toiseen selviävät, kun kaikki paha on ohitse?

Kirjassa on yksi kohta, jonka merkitsin – pieni valon pilkahdus Dorten selviytymisestä

”Hän päästi irti kaiteesta ja lähti kävelemään kohti kirkonkellojen kumua. Hän voisi teeskennellä kuuluvansa heihin. He eivät varmaankaan näkisi ettei se pitänyt paikkaansa. Eivät tietäisi että hän oli huora joka oli yllättäen saanut avaimen haltuunsa. Se sytytti kipinän pienenä kädessään.  Hän halusi iloita niin kauan kuin se paloi.”

17 399/30 000 30Koetus

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *