Linnunaivot

r4300_Linnunaivot.jpg

Johanna Sinisalo: Linnunaivot, Teos, 2008

Huomaan tykkääväni yhä enemmän romaaneista joissa päähenkilöt vuoropuhellen kertovat oman näkemyksensä tapahtumista ja tunteista.  Jyrkin ja Heidin vaellusretki Uudessa-Seelannissa ja Australiassa on upeata luettavaa – itse en uskaltaisi lähteä tuonne seikkailemaan vaikka haaveilenkin kotimaan vaellusretkistä. Mua jo pelottais kaikki myrkylliset eläimet joita ihme kyllä ei kirjassa mainita….

Vasta kirjan lopussa aukesi kirjan nimi linnunaivot.  Itselleni tuli  mielleyhtymiä kea-linnuista ja päähenkilöiden tekemisistä – ja jotenki on jäänyt sellainen mielikuva että linnunaivoinen on  tekemisissään vähäjärkinen idiootti kuten Heidin veljen tekemisistä kotimaassa huomaa. Mutta toisaalta keat, nämä papukaijoihin kuuluvat linnut ovatkin älykkäitä kuten monet muutkin linnut.  Onko se sitten tietynlaista älykkyyttä tehdä ilkeitä ja kamaliakin jäyniä – hiukan tuli pelottavakin olo että jos joku kaupassa tekee oikeasti ruokatuotteille noin. Niin, löytyyhän niitä tuoretuotteita välillä ties mistä hyllystä mutta haluan uskoa että kaupan henkilökunta ehtii niitä poistamaan pilaantuneiksi hävikkituotteiksi eikä niin että joku ne siirtää takaisin kylmähyllyihin…

Ja kuka se keamaisten tekosten takana sitten olikaan, linnut vai Heidi…

Kirjan tarinassa kuvautuu loppujen lopuksi aika vähän sitä tunnelmaa mitä ajattelisin useamman kuukauden aikana olevan kun ollaan yhdessä koko ajan hyvinkin vaativissa luonnonolosuhteissa.

Kirjan loppu on huikea – jännitin tarinan viime riveille asti miten Heidin ja Jyrkin käy. Heidin veljen järkyttävät tapahtumat kotimaassa aavistin….

Pikkasen ihmettelin noita Heidin veljen ajatuksia tekstin välissä ja meni ehkä pari tekstiä ennenkö tajusin kenen tarinaa tämä on. Mutta toisaalta sekin kuvasi elämää ja jotenkin sitä alkoi odottamaankin että mitä se Heidin veli nyt tekee ja ajattelee.

Arvelinkin että kirjailija on itsekin vaeltanut muuallakin kuin Suomessa – ainakin näin Wikin puolella kerrottiin että on harrastanut vuoristovaelluksia toistakymmentä vuotta.

Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013 haasteeseen seitsemäs uusi kirjailija minulle.

7520/30 000 30Koetus

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *