Mystinen Kaunasin sivut

kaunasinsivut.jpg

Jyrki Erra: Kaunasin sivut (Otava, 2012)

Sain kirjan työni puolesta ns. ennakkokappaleena viime vuonna.  Aloitin kirjaa lukemaan jo joulukuussa mutta voimani eivät vielä silloin riittäneet lukemiseen.  Lukupiirikirjan jälkeen tartuin sitten yöpöydältäni tähän teokseen (siinä on jälleen melkoinen kasa lukemista odottavia kirjoja…).

Tässä kirjassa on kihelmöivää mystiikkaa jota välillä sydän sykkien luin eteenpäin ja tunsin itsekin liikkuvani kirjan tapahtumapaikoilla.   Melkeinpä tunsin nenässäni tarinan tuoksutkin.  Jokin minua kiehtoo katolilaisessa uskonnossa ja Vatikaani on minulle hyvinkin salaperäinen paikka. Ihailen katolilaisten upeita kirkkoja ja taideteoksia siitäkin huolimatta vaikka niiden tekemiseen liittynee ikäviäkin asioita. 

Koulussa en ollut kovin innokas opiskelija historian enkä uskonnon tunneilla eikä välttämättä peruskoulun historian ja uskonnon opetus ehtinytkään avata niin laajasti näitä asioita kuin esim. lukiossa opiskeltaessa.  Nyt aikuisena voin lukea tietokirjoja tai katsella televisiosta mielenkiintoisia dokumentteja kun haluan fiktion rinnalla faktaa.

En kyllä osannut aavistaa mikä salaisuus Kaunasin sivujen taakse kätkeytyi mutta muistin sitten kyllä että olen kuullut puhuttavan näistä teksteistä joita ei meidän raamatussa ole.  Kirjan loppusivut olivat minulle avuksi ja niiden kautta sain etsittyä pikatietoa kaikkitietävän googlen avulla.

Välillä mulla kyllä meni Moskovat ja Konstantinopolit sekaisin. Eli kuka nyt oli minkäkin leivissä ja kuka oli Vatikaaniin päin.  Pyhiinvaeltajan henkilöllisyyden kyllä arvasin hyvin äkkiä 🙂

Loppusivuilla ajattelin että nytkö tämä jännitys lässähtää mutta jälleen kerran kirjan loppui odottamattomasti… seuranneeko kenties toinen kirja?

Minuun tämä kirja teki vaikutuksen ja tuntui hiukan haikealta kun pääsi kirjan loppuun. Olisin vielä viihtynyt hyvinkin Roomassa tai Kaunasissa.

Kirjan takakansimainoksessa mainitaan Umberto Econ Ruusun nimi. Ens kuussahan onkin yhteislukemisen aiheena tämä kirja.  http://lukeminen.fi/lukupiiri/yhteislukemisen-kohteena-helmikuussa-umberto-econ-ruusun-nimi Katsotaan miten tästä järkäleestä selvidyn. Elokuvan olen katsonut joskus (hetki sitten taisi tulla jälleen uusintanakin tv:stä) joten sen voisi katsoa uudellen jos se löytyisi vaikka Netflixistä.

Ai niin ja tämä tulikin sitten sopivasti jälleen tuohon Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013 – haasteeseen.   Nyt on siis jäljellä vielä 11 kirjailijaa.  Katsotaan onko seuraavakin kirjailija minulle uusi tuttavuus 🙂

845/30 000 30Koetus – Tavoitteena siis lukea vuodessa 30 000 sivua

 

 

 

Kommentit (1)
  1. Mullakin on tämä kirja, mutten ole tutustunut siihen vielä ollenkaan. Nyt sait kyllä kiinnostuksen herämään: kirja vaikuttaa monitahoisemmalta kuin luulinkaan. Kiitos kirjavinkistä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *