Rakkauden kieli - (rakkaus)tankki täyteen

Gary Chapman: Rakkauden kieli, Aikamedia, 2007

(alkuteos engl.  The Five Love Languages)

suom. Anne Leu

Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjastosta

Vilma P. blogikirjoituksen Viisi rakkauden kieltä myötä kiinnostuin itsekin tämän kirjan lukemisesta.

Kirja sopi hyvin rauhallisen sunnuntaipäivän lukemiseksi.  Saattoipa hyvinkin olla viimeinen viikonloppu, kun sai nauttia auringon lämmöstä terassilla lukien.

Lauantai-iltana jo aloittelin kirjaa ja silloin kirjan teksti tuntui hiukan liian kristilliseltä, ja avioliittokeskeiseltä. 24 vuotta avoliitossa eläneelle avioliiton "hehkuttaminen" ainoa oikeana parisuhteena hiukan häiritsi, mutta sitten päätin että se on nyt vain yksi sana tekstissä.

Kirjan tekstin lukeminen päiväsaikaan oli parempi tapa, ajatukseni olivat selkeämpiä, enkä ollut väsynyt työpäivästä - ja, no ehkä se tietokirjan lukeminenkin sujuu paremmin ilman viiniä :)

Kirjassa on siis viisi rakkauden kieltä:

Myönteiset sanat

Minulle myönteisillä sanoilla ei ole niin paljon  merkitystä kuin miehelleni.  Minun on vaikea sanoa ääneen myönteisiä (kehuvia tai kiittäviä) sanoja ns. päivän selvistä kotitöistä.  Mutta kirjoittaa rakastan.  Idea pikkulappusista mitä erikoisimmissa paikoissa ja mitä arkisimmissakin tilanteissa voisi toimia meidän parisuhteessa.  Rakastan myös askarrella kortteja ja skräppikirjasia, joten pikkulappuset voisivat olla rakkaudella askarreltuja.

Kahdenkeskinen aika

Tiedän että tämä on meille molemmille tärkeätä, mutta se miten ja missä kahdenkeskistä aikaa vietämme onkin eri asioita toisillemme. Miehelleni riittää kotona oleminen, minä taasen kaipaan romanttisia illallisia ravintolassa, aamukävelyjä metsässä, piknikretkiä joen rantaan.  Kyllä hänkin niistä pitää, mutta jotenkin olemme vain käyneet päivisin syömässä koko perheen kanssa, aamukävelyt metsässä teen koiramme kanssa ja piknikretkestä vain haaveillaan. Minun vain täytyisi myönteisesti houkutella mieheni mukaan ja muistaa olla käyttämättä sanoja "kun me ei koskaan tai ei olla pitkään aikaan".

Rakkauden lahjat

Oi, tunnustan että tämä rakkauden kieli on tärkeä minulle ♥ Mieheni tietää sen, mutta häntä melkein jopa ahdistaa miettiä mitä minulle ostaisi.  Ehkä voisin tehdä hänelle jonkinlaisen listan, josta sitten voisi valita mitä antaa minulle (listalle tulee kukkia, kirjoja, cd-levyjä, dvd-elokuvia, koruja, tauluja, ruokaherkkuja kauniissa purkeissa) vaikka kerran kuukaudessa ja merkkipäivinä ja jouluna :) Haluaisin kuitenkin että lahja olisi yllätys eikä niin että hän soittaa että ostan sinulle cd-levyn, onko sulla jo tämä :) Hänen kyllä on tosi vaikea pitää salaisuutta. Viime joulunakin hän melkein paljasti mikä cd-levy on joulupaketissa, kun hän pohti että onkohan se oikea levy josta pidät. No, olihan se - Vain elämää cd-levy ♥ Myös kauniit kivet, erikoiset oksat, kasvit luonnosta olisivat minun sydäntäni lähellä.  Ja kyllä välillä saa olla huumoriakin :D

Lempeät palvelukset

Tästä minä nautin ja ehkä käytän miestäni toisinaan hyväksenikin, kun hän imuroi, laittaa astioita astianpesukoneeseen, ottaa pestyt astiat pois, laittaa pyykit pyykkikoneeseen, laittaa pestyt pyykit kuivumaan, vaihtaa vuodevaatteet, laittaa ruokaa.... niin mitäs minä sitten kotona teenkään.. vähän harvemmin samoja asioita. Viikonloppuisin keitän hänelle kahvin (paitsi espressopannua en ole halunnut opetella vielä käyttämään...).  Toki teemme usein ruokaa yhdessä, mistä pidämme kumpikin hyvin paljon. Nurmikon leikkuukin on mennyt tänä kesänä niin, että minä olen sen "joutunut" kerran leikkaamaan. Minulla on kyllä puuhaa nuossa kahdessa omenapuussa, joiden oksat notkuvat omenoita. Omenoita laittelen pakastimeen, teen omenahilloa, omenapiirakkaa ja jotain muutakin omenaista voisin kokeilla mitä en ole ennen tehnyt. Ehkä tämä rakkauden tankki-osa on kummallakin ainakin puoliksi täynnä ja olemme tilanteeseen tyytyväisiä.

Fyysinen kosketus

Mieheni rakastaa enemmän halaamista ja tunnen siitä huonoa omaatuntoa kun hänet niin monesti työnnän luotani pois - on muka niin tärkeätä istua tässä koneella kirjoittamassa  vaikka tätä blogia, ettei saa muka koskettaa tai ruuanlaitosta ei tule muka mitään jos toinen vähän halaa.  Rakastamme silti kummatkin rauhallisia aamuja ja myöhäisiä iltoja kun voi toisen vieressä olla makuulla ja katsella tv:tä tai vain nukahtaa toisen jo vieressä tuhistessa.  Ehkä sitä varsinaista kahdenkeskistä aikaa kotonakin voisi olla enemmän ja useammin - vanhin lapsista jo viettää viikonloput poikakaverinsa kanssa mutta kotosalla on vielä teinipoikamme, jonka kaverit kyllä on ihan tuossa naapurissa kujan toisella puolella...

Kirjan lopussa on käsitelty myös aihetta Lapset ja rakkauden kieli

Tyttäremme rakkauden kieli on ehdottomasti myönteiset sanat ja lempeät palvelukset sekä kahdenkeskinen aika. Fyysinen kosketus on toisinaan hänelle liian lähelle tulevaa, vaikka ei hänkään kiellä halamaasta.  Poikamme taasen tuntuu pitävän fyysisestä kosketuksesta, hänelle halaaminen ja vieressä oleminen on yhtä tärkeätä kuin isälleenkin.   Myös lempeät palvelukset ovat luonnollisesti lapselle tärkeitä - jopa sisarustenkin väliset.  Myönteiset sanat ovat pojallemme hyvin tärkeitä vaikka hän on aika lyhytsanainen kertomaan tunteistaan ja ajatuksistaan.  Myös poikamme tykkää viettää kahdenkeskistä aikaa niin minun kuin isänsä tai siskonsa kanssa.  Ja kukapa lapsista ei pitäisi lahjoista - mutta kumpikaan heistä ei hyväksyisi lahjoja joilla korvattaisiin tai hyvitettäisiin noita toisia rakkauden kieliä.

Tämä kirja antoi voimia yrittää parantaa rakkauden kieliä paremmiksi.  Toivon ja yritän muistaa mieheni ja lastemmekin tärkeimmät rakkauden kielet, siten ehkä minäkin saan sitä tärkeintä rakkauden kieltä itsellenikin - niitä lahjoja :) ei vaan sitä kahdenkeskistä aikaa ♥

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.