Ranskalaista – S’il vous plaît

Sattumalta kesälomalukemispinossani oli peräkkäin kaksi Ranskaan liittyvää kirjaa. Ensimmäinen niistä oli David Foenkinos: Nainen, jonka nimi on Nathalie (Gummerus, 2011).

nathalie.jpg

Kirjassa huomio kiinnittyi numeroituihin viitteisiin joihin oli toisinaan hyvin erikoisetkin selitykset.  Kirjan tarina oli kuin ranskalainen elokuva.  Hiukan minua häiritsivät tarinan keskellä olevat selitykset asioista jotka kyllä liittyivät tarinaan. Teksti oli kuitenkin mukaansatempaavaa ja erityisesti kirjan loppukohtaukseen pystyi eläytymään kuin itse olisin ollut siellä puutarhassa.  Kirja loppui kauniisti ja lyheen lauseeeseen joka kertoi silti kaiken.

Toinen kirja jonka luin muutamassa tunnissa tänä aamuna on Kristina Carlson: William N. Päiväkirja  (Otava, 2011).

william.jpg

Kuten kirjan nimikin sanoo on se kirjoitettu päiväkirjamaisesti.  Aloittaessani kirjaa en ollut varma onko henkilö ollut oikeasti olemassa. Kirjan lopussa todettiin että kirjan henkilö on William Nylander mutta päiväkirja on fiktiota.  Wikipediasta pikaisesti luin lyhyen artikkelin ja nyt tiedän että hän oli merkittävä jäkälätutkija.  Vaikka en ranskankieltä osaakaan niin silti kirjan lukeminen oli helppoa (kirjan lopussa sitten huomasin että ranskankieliset sitaatit oli käännetty suomeksi).  Williamin mietteet elämästä olivat enimmäkseen negatiiviset mutta ehkä elinolosuhteetkin sen tekivät.  Hän iloitsi kuitenkin pienistäkin asioista kuten kukkakimpusta jonka lähettäjää ei saanut koskaan selville.  Minua kiehtoi kuvaukset ihmisten tapaamisista ruokailun merkeissä tai miten hänelle tuotiin ruokaa tai ruokatarvikkeita ja miten hän niistä itselleen valmisti aterian.  Välillä hymähtelin hänen ajatuksilleen mikä on sopimatonta ja ällöttävää mutta jotkin asiat eivät sitten olleet yhtään ällöttäviä – näin sen varmaankin 1890-luvun lopulla  esimerkiksi noiden hygienia-asioiden kanssa olikin.

Kummassakin kirjassa ihailin kahvila ja ravintolakohtauksia – olisi niin ihana käydä itsekin useammin kahvilassa tai ravintolassa syöden ja juoden maittavia ruokia ja nauttien keskustelusta kirjallisuudesta, taiteesta, historiasta….

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *