Vedenaliset – kirja joka meni yli hilseen

vedenaliset.jpg

Maria Peura: Vedenaliset, Teos, 2008

Kirjojen ystävänä ja kaikkien kirjailijoiden tuotantoa kunnioittavana tulee hetkiä jolloin päättää lukea jonkun kirjan loppuun vaikka tietää että ei ymmärrä kirjan tarinaa.  Tämä tarina oli sellainen josta en saanut itselleni mitään muuta kuin jokin kumma voima vie minua sivu sivulta eteenpäin. Odotin että viimeisellä sivulla olisin jotain oivalluksia saanut – jotain kaipaamaani mystiikkaa kaiken niiden rujojen ja minulle outojen lauseuden sekamelskassa.  Tässä kirjablogauksessa aion tehdä poikkeuksen. Aion lukea kirjasta kirjoitettuja arvosteluja ja blogikirjoituksia – jos niiden avulla saisin tästä kirjasta enemmän ajatuksia omaan blogikirjoitukseen.

Ymmärsin että Mirja on syntyisin Pohjois-Suomesta ja että äidin isä on saksalainen.  Mirja opiskelee saksan kieltä ilmeisesti jossain yliopistossa.  Kirjan tekstityyli toi mieleen fantasiakirjallisuuden vaikka itse en ole tainnut lukea vielä yhtäkään fantasiakirjaa.

Ymmärsin myös että Mirja  rakastui Mustafaan ja ilmeisesti he menivät naimisiin ja Mirjasta tuli osittain muslimi.

Käsittääkseni Mirjalla oli myös veli jolla oli jokin vakava sairaus johon hän menehtyi.

Mutta kaikki se miten näitä ajatuksia – miten Mirjan ajatuksia elämästään kirjoitettiin ei vain ole se tyyli joka minulle avautuu. Tämä tekstityyli ei vain ollut minuun kolahtava.

Luenko sitten joskus toisen Maria Peuran kirjan – ehkä luenkin sillä ei jokainen lempikirjailijanikaan kirja aina kolahda sielun syövereihin.  Eikä se oikeastaan haittaakkaan vaikkei jokainen lukemani kirja tuo sitä tunnetta että ei haluaisi laskea kirjaa käsistään. Silti tämänkin kirjan sanat pyörivät mielessäni jonkin aikaa – eikö sekin ole yksi kirjan tarkoitus.

Maria Peura on täten yhdeksäs uusi kotimainen kirjailija minulle haasteeseen Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013

8254/30 000 30Koetus

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *