Vieras

vieras.jpg

Riikka Pulkkinen: Vieras, Otava, 2012

Mistä hankittu: ostettu alekirjana Kauhavan INFO-kirjakaupasta

Vahvasti kirjoitettu tarina naisesta, naiseudesta, uskosta, elämästä. Kirja vaikutti syvällisesti minuun – on vaikea pukea sanoiksi niitä tunteita, mitä juuri nyt tunnen, vain hetki sitten luettuani tarinan viimeisen sivun.

Maria, pappi, jonka äiti on tullut Atlantin takaa pohjoiseen. Sinne Mariakin lähtee,  pakoon vaiko etsimään äitinsä sukua. Hän tapaa Mélanien ja muuttaa hänen luo asumaan.  Voimaannuttavan, rituaalisen tanssin myötä Maria ja Mélanie käyvät läpi kipujaan.

Kirjassa vuorottelee Marian nykyaika New Yorkissa, Yasminan traaginen kohtalo ennen kuin Maria lähtee New Yorkiin, Marian nuoruus uskonnon ja syömishäiriön parissa sekä miten hän tapaa aviomiehensä.

Yasminan päiväkirjamerkinnät koskettavat ja kuvaavat hänen uskoaan ihmisiin,  Jumalaan, Jeesukseen. Silti sanoista kuvastuu, miten Yasminaa vihataan ja uhkaillaan.  Ja lopulta tapahtuu se mitä pelätään.

Marian nuoruudessa kokema hurmoksellinen uskonnollisuus ja äidin kuolema vievät hänet syömättömyyteen. En ole aikaisemmin lukenut mitään anoreksiaan liittyvää.  Kuvaukset anorektikon vartalosta ja siitä miltä tuntuu syömättömyys, ruuan tuoksut on järkyttävää luettavaa – itselleni tuli ahdistava olo tekstiä lukiessa. Miten herkkä ihminen onkaan menemään mielessään äärirajoilleen.

Aikuinen Maria pappina kuitenkin epäilee uskoaan ja lopulta päätyy jättämään papin virkansa – se jättääkö hän sen lopullisesti, jää jokaisen lukijan pohdittavaksi.

Kirjan lopussa kuvataan naisen raskautta ja synnyttämistä aika rajuin sanoin. Ymmärrän, että näistä asioista on erilaisia tuntemuksia ja on hyvä, että joku kirjoittaa niistä perinteisestä tavasta poiketen.  Vaikka itselleni raskaus ja synnyttäminen ovat mielikuvana, oman kokemuksen mukaan ehkä se perinteisempi. 

Jollakin tavoin Riikka Pulkkisen tyyli kirjoittaa tuo mieleen Virpi Hämeen-Anttilan.   Kummatkin kirjoittavat vahvaa tekstiä, joka jää mielen syövereihin –  tarvitsen välillä tälläisten naisten kirjoittamia tarinoita.  Tarinoita, joiden tapahtumia ja ajatuksia pohtii vielä kirjan lukemisen päätyttyä.   Kirjoja joiden pariin jossain elämänvaiheessa uudelleen palaan, etsien, alleviivaten, merkaten omia ajatuksia kirjan sivuille.

12. kirjailija haasteeseen Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013

16 205/30 000 30Koetus

 

kulttuuri kirjat
Kommentit (1)
  1. Olipa kiva lukea tästä kirjasta arvio juuri nyt, kun luen itse Pulkkisen romaania, Totta. En ole aiemmin lukenut Pulkkiselta mitään, mutta olen aika vaikuttunut tähän mennessä lukemastani. Tämä Vieras vaikuttaa teemoiltaan ehkä jopa kiinnostavammalta kuin tuo Totta, mikä tietysti tuottaa iloa: lisää hyvää Pulkkista siis lukematta! Minulla on nimittäin tuo Vieras kyllä hyllyssäni, mutten ole sitä ”ehtinyt” lukea. Voipi olla, että asiaan tulee muutos piakkoin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *