10 elokuvaa akuuttiin Pariisi-ikävään

"Mikä olisi sopiva lääke elokuvan muodossa VALTAVAAN Pariisi-ikävään tilanteessa, jossa VALTAVAN rahapulan vuoksi haaveet sinne lähtemisestä ovat siirtyneet hamaan tulevaisuuteen? Kyllä, juuri sitä romantisoivaa ja eksotisoivaa viininlipittelyä ja suudelmia sateessa, kiitos!"

Tällaisen kommentin kirjoitti nimimerkki Anne T edelliseen postaukseen. 

Merci pour votre question, madame ! Saanen ehdottaa akuuttiin Pariisi-romantiikan kaipuuseenne seuraavaa:

Kattakaa pieni lautasellinen juustoja ja suklaata, patonkia bien sûr. Suihkauttakaa korvanne taakse vähän hajuvettä - aina parempi jos löytyy Chanelia. Kaatakaa itsellenne un petit vin rouge, ottakaa elegantti mutta mukava asento sohvallanne ja pistäkää ruudulle pyörimään jokin seuraavista.

Näissä elokuvissa Pariisi on kaunis, romanttinen ja huokailua herättävä:

Viimeinen rakkaus

Amerikkalainen elämäänsä kyllästynyt leskimies Morgan asuu Pariisissa, mutta ei osaa edes tilata patonkia ranskaksi. Kolme vuotta vaimon kuoleman jälkeen Morgan tutustuu nuoreen ranskalaiseen tanssinopettajaan, ja kaikki muuttuu.

Eteerisen ranskattaren ruumiillistuma Clémence Poésy on elokuvassa vastustamaton, ja niin on Pariisikin.

Kaikki sanovat I Love You

Yksi lempielokuvistani kautta aikain, Woody Allenin musikaali, jonka jaksaisin katsoa sata kertaa. Elokuva kertoo varakkaasta manhattanilaisperheestä ja näiden rakkaussekoiluista Venetsiassa ja Pariisissa.

Juuri niitä elokuvia, jonka jälkeen haluaisi a) olla osa boheemia mielikuvituselokuvaperhettä ja b) kommunikoida pelkästään laulaen. Varaudu siis siihen, että ystäväsi tulevat vihaamaan sinua viikon tai pari tämän katsottuasi...

Amélie

Itsestäänselvä valinta. Amélie palauttaa uskon elämään, jos se on ollut hukassa. Tämän elokuvan katsottuaan maailman näkee aina vähän toisenlaisin silmin - sellaisin silmin, joiden läpi maailma on taianomainen paikka...

Ei tosin auta Pariisi-ikävään vaan saa sen kuplimaan jokaisessa kehosi solussa.

Midnight in Paris

Tämä elokuva lienee Woody Allenin rakkauslaulu Pariisille. Elokuvassa Owen Wilsonin esittämä kirjailija keksii tavan palata ajassa taaksepäin ihailemalleen 1920-luvulle.

Leffa on mannaa jokaiselle Pariisi-nostalgikolle, sillä elokuvassa sivutaan Pariisin kahta erilaista kulta-aikaa, belle époquea ja 20-luvun kirjailijakuppiloita - ja samalla se on nerokas näpäytys meille, joilla on toisinaan taipumusta haikailla menneitä aikoja liikaakin. 

Paris, je t'aime

Eri ohjaajien lyhytelokuvista koostuva elokuva, jonka jokaisen tarinan on inspiroinut Pariisi. Lajityypit vaihtelevat arkirealismista silkkaan fantasiaan. Osa pätkistä on oikeastaan aika ärsyttäviä, mutta kaunis Pariisi on läsnä kaikissa.

The Dreamers

Huomaan, että amerikkalainen Pariisissa -teema toistuu tässä listassa... The Dreamers sijoittuu Pariisin hulluun vuoteen 1968. Amerikkalainen Henry tutustuu ranskalaisiin sisaruksiin, ja ilma on tiheänä niin poliittisia kuin seksuaalisiakin jännitteitä. Tietyllä tavalla maaginen leffa.

Koskemattomat

Tämä leffa ei tihku romantiikkaa tahi pariisilaista seksikkyyttä, mutta se saa rakastumaan kaupunkiin yhtä kaikki. Leffassa vanha, liikuntarajoitteinen aristokraatti palkkaa köyhän esikaupunkien miehen henkilökohtaiseksi avustajakseen. Lopputulos voisi olla kamalaa siirappia, mutta jotenkin tästä leffasta jää vain ihan järjettömän hyvä mieli.

Gainsbourg (tarina legendasta)

Laulajalegenda Serge Gainsbourg oli ranskalaisen cooliuden ruumiillistuma. Tässä elämäkertaelokuvassa Pariisi on savuinen, sensuelli ja syntinen. 

Coco Avant Chanel

Yllätysihana elokuva Coco Chanelin nuoruusvuosista. Koko leffa ei sijoitu Pariisiin, mutta tarjoaa takuutehokasta täsmälääkitystä pariisilaisen eleganssin akuuttiin himoon.

Rakkautta ennen auringonlaskua

Suosikkini kaikista Jesse ja Celine -leffoista. Yhdeksän vuotta ensitapaamisensa jälkeen Jessen ja Celinen tiet kohtaavat aikuisina, tällä kertaa Pariisissa.

Ykkösleffan yltiöromanttisuus ja nuoruuden kirkasotsaisuus on rapissut, mutta rakastankin tämän elokuvan lohdullisuutta, sitä että ei elämä lopu parikymppisenä. Pariisi on pätkässä läsnä omana kauniina itsenään.

***

Toivottavasti tämä lista sai teidät edes aavistuksen Pariisi-tunnelmiin kotisohvillanne, mesdames et messieurs!

Kommentit

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Viimeinen rakkaus on IHANA. 

eviela
NOT A Wonderland

Tuo Koskemattomat on todella hyvä leffa! Suosittelen kyllä katsomaan :)

Eeva Kolu

Tämän listan ulkopuolelle jäi ainakin 300 muutakin elokuvaa - nämä valikoituivat sen mukaan mitkä tulivat mieleen ekassa 5 minuutissa ja mitkä ovat nähtävissä Suomessa jossain muodossa :)

tiia_

Amerikkalaisesta Pariisissa tuli mieleen Amerikkalainen Pariisissa, siis An American in Paris ja Gene Kelly. No okei, ei se nyt ehkä ole sopivin leffa juuri siihen täsmä-Pariisi-ikävään, mutta ihana elokuva, koska Gene Kelly. ;) 

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Oi! Kaikki muut olen nähnyt paitsi Viimeisen rakkauden, pitää siis etsiä se jostain =)

...

listaan lisäisin vielä christophé honorén aina hymyilyttävät ja ihanat les chansons d'amour, dans paris ja la belle personne! jokaisessa mukana tietty iiiihana louis garrel ja viimeisessä myös léa seydoux :)

...

tulipas christophen nimeen tässä innostuksessa liikaa aksentteja mutta menkööt.

...

ainiin ja jos pariisin oma "sinkkuelämää" kiinnostaa niin suosittelen vielä elokuvaa tout pour plaire. :)

Eeva Kolu

Kiitos! Muut mainitsemasi ovatkin tuttuja mutta Tout pour plairea en ole nähnyt :)

amerikan-anna (Ei varmistettu)

Merci, Eeva! Kun tällaisen jutun lukee puolilta päivin perjantaina, Eurooppa-ikävää potevan amerikanasukin iltasuunnitelma on selvä! Patonkikaupan kautta kotiin ja Netflixiin Pariisi-maraton. Pitäisiköhän sohvan toiselta istujalta kysyä mielipidettä?

ennii (Ei varmistettu)

Sitten kun elavatkuvat on katsottu voi menna haaveilemaan tanne: http://www.linstantparisien.com

Tarinoita pariisilaisista taiteilijoista, kasityolaisista ja pienyrittajista... Vinkki, selaa kuvanauhaa sivun alareunassa ja klikkaa valitsemaasi tarinaan.

Eeva Kolu

Kiitos linkkivinkistä!

Aino Animal (Ei varmistettu)

Myös "Viimeinen tango Pariisissa" on minusta hyvä. Lisäksi suosittelen katsomaan kaiken, missä on Juliette Binoche, tapahtuipa leffa missä tahansa. Clouds of Sils Maria on kuulemma sikahyvä ja menee nyt teattereissa. Lisäksi kannattaa katsoa about kaikki, missä on Catherine Deneuve.

Eeva Kolu

Samaa mieltä kaikesta :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos Eeva, oot paras! Sen lisäksi, että löysin listaltasi muutaman uuden tuttavuuden, löysin niitä lisää myös kommenttiboksista. <3

Anne T (Ei varmistettu)

Oh, valloittavaa! Ihan mahtavaa katsoa nämä leffat nyt syksyn mittaan. Kiitos valtavasti Eeva ja kaikki me muutkin täällä! :):) Fromage, vin, VAMOS!

Kuvaputkessa

Rakkautta ennen auringonlaskua on lempparini näistä kaikista, oh. Romanttinen, muttei turhin siirappinen – eikä Pariisi koskaan voi koskaan elokuvaa ainakaan huonontaa. Julie Delpystä tuli muuten mieleen myös Kaksi yötä Pariisissa -leffa.

An Mar (Ei varmistettu)

Mun ehdoton lemppari pariisileffoista on Luc Bessonin Angel-A!

Satu Pakarinen

Hyvä (mutta kiduttava) listaus akuuttiin Pariisi-kaipuuseen, sillä mikään ei auta, jos sinne oikeasti on päästävä. Itse asuin aiemmin vuoden Pariisissa, sitten palasin opintojen pakottamana vuodeksi Tampereelle, Hervantaan (radikaali maisemanvaihdos!). Joka päivä kaipasin takaisin. Suomessa elin kyllä tasapainosta elämää, mutta jotenkin tunsin etten ELÄ! Nyt viime kesänä muutin takaisin Pariisiin, ja joka päivä tämä on justiinsa niin ihanaa kuin se vain voi olla. Ei tarvitse kuin astua ulos kadulle, ja aina se pieni onnellisuuden pistos tuntuu rinnassa: minä olen täällä!

Puhuimme juuri ystävän kanssa siitä, että vaikka elämä täällä on jatkuvaa kamppailua kielen ja pienellä budjetilla elämisen kanssa, niin silti tämän tien valitsisi uudelleen, sillä täällä tunnen ELÄVÄNI! 

 

piih (Ei varmistettu)

Ensemble, c'est tout!

Nanuska (Ei varmistettu)

Hei kiitos muistutuksesta, olen autuaasti unohtanut että pitää nähdä Koskemattomat! Tästä tulee hyvä ilta.

Maijha (Ei varmistettu) http://himlahimla.blogspot.se/

Oh, kiitos tästä! Vaikken sinällään oikeastaan Pariisi-ihminen olekaan (tähän voi vaikuttaa se, että ainoa vierailukertani siellä oli muutamat ankean pilviset marraskuun päivät joskus vuosia sitten..), on sitä joka tapauksessa ihana fiilistellä aina silloin tällöin leffojen muodossa :)

Anniinaa (Ei varmistettu) http://cinnamonbiscuits.blogspot.fi/

Aaaaaaaaaaaa! Osan oon nähnyt, mutta nuo mulle uudet aion kyllä katsoa piakkoin. Varasin juuri matkan Skotlantiin, mutta ei Pariisikaan olisi ollut pahitteeksi...

Anniina V (Ei varmistettu)

Kiitos Eeva, jälleen! ♥

Ester-i (Ei varmistettu)

Mun suosikki Pariisi-leffoista on Olivier Assayasin Kun kesä on ohi. Kustannusalalla työskenteleviä kolmekymppisiä, pastista baarissa, soundtrack Ali Farka Tourelta. Täydellistä!

SaaraIida (Ei varmistettu)

Ihana Eeva Kolu! Olen menossa kuukauden päästä Pariisiin tapaamaan ystäviäni, ja olen nyt joka päivä fiilistellyt kaupunkia lapsenomaisella kutkutuksella kuvista, elokuvista ja blogeista. Tämä päivitys osui siis täydelliseen saumaan! Kirjoitat suosikkiblogiani, kiitos siitä. -S

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.