3 x kesärosee

Olen monena kesäiltana miettinyt, että auringonlaskun aikaan kotirantamme menisi ihan Nizzasta. Illan hämärtyessä taivas muuttuu vaaleanpunaisesta vaaleanliilaksi ja välillä on vaikea hahmottaa, missä menee veden ja taivaan raja.

Maagisimpia sävyjä on mahdotonta tallentaa kameralle - uskokaa pois, että olen yrittänyt. Enää en yritä, vaan nautin niistä itsekkäästi ihan ite.

Saa sanoa höpsöksi, mutta minulle tuli yllätyksenä, että Suomessa on sellaisia auringonlaskuja. En ole koskaan ennen asunut näin lähellä merta, joten olen ollut autuaan tietämätön tästä kaikesta.

Ehkä siksikin täällä uudessa kaupungissa asuminen on niin jännittävää - talvella tämä on Suomi, kesällä muuttuu pikku-Provenceksi.

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen Provencesta auringonlaskujen jälkeen? Raidalliset aurinkovarjot, laventeli ja tietenkin rosee.

Aurinkovarjoa en ole hankkinut, mutta rantapyyhkeeni on raidallinen à la provençal. Yöpöydälläni kukkii laventeli, ja rosee... no, olen aina pitänyt roseeta ainoana oikeana kesäviininä, mutta tänä kesänä Eiran auringonlaskujen siivittämänä se on maistunut vieläkin paremmalta kuin ennen.

Mitä tulee roseeviineihin, minulla on niihin sama suhtautuminen kuin kesähitteihin: ihastun pariin ja kulutan ne puhki kesän aikana. 

Se, mistä viinistä tulee virallinen kesäroseeni on vähän mysteeri. Siihen vaikuttaa toki maku, mutta ei vain se - kesäroseen henkeen kuuluu, että se voi olla myös vähän halpis eikä sen todellakaan tarvitse tai edes kuulu olla mikään huippuviini. Esimerkiksi viime kesän ehdoton suosikkiviinini oli La Jaran Organic Frizzante Rosé joka tuolloin maksoi kunnioitettavat 7 euroa 98 senttiä. 

Odotin La Jaran saapumista kauppoihin tälle kesälle innolla, mutta huomasinkin että jotenkin se ei sitten enää istunutkaan tähän kesään. Se oli viime kesän viini se!

Tänä kesänä ei ole noussut yhtä kesäviiniä ylitse muiden, mutta esimerkiksi nämä kolme ovat ehdolla La Jaran manttelinperijäksi.

Ensimmäinen on saksalainen Neiss Pinot Noir Rosé (13,99 e). Oikein tyylikäs ja aavistuksen persoonallinenkin rosee, laadultaan hyvä ja hinta-laatu-suhteeltaan oikein oiva. Maku on kuiva mutta kesäisen marjaisa. Tykkään paljon.

Kakkossuosikkini on jo melkein klassikkokamaa, Rosé de Loire (8,98 e), jota rakastan esimerkiksi siksi, että siitä tulee mieleen äiti. (Etiketissä on kukkia ja äiti käyttää tyhjiä Rosé de Loire -pulloja vesipulloina.) Maku on yllättävän mineraalinen, joten tämä on erityisen hyvä meren herkkujen kuten grillattujen katkarapujen tai paellan kanssa. Hyvä hinta-laatu-suhde.

Kolmas suosikkini on Gabriel Meffre Alaïs Côtes de Provence, jonka on kieltämättä laatuunsa nähden hintava (13,29). Mutta tätä viiniä rakastan siksi, että se maistuu just eikä melkein niiltä roseilta, joita ostimme viime kesänä lähimarketista ja joimme Grassen-talon uima-altaalla (oi aikoja!). Tämä on yllättävän runsaan makuinen, marjaisa rosee. Viinistä uupuu se sama hienostuneisuus kuin vaikka saman hintaluokan Neississä on, mutta mainio kesäviini. Ja kyllä provencelainen on aina provencelainen.

Alkon roseevalikoima on melkoisen suppea ja tylsä, eikä siellä ole hirveän montaa supertähtituotetta. Onneksi voi lohduttautua sillä, että Suomen kesä on lyhyt ja kohta maistuu taas punaviini... hah!

Pidän itse erityisesti kepeistä, kevyistä, kuivista roseeviineistä, sellaisista kuin ranskalaiset, saksalaiset ja itävaltalaiset yleensä ovat. (Karkeasti voisi sanoa, että espanjalaiset ja uuden maailman roseet ovat yleensä tummempia ja vahvempia, mutta poikkeuksia toki on puolin ja toisin.) Yleensä mitä vaaleampi väri roseessa on, sitä todennäköisemmin minä siitä tykkään.

Helteet sen kuin jatkuvat, muistakaahan juoda paljon vettä - ja just sopivasti viiniä. 

Kommentit

Blue Peony (Ei varmistettu)

Olen niin nauttinut näistä kesäteksteistäsi, ihania. Luulen, että rosee on sopiva kesäviini juurikin siksi, että siinä on hippunen auringonlaskua mukana - ja myös auringonnousua.

Miten tuttuja portugalilaiset vinho verdet ovat sinulle? Ne ovat ihania kevään ja alkukesän viinejä, rakastan sitä hieman heleään vihreään taittavaa väriä...

EmmiJiii (Ei varmistettu)

Eevan kommenttia odotellessa on hehkutettava hieman vinho verdejä =). Löysin ne tänä kesänä ja koko Alkon kokoelma (onko niitä nyt viisi tai kuusi erilaista) on tullut testattua. Suosikki taitaa olla koko valikoiman edullisin Gazela, noin 8€ hintainen. Siinä on juuri sopivasti pientä kuplaisuutta, väriä ja makua. Ehkä se on juuri tuo mitä Eeva kirjoitti, kesäviinin ei kuulukaan olla niin hieno.

Eeva Kolu

Joo, hyvin kuvailit vinho verdejä kevään ja alkukesän viineiksi, ne sopivat jotenkin juuri siihen vuodenaikaan! Odotan itse vielä jotain Portugalin-matkaa jotta pääsisin oikein kunnolla sisälle portugalilaisiin viineihin, ne ovat jääneet porteja lukuunottamatta itselleni hieman vieraiksi. Kiva kuulla että olet tykännyt kesäjutuista (ja hurmaava nimimerkki)!

Blue Peony (Ei varmistettu)

Nimimerkistä on kiittäminen Elinno Designin ihania astioita, jotka hankin, jotta talvellakin olisi pioneja. Niitä kun ei voi olla liikaa - aion syksyllä istuttaa lisää juurakoita odottamaan ensi kesää...

Löysin itse vinho verdet kauan sitten, kun olin eksäni kanssa Portugalia kiertämässä. Portugali on muutenkin hieno viinimaa!

Sini/Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Oi, kiitos tästä! Olen tänä kesänä yrittänyt tutustua roseeviineihin vähän paremmin, onneksi Alkon rajoitetun valikoiman kanssa ei ole liikaa valinnanvaraa. Tuo Neiss on maistettu ja hyväksi todettu, La Jarasta taas olen kuullut sekä hyvää että huonoa kommenttia, mutten ole itse ehtinyt sitä maistaa. Nuo kaksi muuta sen sijaan ovat ihan uusia tuttavuuksia. Menevät siis seuraavaksi testiin :)

Eeva Kolu

Kiva kuulla, kerro mitä tykkäsit! 

Sus-anna (Ei varmistettu)

La Jara oli koko viime kesän ykkösviinini, Alkosta monesti loppukin. Pullo itsessään oli kivan mallinen, minulla edelleen muutama pullo ihan vesipullona (etiketti pois tietty) jos ruokavieraita. Mutta tänä kesänä tapahtui jotain, odotin viiniä kovasti, ja se ei maistu samalle!? Onko niin että joka kesä vaatii oman viininsä, kuten Eeva sanoi, vai se että tämän vuoden satsissa on joku muu sattuma/satovuosi? Rose'dAnjou on tämän kesän roseeni.
Susanna

EmiliaMaria

Neiss oli ihan juotavaa, mutta ei siinä tarkoituksessa kuin alkon myyjä sen myi, eli salaatin kanssa. Meillä kun nautitaan salaatin sivussa yleensä tsatsikia jossa on just eikä melkein sopivasti (paljon) etikkaa, eivät passanneet yhteen. Ihan vaan lämpimässä kesäyössä partsilla nautittuna viini oli ok. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Muistitkos mainita Alkon myyjälle etikkatsatsikista? Kaikki ei oo ajatustenlukijoita.

Eeva Kolu

Totta, tsatsiki on tosiaan sen verran ärhäkkä ruokalaji että jos sen kanssa sopivaa viiniä etsii niin kannattaa mainita myyjälle erikseen. Itse tarjoilisin tsatsikin kanssa tietty retsinaa :)

EmiliaMaria

Muistin mainita ja sanoin että se on aika hapokasta. 

Nirppa (Ei varmistettu)

La Jara on ollut mun tämän kesän ihan(a) suokkari, mutta pitänee päivittää makunystyröitä ja testata varsinkin Neissiä, kun sitä on niin monessa paikassa kehuttu. Kiitos vielä Eeva ihanasta blogista, tätä on aiheesta ja sen vakavuudesta riippumatta aina yhtä miellyttävä lukea.

Eeva Kolu

Kiitos sinulle kun luet!

Lillypad (Ei varmistettu)

La Jara 4eva!! Olivat tilanneet sitä Wikken alkoon ekstramäärän ko viimeks loppu kesken!

sirkkutäti (Ei varmistettu)

Heissan. Rose on munkin mielestä mitä oivallisinta kesäviiniä, sopii kesäisten ruokien seuraksi kuin nenä päähän. Alkukesästä meidän alkon myyjä suositteli En vacances rose -viiniä, ja ihastuin. Oli jonkin aikaa kaupastamme loppukin, mutta nyt sitä taas sai. Suosittelen. Puolentoista litran pikku hanapakkaus maksoi muistaakseni n. 16 euroa, ja aivan upea aromi ja maku. Ja se väri! Ei tarvitse lentää todellakaan etelä-Ranskaan, täällä on hyvin nizzalaiset säät! Ja iltaisin näkyy myös kuu!
Iloista kesän jatkoa!

Mä olen myös itse ihastunut tuohon Neissin roseehen, Alkon valikoimaan on tullut tänä vuonna juuri noita hailakampia (ja yleensä siis kuivempia) roseita ihan mukavasti ja sama pätee näin kesäisin rakastamiini Vinho Verdeihin, kesä <3

Miumiu (Ei varmistettu)

Miten ihania kesäkuvia, kaunis tunnelma! Alkoi tehdä itsekin mieli kalliolle viinilasin kanssa :) mistä muuten on tuo rantapyyhe hankittu?

Ava A (Ei varmistettu)

Mietin samaa kuin Miumiu, mistä nuo ihanat pyyhkeet/viltit on (erityisesti Stellan)?

Tekstissäsi oli se huono puoli, että nyt tekee mieli roseeta..

TinaS (Ei varmistettu)

Hah, syyllinen jäi kiinni! Tänään juuri kyselin tuota saksalaista Neissin roseeta helsinkiläisestä Alkosta. Myyty kuulemma loppuun koko kaupungista:)
Jouduin tyytymään 2.vaihtoehtooni. TinaS

Vierailija (Ei varmistettu)

minullakin rosee kuuluu kesään ja jännä miten roseen vaalea väri mukamas vaikuttaa makuunkin, näköaistilla nauttii yhtä paljon kuin makuaistillakin. Kotimaan matkailu saa oman vivahteensa , kun käy uudella paikkakunnalla tarkistamassa Alkon roseevalikoiman ja voi valita jonkun uuden tuttavuuden.
Elokuun lämpöisiä kuutamoiltoja toivoen. - Anne

-maria- (Ei varmistettu)

Pakko lisätä tähän suositusten listaan vielä sinkkupakkauksessa (37,5 cl) myytävä itävaltalainen Zweigelt Rosé. Ihan tooosi hyvää! Mielelläni olisin ostanut sitä isommassakin pullossa, mutta kieltämättä pikkupullo on aika kätevä retkipakkaus...

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.