Ällömakeasta ässäksi: Roseesangria

Seuraa paljastus: en oikeastaan kauheasti pidä sangriasta. Tiedän, että siitä kuuluisi tykätä, koska se muistuttaa etelänlomista ja auringossa palaneista olkapäistä ja siitä yhdestä kesästä, kun tanssittiin Budapestin baareissa auringonnousuun saakka. 

Mutta perinteinen punaviiniin tehty sangria maistuu minusta lähinnä tunkkaiselta ja päänsärkyä aiheuttavalta. Ei siis yhtään siltä, minkä miellän kesäiseksi.

Tänä kesänä keksin kokeilla roseesangriaa, vähän olosuhteiden pakosta. Olin nimittäin saanut pullollisen puolimakeaa roseeviiniä, joka oli omaan makuuni liian äitelää sellaisenaan juotavaksi.

Lopputulos oli sekä perinteistä punaviinisangriaa että tätä nimenomaista roseeviiniä raikkaampi ja maukkaampi.

Juuri tällaisissa olosuhteissa sangria on varmaan alun perin syntynytkin: jollain Espanjassa on ollut ei-täysin-priimaa viiniä, joka on pitänyt taikoa jollain tavalla vähän maistuvammaksi. Pohjoisemmassa Euroopassa samoista lähtökohdista ovat syntyneet hehkuviinit ja glögit (mutta onneksi niitä ei tarvitse ajatella heinäkuussa).

Edelleen suosittelen pitäytymään sangrian valmistuksessa tässä perinteessä. Sangriaan on turha haaskata mitään helmiviiniä, vaan nimenomaan ne vähän kyseenalaiset pullot. Toki maku on tässäkin parempi, jos ainekset ovat itsenäisinäkin hyvän makuisia, mutta mielestäni sangrian henkeen kuuluu se, että se ei ole ihan niin justiinsa.

Roseesangria (vajaat kaksi litraa)

1 pullo (puoli)makeaa roseeviiniä**
n. 1 litra kuplivaa kivennäisvettä
1 sitruunan mehu
(halutessasi makuun lisää syvyyttä: puolisen desiä appelsiinilikööriä, esim. Grand Marnier)
sitruunaviipaleita
persikkaviipaleita
mansikkaviipaleita

reilusti jäitä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile jääkylmänä (!) sitruuna-, persikka- ja mansikkaviipaleiden kanssa.

** Jos haluat tehdä sangriaa kuivasta roseeviinistä, korvaa osa kivennäisvedestä jollain makealla, esimerkiksi sitruunalimonadilla tai raikkaalla omenamehulla.

Kommentit

Eila. (Ei varmistettu)

Ihana kannu :) Mistähän niitä mahtaa saada?

Eeva Kolu

Heippa, tuo kannu on tosi vanha, ostettu jostain Tarjoustalosta tms. :)

saimah
Mintulle mies 2014

Näyttää ja kuulosta täydellisen kesäiseltä! :)

Anne2 (Ei varmistettu)

Valkoinen sangria! Se se vasta on hyvää. Minustakin perinteinen sangria on aina ollut vähän tunkkaista, jotain jota vaan "kuuluu" juoda. Mutta valkoinen sangria on ihanan raikasta, kesään täydellisesti sopivaa. Kannuun mukaan tuoreita mansikoita tai vähän myöhemmin vadelmia.

Laura - Tee Hetki (Ei varmistettu) http://lauranteehetki.blogspot.fi

Tämä on kyllä pakko pistää kokeiluun. Ihanan raikkaan oloista ja näköistä, juuri kuumaan kesäpäivään sopivaa. Vaikka itse pidänkin myös perinteisestä vaihtoehdosta, tämä olisi varmasti virkistävää vaihtelua :)

Eeva Kolu

Heippa, lime käy varmasti, maku on toki sitten erilainen :)

veravera (Ei varmistettu)

Hei ihana ohje! Olen metsästänyt kirppiksiltä ja joka paikasta tuollaisia laseja, mutta ei löydy. Mistä olet löytänyt nuo kauniit lasit? Kiitos! :)

Eeva Kolu

Heippa, olen ostanut lasit ravintolatukusta mutta niitä myydään vaikka missä keittiö- ja sisustustarvikekaupoissa, esim. Chez Marius, Nougat jne.

tiinapetriikka

Valkkaripohjainen sangria on myös aika ässä!

kukkaisunelmia (Ei varmistettu)

Kokeilin juuri rosee-sangriaa pullon lopulla ja ai että on hyvää! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.