Auta

Kaikki mitä rakastin

Minä en suhtaudu kehitysapuun mitenkään ihan kritiikittömästi, koska tiedän, että siihen liittyy paljon ongelmia. Mutta silloin kun jossain iskee katastrofi ei voi miettiä asioita pitkällä tähtäimellä - silloin apua tarvitaan heti. Kriisirahastojen tärkeyttä ei voi mitenkään kiistää, oli muuten mitä mieltä tahansa.

Kuulin tänään Bloggaajien Supertaifuunikeräyksestä, jossa on tarkoitus kerätä iso potti supertaifuunin uhrien auttamiseksi. Rahat menevät SPR:n katastrofirahastoon ja sitä kautta sinne, jossa apua juuri nyt kipeimmin tarvitaan - tällä hetkellä Filippiineillä. 

Minä lahjoitin, toivottavasti sinäkin. Jokainen omien varojen mukaan - meillä kaikilla on ihan takuulla varaa antaa jotain. Lahjoituksen pottiin voit tehdä täällä.

Kiitos ja pus.

Kommentit

ttt (Ei varmistettu)

Itsekin suhtaudun kehitysapuun kriittisesti, mutta kriisiapu, josta Filippiinienkin tapauksessa on kyse, on aivan eri asia - siksi koen ehdottoman tarpeelliseksi lahjoittaa edes muutaman roposen kapoisesta opiskelijabudjetista :) Toivottavasti mahdollisimman moni ajattelee samoin!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Jeps, just näin - kriisirahastoille on ehdottoman tärkeää lahjoittaa, jotta apua saadaan nopeasti sinne missä sitä tarvitaan. 

Yksi päivä elämästä (Ei varmistettu) http://yksipaivaelamasta.blogspot.com

Itse olen tuohon samaan porukkaan kuuluva. En lahjoita kuin kriisitilanteissa, paitsi nyt nenäpäivänä osallistuin työpaikkani mukana lahjoituksella. Ja pääsimme jopa 10 eniten keränneen joukkoon. :)
Tämä kriisi on erittäin lähellä sydäntäni muutenkin. Serkkuni, joka perheineen muutti Australiaan jo lapsena ja jota olen neljän viikon kuluttua menossa moikkaamaan, oli lähellä menettää isänsä joka on uuden avioliiton myötä muuttanut Filippiineille ja asuu Ormoc Cityssä Leyten saarella. Heistä ei useaan päivään kuulunut mitään, kunnes serkkuni sai puhelun tiistaina, että koko perhe on selvinnyt hengissä mutta kaikki omaisuus meni. Talo kalusteineen ja muistoineen sekä heidän pitämänsä kirjakauppa menivät. Kuten melkein kaikilta siellä, heiltä meni sekä omaisuus, että elinkeino.
Tähän keräykseen olen siis jo kantanut korteni. Siellä on suuri hätä kaikilla.

Minttuiitu (Ei varmistettu)

Osallistuin viimeksi Haitin keräykseen ja siitä nähdyt dokkarit pisti niin vihaksi että nyt on tosi iso kynnys osallistua mihinkään. Apu ei näköjään pääse perille tunnettujen järjestöjenkään kautta. Työntekijät saivat Hummerit ja viihdytysalueen (aidatun) Haitille, jossa juhlia ja syödä kun aidan toisella puolella nälkäiset seuraavat vierestä. Kukaan ei tiennyt mihin ne kerätyt MILJARDIT meni. Tai suurin osa siitä. Varmaan niitä todella tarvitseville...

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Joo, tää on kyllä todella kinkkinen kysymys. Olen itsekin kuullut näitä stooreja raivostuttavan paljon ja miettinyt usein, että mikä olisi oikea tapa toimia. Mutta sitten kun tällainen katastrofi iskee niin ei sitä oikein voi olla auttamattakaan, kyllä osa avusta kuitenkin varmasti pääsee perille ja tilanne olisi täysin lohduton, jos  rahaa kriisiapuun ei yhtäkkiä tulisikaan mistään.

What else is there?

Toivottavasti täällä nyt ei levitetä mitään asennetta että vaan kriisiapu olisi tärkeää, mutta hienoa että muistutit tästä!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Ennemminkin yritän sanoa, että kriisiapu ON tärkeää vaikka monella tuntuu olevan sellainen asenne, että "miksi sitä rahaa pitää syytää johonkin Afrikkaan kun kotimaassakin on asiat huonosti". Kun meillä ei kuitenkaan missään tapauksessa kellään ole asiat nyt yhtä huonosti kuin taifuunien uhreilla.

 

What else is there?

Hyvä, tää on paljon parempi pointti :D

TM (Ei varmistettu)

Tuli vain tuosta kehitysavusta (varmaan tarkoitetaan kehitysyhteistyötä?) mieleen, että joskus siihen kohdistettu kriittisyys perustuu aika populistisiin mielipiteisiin, jotka eivät kuitenkaan perustu tosiasioihin. Mun mielestä tulisi muistaa kaksi asiaa:
- Väitettäessä, että "kyllä Suomessakin riittää autettavia" unohdetaan, että kyllä yhteistyömaissa ihmisillä tosiaan asiat on vielä aika paljon huonommin.
- Väitettäessä, että "apu on rikkaiden maiden köyhiltä tulonsiirtoa köyhien maiden rikkaille" syyllistytään aikamoiseen tilastolliseen virhetulkintaan - joka palvelee tiettyjen tahojen poliittisia päämääriä. Tietysti kehitysyhteistyöhön liittyy väärinkäytöksiä (koska köyhyys), mutta kokonaisuutena siinä ollaan päästy aika hyviinkin tuloksiin. Lisäksi uskon, että me länsimaissa olemme aika tosi paljon velkaa kehitysmaille - kehitysmäärärahojen osuus korvaisi siitä vain murto-osan.
Kannattaa lukea tämä http://maailma.net/artikkelit/kehitysmaat_vierottuvat_kehitysavusta ja muistaa myös, että kehitysyhteistyö ei ole vain rahansiirtoa, vaan projekti- ja hanketyötä, jossa on osallisina asiantuntijoita sekä antaja- että kohdemaista.
Lisäksi kriisiapu kuuluu mun mielestä sivistyneen yhteiskunnan tunnuspiirteisiin. Vaihtoehtonahan on istua tumput suorina. Täältähän lähtee paljon rahoilla hankittua ihan konkreettistakin apua - vaatteita, ruokaa, rakennusvälineitä.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Juu, kuten sanoin niin en suhtaudu asiaan täysin kritiikittömästi tai sinisilmäisesti, mutta en myöskään ole julistanut sitä turhaksi tai vääräksi. Minusta on tärkeää, että näistäkin asioista voitaisiin puhua ilman että leimataan populistiksi/ihmisvihaajaksi/sydämettömäksi, koska ainoastaan silloin voidaan löytää oikeasti toimivia ratkaisuja ja vaihtoehtoja.

Halusin tässä tuoda esille sen pointin, että kriisiapu on tärkeää vaikka oma suhtautuminen kehitysapuun olisi kyseenalaistava - että katastrofin iskiessä ei voi sulkea silmiään asialta vedoten siihen, että "ei siellä ole viimeiseen 40 vuoteen mitään saatu kuitenkaan aikaiseksi". Harmillista että tämä pointti ei nyt selkeästikään ole välittynyt kirjoituksestani. Olen aikaisemminkin kannustanut lukijoitani lahjoittamaan esimerkiksi kuivuudesta kärsivään Itä-Afrikkaan, ja silloin sain kasan todella vihaisia kommentteja juurikin siitä että miksi sinne Afrikkaan nyt pitää syytää rahaa kun ei siitä näytä olevan mitään hyötyä jne. Tällä kirjoituksella oli tarkoitus herätellä tajuamaan juurikin se, että kun jossain on katastrofitilanne, ei voida jäädä jahkailemaan ja miettimään avun merkitystä pitkällä tähtäimellä.

Myöskään nuo projekti- ja hanketyöt eivät ikävä kyllä ole täysin ongelmattomia, mutta ehkäpä tämä ei nyt ole aika eikä paikka keskustella tästä aiheesta. Toivon, että mahdollisimman moni lahjoittaa taifuunialueelle, ja että apu pääsee myös oikeasti perille. 

TM (Ei varmistettu)

Juu, ymmärsin kyllä tämän pointtisi, enkä missään tapauksessa halunnut kutsua sinua ihmisvihaajaksi tms. Jos niin ymmärsit, niin siinä kohdassa oma ajatukseni jäi välittymättä kommentissani. Pikemminkin tarpeeni kommentoida juttua kumpusi kommenteista, joissa sanottiin "ettei koskaan lahjoita kuin kriisiapuun" ja vastaavaa. Mun mielestä kehitysyhteistyö ja kriisiapu asetaan turhan usein vastakkain, vaikka pääpiirteissään kyse on aika samasta asiasta: ihmisten auttamisesta heidän kotimaissaan. Halusin tuoda esiin sen, että kehitysyhteistyöllä saadaan aikaan myös toimivia ja kestäviä tuloksia, tilastojen mukaan apuriippuvuus vähenee ja kriisien lievittämiseen todella voidaan vaikuttaa.

Tietenkin hankkeissakin on omat ongelmansa - en lainkaan väitä, että ne olisivat ongelmattomia, mutta yhteistyöllä tiettyjä porsaanreikiä voidaan välttää ja läpinäkyvyyttä lisätä. Tunnen paljon kehitysyhteistyössä työskenteleviä, ja heidän puolestaan vain välillä harmittaa, että kaikki heidän tekemänsä työ leimataan kehityskritiikin varjolla tehottomaksi, vaikka ongelmia olisi ihan muualla.

Anteeksi, jos ymmärsit kommenttini tai sen kohteen väärin - todella ei ollut tarkoitus kritisoida sua.

Sheidi (Ei varmistettu)

Ottaakohan Paytrall tuosta mitään summaa välistä? Nettipankki varoitteli, varmaan turhaan. Lahjoitin sitten kuitenkin mieluummin suoraan SPR:n sivuilta.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.